Slovenija

Komercializacija lekarn: 'To ni zakonsko urejeno in preprečeno'

Ljubljana, 24. 05. 2012 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lekarnam zakonodaja ne preprečuje, da bi uporabljale trženjske prijeme in pospeševale prodajo na področju zdravil. Vendar pa lekarniška zbornica s svojim kodeksom takšne komercializacije ne more odpraviti, zato poziva k spremembi zakonodaje.

Ivan Zajc
Ivan Zajc FOTO: Svet

Na nedavne ugotovitve upravnega nadzora nad Lekarno Ljubljana so se odzvali še v Lekarniški zbornici Slovenije. V. d. predsednika zbornice Ivan Zajc je dejal, da na vse bolj prisotno komercializacijo v lekarniški dejavnosti opozarjajo že nekaj časa. Vendar pa z deontološkim kodeksom tega ne morejo rešiti. Potrebna je namreč sistemska sprememba zakonodaje, tako zakona o lekarniški dejavnosti kot tudi drugih zakonov, ki bi to urejali, je pojasnil Zajc.

Zajc je sicer ocenil, da so naši farmacevti na visokem strokovnem nivoju, enako meni tudi za farmacevte v Lekarni Ljubljana. Ob tem pa je povedal, da je zavod tisti, ki ima takšen poslovni model, da se poslužuje trženjskih prijemov in pospeševanja prodaje tudi na področju zdravil. "To ni zakonsko urejeno in preprečeno, in to bo v naslednjih obdobjih treba urediti," je dejal.

Sicer pa so se na zbornici lotili tudi prenove deontološkega kodeksa in ga bodo po Zajčevih besedah poskušali "prilagoditi današnjim sodobnejšim časom".

Zajc je povedal tudi, da so v preteklosti izvedli dva strokovna nadzora s svetovanjem v Lekarni Ljubljana. Nadzora so izvedli na podlagi anonimnih prijav, očitanih nepravilnosti v prijavah niso ugotovili, so pa ugotovili manjše pomanjkljivosti na področju strokovnega izpopolnjevanja. Ali bo zbornica uvedla strokovni nadzor s svetovanjem na podlagi zadnjih ugotovitev v upravnem nadzoru nad Lekarno Ljubljano, Zajc ni znal pojasniti, saj da mora takšen sklep sprejeti upravni nadzor zbornice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MidiFly
25. 05. 2012 10.08
Nasploh bi bilo potrebno reklamiranje zdravil v medijih čisto prepovedati. Zdravila naj bolnikom priporoča izključno samo strokovno usposobljen zdravnik ali farmacevt, ne pa zavajujoče reklame. V reklamah ljudi namreč zavajajo s prizori zadovoljnih, mladostno razigranih upokojencev in srečnih, preskrbljenih, zdravih družin ter posameznikov. Še najbolj pa me moti zavajajoče prikazovanje otroških zdravil, kot, da se gre za nekakšne nedolžne, neškodljive, slastne otroške bonbončke (simpatični animirani liki). Na deklaracijah se na koncu vedno bolj pogosto pojavlja opozorilo nekako v tem smislu: Pri tem zdravilu so možni stranski učinki, KOT PRI VSAKEM DRUGEM ZDRAVILU. S tem stavkom poskušajo zakriti prizvok škodljivosti in pri ljudeh doseči to, da na stranske učinki zdravil sploh nebi bili več pozorni - in bi s tem povečati prodajo ter dobiček. Tako oblikovano opozorilo je potrebno prepovedati.
nikhrast
24. 05. 2012 20.07
+2
Naj še zraven odprejo drogarijo, pa prodajajo vse sorte stvari, tako je v Severni Ameriki. Zdravila na recepte so strogo kontrolirana, ostalo pa vzameš s police; supermarketi in veleblagovnice imajo svoje lekarne, te verige izdelujejo svoja generična zdravila, pa precej cenejše, samo poglej kako poceni je paket aspirinov v Wal-Martu. V lekarni ti tako ne da takoj zdravilo, malo vandraš po trgovini da še kaj drugega kupiš, to je finta teh lekarn.
HooplaToopla
24. 05. 2012 17.48
+3
Po lekarnah so zadnje časi že tako tečni in vsiljivi s svojimi zvarki, kot na kaki arabski tržnici.
I G N O R A N T
24. 05. 2012 16.14
+1
V ZDA v lekarnah lahko kupis tuddi pisker za kuhanje ali pa igraco za otroka tudi kahlo vendar je locen trgovski del od farmacije je pa v istem prostoru
Sabina Grasic
24. 05. 2012 16.07
+4
tudi zdravnike je treba v red spravt... nekateri (!) so dobesedno napiflani 10 zdravil in znajo samo blokec z recepti uporabljat...da ti za kakšno neprespano noč predpiše triciklične antidepresive je pa tudi malo preveč. in za vsak mali prehladek ti predpiše antiobiotik... in potem se zgodi da nekdo jemlje 5 zdravil z istim učinkom, ker je dobil to pr petih različnih specialistih.. nekateri ste pa tudi ovce. če imate holesterol malo nad 5,2 že veselo papcate statine, ker zdravniki imajo pa vedno prav... ni se brez razloga meja holesterola spustila iz 5,4 na 5,2... sam poglejte kero zdravilo je najbolj prodajano pa vam bo takoj jasno :) a greš v lekarno po zdavila? ne po darila... katastrofa...
jejejejejojojiji
24. 05. 2012 15.50
+2
Ne razumem kaj se zdaj vsi delajo tako moralne???? Z dnem, ko smo dovolili, da deli zdravstva preidejo v zasebne roke, smo se odločili, da bo to del biznisa. Mora imeti trgovec slabo vest, ko ti proda 3 litre šnopsa? Če jih naenkrat požreš, sigurno umreš! Podobno je z zdravili: držati se je potrebno navodil, prodaja je pa žal postala biznis kot vse drugo kar se prodaja. Osebno sem bil zelo proti privatizaciji zdravstva in vsega povezanega z njim.
katana
24. 05. 2012 15.17
+7
ne more biti namen lekarn, da prodajo čimveč zdravil, temveč da skrbijo za zdravje prebivalcev, da prodajajo in ponujajo ustrezna in najboljša zdravila za posamezne bolezni in težave, ne pa da zavajajo in prodajajo tudi ponaredke in se izogibajo pravilom naj naredijo kiosk in prodajajo svoje izdelke, ne pa na recept, saj so v bistvu samo podaljšana roka zdravnikov, zato komercialni prijemi v lekarništvu niso v skladu z zdravniško doktrino
Tonček Balonček
24. 05. 2012 15.25
+3
Pa ne nasedajte tem neumnostim v zvezi z lekarnami, lepo vas prosim, to je že smešno! Raje poskrbite, d abodo vsa gospodinjstva v Sloveniji imela narazpolago tekočo in čisto pitno vodo na pipah! Za začetek!
jejejejejojojiji
24. 05. 2012 15.52
+2
Namen lekarn je točno to: Čim več prodati!!! Ni razlike med nakupovalnim centrom ali lekarno, oboje je le biznis, ostale lepe reči o človeku in njegovih vrednotah so pa zdavnaj izginile;:(
alterego
24. 05. 2012 20.57
biznis je biznis, tud avto servisi se pulijo za čim več strank, pa zato ne šraufajo brezhibnih avtov, se pa trudijo, da ga pripelješ prav k njim, če kaj ne dela v redu! se pa tako, kot lekarne, trudijo prodat še kakšne okrasne zadeve, prevleke, prtljažnike... lekarnarji pa kakšna mazila za lepšo porjavelost pa take zadeve...
Tonček Balonček
24. 05. 2012 15.00
+2
Torej še ena Majerjeva pasja bombica, vržena v prazno!? A Jakličeva hacienda pa pomeni pri 5oo črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku prednosotno nalogo te vlade? Pa seveda zemljišča dinastije JAnković!? A bo šlo?! Magari čez vikend, če med tednom pač ni časa zaradi bišjih ciljev in pomemnejših nalog! Korajžno! Mi Iveku zaupamo, čeprav bi moral redno sedeti na sodišču! Dokler ni pravnomočno obsojen, je za ans nedolžen in plemenit, ne piše se JAnković, ampak AJnša, kar je pomembna razlika, sploh pred zakonom! On nas je osvobodil srbskega jarma!
fafajonka
24. 05. 2012 15.20
+0
Tonček Balonček
24. 05. 2012 15.23
+4