Slovenija

KOMENTAR: O ugledu, poštenju in tistih nekaj evrih

Ljubljana, 14. 03. 2018 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Milenkovič
Komentarji
50

40.000 učiteljev, učiteljic, profesorjev, vzgojiteljev ... stavka. Predstavljam si, da sedijo v zbornicah ter ob kavi in piškotih razpravljajo o stanju v družbi in usodi svojega poklica. Dogajanje bi zlahka zamenjal za sedmino za ponoči preminulim Stephenom Hawkingom, ki je s svojimi knjigami za moje zanimanje ter razumevanje fizike in vesolja naredil več kot na celoten šolski sistem.

Pa sem v njem naletel na kar nekaj izjemnih učiteljev in profesorjev, ki so bili z dušo in srcem pri stvari in so šli preko svojih obveznosti, da bi z nami delili svoje znanje in nas navdušili, da bi ga sami pridobili še več. Z njimi sem rasel kot oseba, brez njih ne le, da ne bi imel dosežene izobrazbe, ne bi bil izobražen.

Seveda sem naletel tudi na posameznike, ki si ne zaslužijo naziva učitelj, ki jim nikoli ne bi smeli zaupati mladih ljudi in ki najbrž tudi 20 let kasneje z istimi prijemi maltretirajo neko drugo generacijo.

A današnja stavka ni o tem.

Niti od Sviza niti od drugih sindikatov doslej nismo dobili jasnega pojasnila o teži njihovih zahtev.
Niti od Sviza niti od drugih sindikatov doslej nismo dobili jasnega pojasnila o teži njihovih zahtev. FOTO: Damjan Žibert

Stavka pomeni, da prekineš delo in jasno artikuliraš svoje zahteve. Med temi pa ni niti ene, ki bi se nanašala na druge skupine oziroma na tiste v še slabem položaju. Sploh pa od Sviza, pa niti od drugih sindikatov, doslej nismo dobili jasnega pojasnila o teži njihovih zahtev. Navajajo svoje zahteve, ne pa tudi, koliko bi nas vse to skupaj stalo. Svoje zahteve utemeljujejo s tem, da imamo visoko gospodarsko rast in da je prav, da si razdelimo sadove svojih uspehov.

Lani smo res pridelali visoko, 5-odstotno, gospodarsko rast. Če naj si torej pošteno razdelimo te sadove, bi vsakemu pripadlo dodatnih 5 odstotkov. V povprečju je vsak prispeval 5 odstotkov, naj torej vsak dobi 5 odstotkov.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BDP 2017:    42,278 mrd
                      5 % rast BDP: približno 2 mrd
                      od tega v javne finance: 780 mio
                      (država z davki in prispevki pobere 37 % BDP)

Izhodiščne zahteve sindikatov javnega sektorja: 991 mio

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je že v izhodišču zagotavljala, da je v javnih financah za plače v javnem sektorju letos že zagotovljenih dodatnih 170 milijonov evrov. Glede na to, da smo lani za plače v javnem sektorju namenili 3,73 milijarde evrov, teh 170 milijonov evrov pomeni 4,55-odstotno rast plač. Poštena delitev bi torej pomenila, da bi učitelji zahtevali dodatnega pol odstotka.

Vztrajanje, da stavkajo zaradi neenakosti v družbi in za druge skupine in posameznike, ki so v še slabem položaju, kot je stavko v zadnjih dneh v medijih upravičeval eden od stavkajočih učiteljev, je zavajajoče in žaljivo.

Med zahtevami po uvrstitvah v višje plačne razrede zahtevajo dodatna 2 plačna razreda za učitelje in vzgojitelje, še en dodatni razred za razrednike, ob tem pa zgolj 1 dodatni plani razred za pomočnice vzgojiteljic.

Povprečna plača je seštevek vseh plač v državi, deljeno s številom prejemnikov teh plač. Ker gredo plače navzdol lahko le do 0 (na papirju naj bi le le do minimalne plače), navzgor pa omejitve ni, mora manj kot polovica zaposlenih dosegati povprečno plačo.

V javnem sektorju vsak dodaten plačni razred prinaša približno 4 odstotke višjo osnovno plačo. Ob upoštevanju sedanje razvrstitve po plani lestvici pri učiteljih, ki so razvrščeni od 38 do 43 plačnega razreda, vsak dodaten razred pomeni od 54 do 91 evrov, pri pomočnicah vzgojiteljic pa zgolj 39 evrov.

Z uresničitvijo zahtev bi se torej učiteljem osnovne bruto plača zvišala za 100 do 180 evrov, nekaterim razrednikom tudi za 270 evrov, pomočnice vzgojiteljic pa naj se zadovoljijo z 39 evri. Toliko o potenju in zmanjševanju neenakosti.

V zadnjih dneh sem v medijih zasledil pritožbo, da učitelj začetnik ne zasluži niti povprečne slovenske plače. Zakaj pa bi učitelj, ki prvi dan pride v službo, ali začetnik v kateremkoli poklicu imel povprečno plačo? V Sloveniji kar 60 odstotkov zaposlenih nima povprečne plače. Učitelji se ne pritožujejo nad samo višino povprečne plače, ampak nad tem, da si oni, in to že na samem začetku, zaslužijo več.

                     POVPREČNE PLAČE V SLOVENIJI, december 2017

                                              bruto                             neto                                   
   
država1723,131129,76
javni sektor1993,11 
zasebni sektor1594,24 
razlika398,87 

                     
Ko sem pred časom primerjal obremenjenost slovenskih učiteljev s kolegi iz OECD, ki pokažejo, da slovenski učitelji v razredu preživijo le 574 ur na leto, njihovi kolegi v OECD pa v povprečju 627 ur na leto, mi je neka učiteljica oporekala pomanjkljivo znanje množenja.

Večina učiteljev, da dela po 22  ur na teden, kar pomeni 88 ur na mesec. Že to ni niti polovica zakonsko predpisanih 178 ur mesec. A učiteljica, ki se me je namenila podučiti, tudi sama nekje zapiše, da gre za šolske ure; 88 šolskih ur pa pomeni le 66 normalnih ur. Kar je le tretjina normalne delovne obveznosti. Seveda se morajo učitelji na vsako učno uro pripraviti, a učitelju, ki pred vsako učno uro potrebuje 2 uri priprav, bi svetoval, naj si poišče drugo zaposlitev.

Ob delu 16 in pol ure na teden (22 šolskih ur pomeni 16,5 normalne ure), učitelj izpolni letno učno obveznost v 35 tednih, natanko do začetka novega šolskega leta. Če pa bi učitelji delali poln delovnik, torej 40 ur na teden, bi svojih 574 letih učnih ur oddelali v 14 tednih; z delom bi letos lahko zaključili nekje do sredine aprila.

obremenjenost učiteljev v Sloveniji
obremenjenost učiteljev v Sloveniji FOTO: POP TV
letna učna obveznost
letna učna obveznost FOTO: POP TV
izpolnitev obveznosti
izpolnitev obveznosti FOTO: POP TV

Prav zanima me, kaj si o taki obremenitvi mislijo zdravniki, s katerimi Štrukelj zahteva primerjavo in ki ob dežurstvih v kosu delajo tudi tudi po 48 ali celo 72 ur.

In ker se številke, s katerimi bi lahko zahtevali večji del pogače, preprosto ne izidejo, se skrbniki naše mladine poslužujejo čustvenega izsiljevanja.

Ko torej Branimir Štrukelj ogorčen stopi pred kamero, razočaran nad ponudbo o 8-odstotnem zvišanju učiteljskih plač, in čustveno pozove vlado, da če jim pa ne nameni več, naj ima vsaj pogum stopiti pred učitelje in jim povedati, da "niso spoštovani, da niti niso potrebni," bi bilo bolj smiselno od njega in stavkajočih zahtevati, naj stopijo pred starše, številni od njih imajo namreč bistveno nižje plače od njihovih, in pred otroke v razredih, številnih prav oni ne bodo usposobili za doseganje plač, višjih od njihovih, in zahtevajo, naj se še malo zadolžijo za plače učiteljev. Tako, v izraz spoštovanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
15. 03. 2018 14.56
+1
Ukiniti Zavod za šolstvo, večji del ministrstva, učiteljem dati več pooblastil pri vzgoji, načinu in vsebini pouka, kaznovati "zaslužkarske" ravnatelje in ustrezno nagraditi dobre učitelje - vse to in še več bi bilo treba urediti v šolstvu. Plače niso glavni problem.
Kopriva60918022
15. 03. 2018 12.00
+2
sem šel včeraj čisto slučajno mimo protesta teh zgaranih "šolnikov" ..so končali s protestom že okoli 13h..tako kot s službo.
Kopriva60918022
15. 03. 2018 11.58
+1
tele "šolniki" so zadnji ki lahko zahtevajo višje plače..kako jih ni sram
Sne?er All in
15. 03. 2018 11.18
+3
Res pa je zanimivo, da ni na 24ur nobenega članka o uvedeni naročnini na Poptv&co, ki se ji ne da izogniti pri operaterjih. Tudi tukaj so se verjetno kje ob kavici in piškotkih vse zmenili. Komentar pa bo seveda pocenzuriran.
nebel
15. 03. 2018 10.23
+1
Cel kup argumentov, ti so točni, pa tudi kateri drugi. Ob pregovorni lenbogi JU nasploh, napripravljenosti na spremembe in prilagajanje, me še bolj moti to, da ni v vsej silni debati niti enkrat omenjeno bolj učinkovita organiziranost, prevetritev nepotrebnih delovnih in neproduktivnih mest, direktnejša in zato učinkovitejša podpora in komunikacija itd. Samo to bi prineslo več kot dovolj denarja za izpolnitev večine zahtev, državo pa ne bi dodatno stalo skoraj nič. A tega se Štrukelj ne loteva, ker svojih pravih kolegov po pisarnah, ki jih skriva pred razjarjeno množico učiteljev ne loteva. Sedaj pa je izgubil vsaj zaenkrat vse, tudi kar je že skoraj podpisal.
Fredi34
15. 03. 2018 09.37
-15
To kar piše zgoraj je povsem POPulističen prispevek, napisan tako RDEČE, da bolj ne more biti. Pri tem pa se izpušča ogromno dejstev. Gospod Marko, saj ste hodili v šolo in veste da tudi če je učitelj samo 45 minut v razredu, še ne pomni da ostalih 15 sedi doma v fotelju in gleda POP TV. Sprašujem vas, če so odmore naredili zaradi učiteljev, ali zaradi učencev? Ali njim ne pripada čas za malico? Ali si lahko na dan 16.3. vzame dopust? Tudi vse počitnice niso doma, kot eni tako na glas kričijo. Kdo hodi z vašimi sončki v šolo v naravi? Zakaj nima vsak učitelj svoj stol in računalnik in vsa knjižna gradiva, tako da bi bil opravičen 8 urni delavnik? Zakaj so govorilne ure izven delovnega časa? Zakaj so obvezna izobraževanja v soboto in nedeljo? Zakaj ne v delovnem času? Zakaj ni enotnega sitema izračunenaga do same minute, kakšne so učiteljeve delavne obveznosti. Zakaj že v zakonu obstaja siva cona imenovana "drugo delo", ki je nedoločena in si jo vak lahko kroji posebaj. Zakaj čas za prirpava ni fiksno določen za vsako dolovno mesto? In nenazadnje zakaj so po novem ravnatelji direktorji? Zakaj so kjub novemberski 20% povišici, sedaj še vedno v pogajanju za naslednji dvih 2 plačilnih razredov?
letmeseeit
15. 03. 2018 08.45
+4
Po dolgem času zelo dober članek ! Pohvala Marko !!!
migi
15. 03. 2018 08.10
+13
BRAVO MARKO!!!!
zdrava.pamet
15. 03. 2018 07.55
+25
ampak članek pa je odličen, še več takšnih člankov prosim.....
Fredi34
15. 03. 2018 09.42
-5
Članek je odličen, če je to točno to kar hočeš slišat. Pač za povprečnega slovenclja.
zdrava.pamet
15. 03. 2018 07.53
+16
zakaj pa bi javne službe morale dobiti kaj zaradi gospodarske rasti, a so naredili kaj???delavci pa niti centa....
karantan2
15. 03. 2018 07.53
+24
Pošteno povedano v tem članku. Spet se je izkazalo, da bo ta debele ri.. spet dobile več in preveč za svoje opravljeno ne-delo. Najmanj plačani pa bi spet dobili najmanj. Toliko o pravici teh pametnih in odgovornih glavnih sindikalistov, ki svoje ovčice žejne peljejo preko vode. Vsekakor pa so se sami že zdavnaj pošteno odžejali in napolnili trebuške in mošnjičke.
zdrava.pamet
15. 03. 2018 07.51
+19
dobro bi bilo da bi še njihovo učinkovitost kdo preveril...kakšno je znanje na koncu osnovne šole in koliko otrok se zaposli po srednjih šolah, kjer nekatere izbražujejo kader ki še 50 let ne bo dobil službe....razen če so veze....
son?ece5
15. 03. 2018 07.41
+11
Z odstopom Cmerarja ,pa nenadoma nov veter na 24 kurah! Ja, z novo vlado se vam slabo piše! Ljudje terjajo odgovornost pri pisanju nebuloz in neresnic!
vstajnik1941
15. 03. 2018 07.52
+3
Ne skrbi - imajo že pripravljeno ploščo z naslovom živel JJ
Eurojackpot
15. 03. 2018 07.40
+18
Me veseli, da se javno mnenje obrača v pravo smer. Marko, še več takih komentarjev.
boskid
14. 03. 2018 22.33
+8
Samo še tekoče, hik... zadeve!
genius2013
14. 03. 2018 22.29
+33
končno en pošten članek na 24ur BRAVO
Sne?er All in
15. 03. 2018 11.22
+0
vprašaj se, kdo plačuje po novem vse te članke...
Uporabnik113089
14. 03. 2018 22.12
+14
Konec pogajanj. Miro je odstopil....
gregi85
14. 03. 2018 22.04
-18
Zanimivo da je članek precej ostro naravnan proti omenjeni stavki. Verjetno bi bil ob stavki zdravnikov prav tako podobno naravnan članek. In ob stavki policistov... itd. Kakorkoli...preden kdorkoli začne kogarkoli "obsojati" glede stavke ter izražati svoje nezadovoljstvo glede zahtev, ki jih določen segment javnega sektorja izrazi, naj prosim pomisli kako se počutijo zaposleni, ki v takem segmentu javnega sektorja delajo. Ali bi tisti, ki "obsoja" bil pripravljen preizkusiti takšno zaposlitev? Ali bi bil pripravljen prevzeti vlogo zdravnika in opravljati operacije? Bi bil pripravljen prevzeti vlogo učitelja in vzgajati 30 dijakov vsako šolsko uro? No..glede na to da je zgoraj izražena primerjava med šolsko uro in t.i. delavko uro, se sprašujem kakšna je odgovornost med posamezno uro. Pri šolski uro je vzgojiteljica/učitelj odgovoren za cca 30 otrok in za svoje delo. Pri delavski uri je zaposleni odgovoren sam zase in za svoje delo. Moje mnenje je, da kdor ne podpira stavke npr. zdravnikov, naj pač ne hodi h zdravniku na pregled. Kdor ne podpira stavke učiteljev, naj svoje otroke izpiše iz osnovne šole ali srednje šole in naj jih sam izobražuje ter vzgaja. Kdor ne podpira stavk policistov naj ne kliče 113... Veliko je obsojanj, ko posamezniki vidijo samo sebe kot mučenike in kako trpijo pri delu v primerjavi z javnim sektorjem. Res je, da so tudi v javnem sektorju določena delovna mesta, ki prinašajo dvakrat ali trikrat toliko kot dobi zdravnik, ki je odgovoren za operacijo, učitelj, ki je odgovoren za vzgojo in izobraževanje otrok ter policist, ki je odgovoren za ustrezen red.
boskid
14. 03. 2018 22.28
+16
Kruh si peči sam, peki niso v javnem sektorju in so pod minimalcem. Pravzaprav boš moral vse kar kupiš v trgovini narediti sam, ker stavke trgovcev nihče ne podpira, pa celo javni uslužbenci niso. Ceste si kidaj sam, verjetno komunalci niso javni uslužbenci.....
Aligator11
15. 03. 2018 07.29
+6
To je tvoje mnenje. Moje je, da če komu ni kaj prav naj da odpoved in nabavimo druge kadre, policistov-nabiralcev denarja imamo itak polovico preveč, zdravniki imajo pa že itak preveč glede na delavski sloj (650 EUR plače), OK!!
klaftra
15. 03. 2018 08.25
+2
Škoda besed. Tega nihče ne želi slišati...
Fredi34
15. 03. 2018 09.26
+1
Aligator. Tvoje razmišljanje je razmišljanje, ki ga želi slišat vsak novodobni direktor. Komu ni prav naj da odpoved, drugi že čakajo v vrsti. Rezultat temu je da bomo vsi slej ko prej pristali na minimalnih plačah, ali pa še pod njo, ker vedno bo nekdo ki bo prirpavljen delat za manj kot ti. In ne samo v vzgoji in izobraževanju, ampak v vsaki panogi. Tako da, zajami samo in še enkrat premisli kaj si napisal.
razredni?arka
14. 03. 2018 21.50
-31
Naj avtor po svoji logiki izračuna še za sebe: Marko je pisal komentar 30 minut. Koliko mu manjka do 8 ur?
razredni?arka
14. 03. 2018 21.53
-35
Če je za pripravo porabil 7 ur, mu svetujem, naj si poišče drugo delo. Čas za malico ni vštet.
Uporabnik113089
14. 03. 2018 21.53
+45
Marko ni plačan iz državnega proračuna....
migi
15. 03. 2018 08.12
wert1
14. 03. 2018 21.47
+72
Sem zdravnik, 43.placni razred, 1450 neto. Z dezurstvi do 300 ur na mesec, na koncu lepa placa, ki je trdo prigarana. Vsakodnevno obravnavam kriticno bolne paciente in izvajam rizicne posege na njih, kjer je lahko vsaka napaka usodna. S svojo placo sem zadovoljen, mi je pa bolano, da se doticna poklicna skupina primerja z nami in zeli enake place. Pa nimam nikakrsnega vecvrednostnega komplexa, samo razlika v odgovornosti je zelo velika + zalostne zgodbe ljudi ne ostanejo v sluzbi, vse nosiš s sabo, 24/7...
Uporabnik113089
14. 03. 2018 21.51
+46
Ja. Štrukelj pravi da sta poklica učitelj telesne vzgoje in specialist abdominalne kirurgije popolnoma primerljiva....
majster83
14. 03. 2018 22.33
+24
Bravo, vsaka ti čast. Zaslužiš si 2000 plače, v primerjavi z tabo si navaden učitelj nikakor ne zasluži več kot 1000