Slovenija

KOMENTAR: Laibach so združevalci

Ljubljana, 25. 08. 2015 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
79

Was bedeuted das?* Skrite pomene v glasbi iščejo že od nekdaj. Revolution 9 skupine Beatles, pa marsikateri Stonesi in Zeppelini ... Če ploščo zavrtiš nazaj, se jasno sliši sporočilo hudiču – in vsi so se spraševali, kaj zdaj vse to pomeni.

Pri Laibachu pa nasprotno niso najpomembnejši odgovori, ampak, kot pravi Slavoj Žižek, vprašanja. Ta so bistveno bolj subverzivna, kot so lahko odgovori. Najbrutalnejši režimi svoje prebivalce polnijo z odgovori. Kako se vesti, s kom se pogovarjati. Kam potovati in kaj delati. In s tega vidika je odprava črnega Laibacha h Kimom povsem uspela. Ves svet se še vedno sprašuje, kaj to pomeni, tako kot so se Severnokorejci zadnjih nekaj mesecev. Laibachi so v Severno Korejo prinesli ogromno vprašanj.

Laibach v Severni Koreji
Laibach v Severni Koreji FOTO: Jure Tepina

Na turneji pa so kar tako, za sproti, za Slovenijo naredili več kot katerikoli politik v zadnjih tridesetih letih. Tako kot so poenotili naše ljube politike, je uspelo v času osamosvojitve, ironično, le totalitarni JLA. V poznih osemdesetih so skupino napadali ekstremni levičarji. Komunistična Zveza borcev je pisala odprta pisma in zahtevala prepoved njihovega delovanja, danes, 30 let pozneje, se komunistom in Zvezi borcev pridružuje še ekstremna desnica. Laibach združuje politike in njihove aktivistične satelite v odporu in celo odkritem sovraštvu do nerazumljenega in neznanega.

Laibach v Severni Koreji
Laibach v Severni Koreji FOTO: Jure Tepina

Laibache ta dejstva in napadi zabavajo. "Mi nismo nikoli rekli, da smo umetniki, mi smo inženirji človeške duše," mi razlaga Jani Ivan Novak v nadzorni dvorani Ponghava umetniškega gledališča v Pjongjangu. Pritiskam nanj z vprašanji o povezavi umetniške svobode in cenzure. Ampak cenzura je del njihovega scenskega nastopa, njihovega dela, njihove biti. V Severni Koreji je Laibach v svojem elementu. Bolj ko aparatčiki gledajo vsak njihov korak, bolj ko jim vsiljujejo severnokorejski ritem, bolj se članom Laibacha smeji in bolj so zadovoljni. Končno jih je začel nekdo spet resno jemati, v "demokraciji" je že zelo težko koga užaliti in biti cenzuriran.

Vzroki za cenzuro so bili tako bizarni, da so že sami po sebi karikatura režima. Deklica, ki se sprehaja po travniku, je lahko provokativna le v ekstremnem režimu. Skladba Gremo na goro Paektu nima dovolj veličastnega ritma, pesem Arirang ne sme biti izvajana z dekliškim zborom, ker bi te stale za belopoltim pevcem, to pa ne gre. Spet tretja pesem ni pravočasno prišla do cenzorjev. Še najbolj razumljivo je, da ne želijo, da Mina Špiler poje pesem v napačnem dialektu. Prevedla ga je namreč prevajalka iz Južne Koreje in v besedilu nehote pustila nekaj napačnih južnjaških besed. Za videoprojekcije treh pesmi so kar sami prinesli videogradivo z besedami: "Verjemite, čudoviti posnetki so, boljši kot vaši."

Laibach Pjongjang vaja - 3
Laibach Pjongjang vaja - 3 FOTO: Jure Tepina

Po nekaj dneh ugotovimo, da ne gre za cenzuro, le hud strah pred neznanim. Najraje bi imeli Laibach brez Milana Frasa. "A je lahko brez te kape? Tako strašna je!" nas sprašujejo vse po vrsti. Kot bi rekli, Rolling Stonesi so super, samo Mick Jagger nam ni všeč, je lahko vsaj pri miru z boki? Queeni so sijajni, ampak a lahko nastopijo brez Freddieja Mercuryja, preveč je gej, v Severni Koreji pa nimamo homoseksualnosti. Vsi s Komiteja za kulturna sodelovanja bi radi vedeli, ali so Laibachi res fašisti, pa jim povem, da so fašisti s pomežikom desnega očesa, pa da tega še doma ne razumejo.

Laibach Boben
Laibach Boben FOTO: Jure Tepina

Prvi dan vaj se ves dan ni zgodilo čisto nič. Ves dan se je postopalo gor in dol in čakalo stojalo za klaviature, žice, ki povezujejo zvočne monitorje pa so bile tako stare, da je vseskozi prekinjalo povezavo. Ko je bobnar Janez Gabrič opazil, da je koža na njegovem bobnu stara že več let, se niso dali prepričati, da jo je treba zamenjati. Sam namestnik ministra za kulturo Severne Koreje se je usedel za bobne in ob nežnem udarjanju dokazoval, da je koža čisto dobra. Ni pomagala razlaga, da Gabrič zamenja kožo na vsaka dva ali tri koncerte. Razglašen koncertni klavir so uglaševali štiri ure, na uglaševalko pa smo čakali polna dva dneva. Ko so končno povezali zvočne monitorje, se je povezava naključno spreminjala – enkrat je bila na isti liniji pevka, drugič bobni. In že tu se je pokazala vsa neučinkovitost socialističnega samozadostnega džučeja. Množica Korejcev, ki delajo, naredijo pa nič koristnega.

Laibach Skupinska
Laibach Skupinska FOTO: Jure Tepina

V resnici v Severni Koreji še dolgo ne bodo razumeli, da je Laibach eno tistih ogledal v lunaparku, ki te popači, da se sprašuješ: Sem to res jaz? Tako je bil nastop Laibacha v Severni Koreji popolna zmaga za skupino in popoln poraz za sistem. Tudi če bi Laibachi po korejsko čepeli v krogu in brez inštrumentov peli hvalnice Kimom v ritmu srca velikega vodje, bi bili to še vedno Laibachi. Tako je na koncu ostalo le še eno laibachovsko vprašanje: kam zdaj? Logični postaji bi bili koncert s Thompsonom v Čavoglavah ali pa na katerem od naših strankarskih zborovanj. Tu in v Severni Koreji je Laibach najbolj v svojem elementu.

Aja, pa še to. Če kdo še vedno potrebuje razlago, ne, niso fašisti. Ne glede na to, kaj vam govorijo.

*Kaj to pomeni?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
26. 08. 2015 06.54
+1
Seveda so združevalci. Nas združujejo s severno Korejo. Zelo MODRO !
pozabljen_na_polici
26. 08. 2015 05.55
+0
Resnica je, da so fantje navadni kruhoborci, ki nastavijo rit vsakemu, ki je pripravljen plačat... Če temu ne bi bilo tako, bi se Laibach in NSK izogibala sredstev iz kulturniškega žaklja. Še eni zakrinkani socalisti več, ki niso sposobni preživeti na trgu brez javnega denarja...
pozabljen_na_polici
26. 08. 2015 05.58
+2
Da jim malce nastavim ukrivljeno ogledalo...
F-117
26. 08. 2015 02.39
+3
Kaksni uporniki neki... Mal bi po svoje zapeli ppa bi šele čez ene 6 let imeli povratni let :)
Fifi 24
25. 08. 2015 23.31
Glede na to da je lastnik 24 žid bo zanimivo opazovati trajnost tega citata: ____________________________Pravi razlog v dogajanjih z begunci in revolucijah so Amerika in Izrael ki mu je sesutje neposlušnih držav v svoji bližini (Sirija, Irak, Libija..) v strateškem interesu, ker sesuta država ne more potencialno ogroziti Izraela kot takšnega....... sicer se kak fanatik lahko razstreli samo to je za državo kot takšno nenevarno..........Američani po drugi strani s sesutjem teh držav zaposlujejo svoj vojaški stroj, ki mora nekaj delati (poleg pomoči Izraelu seveda) in je to v bistvu biznis ki realno poganja vsaj 1/4 ameriškega gospodarstva, če kapne še kaj od recimo nafte je samo plus ali recimo uničenje ruskega prijatelja assada.............Begunci ki se valijo k nevernikom oz krivovercem v EU in ne recimo k svojim bratom v bogat Katar, Kuvajt. (interesantno kaj?)......so koristni najmanj 2x zaradi znanega odnosa Izraela do palestincev le tem močno upada kredit v očeh evropejcev, imajo vedno manj podpore........ z ogromnim transferjem beguncev druge vere, običajev.... se močno povečuje tudi možnost trenj/težav v EU (še posebej če kakša služba malo pomaga) in ko bo do težav prišlo bodo izraelci rekli vidite kako mi trpimo s temi palestinci in bodo z blagoslovom EU lažje odstranili le te.....Amerika pa v bistvu s transferjem beguncev spodjeda enotnost - moč EU in s tem varuje svojo pozicijo št 1 v svetu pred potencialno močno EU .....tako da jim ostaja samo problem s kitajsko .....Seveda majo pa tudi tam nekaj jokerjev najbolj očiten so manjšinski (zapostavljeni) narodi poleg glavnih Hanov ki bi jim doza demokracije morda prav prišla...
somebody2
26. 08. 2015 00.05
Ja, saj to sedaj že skoraj vsi vemo. In rešitev? Naložiti na ladje in peljati k izvirnemu grehu, spet na Ellis Island? Verjetno. S časom sigurno. Sicer pa - asimilacija in konec klasične Evrope. Ali za čas našega življenja ali kasneje...v bistvu nepomembno.
zvizi
25. 08. 2015 22.00
+1
Je sploh kaj v tej naši deželici, kar ne bi spluvali ??
Peter Susic
25. 08. 2015 20.28
+3
Kot sem malo prebiral komentarje, vidim, da so ljudje po večini zelo malo razgledani. Premalo umetniških del so videli, da bi lahko sploh komentirali take stvari. Pa tudi če je nekdo glasbenik, še ne pomeni, da je največji brihtnež na tem svetu. Marsikateri komercialni glasbenik, katere poslušamo po radiu, nima pojma o tem kaj je umetnost. Vsak jo izraža po svoje. Poglejte si kakšne, tako imenovane, filmske ali glasbene umetnije. Marsikomu mu ne bodo všeč, ker jih enostavno ne bo razumel. Sleherniku je zato potrebno razložiti, kaj hoče ustvarjalec dela povedati. Pri umetniškem delu se izraža ideja ustvarjalca, in ne komercialne želje. Ko enkrat slišiš, kar za vraga hoče umetnik povedati, postaneš pozoren na določene stvari in jih počasi začenjaš razumeti. Kot primer bi dal pred kratkim videno stavbo v Parizu, imenovano Pompidou. Ta je zgrajena tako, da je videti vse vodovodne cevi, vse zračnike in napeljavo, skratka, na videz zelo čudna. Ko pa sem prebral, da je arhitekt namenoma hotel pokazati zgradbo "nago", brez fasade, da bi ljudje navzven videli, kaj vse se drugače skriva v zidovih. Pa naj bo še tako čudna na pogled, zgradbo sem gledal z drugačnimi očmi. In enako je pri Laibachu. Tu ne gre za skupino nacističnih privržencev, ampak so pesmi groba karikatura omenjenega režima. Tudi sam priznam, da mi njihova glasba ne leži, ampak jo razumem, in se kvečjemu smejim S. Koreji, če so jo hoteli uporabiti za propagando proti Zahodu. Ampak se lahko še kako navihane smejimo in pišemo članke o uspehu, ker tudi v S. Koreji so verjetno takšni ljudje, kot so tu in pišejo takšne komentarje, kakršne berem. Laibach je karikatura, ne pa nacistična propaganda. Žalostno je le, da jih malokdo razume.
Morana7
25. 08. 2015 20.49
+0
somebody2
25. 08. 2015 23.56
Ja, se strinjam. Gre samo za to, da se včasih poskuša ustvariti umetnike iz nekih glasbenikov, ki si tega samo s svojo posebnostjo, drugačnostjo ne zaslužijo. Sem želel razumeti celotno zadevo, pa me šef skupine g.Novak nikakor ni prepričal, niti ni znal odgovoriti na nobeno vprašanje, v intervjujih, ki sem jih videl.
mrBlack
25. 08. 2015 18.51
-1
ahahaha naši dragi novinarji, tudi vas so okrog prenesli :D btw, laibach kot 1. tuj band, ki je nastopal v Severni Koreji tam ni bil zato, ker bi jih želeli po kakovosti... kako nerazgledano, ozkogledo množico na hitro zastrašiti kaj poslušajo poprečni ljudje v zahodnem svetu (in na tak način pokažejo kakšni so), kot pa pripeljati eno skupino z zanič muziko, ki po defaultu ni prijetna 97% poslušalcem? laibach so bila voda na režimski mlin in vprašanje kako temeljito bodo to korejci izkoristili... bravo laibach, upam da ste dosegli svoj cilj! Bruh.
BURGA
25. 08. 2015 21.16
+1
mrBlack več kot očitno se spoznaš le na govejo muziko, katere sploh ni potrebno razumeti. Pa saj tudi ni kaj razumeti. Ne bom napisal bruh, vsak pač posluša tisto kar razume.
rdecioktober
25. 08. 2015 18.49
-1
al je bend dober ali pač ni...to ni bend to je neki kvazi instant performans ki se trudi biti izviren in preroški. Čudno da niso znali napovedati da se iz trbovlskega rudnika več ne bo kadilo...heheh
BURGA
25. 08. 2015 21.16
-2
Saj veš kdo je napisal: le čevlje sodi naj kopitar.
somebody2
25. 08. 2015 23.49
+1
Evo, jaz bom sodil čevlje, ker sem kopitar. Čudna glasba, petje...je to petje? Ok, do tu je stvar okusa. Naprej - zadeve slonijo na treh do štirih durih, aranžmaji so ekperimentalni (jih je treba "kao" razumet...haha), besedila...ne vem, težko jih razumem. So v slovenščini?
igy02
25. 08. 2015 18.38
+0
Sicer vsak ima svoj okus. Ampak ne me prepričevat, da je to neka vrhunska glasba. To lahko uspeva le v Sloveniji, ki je tako in tako čudna država. Laibach so stalni gosti v Studio City, kjer tolčejo čez kapitalizem. V Sloveniji je pač treba biti na liniji, da preživiš.
Fifi 24
25. 08. 2015 20.39
+1
Vrhunsko je relativno vsekakor pa so krepko nad Modrijani, Britney Spears... res pa je da se za takšno ugotovtiev ne smeš nahyati med večino ker večina je povprečna vozi Cliota,Golfa.... in ne Bentleya
BURGA
25. 08. 2015 21.17
+1
igy02 so tudi ljudje brez okusa, kot si recimo ti.
iGURT
25. 08. 2015 18.11
+5
.....zanimivo da turneja po ZDA pa vas ni zanimala.
NaravaInDruzba
25. 08. 2015 22.23
+1
To za Laibache ni nič kaj novega, ze desetletja deluje na tujem, samo tu jih zanemarjamo. No po odnosu kakršnega je imel in ima naš sistem do njih, se ne čudim, da redko kdaj pridejo ;)
jutranjisij
25. 08. 2015 17.31
+1
So ljudje, ki dojemajo, da je glasba redka umetnost, na katero more biti človeštvo res ponosno in kot taka ni namenjena (ekstremnemu) nastopaštvu nenadarjenih posameznikov ali zaslužkarjem.
BURGA
25. 08. 2015 21.18
-3
DAEMONIUM
25. 08. 2015 16.39
+14
Pa kaj nekateri bluzite da so na oblasti komunisti, levaki itd??? Najdite mi eno komunistično državo v kateri je 50.000 otrok lačnih? V kateri je delavec tako brez pravic kot je v tej lopovski državi??? V prejšnji, ki je bila nesporno komunistična država, ni bilo enega lačnega otroka, delavci pa so imeli iste pravice kot jih imajo danes delavci v Avstriji. A je potem Avstrija še bolj komunistična od yugoslavije? Problem je v tem, da janšistizem ni desno gibanje ampak je navaden primitiven nacionalizem, ta gnila smrdljiva cmerarjeva stranka sploh ni sredina ampak je čista desnica enako kot je bila LDS saj so iz iste bramže in vsi ti narodu niso dali živeti in so jim iz leta v leto krajšali pravice. Saj veste da je v Sloveniji vse narobe in na glavo postavljeno, tako so tudi narobe poimenovane stranke s ciljem da zavedejo narod, nam pa manjka TAPRAVA SOCIALNODEMOKRATSKA STRANKA, takšna kot je v Avstriji, ves problem je v tem!
korintos23
25. 08. 2015 18.08
-1
Kitajska druga gospodarsko najmočnejša država na svetu, tam je doma komunizem in lakota.
puspan
25. 08. 2015 20.47
+4
Črni vragec, odgovor je SK. Laibach je bil solidaren z njimi, zato so gostovali tam, da bodo ljudje tam vsaj muzike siti, če že ne hrane. Glede sistemov pa si kar vse malo pomešal, kje je boljše in slabše. Če bi imel vsaj malo logičnega razmišljanja, bi že od vsega začetka lahko vedel, da sta nam Avstrija in Nemčija lahko za vzgled. Če ti je itak socializem bolj priljubljen, nič hudega, ampak zame je najbolj izpopolnjen socializem prav v zgoraj omenjenima državama. Imajo pač najbolj izpopolnjen sistem socialne države, ampak tega tudi tam ne bi bilo, če med prebivalci obeh dežel ne bi bilo poštenja pa tudi pripravljenosti pljuniti krepko v obe dlani, če je treba. V 80-tih in 90-tih letih se je tudi tam vedno bolj razpasla nepripravljenost in izogibanje delu. Seveda so socialne službe tam dobro delovale vse do omenjenega trenutka, ko je vedno več ljudi izkoriščalo dobroto države. Mogoče ne veš, da so bili v tem pojavu najmasivnejši predvsem ljudje iz našega juga, tudi tako opevanih pridnih Slovencev ni manjkalo med njimi. V Nemčiji so vlekli denar za brezposelnost, živeli pa doma na jugu. Po denar konec meseca so imeli organizirane avtobusne prevoze do Rosenheima, na jugu Bavarske, kjer so si odprli bančne račune na različnih bancnih ustanovah omenjenega mesta, dokler jim seveda oblasti niso končno presekale te megalumparije. Če bi se to še nekaj časa nadaljevalo, bi s to raboto lahko naredili nemškemu gospodarstvu ogromno škodo. Hvala bogu, da so jih še pravočasno pogruntali. Toliko, da boš vedel, da balkanska iznajdljivost ne pozna meja in je sposobna uničiti tudi najmočnejše gospodarstvo Evrope. Še marsikaj bi se lahko povedalo glede teh balkanskih inovacij, a sem raje tiho. Ti pa v bodoče raje prej malo premisli, preden se odločiš pisati kozlarije, ki z realnimi dogajanji v tem delu sveta nimajo prav nobene zveze.
BURGA
25. 08. 2015 21.24
-1
puspan vsekakor si ti vse skupaj bolj pomešal kot črni vragec, ker pač ne razumeš, da so si Nemci, Avstrijci in vsi ostali klero kapitalisti ustvarili svoj nadstandard na račun izkoriščanih množic po vsem planetu.
puspan
25. 08. 2015 21.57
-1
Lepo si povedal burga in hkrati dokazal, da slovenska neumnost in pamet mnogih nima meja. Dal bi ti +, a si si me prehitel.
booomm
25. 08. 2015 16.26
-5
gluhonemi bi morda tudi znali biti eni umetniki
Mega100
25. 08. 2015 15.55
+3
Žižek filozofira da je komunistični nacist...hahaha
Mega100
25. 08. 2015 15.42
-2
Na You tubu imajo njihovi videji v povprejčju po 50.000 ogledov....jao kako super popularni so. Za primerjavo Toni Cetinski 10 milijonov naprimer. Laibach ma nihče nima pojma o njih, ono koncerte jim pa plačuje Ministerstvo za kultoro...jao hecno komunistična državca sponzorira Naci band..lol. .
somebody2
25. 08. 2015 15.49
+4
To je nekaj podobnega kot Vlado Kreslin, ki sredi Cankarjevega doma poje "Pastirčkovo pesem". Ampak, ker je nekdo rekel, da je to "izjemna umetnost", moramo to tako tudi razumeti in pomembneži vedo, da se spodobi biti v CD ob tako visokem umetniškem dogodku. In ga tudi napolnijo. Nič nimam proti Laibachu, še manj proti Kreslinu. Ampak...visoka umetnost? Wake up, please.
mutant 1
25. 08. 2015 16.43
+1
LAIBACH SO ZAKON....Samo vsi vi,ki Murkota,Gade in ostale kljukce poslušate,ne razumete Laibacha.
somebody2
25. 08. 2015 17.42
-2
Mutant, zbudi se. Ne banaliziraj, je še kaj drugega kot Murko in Gadi. Za začetek Cetinski, ki ga je zgornji omenil. Ali pa so morda Laibachi boljši v kateremkoli segmentu?
Morana7
25. 08. 2015 18.32
+3
Ja še dobro da imamo tudi ostali internet a ne Freestyler? Da lahko sami vidimo realne številke in ne teh tvojih imaginarnih.Somebody2 stvar okusa eni pač radi poslušate o rožicah, ki bi jih z veseljem nabrisali, drugi pa iščemo kakšno drugačno sporočilnost v glasbi.
Fifi 24
25. 08. 2015 20.36
+3
HAHA XFRE... Glej ovčica v svetu se proda 5 milionov cliotov in samo 1000 rolls royce Torej je Clio zakon rolls royce zanič_____________da ti prišepnem v svetu je največ povprečnežev rahlo zabitih takšnih kot si ti in povprećnež posluša pač povprečno glazbo Modrijane, Cetinski, Britney Spears...Daj pogooglaj koliko ogledov imajo top Jazz glazbeniki ..aja točno ti so tudi zanič imajo manj kot cetinski ....hahaha
BURGA
25. 08. 2015 21.31
-2
Jaq, Cetinski je pa res ena sama kvaliteta. No ja, Murko je morda še boljši, pa tiste Štajerke, pa Modrijani. Ampak ne sekirajte se, Avstrijci in Nemci imajo še slabši okus, kot vi. Primitivizem pač.
somebody2
25. 08. 2015 23.41
S kom sploh razpravljam? Ja, Cetinski je skoraj največ, kar je v komercialni glasbi. Laibache pa zaigra otrok v 3 . razred u osnovne šole, zapoje pa moj sosed (ko je zelo pijan).
somebody2
25. 08. 2015 23.44
-1
Fifi 24, stvar je v tem, da je Rolls Royce kvaliteta, prav tako jazz glasba in to pač ni za široko množico. Za široko množico tudi niso Laibach, kjer pa tudi ni sledu o kvaliteti, le kvazi kvaliteta je prisotna.
Cisto na hitro
25. 08. 2015 15.31
-13
Pionirčki na sliki, tako kot pri nas za časa velikega vodje Broza. Vsi v vrsto pa ajde mahat z zastavicam ko se stari prdec pelje mimo. In to ti je demokracija. Bulshit.
somebody2
25. 08. 2015 15.45
+14
Spet grem mahat z zastavico, če mi vrnejo socialni in duševni mir, prijateljstvo med ljudmi in še bi lahko našteval.
BURGA
25. 08. 2015 21.31
+0
Ne vem zakaj imam vedno bolj občutek, da smo imeli v Jugi več demokracije kot danes.
puspan
25. 08. 2015 22.02
+0
Mogoče zato, ker si že takrat živel na račun drugih.
somebody2
25. 08. 2015 23.40
+0
Puspan, danes pa "debelo" vsi živimo na tuj račun. Kdo bo plačal vse bančne in proračunske luknje? V 45 letih je 6 bodočih držav ustvarilo 20 mld dolga, mislim, da dobr o veš, da je samo naš trenutno pol večji.
puspan
26. 08. 2015 08.39
somebody kaj pa jaz morem, če elite pri nas vseskozi živijo bolje, kot povprečje bogatega sloja v zahodnoevropskih državah, masa malih pa za vse to do danes plačuje, čeprav še zase nima niti za najnujnejše preživetje.
somebody2
25. 08. 2015 15.20
-2
Diktatura gor ali dol...EU z nami vred in našo demokracijo, človekovimi pravicami bla, bla... najprej so nas uničili egoistični tajkuni, ker imamo tako čudovit zgodnje-kapitalistični sistem. Čez nekaj let pa nas bodo "pojedli" še prišleki iz Bližnjega vzhoda. Ker je tukaj menda fajn, vse pravice imaš, narediš karkoli, rečeš karkoli... Fajn je ta "demokracija", ja.
iGURT
25. 08. 2015 15.02
+4
....ko so nastopali po Nemčiji in drugod po Evropi, ko so imeli turnejo po ZDA .....so slovenski forumski glasbeni strokovnjaki nič ne pisali o tej skupini
Mega100
25. 08. 2015 15.45
-3
Ja Ministrterstvo za kulturo jim sponzorira koncerte...ta v severni Koreji jim je pa ena Nemška nevladna agencija....verjetno kakšna simpatizersko Naci...lol
iGURT
25. 08. 2015 18.06
+3
iGURT
25. 08. 2015 18.10
+1
glavnino stroškov obeh nastopov v Severni Koreji pokriva norveški inštitut Arts Council Norway,
Silve27
25. 08. 2015 14.56
+14
Kim jih je pripeljal samo zato da pokaže svojemu narodu kakšni bolniki zivijo na zahodu in da ne smejo biti takšni!
iGURT
25. 08. 2015 14.58
+5
kure bedne
25. 08. 2015 16.24
+5
le.professionnel
25. 08. 2015 14.48
+14
Kot velik antikomunist bi vseeno raje bil pionirček v titovi jugoslaviji kot pa zombi v razčlovečeni demokraciji.To veliko pove,da smo zapluli nekam v tri pm brez reda in nadzora.
Slovenec34
25. 08. 2015 14.53
-9
Ka pa mislis
25. 08. 2015 15.08
+12
Mi smo dalec od demokracije in se dlje od jugoslavije.
puspan
25. 08. 2015 21.03
-2