Slovenija

KOMENTAR: Dvojna merila v pravosodju

Ljubljana, 19. 01. 2016 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
70

Zaradi ravnanja ptujske sodnice, ki je dovolila vpogled v sodni spis odvetniku Alešu Rojsu, je po naših neuradnih informacijah na sodišču že protestiralo Specializirano državno tožilstvo. Zanimivo pa je tudi, da se nihče od pravnih strokovnjakov, ki smo jih prosili za mnenje o zadevi, ni želel uradno opredeliti.

Za poznavalce pravosodne zakonodaje je nedopustna odločitev ptujske sodnice (sledila ji je tudi mariborska sodnica), da je ljubljanskemu odvetniku Alešu Rojsu kmalu po hišnih preiskavah v zadevi Perutnina Ptuj dovolila vpogled v kazenski sodni spis, čeprav Rojs sploh nima statusa osumljenca, ni bila podana še niti kazenska ovadba, osumljenci še niso bili zaslišani, skratka, okoliščine domnevnih kaznivih dejanj pri dokapitalizaciji Perutnine se šele ugotavljajo. S tem naj bi nastala nepopisna škoda za samo preiskavo, pravi stroka, saj je odvetnik Rojs tesno povezan z osumljenci, torej s celotno upravo Perutnine. Bil je namreč njihov svetovalec pri dokapitalizaciji, prav tako pa naj bi njegova odvetniška pisarna za upravo pripravila opcijske pogodbe, zaradi katerih se je kriminalistična preiskava sploh začela. Zato naj bi po neuradnih podatkih na sodišču že protestirali tudi tožilci Specializiranega državnega tožilstva, ki usmerjajo predkazenski postopek v zadevi Perutnina Ptuj in sodišče pozivajo, naj v bodoče tega ne počnejo več. Če seveda ne želijo škodovati preiskavi.

Pravosodje
Pravosodje FOTO: Thinkstock

Na sodišču brez pojasnil

Kaj je pravi razlog, da se je sodnica odločila za takšno potezo v tej fazi preiskave, ni znano, saj sodišče tega ne želi pojasniti. Zato tudi ni jasno, v kakšni vlogi je nastopal Rojs, ko je zahteval vpogled v sodni spis. Četudi bi že imel status osumljenca (pa ga še nima), mu kopiranje sodnega spisa po 128. členu Zakona o kazenskem postopku ne bi smeli omogočiti, pravijo poznavalci zakonodaje. Zakon namreč pravi, da je pregled spisa možen šele, ko je podana zahteva tožilca za kazenski pregon. Šele takrat se je mogoče seznaniti z dokaznim gradivom. Ne pa že v fazi predkazenskega postopka, ko še niti policija ni opravila svojega dela, ko niso še niti zbrani vsi dokazi, potrebni za kazensko ovadbo. V konkretnem primeru pa je imel odvetnik tak privilegij, da se je že zdaj lahko seznanil z vsem dokaznim gradivom v spisu. Zase ali za koga drugega, ni znano. Domnevno tudi z izsledki telefonskih prisluhov, ki naj bi jih bili zaradi suma zlorabe položaja neuradno deležni vsi štirje člani uprave Perutnine Ptuj.

Zakaj lahko odvetnik kopira sodni spis še preden je podana kazenska ovadba, medtem ko oškodovanec takšne pravice nima?

Sodnica mu je to pač dovolila. S kakšno obrazložitvijo, prav tako ni znano. Je pa ironija, da bi zagotovo zavrnili takšno prošnjo recimo oškodovanca ali žrtve kaznivega dejanja, saj za njih veljajo enaka pravila kot za osumljence - do zahteve tožilca za kazenski pregon sodni spis ni na voljo niti oškodovancem. Pa imajo povsem drugačne interese za seznanitev z dokaznim materialom kot storilci kaznivih dejanj. Mnogi so pač mnenja, da so odvetniki privilegirani. Radi bi bili privilegirani tudi pri preiskavi kaznivih dejanj, saj skušajo z ustavno pritožbo zaščititi svoje odvetniške pisarne, da bi bile v duhu "zaupnega odnosa s strankami" nedotakljive tudi za preiskovalce. Sveto mesto, kjer bi lahko osumljenci skrivali dokaze za kazniva dejanja, pa tega praga ne bi smel nihče prestopiti.

Aleš Rojs
Aleš Rojs FOTO: POP TV

Nihče ne želi komentirati odločitve sodnice

Vsaj 10 različnih pravnih strokovnjakov in pravosodnih funkcionarjev smo povprašali o razlagi 128. člena ZKP, ki govori o tem, kdaj je možen vpogled v sodni spis in kdo se z njim sploh lahko seznani. Ali morda obstajajo kakšne izjeme, ki sodnikom dopuščajo takšne odločitve? Ne boste verjeli, nihče se uradno ni želel opredeliti do konkretnega primera. Na ministrstvu za pravosodje so nas z vprašanji napotili na pristojno sodišče in na Vrhovno sodišče. Tam so zapisali, da je pravi naslov za naše vprašanje pravosodno ministrstvo, kjer so zadolženi za zakonodajo. Na ptujskem sodišču so nas preusmerili na mariborsko sodišče, ker da so spis odstopili tja. Tam pa so le potrdili naše informacije, da je bil Rojsu res omogočen vpogled v spis, več od tega pa zaradi interesa predkazenskega postopka niso pripravljeni pojasniti.

Zavarovanje premoženjske koristi na bančnih računih. Glaserju 500 tisoč eur, Kranjčevi 430 tisoč eur, Čehu 420 tisoč eur in Čušu 330 tisoč eur.
Vprašamo še vrsto sedanjih in nekdanjih predsednikov sodišč, pravosodne ministre in pravne strokovnjake. Eni ne vedo natančno, pravijo, da bi bilo potrebno podrobno preučiti zakonodajo. Drugi priznajo, da je to nedopustna odločitev sodnice, pa ne bi želeli tega povedati na glas, da se komu ne zamerijo. Nekdanji funkcionarji sodišča potrdijo, da je spis nedotakljiv do odločitve tožilca za kazenski pregon in da je to sodniška napaka, vendar pa se ne bi želeli javno izpostaviti, ker se je to zgodilo na drugem sodišču. Na sodniškem društvu pa povedo, da oni skrbijo za ščitenje pravic sodnikov, da za sankcije pa niso pristojni. Pa smo tam! Nihče se ne želi izpostaviti in jasno odgovoriti na eno samo vprašanje - ali je ravnanje sodnice morda nezakonito? In kakšne so lahko sankcije?

Na Ptuju se vsi poznajo

Odredbo za hišne preiskave zaradi domnevno sporne dokapitalizacije v Perutnini Ptuj je izdalo tamkajšnje sodišče, kjer pa verjetno veliko zaposlenih pozna upravo Perutnine. Ker se na Ptuju pač vsi poznajo. Pa še nekaj drugačnih povezav obstaja. Tako naj bi bil predsednik okrožnega sodišča bivši mož osumljene članice uprave Nade Krajnc in hkrati tudi sorodnik osumljenega člana uprave Milana Čuša. Prav zato naj bi po naših informacijah o zavarovanju njihovega premoženja odločalo mariborsko okrožno sodišče, kamor je bil sodni spis tudi odstopljen. In kjer so tudi poskrbeli za zavarovanje domnevne nezakonite premoženjske koristi za skoraj 1,8 mio evrov, ki naj bi jo dobili vsi štirje člani uprave. Kot smo že razkrili so vsem blokirali premoženje na bančnih računih. Po naših podatkih Romanu Glaserju okoli 500 tisoč eur, Nadi Krajnc 430 tisoč, Tonetu Čehu 420 tisoč in Milanu Čušu 330 tisoč evrov.

Ministrstvo za pravosodje
Ministrstvo za pravosodje FOTO: POP TV

Kakšno vlogo je odigral odvetnik Rojs?

Vloga odvetnika Aleša Rojsa še ni povsem jasna. Po prvih podatkih nima statusa osumljenca. A to se lahko še spremeni, saj kriminalistična preiskava še ni končana, v bistvu se je šele dobro začela. Preiskovalci NPU-ja morajo pregledati še kupe zaseženega gradiva in opraviti vrsto razgovorov, šele potem bodo vloge vseh akterjev v domnevno sporni dokapitalizaciji bolj jasne. Je pa že Rajko Stankovič iz društva Mali delničarji Slovenije opozoril na domnevno sporno vlogo odvetnika, saj je bil svetovalec uprave Perutnine pri dokapitalizaciji, včasih nadzornik v Slovenski industriji jekla, ki je bila izbrana za 40 milijonsko dokapitalizacijo Perutnine, domnevno pa je Rojs sestavljal tudi opcijske pogodbe med upravo PP in družbo SIJ. In prav iz teh poslov naj bi uprava dobila nezakonito premoženjsko korist, domnevno zaradi preplačanih delnic. In kot pravi Stankovič, obstaja sum, da naj bi Rojs delal za obe strani, torej za nasprotni stranki. Ali je resnično sedel na dveh stolih bo znano šele po koncu preiskave. Sam pravnih poslov ne komentira, izjav ne dajejo niti v Perutnini, poslovnih odnosov pa prav tako ne komentirajo v družbi SIJ.

Odvetniška zbornica preiskave ne komentira

Pravniki in odvetniki medtem opozarjajo – zastopanje več strank v istem pravnem poslu je v nasprotju s 5. členom Zakona o odvetništvu. Za komentar vprašamo na Odvetniški zbornici. Predsednik Roman Završek nam potrdi, da je nedopustno, če odvetnik zastopa nasprotne stranke v isti pravni zadevi. In da v tem primeru zbornica sproži disciplinski postopek. Če seveda kdo to prijavi. Ker pa v primeru odvetniške pisarne Aleša Rojsa takšne prijave ni bilo, zadeve ne bodo komentirali. Pa poglejmo, kdo bi v konkretnem primeru sploh lahko dal prijavo?

Osumljenci v preiskavi domnevno sporne dokapitalizacije Perutnine Ptuj – vsi člani uprave: Roman Glaser, Nada Krajnc, Tone Čeh, Milan Čuš.

Uprava Perutnine zagotovo ne, saj jo je Rojs zastopal v procesu dokapitalizacije, za odvetniške stroške pa naj bi mu neuradno plačali blizu 600 tisoč evrov. Glaser, Krajnčeva, Čeh in Čuš ga zagotovo ne bodo prijavili, saj naj bi za njih pripravil vse opcijske pogodbe z družbo SIJ, ki jih je potem bogato nagradila s plačilom za delnice. Kdo je plačal stroške sestave opcijskih pogodb za štiri člane uprave še vedno ni znano, saj Perutnina na naše vprašanje ni odgovorila. Ali so odvetniške stroške posebej plačali še v SIJ-u prav tako ni znano, ker takšnih poslov ne komentirajo. Se pa postavlja vprašanje ali je pisarna Aleša Rojsa v procesu dokapitalizacije zastopala celo vse tri stranke v istem pravnem poslu? Če ne bo prijave, odvetniško zbornico to ne zanima.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fakinfakincek
21. 01. 2016 09.09
+2
Vse prevečkrat se začnemo ukvarjati izključno s kriminalci. Da ne bo pomote - ti so velika težava. Vendar nikakor ne smemo pozabiti sledečega. Država bi naj delovala zato, da bi v okviru nje lahko živeli svoja življenja vsaj normalno. Pa jih? Menim, da ne. Plačujemo visoke davke, med drugim tudi zato, da bi policija, tožilstvo in sodstvo svoje delo opravljali kot se od njih pričakuje. Vsem je jasno kaj je storila sodnica Milena Vajda - tak "poseg" namreč ni njen prvi. Na Ptuju dogmatično ponavljajo besede tožilca Branka Puppisa (ne samo sodniki, tudi določeni odvetniki). Če ni izkazan naklep, se sodnika kazensko ne more preganjati. To seveda ni sporno, temveč je sporno sledeče. Če nekdo noče najti naklepa, ga ne bo in obratno. Kar nas pripelje do ključnega vprašanja. Obstoji v Sloveniji tožilec, ki je sodnikom, kot je Milena Vajda željan dokazati naklep ali ne. MP se bo zelo verjetno tudi v tem primeru izreklo, da zaradi samostojnosti in neodvisnosti pričakujejo, da se bo Milena Vajda ovadila sama in tožilstvu dostavila pojasnilo naklepa v pisni obliki. Skratka, po MP se sodniki samostojno in neodvisno odločajo ali so storili kaznivo dejanje ali ne. Kaj takšen sistem pomeni za nas državljane? Preprosto to, da si s sodbami in podobnimi dokumenti lahko kvečjemu nekaj obrišemo. Saj veste kaj ...
sandi101
20. 01. 2016 20.18
+2
Sem v tem znamenju in vedite kaj vam pravim, to kar poslušam in berem ni za druzga kot s takimi samo pred zid!!!! Enostavno ni nobenega višjega, da bi to preprečeval, kvečjemu se ustvarja še večja lopovščina kot kraja, da ne govorim o korupciji... Kmalu bodo volitve, pokažite mi tistega, ki bo znal temu stopiti na rep!!!! Tisga, ki bo to tudi dokazal in obsodil tajkuna na 10 let ječe kot je v tujini, dobi moj glas! Drugače pa te vlade ne priznavam ker je totalno nesposobna medtem, ko dopuščajo, da se krade naprej, a mislijo, da sem jst slep, ko to prenašam na lastni koži??? Fej s takšno vlado, ki ni vlada, to so voluharji sam za svojo rit, drugi mali pa naj pocrkajo...
kolbek460
20. 01. 2016 18.15
+3
Pravosodje naše gnilo jabolka naše družbe ,nima dobrih tožilcov še manj sodnikov ,mafija in odvetniki pa harajo ,lažejo kradejo se nenormalno bogatijo in plenijo prej družbeno lastni in nesramno sklicujejo na človekove pravice ,zlorabljajo posiljujejo demokracijo ,
murinar
20. 01. 2016 18.02
+3
KRIVOSODJE =MAFIJA
ssbobo
20. 01. 2016 17.35
+3
res ne vem kaj je pri vsem tem SPLOH čudnega............. sodniki imajo mandat do svoje smrti, tako da neglede kako opravijo svoje delo se jim ni treba ničesar bati. Saj lepo zgoraj vidimo, da se noče nihče izjasniti o delu oz kvaliteti dela nekega sodnika....
rdecikomunist
20. 01. 2016 16.39
+5
Zakaj smo vsi taki loleki,kričimo o krivicah ki se godijo,nihče pa se noče izpostaviti in z imenom in priimkom stati za svojimi stališči.Če je sodnica kriva naj odgovarja in bo kaznovana prav tako odvetnik,ki je delal narobe.
tone7
20. 01. 2016 14.29
+13
To niso dvojna merila, je zelo znana in razširjena bolezen v Sloveniji, ki se ji preprosto reče KORUPCIJA
bombanderkrokodil
20. 01. 2016 13.37
+4
je na Ptuju kaka nova ,ki rada da ? bo bolj zanimivo...???
Annunakii
20. 01. 2016 13.11
+7
pač slovenija ne,določenim je dovoljeno čist use,enim pa nič..pokamo od korupcije pa dvojnih meril
Principat
20. 01. 2016 10.42
+5
zakaj pa ne , dvojna merila ,, že pri sami vzgoji otrok v osnovnih šolah obstajajo dvojna merila in to se zavleče v človeka kot jesenska megla , potem pa razni dodatki in prisile , ki pa jih mediji prikrivajo ,, olala ,, tega je ogromno vendar potek izvajanja je zelo prefinjen in tudi nedokazljiv ...........
beowulfsam
20. 01. 2016 09.29
-1
Predlagam tožilstvu, da grejo pogledat vse transakcije z delnicami za vse družbe v Sloveniji za 10 let nazaj. Pa obtožijo vse, ki niso prodajali po isti ceni ahahah. To bi blo smeha pr obtožbah. Lolekom nekak ni jasn, da so različni deleži, na isti dan, različno vredni. Lah je 1 delnica vredna kar precej, če nekdo dobi nato večino, ker mu noben drug noče prodat. V celi tej zadevi, je kvečjem kupec naredil napako, prevzemna ponudba pa to. Hm, tožilci, pejte še kam drugam, npr. v trgovine. V Mercatorju je izdelek X dražji, kot v Šparu...oškodovanje, če v Mercatorju kupš!!! Protipravno so si pridobili korist. Ahahah. Neumna obtožba, pol pa še bolj neumna dejanja, ki jih počnejo obtoženci s temle sodiščem. Če ne drucga, s tem posredno priznavaš krivdo.
JosipBrozDrugi
20. 01. 2016 09.27
+7
največ korupcije v pravosodju je na tožilstvu (seveda najdeš tudi podkupljive sodnike). če podkupljen tožilec namerno "spesni" slabo obtožnico, bo obtožnica padla in sodnik bo moral izreči oprostilno sodbo. obratno je za lopove manj ugodno, ker se pošten tožilec lahko pritoži na višjo instanco.
Darko32
20. 01. 2016 09.18
+9
To je lep dokaz, da je v sodstvu korupcija med sodniki. Če gledamo pošteno se ne smemo čuditi, če se nihče noče opredeliti. Vzrok pa je v tem, ker bi sočasno postavili svoje ime na pranger. Odvetniki in sodniki služijo na račun mešanja megle. Pravica in poštenje je na 25 mestu. Kako lahko spelje kriminal sodnik ali sodnica. Zelo enostavno. Določen posotpek, ki bi razkril in dal odgovor na določeno vprašanje sodni-k-ca zavlačuje. Tisti, ki je po godu temu, ki plača v kuverti pa pospešuje. Tako prej naveden odgovor in reševanje se prikriva in posledično se drži sveča kriminalu. Zato ni to osamljen primer ampak je to kar stalna praksa. Sam sem videl primer, ko mi ga je pokazal znanaec iz GORENSKE, kjer so na sodišču vpisali v javno lisitno neresnične navedbe in to celo sklepe, katere je izdalo sodišče. Opozarjal je več kot 20 let in mu ves čas zavračali. Sedaj so priznali nepravilnost tako, da so podali popravni sklep po 25 letih in izvedli popravek napake. Tako so si 25 let zagotavljali preko sodnih taks službo. Ta primer je žal stalna praksa in kaže prepletenost korupcije v pravosodju z kriminalci tudi iz njihovih vrst. Tukaj pa je potrebno poštenjake ločiti od barab. Prav tako pa uradnike, ki držijo svečo kriminalo in tiste, ki so dosledni in pošteni. Dokler bomo to samo gledali bo stanje takšno kot je. ŽAl je skorumpirano očitno od POLICAJA; SODNIKA; URADNIKA; ZDRAVNIKA in sedaj celo PROFESORJA. Ko pa ravnatelji organizirajo bazarje pa se jih napade z vsemi topovi, češ ,da goljufajo, ko hočejo pomagati otrokom, ki nimajo denarja.
Brane Svetovanje
20. 01. 2016 08.24
+10
A bi lahko prosim kdo vendarle preveril stanje sodstva na Ptuju? Prav lepo bi bilo zadevo pogledati globlje. Namreč ta primer še zdaleč na Ptuju ni osamljen. Enako uspešno si je neka gospa prav lep časa zagotavljala vodilni položaj v ptujskem javnem zavodu, kjer si je to sodišče privoščilo prilagoditi pravne standarde, namensko za njo. Kot že velikokrat, tudi tokrat ponavljam, da gre za bolezensko stanje in stanje bolnega duha te osebe in ob prilagoditvi pravnih standardov ji je leta tole uspevalo. Ime bo tudi kmalu znano, lahko pa ga zaupam uredništvu. Zlorabe položaja, zlorabe javnih sredstev, nepotizem, kronizem, ipd.... na tem sodišču pač niso razlogi za pravnomočno obsodilno sodbo. Sojenje, kot na lokalni nogometni tekmi, je postal ptujski standard, in mirno bi lahko omenil, da so stvari "prilagojeno" tekle že v predkazenskem postopku. Kot bi rekli: vse za naše!!!! Tudi tej spoštovani gospe ura že krepko bije. Vsaka sekunda neupravičenega "bivanja" na položaju ji postaja neznosno težka, saj se vendarle počasi zaveda, da bo z izgubo položaja morala poravnati račune. Kakor bodo jih morali posamezniki, zaposleni na sodišču in še kje. Zahtevam in zahtevamo pojasnilo sodišča v vseh teh primerih. Revizijo postopkov s strani ministrstva. Uspeh bi bil to sodišče zbrisati z zemljevida sodišč. Ni treba dodati, da se je akterjem v vseh zadevah "splačalo". Plačali smo mi. Kako dolgo še???? Bo kdo pojasnil? Novinarji, dajte tudi v tem primeru izkoristit možnost javnih objav imen, zavodov, podjetij, sodnikov. Zahtevajte pojasnila. Veliko nas je, ki to pričakujemo...Lep pozdrav.
Darko32
20. 01. 2016 09.21
+4
Sam vidim to početje po sodiščih v smer, da delajo namerno slabo in si tako zagotavljajo delo za naprej. PUSTIMA PRAVNO DRŽAVO. Dejstvo pa je, da je rpav to stanje pripeljalo do zloma pravne države in sodniki so povzročili škode za več kot 8 miljard €, ko so držali svečo kriminalo z svojim načinom dela.
fakinfakincek
20. 01. 2016 19.20
-1
svetovalec, poguglaj za blogom "ogledalu všečen masleša". Tam boš videl imena. se vec pride. Med drugim tudi posneta izjava ministrstva, da oni revizije ne morejo in ne smejo izvesti, ko ze pises o tem.
fakinfakincek
19. 01. 2016 21.48
+9
Bomo dobili pojasnilo zakaj je članek umaknjen oziroma premaknjen?
Darko32
20. 01. 2016 09.22
+2
Odgovora neboš dobil. Zakaj pa si moraš odgovoriti sam in ga boš dobil med pisci.
fakinfakincek
19. 01. 2016 21.36
+11
Kaj se je zgodilo z s prvim člankom? Je 24ur dobil navodila?
mallonge
19. 01. 2016 20.57
+20
Edini perpetuum mobile je sodstvo. Iz dreka dela denar, mnogo denarja in to samo za sebe. Pravica, red, zakoni, tam nimajo kaj iskati.
bracobaldo
19. 01. 2016 20.32
+19
Naši pravni strokovnjaki ne komentirajo, stvar spominja na Palermo. Tudi tam ko sprašujejo ljudi, če so kaj videli ali če kaj vedo, vedno odgovorijo, da niso nič videli in nič ne vedo. Omerta
kiboko
19. 01. 2016 19.28
+37
Sodnico razrešiti, odvetniku odvzeti licenco. Enostavno. Ampak se to ne bo zgodilo, namesto tega bomo nehali jamrati in iskali bomo "rešitve".
sinhron
19. 01. 2016 18.53
+43
Naše pravosodje je izgubilo vso verodostojnost in spoštovanje in zato ni vredno niti poštenega komentarja !