Slovenija

Cerar in Györkös Žnidar zadovoljna s sprejetjem zakona o tujcih, a napoveduje se možnost ustavne presoje

Ljubljana/Strasbourg, 27. 01. 2017 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Novela zakona o tujcih še naprej buri duhove. Omenja se možnost ustavne presoje, izključen ni niti veto DS. Nov poziv je na slovenske oblasti naslovil komisar SE za človekove pravice. Premier in notranja ministrica pa sta zadovoljna, da ima država sedaj predviden ukrep, če bi množične migracije ogrozile varnost v Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sovražni napis pred parlamentom
    02:32
    Iz SVETA: Sovražni napis pred parlamentom
  • Iz 24UR: Poslanci potrdili spremembe
    02:55
    Iz 24UR: Poslanci potrdili spremembe
Poslanci so potrdili novelo zakona o tujcih.
Poslanci so potrdili novelo zakona o tujcih. FOTO: Mia Media

Za predsednika vlade Mira Cerarja je zelo pomembno, da je bila novela zakona o tujcih sprejeta, saj ima država tako pripravljen ukrep, za katerega vlada sicer upa, da ga ne bo treba uporabiti. Če bi bila varnost v Sloveniji zaradi potencialno ali dejansko povečanih migracij ogrožena do te mere, da bi bilo treba ukrepati, pa lahko sedaj državljanom tudi s tem ukrepom zagotavljajo ustrezno varnost, je izpostavil in hkrati menil, da "gre za pozitivno zgodbo".

Cerar je zatrdil, da v stranki, ki jo vodi, ni prišlo do razkola. To, da nekateri poslanci razmišljajo drugače, je za demokratično stranko normalno, je dejal ob robu obiska gradbišča hidroelektrarne Brežice.

Komisar SE za človekove pravice: Novela zakona o tujcih nima ustreznih varovalk

Komisar SE za človekove pravice Nils Muižnieks je tudi po nekaterih spremembah, ki jih je DZ vnesel v novelo zakona o tujcih, prepričan, da krši obveznosti do spoštovanja mednarodnega prava o človekovih pravicah. Ukrepi za zaostritev pogojev za vstop tujcev ob zaostrenih razmerah nimajo ustreznih varovalk, meni. Marca bo sicer prišel v Slovenijo.

Sprejeti ukrepi, ki bi zaostrili pogoje za vstop tujcev v državo ob zaostrenih migracijskih razmerah, ne vključujejo ustreznih varovalk pred izgonom iz države, prav tako pa tudi ne pred izgonom iz sosednje države, je zapisal komisar za človekove pravice. Prav tako po njegovem opozorilu ne vzpostavljajo ustrezne zaščite pravice do prošnje in podelitev azila, so sporočili iz komisarjevega urada.

"Individualna obravnava je nujna, vendar pa sama po sebi ni dovolj, če še vedno ne bodo ustrezno preverjali posameznikovih osebnih okoliščin in prošnje za azil, migrant pa bo ostal brez pomoči," je navedel.

Sprejetje novele je po njegovi oceni negativna poteza, ki bo lahko pomenila korak nazaj pri spoštovanju človekovih pravic migrantov v celotni regiji. Slovenske oblasti je pozval, da znova preverijo sprejete ukrepe in zagotovijo pravičen postopek v skladu z evropskimi in mednarodnimi standardi.

Napovedal je, da se bodo o tem podrobneje pogovorili ob njegovem obisku v Sloveniji v marcu.

Komisar Muižnieks je že v pismu predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu 16. januarja pozval poslance, naj zavrnejo predlagano novelo zakona o tujcih. Ta je po njegovih besedah v nasprotju z več evropskimi in mednarodnimi standardi.

V Bruslju bez komentarja

V Evropski komisiji za zdaj ne dajejo vsebinskih komentarjev o za nekatere sporni slovenski noveli zakona o tujcih, ki jo je v četrtek sprejel državni zbor. "Ko bo komisija o novi zakonodaji uradno obveščena, bo preverila njeno skladnost z zakonodajo EU, kar je rutinska praksa," so sporočili v komisiji v odzivu na sprejetje novele.

Med sprejemanjem zakonodaje so v komisiji v odgovoru na vprašanja slovenskih in tujih novinarjev o noveli poudarjali, da so seznanjeni z razpravo, a da ne bodo komentirali perspektive nove zakonodaje, dokler notranja razprava o njej še poteka.

Po sprejetju novele v državnem zboru pa v Bruslju zdaj pravijo, da morajo biti o novi zakonodaji najprej uradno obveščeni, nato pa bodo v skladu z rutinsko prakso preverili njeno skladnost z evropskim pravnim redom.

Györkös Žnidar: Sprejet zakon o tujcih potrditev, da so naši argumenti vzdržali

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v izjavi medijem v DZ danes dejala, da je sprejetje novele zakona o tujcih potrditev, da so argumenti vlade za sprejem zakona vzdržali. Na to, da je del koalicije na četrtkovi seji glasoval proti, ne gleda kot nezaupnico, prav tako nima težav, če bo o zakonu presojalo ustavno sodišče.

Györkös Žnidarjeva je poudarila, da je vlada od samega začetka vztrajala pri enakih argumentih, zato je zadovoljna, da so poslanci zakon sprejeli. Dopolnilo NSi, po katerem bo za aktivacijo posebnega ukrepa potrebna absolutna večina vseh poslancev, pa je po njenih besedah korak k učinkovitosti.

Če zakon na ustavnem sodišču pade, o odstopu ministrica ne razmišlja. Kot pravi, vprašanje njenega odstopa ne more biti povezano le s s tem zakonom. Če bi ustavno sodišče ugotovilo, da zakon ni sporen, pa bi bilo to za Slovenijo po njenem prepričanju izjemnega pomena. Država bi imela tako namreč bolj trdno začrtano smer, kako naj bi ravnala, ko doseže točko preloma oz. takšno obremenitev, ki ji lahko povzroči težave pri izvajanju mednarodnih obveznosti, je bila jasna Györkös Žnidarjeva.

Del koalicijskih poslancev iz SMC, DeSUS in SD je v četrtek glasovalo proti noveli zakona o tujcih. Podporo zakonu je odrekel tudi predsednik DZ Milan Brglez. Ministrica na to ne gleda kot na nezaupnico in razume, da je vsak glasoval po svoji vesti in da ima vsak pravico do svojega mnenja. Kot pomembno pa ocenjuje, da sta s premierjem Mirom Cerarjem enakih stališč.

Erjavec: Zakon bo preprečil, da bi Slovenija postala 'žep'

Prvak DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je danes poudaril, da je šlo za odločanje o občutljivem vprašanju, ki se nanaša na ravnotežje med varnostjo in človekovimi pravicami, zato meni, da je tudi zato prišlo do neenotnega glasovanja v DeSUS. Na to je sicer že v četrtek opozorila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Kar se tiče razhajanj v SMC, je Erjavec poudaril, da gre za interno stvar, o kateri se bodo pogovorili znotraj stranke. Po njegovem mnenju sicer napetosti oz. različna stališča zagotovo niso dobrodošli, ko gre za odločanje o tako pomembnih zakonih. Ob tem je še posebej izpostavil odnos med predsednikom DZ in predsednikom vlade. "Čas bo pokazal, za kako resen spor gre," je še dejal Erjavec in izrazil upanje, da ne gre za nič resnejšega.

Čeprav so nekateri poslanci DeSUS nasprotovali zakonu, je Erjavec poudaril, da je stranka demokratična in nikoli svojih poslancev ne sili, da bi glasovali proti svoji vesti. To, kot pravi, spoštujejo. DeSUS pa je prispevala zadostno podporo, ki je bila potrebna za sprejem tega zakona, je še poudaril.

Erjavec ocenjuje, da so razmere v soseščini zelo nemirne. Novelo zakona o tujcih so zato po njegovih besedah sprejeli, če bi se v Sloveniji ponovil migracijski val. Z ustreznimi ukrepi bi se takšnim dogodkom lahko uspešno zoperstavili in preprečili, "da bi Slovenija postala žep", je poudaril. Ponovil je, da zakon podpira, upa pa, da ga ne bo treba nikdar uporabiti.

Poseben ukrep

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Državni zbor je v četrtek s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva možnost sprožitve posebnega ukrepa, ki bi ob zaostrenih migracijskih razmerah omejil vstop tujcev v državo. Novela predvideva možnost aktivacije posebnega ukrepa, ki bi zaostril pogoje za vstop tujcev v državo. Za tak ukrep mora glasovati absolutna večina v DZ, ukrepe pa lahko sprejmejo najdlje za šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

Novela bo sicer začela veljati dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se začne pravzaprav šele, ko DZ z absolutno večino sproži omenjeni posebni ukrep. Glede na očitke o neustavnosti pa je možno, da bo novela pristala v presoji ustavnega sodišča. 

Odbor 26.1.17: Zapis v snegu na Trgu republike problematizira zakon o tujcih

Odgovornost za zapis na Trgu republike, kjer je bilo danes v snegu z rdečo barvo napisano "Ni vsaka kri rdeča", je v sporočilu za javnost prevzela skupina državljanov, podpisanih kot Odbor 26.1.17. Zapisali so, da zapis problematizira sporno novelo zakona o tujcih, ki jo je v četrtek sprejel DZ, in dosedanji odnos vlade do migrantov in beguncev.

"Aktivacija zakona ob morebitnem ponovnem prihodu večjih skupin migrantov bo vodila v izredno subjektivno in pogosto rasistično obravnavo beguncev, ki smo ji bili s strani policije priča že lansko jesen ob vzpostavitvi balkanskega koridorja. Hkrati pa je zakon legitimacija načrtne neodzivnosti vlade ob dejstvu, da migracije so in vedno bodo," so zapisali.

Po njihovem mnenju je zaskrbljujoče, da so poslanci v DZ novelo zakona sprejeli le dan pred dnevom spomina na žrtve holokavsta. "Ob vsem tem bi nam moralo biti že zdavnaj jasno, da tako pred kot za slovensko mejo, vsaka kri ni rdeča," so zapisali. Ironičen zapis pa so predsednik DZ Milan Brglez in mnogi mediji napačno interpretirali kot sovražni govor, uperjen proti žrtvam holokavsta.

Brglez je danes napis tako že najostreje obsodil. "Gre za nedopusten in zavržen napis, ki poziva k rasni nestrpnosti v naši državi. Ne samo, da je ta prepovedana z Ustavo Republike Slovenije, ampak je kakršnokoli razločevanje na podlagi rase ali druge osebne okoliščine prepovedano tudi s številnimi mednarodnimi konvencijami," je zapisal v sporočilu za javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flexi22
29. 01. 2017 16.27
+0
se jih je kar nekaj z mekanim ć če bi bili v italji bi imeli poitaljančene priimke zakaj se tega tudi prinas ne naredi?tisti ki ne podpirajo tega zakona naj jih vsaki vzame domov in naj jih redi .na svoje stroške
srebrnibreg
29. 01. 2017 11.01
+3
johanca123 28.01.2017 13:21:12 -12 1 13 Cmerar in Gjorokokoš sta zadovoljna! Narod pa ni!..........Barabe svečkarjeve najprej po Cerarju tolčejo zakaj nič ne ukrene toper begunce, ko pa ukrene jim pa to spet ni prav. Pokvarjeni lažnivi manipulantski hinavci.
johanca123
29. 01. 2017 09.06
-2
In v čem je špoanta spornosti napisa? A da bodo ta rdeči še naprej ganjal tiste s plavo krvjo?
JApajaDAja
28. 01. 2017 15.50
+7
vsi, ki so proti temu zakonu naj najamejo križarke in naj se skupaj s temi migranti odpeljejo na nekaj letno križarjenje na "konec sveta"....seveda na svoje in ne državne stroške!
ROMELS
28. 01. 2017 14.44
+5
Ta izid glasovanja je dober za Slovence.
dostojevski II
28. 01. 2017 14.58
+3
Janša in Grims sta pred glasovanjem pobegnila iz dvorane. Nista imela poguma, da bi glasovala ZA ali PROTI.
JApajaDAja
28. 01. 2017 15.51
+5
iGURT
28. 01. 2017 13.47
-6
....47 jih je podprlo neustaven zakon? Zanimivo
dostojevski II
28. 01. 2017 14.59
+2
Res je. Tega se zavedata Janša in Grims, zato sta pred glasovanjem pobegnila iz dvorane.
JApajaDAja
28. 01. 2017 15.55
+1
te konvencije so bile napisane v petdesetih letih-zadnji čas za pisanje nove, ker več ne odgovarja današnji situaciji v svetu! vsak mora prvo zaščiti sebe in svoje!
johanca123
28. 01. 2017 13.21
-14
Cmerar in Gjorokokoš sta zadovoljna! Narod pa ni!
vertex
28. 01. 2017 14.30
+8
Fifi 24
28. 01. 2017 12.55
+5
Komisar eu si jih najprj naj naseli doma potrm pa se naj peni....lahko je s tujim po koprivah mahat kaj komisar in podpirniki VSI glasni na daljavo da bi pa vzeli par oseb v lasten dom to pa ne
Timy15
28. 01. 2017 12.44
+8
To bi že pred leti morala urediti Evropa.
morituri
28. 01. 2017 10.48
+9
Mislim, da bi tudi poslanci morali odgovarjati za svoje početje. Kdo je glasoval proti temu zakonu (tudi US) naj v primeru velike krize, ki bi nastopila zaradi njihovega glasovanja, takoj odstopi, ker pač ni vedel ali ni bil sposoben dojeti nevarnosti za državo, kot se je to dogajalo glede ograje (nekateri neumneži v ZL so takrat rekli, da niso vedeli!!!???????), da bo nastopila kriza pogubna za naš narod. Naj gredo takoj iz parlamenta, ker delajo veliko škodo našemu narodu-moja! Torej--------------------------moja domovina, narod moj trpi!!
krankenhaus
28. 01. 2017 11.58
-4
škoda bo nastala tudi če bo EU komisija nabila pravno-odškodninsko kazen. In kdo bo to plačal?. Spet davkoplačevalci!!
DonDonDan
28. 01. 2017 12.41
+0
V primeru izbrisanih se je naš vladajoči režim takrat na vse kriplje prizadeval, da je primer Slovenija v Strasbourgu izgubila. Mogoče bo tudi sedaj tako!
moscito
28. 01. 2017 10.18
+22
Zanimivo, da vse države zapirajo meje, naša dvomiljonska državica bi pa morala za te reveže delati ne vem kaj. Pa ima sama polovico prebivalstva revnega. Cerar je pravilno ravnal. Najprej smo Slovenci, potem pa šele ostali. Vojnim beguncem je treba pomagati, vendar ne na račun slovenskih revežev.
staridida
28. 01. 2017 09.57
+16
Naj se raje vprašata Mesec in Kordiš, zakaj so njihovi predniki streljaji na begunce na italijanski meji, ki so bežali iz socializma v gnili kapitalizem....,
morituri
28. 01. 2017 10.57
+8
..oni tega niso vedeli, ker pač nič ne vedo-delajo proti lastnemu narodu!!
ooResnicA
28. 01. 2017 09.38
+10
.....djabe zakon če policaji nimajo pendrekof pa vojaki z fračami.....
morituri
28. 01. 2017 11.02
+5
staridida
28. 01. 2017 09.33
+19
Zakaj so pa potem meje, če jih ne smemo zapreti???
DonDonDan
28. 01. 2017 12.42
+5
To je pravo vprašanje! In pa kakšno suvereno državo imamo, če pa nad svojim ozemljem nimamo nobene suverenosti !!!!!!!
Morana7
28. 01. 2017 09.26
+13
ZL vi pa ste prava krvaveča srca....realna situacija žal tega ne prenese. Vam ni nihče povedal, da imamo 32 miljard dolga? Da je državljanov RS kar 15% pod pragom revščine? Da delate predloge v zmanjšanje revščine le teh se strinjam, da bi se naj Slovenija pod taktirko EU zadolževala za množice migrantov je pa nesprejemljivo oz. bi morala biti taka zadeva s končnim plačnikom državljani potrjena na referendumu. Nehajmo se vendar slepit z integracijo, ko pa vendar pol Pariza zgleda, kot da si prišel v Afriko, vse neurejeno itd,,. Ko bo to realna možnost torej uspešna se pa oglasite do takrat pa predlagam, da se grete učit arabsko, ker kontra proces je za šolan EU prostor mnogo lažji očitno...
morituri
28. 01. 2017 10.52
+5
A mislite, da so v ZL pametni ljudje? Samo poglejte jih in njihov način razglabljanja!
Morana7
28. 01. 2017 10.55
+2
Sami filozofi, realnost jim je tuja, ker so sred enega svojega socialno krvavečega romana s srečnim koncem.
Antropozofija
28. 01. 2017 09.21
-3
Všečen ukrep za slovensko rajo pred volitvami.
Dabon
28. 01. 2017 08.50
+18
PRAVILNO PREPOVED ZA VSE ONI NE SODIJO V EVROPO ..............
ecnarf
28. 01. 2017 08.18
+6
Zdej se lepega delate lani ste jih pa vabili v tisočih.
Diškor
27. 01. 2017 22.18
+23
Poleg ostalih izdajalcev je DESUS Erjavčevo izdajstvo najtežje, ki je zapustil uboge upokojence na nemilost emigrantov, le volte ga še, 2 eur pa to.
Brakedirt
27. 01. 2017 22.37
-6
izdajalstvo je bilo ko so sveckarji prisegli okupatorju
Tomvojo
28. 01. 2017 08.12
+4
Kollerik
28. 01. 2017 09.26
-5
brake +++++, ti so sedaj najbolj glasni....
Kollerik
28. 01. 2017 09.26
-2
staridida
28. 01. 2017 10.05
+3
Je že prepozno-so ga molji že načeli....
staridida
28. 01. 2017 10.05
+3
Je že prepozno-so ga molji že načeli....
DonDonDan
28. 01. 2017 12.43
+3
Tvoji okupatorji, Brek-drek so bili Sovieti !!!!!
Tromblon
27. 01. 2017 22.16
+16
Povprečni IQ v Evropi je okrog 96, na bližnjem vzhodu 85. Politiki hočejo iz EU narediti butale, da bodo lažje vladali butalcem.