Slovenija

KOMENTAR: Ne glejmo stran – tudi pri nas mučijo živali

Ljubljana, 17. 03. 2015 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
14

Pred časom sem videla psa, ki se je smejal, prav zares in to na vsa ušesa. Bilo je v Egiptu, pred mogočnimi starodavnimi kipi faraonov in njihovih grobnic. Okoli pa psi brez lastnika.

Alenka Arko, urednica in voditeljica oddaje Preverjeno
Alenka Arko, urednica in voditeljica oddaje Preverjeno FOTO: POP TV
Že na poti do templja mladič, nekaj mesecev star kuža, očitno s svojimi še nerodnimi tacami, prevelikimi za trup, zbudi nekaj v ljudeh in dobi hrano, saj je bil kar lepo rejen. Potem trop velikih, močnih psov. Najbrž sami poskrbijo za hrano. Pred templjem pa dva: suhljat črn in rumen, ki pa je komaj stal na nogah. Bil je tako suh, da bi mu lahko preštel vsa rebra. Posebnega sočutja med turisti tam ni zbujal, prej so ga, kar tako, za hec, naganjali, on pa se je samo potrpežljivo in počasi umaknil, potem pa spet poskusil. Ko je dobil košček rogljička, ostanek našega zajtrka, je bil vesel. Lepo je pojedel, počakal, če bo še kaj, brez skakanja in prosjačenja.

Ko smo se vračali iz grobnice, je bil spet tam. Prepoznal nas je in pritekel k nam. In takrat se mu je smejal cel gobček, hvaležno in v upanju, da bo dobil še kaj.

Ko je žival samo predmet

V Egiptu te, če potuješ izven turističnih resortov, udari realnost, ki je pri nas ne poznamo več in najbolj boleče se kaže v odnosu do živali. Življenje je trdo in ljudje so verjetno neusmiljeni do sebe, še bolj pa do živali. Vidiš osličke, ki vlečejo do vrha naložen voz in se res trudijo, saj jim ves čas grozita bič ali palica. Pa konje, vprežene v kočije, ki prevažajo nas, turiste. Tudi njim lahko prešteješ rebra, ponekod te celo vodiči vnaprej opozorijo, da s konji tako surovo ravnajo, da včasih tudi kakšen, ko te pelje na ogled še enega izmed templjev in ti razmišljaš o Kleopatri in podobnem, kratkomalo pogine.

Te slike te preganjajo še dolgo po tem in v resnici si oddahneš, ko se vrneš v Slovenijo. A le nekaj dni po prihodu vidim vest, da so zadnji hip rešili psa na prekratki verigi, v redakciji pa pismo o domnevno izmučenih konjih, ki vlečejo kočije na Bledu. Ne trdim, da je v resnici tako, ker tega nismo raziskovali. So pa vse to odslikave našega odnosa do živali.

Višja civilizacijska raven

Tako po eni strani domače ljubljenčke crkljamo in razvajamo, na drugi pa je večina še vedno, tudi pri nas, popolnoma brezbrižna do drugih živali, ki so morda (pa ne bi zdaj delala hierarhije med njimi) še bolj inteligentne, še bolj občutljive.

Po eni strani so domače živali, posebej psi in mačke, za marsikoga ljudje, ki le govorijo ne. Pred kratkim sem v restavraciji videla skupino ljudi za mizo, v klepetu, vmes tudi nekoga z belo kodrasto glavo. Šele ko sem bolje pogledala, sem ugotovila, da tam pravzaprav sedi pes. Beli kraljevi koder. Na stolu in prav modro posluša pogovor. Psi tega ne morejo in ne znajo, saj imajo, kot je dejal nekdo v našem prispevku, vendarle kosmata ušesa. Veliko bolje, kot da jih človečimo je, če se do njih obnašamo, kot do tega kar so - živali torej. Se pozanimamo, kaj v resnici potrebujejo in kako ravnati z njimi, da so zadovoljni, srečni in da - zelo pomembno - niso nevarni drugim živalim in ljudem. Morda se to zdi samoumevno, pa sploh ni in v praksi se to pogosto pokaže. Primer iz enega izmed prispevkov v Preverjeno: gospa je vzela iz azila velikega psa, ga razvajala - s hrano, s popustljivostjo - pes pa je kmalu začel renčati na vse, ki so se približali, njej pa se je to zdelo celo nekoliko fino, češ, pes me brani. Pa ni šlo za to. Slekoprej bi ugriznil tudi njo.

Tako po eni strani domače ljubljenčke crkljamo in razvajamo, na drugi pa je večina še vedno, tudi pri nas, popolnoma brezbrižna do drugih živali, ki so morda (pa ne bi zdaj delala hierarhije med njimi) še bolj inteligentne, še bolj občutljive. Koliko nas denimo ve, da prašički zares jočejo, ko gredo v zakol? Ne zanima nas transport živine, ne zanima nas vzreja na velikih farmah, ne zanimajo nas klavnice, ali kot pravi Paul Mccartney v spotu, če bi imele klavnice steklene stene, da bi videli, kaj se dogaja, bi vsi v hipu postali vegetarijanci. Ne zagovarjam vegetarijanstva, samo to, da bi morali veliko več pozornosti nameniti tudi temu. Tu se namreč vidi, da nismo prišli zelo daleč od bolj tradicionalnih družb, kjer je žival še vedno le stvar, nič bolj pomembna ali drugačna od voza ali kosa orodja.

Kdaj ima žival pravice?

V tem smislu bi morali poostriti zakonodajo, da denimo nekdo, ki sosedovega psa ubije na premišljeno okruten način, da žival neznosno trpi, potem ne more dobiti le pogojne obsodbe ali pa še te ne.

Naš odnos do živali je še vedno pogojen s krščanskim učenjem, ki je - najbolj znan je Tomaž Akvinski - trdilo, da so živali predmeti brez duše. Na splošno pa, da je človek gospodar vsega kar leze in gre. Živali so tako namenjene izključno temu, da služijo človeku, zato kakšna posebna obzirnost do njih seveda ni potrebna. Ob tem sta bili v zadnjem času tudi dve zanimivi razsodbi, argentinsko sodišče je razsodlilo, da mora živalski vrt v Buenos Airesu izpustiti orangutanko, ki je tam preživela 20 let. Sodniki so odločili, da je žival nosilec nekaterih pravic, ki jih je treba zaščititi, oziroma, orangutanko Sandro so razglasili za "nečloveško osebo". Preostanek življenja bo zdaj najverjetnje preživela v zavetišču za živali.

Nasprotno je razsodilo sodišče v New Yorku, v primeru šimpanza Tommya, da mu ne moremo pripisati človeških značilnosti, da torej nima nikakršnih tovrstnih pravic. Če se okrog tega lahko ne strinjamo in bo to še stvar razprav, pa bi se lahko strinjali vsaj okrog ene temeljne stvari ... o nečem, kar bistveno loči denimo psa od stola ali mize. To je, da žival nedvomno lahko čuti bolečino.

V tem smislu bi morali poostriti zakonodajo, da denimo nekdo, ki sosedovega psa ubije na premišljeno okruten način, da žival neznosno trpi, potem ne more dobiti le pogojne obsodbe ali pa še te ne.

Potepuški pes v Egiptu.
Potepuški pes v Egiptu. FOTO: Reuters

Od bezbrižnosti, preko sankcij, do višje morale

Ostre sankcije in kazni so zagotovo nekaj, kar pomaga. Morda počasi tudi pri spreminjanju na splošno brezbrižnega odnosa do različnih oblik trpljenja živali.

Če se povrnem k začetku, lačnega rumenega psa sem srečala pri svetovno znanem templju Abu Simbel. Ko so gradili Asuanski jez, bi voda tempelj zalila, zato so ga, v verjetno enem izmed najbolj spektakularnih arhitekturnih podvigov v zgodovini, v celoti preselili nekaj deset metrov višje. Dve leti so sistematično, z natančno žično žago tempelj razrezali na več kot tisoč kosov, težkih od 7 do 30 ton in jih, enega za drugim, počasi selili. Egiptovski predsednik je takrat dejal nekako takole: ljudje lahko delajo čudeže, ko delajo skupaj za dober namen.

50 let kasneje tempelj občudujemo turisti z vsega sveta, poleg njega pa od lakote tiho umira prijazen kuža. Morda je čas za kakšen nov čudež?

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
17. 03. 2015 19.15
+6
Kaj pa kuhanje živega jastoga ni mučenje pa kako se eni bašejo z njimi in uživajo, ko mu še na pol živ migeta na krožniku?
poslanka sexs
17. 03. 2015 18.47
+0
NEBRISI RESNICO
luckyss..
17. 03. 2015 17.56
+24
Obstaja resnica, da kdor ne premore sočutja do živali - ga tudi do človeka ni zmožen...
poslanka sexs
17. 03. 2015 18.46
-2
ALENKA ENKRAT OBJAVI KAKO SLOVENSKA OBLAST Z GLADJOV MUCI SLOVENSKI NAROD VSAJ TO NIC POSEBNEGA CE SI JAS SKUHAM GULAS IZ PASJEGA MESA ALI NAMESTO ZAJCJE PECENKE POJEM MACKO ALI STE CUDNI VSAJ V AZIJI JE TAKO MESO SPECIALTETA
ata janez
17. 03. 2015 17.49
+13
Gospa Alenka Arko.Nisem še prebral lepšega članka od pričujočega.Z veseljem in s solzami v očeh bi vam rad poljubil roko.Niti misliti si ne morete kako globoko vas spoštujem.Mimogrede,že dolga leta vas gledam na TV,vedno z veseljem.Ganjen sem in vesel,da sem končno prebral članek,ki da človeku misliti.
mak0521
17. 03. 2015 17.25
-1
Sosed maltretira našo mačko, ki jo sam privabi na svoje dvorišče z ostanki hrane, pa mu nihče nič ne more!!!
496344
17. 03. 2015 17.32
+7
Energetski mesija
17. 03. 2015 17.06
+4
predlagam izlet na Kosovo, ta lacen rumeni pes ni nic z prizori ki jih tu srecujemo vsaki dan....
pepikrlinca
17. 03. 2015 18.32
+3
ma, kr mejte VAŠE prizore in kulturo kar tam doli
Kukulkan
17. 03. 2015 17.02
+3
Pri nas mučijo delavce pa nikomr nič
CucurbitaPepo
17. 03. 2015 17.36
+14
Oh ti ubogi delavci. Če bi imeli možgane bi se celo uprli...
Kukulkan
17. 03. 2015 17.39
+2
Kukulkan
17. 03. 2015 17.52
-2
Normalno Pepe, ti zgleda da nisi delavec, ali ekrat boš ratal fizikalec 1. kategorije vrjemi mi, ko današnji sistem propade in žaklj denarja zmanjka
Joker3
17. 03. 2015 16.46
+20
Pravosodje pri nas mučenja preblago sankcionira.