Slovenija

KOMENTAR: Ali objava kazenskih ovadb zoper Jankovića pomeni novo tožilsko prakso?

Ljubljana, 11. 08. 2017 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
520

Objava ovadbe v primeru farmacevtke odpira številna vprašanja. Tožilstvo sicer vztraja, da ne gre za novo prakso, a zaskrbljujoče dejstvo je, da smo iz sveta strogega varovanja osebnih podatkov prešli v območje, kjer lahko v javno objavljenih uradnih dokumentih prebiramo intimne podrobnosti iz življenja osebe, ki ni osumljena ničesar. Nas mora skrbeti?

Novinarji imamo običajno precej težav, ko pridobivamo uradne podatke o osumljencih kaznivih dejanj. Na policiji denimo ne smemo vprašati, koliko kazenskih ovadb so spisali zoper ljubljanskega župana, kaj šele, da bi vprašali, koliko ovadb je spisanih proti Zoranu Jankoviću poimensko, ker zaradi varstva osebnih podatkov na takšno vprašanje ne smejo odgovoriti. Ko se preiskava s policije preseli na sodišče, prav tako ne izvemo ničesar, ker je sodna preiskava tajna, tako tudi vsi dokumenti, ki se nahajajo v sodnem spisu. Do njih ne morejo niti oškodovanci v kazenskih postopkih, dokler sodna preiskava ni končana in niso vsi zaslišani. Zdaj pa kot strela z jasnega udari nova praksa – tožilstvo posreduje vse kazenske ovadbe zoper ljubljanskega župana v javno objavo. Torej, še preden je bila sploh uvedena sodna preiskava. Torej, še v fazi predkazenskega postopka, ko dobivamo s tožilstva tudi takšne odgovore na novinarska vprašanja: "Zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov vam informacij ne moremo posredovati."

Zakaj je v zadevi Janković vse drugače?

Vedno povzročimo razburjenje, že 20 let, ko sama objavljam neuradne informacije o tem, da je zoper nekoga podana kazenska ovadba ali vložena zahteva za sodno preiskavo ali kasneje obtožnica. Največ razburjenja je seveda, ko poročam o kazenskih ovadbah, naj bodo to ovadbe zoper predstavnike leve ali desne politične opcije, bančnike, znane direktorje ali zoper druge javne osebe. Skoraj vedno je slaba volja na policiji, iščejo krivce in ugibajo, kdo mi je dal informacijo, se gredo lov na čarovnice, zaposlenim grozijo s sankcijami, se več dni ukvarjajo s tem, kdo stoji za tem, zakaj smo objavili imena ovadenih in podobno. Napovedujejo disciplinske postopke zoper uslužbence in podobno. Ugibajo, ali smo dobili informacije na policiji ali na tožilstvu. In vedno je odziv enak – pritiski z vseh strani.

Zoran Janković - 10
Zoran Janković - 10 FOTO: Miro Majcen

In kaj je zdaj drugače, ko je tožilstvo samo posredovalo v objavo vse kazenske ovadbe zoper Jankoviča? Nič ni drugače, samo nekaj več časa je minilo od takrat, ko smo jih prvi povzeli. Glede dokazov pa se ni zgodilo nič. Po podani ovadbi policije je tožilka vložila še zahtevo za sodno preiskavo. Preiskava sploh še ni uvedena, nihče ni bil zaslišan na sodišču, z nobenimi dokazi se še niso ukvarjali. Torej, je zadeva še vedno v predkazenskem postopku, tako kot je bila takrat, ko smo poročali o ovadbi in ko smo bili deležni kritik iz tožilskih in policijskih vrst, da razkrivamo domnevno sporne posle, zdaj pa po oceni tožilstva ni nobene škode za postopek, če bo vse to objavljeno v medijih. 

Vrhovno državno tožilstvo: Ne gre za novo tožilsko prakso

"Objava dokumentov, ki odmevajo v javnosti, ne pomeni nove tožilske prakse glede objav kazenskih ovadb." pravijo na Vrhovnem državnem tožilstvu. "Posebej poudarjamo, da gre za odločitev, sprejeto na konkretnem primeru, ki je bila opravljena na podlagi škodnega testa, v skladu s prakso informacijskega pooblaščenca. Na podlagi kriterijev, ki so bili izoblikovani je državna tožilka opravila test in ocenila, da razkritje podatkov ne bi škodilo interesom kazenskega pregona, saj je v zadevi že sprejela odločitev in na sodišče vložila zahtevo za preiskavo. Da gre za javno osebnost ni igralo vloge, saj je podlaga za tožilkino odločitev zgolj presoja morebitne škode za kazenski pregon," pojasnjujejo na VDT. Generalni državni tožilec Drago Šketa pa se do tožilskih odločitev ne želi opredeliti, saj so po zakonu tožilci samostojni in avtonomni, zato Šketa v njihovo presojo ne posega.

Zoran Janković - 7
Zoran Janković - 7 FOTO: Miro Majcen

Sicer pa ima tožilstvo nekoliko drugačen pogled na Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) v luči kazenskega pregona kot informacijska pooblaščenka, zato pred upravnim sodiščem poteka več postopkov. "V skladu s prakso informacijske pooblaščenke je potrebno opraviti zelo restriktiven škodni test. Organ mora namreč izkazati na konkretni ravni, ne le hipotetični, da bi kazenskemu postopku nastala škoda. Še več, nevarnost nastanka škode mora biti taka, da se posamezno dejanje ne bi moglo izvesti, ali bi bilo povezano z drugimi oteževalnimi okoliščinami. Tudi zaradi takšne prakse ima tožilstvo težave pri dokazovanju, da bi razkritje podatkov škodilo postopku in je zato dolžno posredovati zahtevane dokumente," še pojasnujejo na Vrhovnem tožilstvu.

Dvojna merila – na nekatera novinarska vprašanja glede predkazenskih postopkov SDT ne odgovarja, objava ovadbe pa ne škodi postopku

Če je tako težko dokazati, da ima objava kazenske ovadbe škodljive posledice za postopek, potem se lahko vprašamo, zakaj je potem takšen problem odgovarjati na druga novinarska vprašanja, ko gre za bistveno manj usodne podatke od vseh tistih, ki so na stotih straneh objavljeni v ovadbah? Lahko rečemo, da gre za dvojna merila?

Poglejmo samo nekatere konkretne primere, kjer je bil odgovor Specializiranega državnega tožilstva, da nam ne morejo odgovoriti, ker sprašujemo o predkazenskih postopkih. Novembra lani – v kakšni fazi je postopek zoper Boška Šrota, Adriano Starina Kosem in Bogdana Pušnika? Odgovor : "Zadeva je v fazi predkazenskega postopka zato vam informacij zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati." Enak odgovor na enega od vprašanj za postopke proti nekdanjemu direktorju Merkurja Binetu Kordežu in nekdanjemu direktorju Petrola Aleksandru Svetelšku. Enak odgovor za osumljene v razvpiti zadevi ACH s Sonjo Gole na čelu. Tudi ko gre recimo že za kazenske postopke, tožilstvo vedno odgovarja samo o številu ljudi, zoper katere so vložena določena pravna sredstva in za katera kazniva dejanja. Ne pa tudi o drugih podatkih. In da ne bo pomote, povsem korektno sodelujem s SDT in zelo hitro dobimo novinarji odgovore, nimam pripomb. Samo merila bi bilo potrebno poenotiti.

Včasih samo število ovadenih oseb in vrsta kaznivih dejanj....

In ko smo nekoč na SDT konkretno vprašali glede vložene obtožnice zoper nekdanjega direktorja Dinersa Tomaža Lovšeta, torej to je že faza kazenskega postopka, smo dobili odgovor, da smejo državna tožilstva v skladu s 178. členom Zakona o državnem tožilstvu in 14. člena Državnotožilskega reda posredovati medijem podatke le za tiste zadeve, ki se nanašajo na navedbo kaznivega dejanja in glede izvršenih državnotožilskih ukrepih. Zato nam konkretnih podatkov ne morejo dati.

Zoran Janković - 5
Zoran Janković - 5 FOTO: Miro Majcen

Zavedam se, da gre za različne predpise in zakonske akte, ki na eni strani omejujejo tožilstvo pri dajanju podatkov, na drugi strani pa omogočajo medijem, da jih dobijo po drugi poti. Ampak nujno je, da poenotimo pravila, ko gre za obveščanje javnosti, ne pa, da lahko javnost v nekaterih primerih prebira podrobnosti iz kazenskih ovadb, v drugih pa sploh ne sme izvedeti, kdo je ovaden. Sploh ko je postopek v isti fazi, bodisi predkazenskem ali kazenskem postopku. Ljubljanski župan v zadevi farmacevtka še ni v kazenskem postopku (ker še ni bila uvedena sodna preiskava). In v tem trenutku sploh ne vemo, če bo. Morda se zgodba na tej točki ustavi in v sodni dvorani nihče nikoli ne bi slišal zgodbe o domnevnem intimnem odnosu med županom in farmacevtko. Kaj šele bral prisluhov....

Tožilstvo je skušalo utišati policijo, ker da z informacijami za medije škodi postopkom, zdaj pa objavljajo kazenske ovadbe

Zanimivo je tudi to, da je tožilstvo skušalo lani uvesti nova pravila v komuniciranju z javnostjo in celo prepovedati policiji, da bi medije obveščala o predkazenskih postopkih, ker da dajejo preveč informacij in škodijo postopkom. Vsaj razmišljali so o tem. Ta poskus je sicer padel v vodo, a odpira vprašanje: zakaj zdaj takšen preobrat – celo objava kazenskih ovadb, kjer so nehote vpletene tudi osebe, ki niso ovadene, pa so del objavljenih prisluhov.

Tudi v primeru farmacevtke, ki v zadevi ni ovadena, lahko vsa Slovenija prebira, kakšne težave je imela doma, koliko kredita je potrebovala, za kaj ga je potrebovala, kako je z njenimi otroci in še kaj. Novinarji pri poročanju o ovadbi nismo razkrili njene identitete, nismo objavili njenih osebnih podatkov, niti najbolj intimnih pogovorov z županom ne. Objavili smo očitke zoper župana, kar je bistvo ovadbe. Tožilstvo je objavilo vse.

Absurd zgodbe je, da danes policija še vedno uradno ne sme sporočiti, katerih kaznivih dejanj je osumljen Zoran Janković, ker gre za varstvo osebnih podatkov, javnost pa lahko prebira prisluhe ljudi, ki sploh niso ovadeni, in se naslaja o njihovih osebnih težavah.

Novinarji lahko po uradni poti dobimo ovadbo, oškodovanci v kazenskih postopkih pa ne

In še en vidik je pomemben pri objavljanju kazenskih ovadb. Novinarji jo torej lahko dobimo, medtem ko oškodovanci v kazenskih postopkih nimajo pravice do dostopa do kazenske ovadbe, da bi se lahko seznanili z okoliščinami, ki so privedle do oškodovanja, v katerem so se znašli. In ni pomembno za katere žrtve gre, ali so to ogoljufani državljani, preslepljeni delavci ali kdo tretji. Sami lahko dostopajo do dokumentov v sodnem spisu šele po končani sodni preiskavi. Ker je, kot že rečeno, sodna preiskava tajna. Oškodovanci se pač ne ukvarjajo s tem, da bi morda poskusili po isti poti, ki velja za medije, torej z zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Pustijo se odpraviti z razlago na sodišču, da je pač preiskava tajna in je potrebno počakati.

Nedopustna praksa, pravijo na Vrhovnem tožilstvu

Na Vrhovnem državnem tožilstvu se strinjajo, da je Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) mnogo širši od določb Zakona o kazenskem postopku (ZKP), na katerega se praviloma sklicujejo oškodovanci. "Zaradi tega smo na tožilstvu prepričani, da gre za ureditev, ki posega v določbe ZKP in v določenem delu celo spreminja naravo kazenskega postopka. V sorodni zadevi teče upravni spor, v katerem opozarjamo na kontradiktornost določb po ZKP in ZDIJZ in na, po naši oceni nedopustno prakso, ki daje prednost Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja." Z drugimi besedami – novinarji lahko dobimo skoraj več podatkov kot oškodovanci in žrtve v kazenskih postopkih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (520)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
13. 08. 2017 22.43
halooo zadji naj vgasne luč
Kollerik
13. 08. 2017 19.37
+0
.....zakaj ste na 24 kur zaprli komentiranje ob najnovejšem zločinu nacistov v Ameriki? Podpirate naciste?
leond1
13. 08. 2017 18.10
+2
iz cele slovenije in slovencev se dela norca kaj slovenija je nepravna država naj gre tja od koder je prišel
morituri
13. 08. 2017 17.19
+6
Ni se treba bati za Jankovića, Forum 21 dela s polno paro!!
sinhron
13. 08. 2017 18.37
-5
Forum 21 ni na Trstenjakovi , tam je sedeš SDS !
samuray1
13. 08. 2017 13.13
-3
lahko bi se malo kaj napisalo kako kaj napreduje nezakonito poslovanje podjetje graščaka jajotovega brata
Transformerji
13. 08. 2017 12.12
+13
MOJE MNENJE: vse kazenske ovadbe za vse tiste na vrhu , ob koritu in blizu korita, BI MORALE biti JAVNE. Tako bi se lahko oglasili še pogumneži, ki so imeli kot ničvredni opravka z njimi, pa naj bodo to gospodinjske pomočnice, čistilke, vrtnarji, vzdrževalci, gradbeniki, razni obrtniki...... Verjemite, šele potem bi videli pravi obraz ovadenega človeka in čudili bi se, kako je lahko na takem ali onem višjem položaju. Tako si pa nihče ne upa nič reči, dokazati, kajti si tisti z dna, ki se boriš samo za preživetje.
eFranjo
13. 08. 2017 12.32
-2
ni vsako trobilo pogumnež in takih je v slo veliko
Transformerji
13. 08. 2017 12.50
+2
Takih v novicah po TV ne vidiš - to je tista prava, slovenska realnost - boj za preživetje! Kje je Švica???
DonDonDan
13. 08. 2017 13.31
+8
Švica? Balkanski komunisti-lopovisti nam Švice ne bojo dali. Bomo pa še dolgo časa švicali, da bomo odplačali vse, kar so ti oblastniki pokradli in zahebali !!!!!!!!!!
felix58
13. 08. 2017 14.41
+0
morituri
13. 08. 2017 17.20
-3
štrekeljc
13. 08. 2017 17.59
+3
Švico nam je Peterje obljubljal. Balkanski komunist-lopovist?
felix58
13. 08. 2017 22.42
nisem drugi jajo...jaz sem partizanček z rdečo zvezdo
bema1201
13. 08. 2017 09.43
+6
Zakaj se nobeni stvari pri nas ne pride do dna pri obtožbah salonskih levičarjev? Zato ker se obtožnice pospravijo v predal, dokazi so pa neveljavni. Našo državo vedno bolj obvladujejo ljudje bivšega komunističnega sistema in njihovi nasledniki. Imajo v rokah vse, od športa pa do gospodarstva, represivnih služb, in večine medijev. V primeru da razpade EU se nam zelo slabo piše, potem se nam obeta režim kakršnega smo imeli pred osamosvojitvijo in bodo počistili z ljudmi ki sedaj javno kritizirajo oblast in bomo imeli "svobodo" kot od leta 1945 do 1990 ko so te za vsako besedo ki jim ni bilavšeč strpali v zapor ali pa si šel rakom žvižgat.Komunisti so sprevrženci da jim ni para. Primer današnjih dni S.Koreja, Kuba, Venezuela itd.da ne govorim za stanje pred letom 1990 v državah bivše Sovjetske zveze.
cefre
13. 08. 2017 11.00
+1
Imaš prav vse te lastnosti se najbolj kažejo pri tistih, ki so bili prehudi celo za KP pa so jih izključili. Njihov jok ob izključitvi pove vse.
staridida
13. 08. 2017 11.20
+3
felix58
13. 08. 2017 12.06
-3
mabe prav maš...poglej samo jajota, ne more iz svoje kože, enkrat komunist, vedno komunist
štrekeljc
13. 08. 2017 18.02
-1
mabe, tudi finska depeša je bile leto in pol pospravljena v predalu in Janševa odvetnika sta trdila, da so dokazi neveljavni. SIcer pa imaš prav, tudi JJ je bil komunist...Citiram te: Našo državo vedno bolj obvladujejo ljudje bivšega komunističnega sistema in njihovi nasledniki.
korintos23
13. 08. 2017 09.07
+1
bitls pravi nesrečno zakreditirana, kaj te to pomeni?
?udežni de?ek
13. 08. 2017 09.05
+1
?udežni de?ek
13. 08. 2017 09.05
+1
FesterAdams
12. 08. 2017 22.59
+0
Scat pa spat!
Kollerik
12. 08. 2017 22.33
+0
Hmmm...spet se spravljate na zokana...ok...toda...npr. v primerui črne mafije zvon 1 in zvon 2.... še zdaleč niste tako aktivni..... Kako to? Vam nakažejo za molk?
felix58
12. 08. 2017 22.24
-3
Zoki mi je samo zato všeč, kak kvinte reže onim na desni...oni bojo ja znoreli
staridida
12. 08. 2017 20.51
+7
Kakšna nova praksa-pri Janši so bile vse ovadbe objavljene...
eFranjo
13. 08. 2017 12.36
-1
pri janši ni bilo nič objavljeno ali se pa dokaza ni smelo uporabiti- nepravilni sodni postopki itd
morituri
13. 08. 2017 17.21
+3
felix58
12. 08. 2017 20.25
-1
Ta Zoki je pravi prefriganec...pa ne neki jajo
JE-BI-GA
12. 08. 2017 21.39
+4
felix58
13. 08. 2017 14.42
-2
kaj, Jajo da je runkl...no če ti praviš, ki si njegov, potem bo že držalo
piu
12. 08. 2017 18.50
+3
Zoki se je odločil, da bo politik in zdaj ni kaj skrivati.....
M_teorija
12. 08. 2017 18.12
-2
Zagovorniki Trumpa so ob podobni moralni dilemi rekli, da ne volijo svetnika!?
Bullschevik
12. 08. 2017 15.40
+3
Je nedotakljiv dokler bo kritiziral Janšo, je izjavil na HTV v oddaji "susret u dva".
trdovrat
12. 08. 2017 16.30
+0
Slabo razumeš? Namerno? No, le kaj sprašujem1
sinhron
12. 08. 2017 18.48
+2
Ne namerno , iz navade in ker mora zavajati !
Finfer
12. 08. 2017 15.12
+9
Toliko svinjarije je naredil ta ćlovek in še je bo naredil da bi ga morali že zdavnaj izgnati iz države in mu zapleniti vse naropano premoženje ki bi ga lahko razdelili med brezdomce in upokojence !!
nastjamarko
12. 08. 2017 16.31
-6
Kar je naredil iz ljublane se drugi zupani lahko samo skrijejo. Gremo zoki
trdovrat
12. 08. 2017 16.33
-2
Popolnoma se strinjam, no, neko malenkost bi pa le morali še prej opraviti, namreč DOKAZATI in OBSODITI, ne pa ponavljati za vašimi guruji, kot nedorasle opičke!
felix58
12. 08. 2017 20.31
+0
finfer...to se eni le dokazujejo, da so boljši od onega posvojenca ki je vse zafural pa nč krif
morituri
13. 08. 2017 17.24
+3
nastjamarko-drugi župani, če bi se tako zadolžili, bi napravili enako pa še malo manj bi kradli!!!
ooResnicA
12. 08. 2017 13.55
+0
Kaj pa različna združenja za pravice žensk, se bodo oglasila? Bomo doživeli podobne odzive, kot smo jih v nekaterih drugih primerih moškega šovinizma in seksizma?   Dvomim, močno dvomim. Za ene veljajo eni vatli, za druge pa ne. Slovenska družba in država sta utemeljeni na tovrstni neenakopravnosti. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje. Zato naj vas ne čudi, da bodo tokrat tudi marsikateri zadrti desničarji trdili, da je bila "farmacevtka" pač sama kriva za vse in da županu ne moremo ničesar očitati.   V tako bolni in s travmami obremenjeni družbi, kakršna je slovenska, očitno res ne.
ooResnicA
12. 08. 2017 13.57
+5
Bolj bodo v zadregi feministike, intelektualci in legendarna skupina modrecev, ki se je doslej javno že večkrat izpostavila kot Jankovićevi podporniki (vir). Kaj naj porečejo oni? Dilema je huda; po eni strani nimajo težav, ko je treba linčati Donalda Trumpa zaradi seksističnih hvalisanj, nič bolj neprizanesljivi pa niso niti takrat, ko je čas za medijski linčBoštjana M. Zupančiča.   Toda zdaj ga je hudo polomil župan najlepšega mesta na svetu ... njihov ljubljenček. Kaj bo v njegov bran poreklaSvetlana Makarović? Pa Spomenka Hribar? Lojze Ude? Jože Mencinger? Rajko Kenda? Milan Kučan? Jože Mermal?Danijela? Oto Luthar? Nedžad Grabus? Joc Pečečnik? Vlado Kreslin?   Opravičujem se vsem Jankovićevim podpornikom, ki sem jih izpustil. Ampak tudi zanje velja enaka dilema: kaj bodo porekli o seksu v Mestni hiši, kjer je župan najlepšega mesta na svetu zlorabil svoj položaj, moč in vpliv s tem, da je od ženske, ki je bila v izjemno ranljivem obdobju, v zameno za pomoč zahteval spolne usluge? Mu bo Svetlana Slapšak v obraz zabrusila, da je navaden pra.sec, ki zlorablja ženske v stiski? Se bo odzvala varuhinja človekovih pravicVlasta Nussdorfer in povedala, da je šel župan čez vse meje?  
wolfterier
13. 08. 2017 09.35
+5
Bućar se v grobu obrača ! Neđadu je pa to normalno,ženska ali kamela je za njega isto,nje...