Slovenija

KOMENTAR: Gre za odnos in ponos

Ljubljana, 12. 04. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
172

Če bi bila Slovenska vojska pacient, bi ji dali zdravniki nekaj mesecev življenja. Če bi bila Slovenska vojska podjetje, bi bila v najboljšem primeru v prisilki, če ne v stečaju in izbrisu z Ajpesa. Reši jo lahko le čudež, in ravno zato ne bo umrla.

Načelnik generalštaba Slovenske vojskeAndrej Osterman.
Načelnik generalštaba Slovenske vojskeAndrej Osterman. FOTO: POP TV

Načelnik generalštaba Andrej Osterman je pred dnevi izjavil, da njegov odstop vojski ne bi prinesel 53ih milijonov evrov, kolikor jih nujno potrebuje. Ampak tudi  dodatnih 500 milijonov ne bi z načelnika naredilo sposobnega načelnika. Da bi morala ministrica in načelnik generalštaba takoj po poročilu o (ne)pripravljenosti odstopiti ni nobenega dvoma. Vsaj poveljniška, objektivna odgovornost - ena od osnovnih vrlin vojske - bi morala kaj veljati. Samo da bi Slovenska vojska delovala po predpisih in zakonih potrebujejo dodatnih 47 milijonov, ki jih ni in jih ne bo.

Le pri nas se ne zgodi nič.

Zadnja afera s številkami neprebojnih, zaščitnih bojnih jopičev v prvi brigadi je le nova blamaža ekipe Andreja Ostermana. Če načelnica združenega sektorja za operacije poroča načelniku, da ima 1. brigada 1059 kosov več osnovne zaščitne opreme kot jih v resnici ima, je to škandal brez primere. Da ima celotna 1. brigada le 313 neprebojnih jopičev bi moral nekdo zahtevati odgovornost, verjetno obstajajo tudi kakšni predpisi in verjetno so za takšne primere tudi predvidene kazni. Če ne bi o pravem številu zaščitnih jopičev že dlje časa pritiskal na generalštab in ne bi poveljniku brigade prekipelo, bi vrh vojske državi gladko lagal še naprej. V pravi vojski bi lahko šel Andrej Osterman sam v brigado in neprebojce preštel, tako ne bi štel dolgo.

Le pri nas se ne zgodi nič.

Vse glavne igralce generalštaba poznam in povečini so osebno zelo prijetni ljudje. Pripisovati njim osebno izključno krivdo za popoln razpad sistema bi bilo nepošteno, so le zadnji, ki so ostali v sobi, ko se je ugasnila luč. A prikrivanje resnosti stanja, prikrivanje stopnje razkroja sistema in neukrepanje je resna stvar. Nihče ni namenoma uničil Slovenske vojske, a tudi nihče ni resno zagrozil vsaj z odstopom, nihče ni rekel, da se pod takšnimi pogoji ne bo igral s usodo vojakov, njihovih družin, države in domovine. Le tiho in mirno kimajo, da se le ne bi komu zamerili. Nobena vojska na svetu nima na vrhu generala, ki bi samo kimal.

Le pri nas se ne zgodi nič.

Obrambna ministrica Andreja Katič.
Obrambna ministrica Andreja Katič. FOTO: SD

Nič se ne bo zgodilo, ker politiki to ustreza. Ministrici se – tako kot načelniku – stanje ne zdi tako hudo kot v resnici je. Načelnik prodaja stare floskule o "robu kritične stabilnosti" in se hvali, da je bilo poročilo izvrstno, da "smo jo dobro odnesli, da nas je predsednik pohvalil, kot prejšnjega načelnika", medtem pa ministrica za obrambo nima, niti ne pripravlja "plana B", sanacijskega načrta organa v sestavi. Ne zdi se jim alarmantno, da je Slovenska vojska porabila že marca več kot 80 odstotkov načrtovanih sredstev za vzdrževanje. Ne zdi se jim alarmantno, da porabi Slovenija za vojaško opremo le 0,8 odstotka vojaškega proračuna, trikrat manj kot Bolgarija, naslednja na sramotnem dnu zveze NATO.

Ne zdi se jim alarmantno, da ena od dveh ladij ne more na valove višje od dveh metrov, druga je tako na remontu. Ne zdi se jim alarmantno, da leti le eno transportno letalo PC6, Falkon je na servisu, Turboletu je odpovedal avtopilot in ni denarja za rezervne dele. Ne zdi se jim alarmantno, da ima specialna enota manjši proračun od fasade pomožne zgradbe MORSa in zimskega vrta. Ne zdi se jim alarmantno, da smo postali dežurni  Mujo v vojaških vicih v Bruslju.  Ne zdi se ji alarmantno, da vojsko zapuščajo najboljši, tudi denimo tisti v katere je država ogromno vložila, tudi šolanje na West Pointu. Ne zdi se ji alarmantno, da so operativni le 4 Svaruni, ne zdi se ji alarmantno da bo slabih 80 Valukov čez nekaj let le še za odpis, za staro železo. Ne  zdi se ji alarmantno, da so ob izpadu policijskih transportnih helikopterjev vojaški na robu svojih moči in življenjske dobe. Ne zdi se ji alarmantno, da denarja za vojsko NE BO.

Le pri nas se ne zgodi nič.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: Miro Majcen

A zaradi čudeža vojska – žal – ne bo umrla. "Žal" zato, ker bi jih le v tem primeru lahko čakala spodobnejša prihodnost, kanadski model sanacije. Umrla pa ne bo zaradi svojih ljudi, daleč stran od generalštaba. Dlje kot gre človek od Ljubljanske Vojkove ulice, več upanja vidi. Več delavnih vojakov, več etike, pripadnosti in časti. Prejšnji konec tedna sem na Kosovu videl tisto, kar človek vedno vidi, ko pogleda na misijo. 32. Kontingent KFOR je tak kot vsi pred njim. Kot na vseh misijah naših po svetu. Vidiš nadporočnika, ki rajši prostovoljno podaljša misijo za 6 mesecev, kot da vidi enoto brez poveljnika. kaplana, glavnega podčastnika, poveljnika ki naredijo vse za svoje vojake. In za te vojake je odnos načelnika in ministrice žaljiv. Preponosni so, preveč vojaški, da bi kadarkoli povedali kaj takšnega naglas. In prav ker je glava sistema v celoti odpovedala, zgodbe prihajajo do novinarjev. In bodo prihajale še naprej. Vojaki niso po naravi zaupljivi do nas novinarjev, do zadnjega so zaupajo v nadrejene. Šele ko so jih ti izdali niso videli nobene druge poti kot je javnost, zgolj v želji, da se stvari spremenijo. Stvari o katerih poročamo nimajo nobenih varnostne ali obveščevalne vrednosti, ves svet že ve v kakšnem stanju je naš obrambni sistem. Gre za odnos in ponos. Odnos do vojakov, ki gredo v svoje vasi, mesta in jih ljudje gledajo z nejevero in pomilovanjem. Za njih se na generalštabu in na ministrstvu ne bori nihče. Nihče se ne bo vrgel na zobe, kaj šele na generalsko sabljo.

Le pri nas se ne zgodi nič.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tank007
12. 04. 2016 21.50
+2
moj je letnik 2004 ...brez ramenskih zaščit...in je kr ok...tk pravjo ....
puspan
12. 04. 2016 15.18
+0
In ta čudež je Nato. Kaj bi bilo, če ne bi bili članica Nata? V tem primeru bi lahko SV takoj razpustili, saj bi bila slovenska organizacija Prostovoljnih gasilskih društev odlična alternativa SV, ker bi bila boljša od nje pa še denarja ne bi porabili skoraj nič. Pa še ena mogoče boljša primerjava. Kaj bi se dogajalo, če ne bi bili v EU in imeli svojo valuto? Nobenega pomanjkanja ne bi več bilo. Toliko bi ga imeli, da bi hodili kar s samokolnicami polnimi denarja v trgovino po 1kg kruha.
tone7
12. 04. 2016 14.41
Ista zgodba. Kako ste nekateri komentatorji plitki in brez spomina. Kdaj za vraga boste spoznali, da politično prepričanje naših politikov nima popolnoma nobene zveze z njihovim slabim oziroma koruptivnim delovanjem. Tako eni kot drugi so bili na oblasti in zgolj poskrbeli za polnjenje svojih žepov. To se bo še naprej dogajalo, vse dokler bomo državljani Slovenije take uboge ovce
kure bedne
12. 04. 2016 13.08
+13
Če pogledaš Ostermana ima na prsih toliko medaljonov, kot bi sam ubranil Stalingrad pred nemci. Pri nas je še vedno ta komunajzerska nostalgija. Če nastajiš rit pač dobiš medaljo. Če nismo zmožni vojske jo pač naj ukinejo. Tako ali tako se bo boril še vsak samo za svojo rit. Jaz za SLO nikoli več.
peT99
12. 04. 2016 13.08
+3
"Če bi bila Slovenska vojska bolnik, bi ji zdravnik dal samo še nekaj mesecev življenja, če bi bila podjetje" ... ČE bi bila slovenska "vojska" VOJSKA, to bi bilo bolj na mestu.
Skunk Works
12. 04. 2016 12.44
+4
Sicer pa kak smisel ima kriviti poštene ali nepoštene svetovne bančnike, dokler država vzdržuje na desettisoče izmišljenih delovnih mest v JS, kot volilno bazo ene opcije...pa še ogromno je podobne slabe prakse....tega niso krivi ne dobri ne slabi bančniki.......in ne dobri ne slabi bančniki, ne bodo plačevali te zavožene jugoprakse.....plačal jo bo slovenski narod.....
StrikeOne
12. 04. 2016 12.58
+3
Iste probleme so imeli Islandci dokler niso nagnali teh tvojih zahodnih bančnikov in glej ga zlomka takojšnje izboljšanje. Ampak res je problem Slovenija in sicer to njeno ukoreninjeno HLAPČEVSTVO katero ti ne dovoljuje kritičnega razmišljanja ampak samo ponavljanja kot papagaj kaj ti je janša ali rkc natrosila!
Skunk Works
12. 04. 2016 13.12
-1
Ja na to uho nočeš slišati....kaj bi rabilo Isladcem obračunati z bančniki, če bi pol svojega proračuna redno metala skozi okno, kot to dela Slovenija, najprej je potreben red, potem pa naprej po vrsti.....
StrikeOne
12. 04. 2016 13.21
+2
Nimam nič proti redu roseane ampak ti trmasto nočeš niti probati začeti razumeti kakšen vpliv imajo na naša vsakodnevna življenja. Razumi da smo zaradi tujih bank v nevidnih zaporskih okvirjih ti pa še navijaš za to naprej. Torej ali si interesna skupina ali zaveden naiven volivec, ki se nima kaj mešati v politiko ker nekatere stvari ne razume. Pa nič hudega verjamem da pa si v svojih stvareh zelo priden ali sposoben. In reda ne more biti dokler vlada divja neoliberalna kapitalistična LEGALIZIRANA korupcija. A ti razumeš da je samo RKC spiz... 3 MLRD proračunskega denarja vračamo pa GA MI!! Plus obresti!! A ta ga.mad pedo... je najglasnejša v kazanju s prstom na neke fiktivne komuniste!
SDS_je_poden
12. 04. 2016 13.24
+2
StrikeOne: Brez veze razlagaš temu tipu, ker mu ne preploza. On navija za našo skrajno neoliberalno desnico, pa sploh ni važno, al kaj naredijo za narod, ko so na vladi, važno je da ni kvazi levice gor. To so ljudje, ki imajo pamet nogometnih navijačev tretje nogometne lige.
Skunk Works
12. 04. 2016 13.49
+1
Seveda levica pa naredi za narod, zdravstvo , ceste, .......sem se ravnokar pogovarjala z dvema, ki sta se vrnila iz Nemčije sem živet v pokoj (mislim da jima je že žal), pa sploh ne moreta verjeti kaj se tu dogaja, ko gresta k zdravniku, kakšno balkansko razsulo v prmerjevi z zdravstvom v kapitalistični Nemčiji.....pa sta oba navadna delavska človeka (po vaše taki v kapitalizmu umirajo bolani na ulicah)....tako da ne bluzi.......ljudje dobijo iz JS nazaj veliko veliko premalo, ker je jugoneučinkovit....seveda pa ga zagovarjate ker se bojite trga ki vsakega izmeri in izloči zabušante....
SDS_je_poden
12. 04. 2016 13.57
+1
Poanta Roseann je ravno v tem, da NOBENA vlada ne naredi NIČ za narod, le za peščico izbrancev. Pa če že navijaš za privat zdravstvo... ne predstavljam si, kako bi si lahko nek penzionist z 400 evri pokojnine sploh privoščil pregled pri zdravniku. Tako da ne bluzit, da je vse privat tudi boljše.
CastrumFF
12. 04. 2016 14.02
+2
A vsi tajkuni (Srot,Zidar,kordez,itd,itd,itd) so tujci ali slovenci?
CastrumFF
12. 04. 2016 12.41
-8
Nehajte ze enkrat jo imenovat "vojska".To je zalitev za vse ostale prave vojske na svetu!!
Transformerji
12. 04. 2016 12.07
Če bi bila Slovenska vojska bolnik, bi ji zdravnik dal samo še nekaj mesecev življenja, če bi bila podjetje, bi prišla v prisilni stečaj, jo pa lahko reši čudež in za to bo lahko obstaja - spodaj pa Pahrojeva slika. Joj, kako z užitkom komentiram, kajti tudi to je način za dobro zdravje in počutje!
Skunk Works
12. 04. 2016 11.52
-3
Vsepovsod po svetu kjer ljudje dobro živijo, ter tam kjer najbolje živijo imajo samo kapitalizem, tisti pravi, ter kolikor toliko demokracije ...zanimivo ne......Situacije na tem planetu, kjer bi ljudje dobro živeli brez kapitalizma ne najdete..spet zanimivo ane?...
Skunk Works
12. 04. 2016 11.55
-1
Tukaj pa še eni kar sanjajo o jugoslovanskem ekonomskem čudežu v treh korakih in sicer "1. lako čemo,.....2. tek što nije,....3. e, jeb..iga......", in se čudijo zakaj to ne deluje, kako, da po tem principu ne izdelujejo recimo mercedesov.....
StrikeOne
12. 04. 2016 11.56
+3
No ja ti v treh korakih so izdelovali sve i svasta za celi svet, najboljše turbine na svetu itd..kaj pa ti danes izdelujes, kaj se še ni prodalo tujcem? Sploh nimaš argumentov pa kar nabijaš laži v tri dni!
Skunk Works
12. 04. 2016 11.57
+1
S totalnim kapitalističnim gospodarstvom..kako pa...? Misliš da s produktivnostjo slovenskega JS? saj potem bi bili še vsi na biciklih....oziroma še teh ne bi mogli vzdrževati.....
StrikeOne
12. 04. 2016 11.58
-1
Janez si to ti? Ker da so navadni ljudje tako zabiti in slepi ..?
walter2
12. 04. 2016 12.01
+3
Ni vse zlato kar se sveti!Stopi malo čez mejo in spoznaj življenje v teh kapitalističnih rajih!
StrikeOne
12. 04. 2016 12.01
+3
Čakaj a ni Kitajska Komunistična država? Kako zdaj ta paradoks. Da ti ne bo razneslo glave zdaj kako to... komunisti pa uspešni, kapitalisti pa v dreku zaradi komunistov baje buahaha kakšne.. eh
Skunk Works
12. 04. 2016 12.04
-3
Ja saj v jugi so tudi kaj proizvedli, samo na račun nizkih plač delavce, ki jih je bilo trikrat preveč zaposlenih.....Leta 80 je imel EMO celje 4000 zaposlenih (pol v režiji), izdelovali so dobro posodo, nekaj radiatorjev....Danes ima John Deere, v tovarni veliki cele hektarje,kjer izdelujejo največje kombanje na svetu in traktorje, za cel svetovni trg zaposlenih 1800 delavcev ter ogromno robotov in super moderno tehnologijo...kako boš temu konkuriral na jugoslovanski način.......? To pač trdi nekdo ki sploh ne ve zakaj se gre dandanes.......slovenija ni slučajno vedno bolj na dnu lestvic....
StrikeOne
12. 04. 2016 12.08
+5
Kvalitetnim proizvodom niso konkurentni proizvodi tipa tam. Z modernizacijo bi bili. Ampak ti si celi veseli preklet hlapec da je tu podjetje ki gleda samo da ima poceni delovno silo, poceni sužnje, ki se bo odselila ob prvi priliki k še bolj poceni sužnjem!!! In tvoje id... ideje tipa janšizem so da se to mora nadaljevati, da ni boljšega da so ljudje srečni ko delajo za 550€ ker bolje to kot pa nič ne HLAPEC izdajalski!!!
Skunk Works
12. 04. 2016 12.12
+4
Saj se ni treba razpočiti, saj svet gre naprej po svoje, brez zahojene Slovenije z njeno zahojeno miselnostjo....John Deere in ostali razviti svet bo delal po svoje naprej, pa če mi tu kaj pišemo ali pa ne...saj je brez veze. samo po nepotrebnem je Slovenija vedno bolj revna, to hočem povedati..........
Skunk Works
12. 04. 2016 12.15
+1
Ne vem kaj sicer imam jaz z JJ, čeprav pa je res edini najbolj trezen in sposoben politik, ki ga ima trenutno slovenija.....Samo ljudje ga pač ne sprejemajo, kot tudi nebi tovarno John Deere tukaj, ker baje izkorišča....in se ne sklada s privzgojeno socijalistično miselnostjo na žalost prevelike večine prebivalcev tele podalpske enklavice...
StrikeOne
12. 04. 2016 12.16
+1
Roseann ko boš razumel/a, da so naši eni in edini sovražniki vseh nas samo tuje zion banke pol se lahko pogovarjama naprej. So tudi krivci za nastalo situacijo, so krivci za stanje v naši državi, so krivci za stanje v vojski.. seveda zraven korupcije, ki pa je v demokraciji celo legalizirana (lobiranje) ,čeprav se kao borijo proti njej a čedalje več jo je. Ko boš razumel, dani nobenih ku... fatamorgana komunistov ki bi bili krivi, ko boš odprl in začel uporabljati sivo maso za kritično razmišljanje, povezovanje in motive boš končno lahko dojel, ki tiči zajec in da imamo 90% nas skupnega sovražnika in to niso fatamorgana levaki-komunisti... ampak elite!!!
Skunk Works
12. 04. 2016 12.19
+1
Pa ja de, kako potem uspeva Poljska ki ima iste sovražnike, ...saj ne rečem da je s svetovnimi bankami vse v redu.....samo kmet ki se bo zgovarjal na benkirje namesto, da bi šel orat, ne bo nič pridelal, tako kot slovenija ne bo prilezla nikamor s to miselnostjo.....
StrikeOne
12. 04. 2016 12.19
-1
Janez janša je podn od podna, katastrofa kako ste ljudje ... Prvo je lopov težki, pretepač žen, psihopat lažnjivi, verjetno tudi sociopat ni afere v kateri ni bil pokradel tono vsi ostali nasrkali ampak on večno nedolžen. Vsi ki so bili vpleteni in obsojeni za mariborsko letališče ti bodo ob pivu vsi zaupali da VALJDA je bil on tisti samo se njemu nič ne more! In še nekaj ko pogledam osebo in zgleda kot on kot gargamel taka zlobna puklasta podla oseba... mi je to dovolj in me nobena več njegova laž ne prepriča v nasprotno, dovolj je da ga pogledam pa vidim kdo in kaj je!
Skunk Works
12. 04. 2016 12.20
+1
vidim propaganda deluje, coca cola je tudi najbolj uspešna pijača zaradi 100 let propagande, sicer je celo škodljiva za zdravje....
Skunk Works
12. 04. 2016 12.22
+0
Res pa je da ne deluje na vse, bolj inteligentni ljudje vedo da coca cola škodi....in ne nasedajo slepo propagandi...
StrikeOne
12. 04. 2016 12.22
+2
Rosean ti res ne kapiraš ne. kmet orje indela cele dneve pa proda krompir za 5 Centov ti pa ga plačaš 1 euro ali več. Ker banke nimajo tu nič s tem. Zanimivo kako ne znaš povezati celoto, no saj večina vas ne zna. Ne kapiraš da smo vsi na slabšem samo oni na najboljšem a še kar naprej zagovarjaš da je tako najbolje važno da so oni zadovoljni!
Skunk Works
12. 04. 2016 12.23
+0
Sicer pa odpri s.p. preživi 5 let na prostem trgu, še koga zaposli, , pa boš čisto drugače razmišljal in govoril......
Skunk Works
12. 04. 2016 12.25
+0
Je veliko držav leta 1945 probalo drugi način, vse je propadlo brez izjeme......
StrikeOne
12. 04. 2016 12.26
+0
Imel d.o.o 7 let.. med drugim zadavila država z prispevki ko ni bilo dela, ko je bila sezona! Ampak sej veš važno da ima država da vrača obresti zion bankam tipa imf za denar katerega so vzeli in Jaz nimam čisto nič od njega niti ene magnetne resonance npr. Rekli bodo janšisti .. imaš avtocesto. NE NIMAM ker jo 5 krat preplačam z raznimi taksami, prispevki, davki, cestninami, vinjetami... Je bilo to v komunizmu? Sedaj pa vse to računajo pa še kar ni in ni denarja ampak OPA krivi so levaki, komunisti sej veš mantro!
Skunk Works
12. 04. 2016 12.45
+2
Vem da ne , eni bi radi na jugo način delali čudeže, to pa dane več ne gre....
tankopiš
12. 04. 2016 12.55
-1
Roseann,vsaka čast,bi ti rad plačal cappuccino.
SDS_je_poden
12. 04. 2016 13.14
+0
Roseann: Kwa je jež, spet visiš cel dan tu gor? Pol bomo pa spet poslušal da delaš vsaj 10 ur na dan....
walter2
12. 04. 2016 11.38
+0
Vse nepotrebne kaplane v vojski odpustit in tako začet racionalizirat stroške!
StrikeOne
12. 04. 2016 11.54
-1
in kaj prišparal boš 10.000€ ravno dovolj za 200 novih patrij buahaha.
dr.dare
12. 04. 2016 12.29
+1
10k pomeni zelo veliko obrokov za lačne otroke!!!
StrikeOne
12. 04. 2016 12.33
+0
Ne dare ne bluzi. Kvečjemu bi lahko nahranil 2.352 otrok ZA SAMO EN DAN! Pa še to z slabšo malico.
MaršNapolje
12. 04. 2016 12.41
+5
Kaj imajo zdaj lačni otroci z vojsko??? Dejstvo je da bi država morala poskrbeti tako za vojsko kot za lačne otroke ampak pri nas naši politiki poskrbijo samo za svoje debele riti...
Vse stransko
12. 04. 2016 11.22
+12
Ko sem bil Jožetov vojak, tega ni bilo! Kot je nekdo rekel, današnji politiki niso v stanju niti prebarvati sten na tistem, kar se je nekoč zgradilo. Sicer pa so tudi stene že olastninili. Preden klikneš minus se vprašaj, zakaj je danes tako in kaj si storil, da ne bi bilo tako!
tone7
12. 04. 2016 12.55
+0
Bravo, ni kaj dodati+++++++++++++++++++++++
kraljicavesolja
12. 04. 2016 11.15
-1
KOmije itak sam Janezek pa njegovi vidjo
ONniON
12. 04. 2016 10.53
+11
če je češka uspešna država , mi je hudo da slovenija ni več, naučite se kaj od njih pa bo dobro ! tudi njihova vojska je dosti bolj močnejša in več namenijo za obrambo pa javno upravo imajo urejeno
kraljicavesolja
12. 04. 2016 11.15
-7
tone7
12. 04. 2016 12.56
+2
Tebi je zgodovina španska vas, draga kraljica. Včasih je bolje, da ne komentiraš
SDS_je_poden
12. 04. 2016 10.43
+6
Ne vem no, se mi zdi da je vojski največ porezal ravno ZUJF. Je razumljivo, da ko je čas recesije, da se varčuje in reže na vsakem koraku. Žal se je ta recesija zavlekla precej časa. Sedaj je skrajni čas, da se vojski poveča proračun, seveda gospodarski rasti primerno.
valjhunsinkajtimara
12. 04. 2016 10.38
+7
To je rezutat nrpotizma in"rihtanja šihtov" . Ni ne levi, ne dedsni problem, temveč slovenski!
Principat
12. 04. 2016 10.34
+8
ko so neki vehementneži se ukvarjali s preimenovanjem neke kasarne in delali spomenike so istočasno s tem dejanjem prikrivali druge poteze , ker sposobnost s papirja niso znali udejanjit , še več , pipa ki je bila za odtekanje je bila do kraja odprta in v skritem prostoru ,, zaoderje je delovalo
KOMISSAR-REX
12. 04. 2016 10.32
-6
Kot v našem primeru vidimo je torej Putinova skrivna vojska v EU resnična in deluje s polno paro na področju uničevanja sistemov držav njenih članic. Naj zelo resno razmišljajo tisti ki so za to izbrani, postavljeni in zelo dobro plačani, ljudstvo tudi.
StrikeOne
12. 04. 2016 10.33
+6
tone7
12. 04. 2016 12.59
StrikeOne
12. 04. 2016 10.22
+12
Eno stvar ki je ne morem oprostiti zahodu ali demokraciji-kapitalizmu in ne morem pozabiti pri socializmu... je ta da če je človek bil bolan so se mu zdravniki takoj maksimalno posvetili in mu pomagali. Danes v tej gnilobi od sistema vprašajo, če ima plačano zavarovanje parazitskim zavarovalnicam, če ne mu zaprejo vrata pred nosom! Pa še kar ni denarja non stop fali zanimivo! Ampak OPA komunisti so krivi ne pozabite mantre!
LevicaProtiOtrokom
12. 04. 2016 10.28
-6
I G N O R A N T
12. 04. 2016 10.29
+1
Bofur
12. 04. 2016 10.34
+1
Jugoslavija in z njo Slovenija je imela konec 80-ih prejšnjega
LevicaProtiOtrokom
12. 04. 2016 10.34
-5
Bofur
12. 04. 2016 10.34
+7
Jugoslavija in z njo Slovenija je imela konec 80-ih takšno gospodarsko rast, ki bi jo zdaj lahko samo zavidali, saj še dolgo ne bomo imeli takšne. Imeli smo inovativno podjetništvo, inovacije na področju računalniške, hardverske in softverske, industrije, na področju letalstva, vojaške industrije, Fotona, imeli smo visoko-tehnološko industrijo, tako z dodano vrednostjo, bila je polna zaposlenost itd. Imeli smo svobodne in raziskovalne medije, kot jih nikoli več ne bomo imeli. In to je vse šlo v maloro, ker je nekdo hotel obogateti ter dobiti nazaj tisto, kar ni bilo nikoli njegovo (denacionalizacija). Za dosego tega cilja pa je izkoristil nacionalizem, šovinizem in strah, pod pretvezo osamosvajanja in kvazi-demokratizacije, ki nikoli ni bila to, ampak je bila slab izgovor za uvedbo strankokraciije in plutokracije.Tako gre to.
StrikeOne
12. 04. 2016 10.42
+3
Izbrisan komentar: Ne vem kaj ti misliš sodeč po zgoraj napisanem ker oba vema da to drži. Kako to da pobirajo 5000 krat več kot komunisti, ki pa to sploh niso računali ampak je država to plačevala a danes brez tega stroška pa še kar ni denarja kar non stop zmankuje ...a seveda ko se posveti na podgane začnejo vse v en glas tam glejte komunisti oni so za vse krivi glejte držite jih bando komunistično. Na pisanje tudi nemških časopisov da prištinski doktor vidi udba agente v vsakem grmu pa se ne ozrete ker to bi razblinilo vaš mehurček sovraštva in enoumja!
SDS_je_poden
12. 04. 2016 10.46
+6
StrikeOne: Sej je prejšnja ministrica poskušala to porezat, pa poglej koliko časa je zdržala. Te zdravstvene zavarovalnice živijo od razlike vplačanih in izplačanih sredstev, pa vsako leto imajo rekordne dobičke. Te zavarovalnice je treba NUJNO ukinit, samo na mesto ministra je treba postavit trdnega in odločnega človeka.
hondica
12. 04. 2016 10.47
-5
A je blo tu mač??? Iz katerega planeta si pa ti uletel, konec 80ih se je jugokracija sesipala sama vase, večmestna hiperinflacija, ko je umrl diktator, je šlo samo še navzdol.
Bofur
12. 04. 2016 11.10
+2
A dej no, dej, ... ne bi glih rekel. Markovič
Bofur
12. 04. 2016 11.10
+2
A dej no, dej, ... ne bi glih rekel. Ante Marković, reforme, ampak saj nismo pripravljeni realno gledati na razmere.
Vse stransko
12. 04. 2016 11.29
+4
hondica, kaj tisti, ki mu uspava držati bando pisanih narodov in verstev, poleg tega pa za njegovega življenja še gospodarstvo laufa, prezadolženosti ni (ker se je segalo za tujim kreditom samo za dolžino roke in ne več) sedaj diktator. Daj no, used se in razmisli kdo je diktator! Če je to bil diktator, ga MOČNO pogrešam.
I G N O R A N T
12. 04. 2016 10.22
Kuk je kej z ostalimi resorji?
dr.dare
12. 04. 2016 10.18
a kar umaknili ste že članek nekam xx?