Slovenija

Ko neizmerna ljubezen ni dovolj. Otrok potrebuje tudi hrano, obleke, igrače ...

Ljubljana, 09. 11. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Koliko stane otrok? Marsikdo se bo ob tem vprašanju zgrozil ter pridigal o neizmerni ljubezni in sončkih, ki nimajo cene. A le ljubezen ne bo oblekla in nahranila vašega otroka, ne bo ga peljala v gledališče in mu nudila varne strehe nad glavo. Dejstvo je: otrok stane. Koliko?

Tisti, ki se za otroke odločajo, pravijo, da ni večje sreče, kot rojstvo otroka. Nekateri se za novega družinskega člana odločijo načrtno: stabilna zaposlitev, primerno stanovanje, dobra finančna situacija … Spet druge otrok preseneti.

A vsi imajo skupno, da od zanositve naprej na veliko načrtujejo: katero opremo potrebuje otrok, katere obleke, pribor za hranjenje in higieno, voziček, avtosedež …

Prvo leto je še najlažje

In koliko vse skupaj stane? V prvem letu je v bistvu vse skupaj odvisno od vas (nato pa na te izdatke vplivajo tudi varstvene in izobraževalne institucije). Večina staršev iz izkušenj pove, da je obdobje do prvega leta starosti še najmanjši finančni zalogaj. Če je to vaš prvi otrok, boste seveda odšteli malce več. Če gre že za drugega, je vse lažje. Še posebej, če ste nakupovali obleke, ki so nevtralnih barv in krojev, tako da jih lahko nosijo tako deklice kot dečki.

Večina staršev postavlja prioritete: manj denarja za obleke, več za varnost.
Večina staršev postavlja prioritete: manj denarja za obleke, več za varnost. FOTO: Thinkstock

Stroški so odvisni tudi od tega, kako velika je vaša mreža poznanstev ter ali morda imate že kakšnega sorodnika, ki ima otroke in vam lahko posodi obleke in opremo za dojenčka.

Prav tako, ali je za vas sprejemljivo kupovati rabljeno opremo in obleke ali pa boste kupovali le nove stvari.

Dojenje je najboljša opcija za vašega otroka ... pa tudi za vašo denarnico

Prav tako je izrednega pomena, ali novopečena mati lahko oziroma želi dojiti. Materino mleko je namreč najboljša opcija za otroka, a če mati ne more dojiti, se lahko seznam stroškov dodatno poveča. Treba je namreč kupovati adaptirano mleko, redno menjavati stekleničke in dude na stekleničkah, poskrbeti za sterilizacijo opreme za hranjenje in podobno.

Nekatere matere sicer imajo svoje mleko, a iz različnih razlogov ne morejo podojiti otroka. V tem primeru je potrebna tudi črpalka za dojke in posodice za shranjevanje materinega mleka.

S težavami in boleznijo rastejo stroški

Stroški so odvisni tudi od tega, ali ima otrok morda kakšne bolezni. Pogosto se pri dojenčkih pojavi sum na alergijo ali pa polivanje, morda ima otrok težave s pridobivanjem teže. V teh in podobnih primerih, boste morali kupovati prilagojeno adaptirano mleko, ki pa stane več, kot pa običajno. Nekatere matere sicer nadaljujejo z dojenjem, čeprav pri otroku obstaja sum alergij, kar pomeni, da morajo prilagoditi svojo prehrano. Če obstaja sum, da je otrok alergičen na kravje mleko, bo morala doječa mati kravje mleko izločiti iz svoje prehrane in ga zamenjati z nadomestki. Slednji pa praviloma stanejo več, kot pa izdelki iz kravjega mleka. In znova se stroški spremenijo.

Veliko je odvisno od tega, kakšna oseba ste vi

Izredno težko je odgovoriti na vprašanje, koliko stane otrok od rojstva do prvega leta starosti, saj je veliko stroškov odvisnih tudi od tega, za kakšne starše gre in kaj želijo za svojega otroka. Nekateri bodo prisegali na vozičke, ki stanejo 1.500 evrov, spet drugi bodo kupili rabljenega ali pa bodo njihovi malčki uživali v vožnji z vozičkom, ki stane 400 evrov. Pri tem pa bo njegovo zadovoljstvo in udobje na enaki ravni, kot pri tistem dojenčku, ki se vozi v dražjem vozičku.

Potem pa so tu še starši, ki za svoje otroke naredijo tudi kaj sami: igrače, obleke – še posebej pletenine, pohištvo in podobno.

Zaupajte strokovnjakom

Hojice so na seznamu prepovedane opreme, saj slabo vplivajo na razvoj otroka. Tudi ležalniki niso dobra opcija.

Vsekakor je dobro obiskati predavanja šole za starše, ki jih organizirajo porodnišnice. Tam boste izvedeli marsikaj zanimivega, če pa imate doma že otroke, boste osvežili znanje. Babice v okviru teh predavanj predstavijo tudi seznam, kaj potrebujete za novorojenčka. Seznami se sicer razlikujejo, mi pa smo uporabili enega, ki so ga predstavile babice v ljubljanski porodnišnici.

Gre za osnovni seznam, ki predvideva, da bodo matere brez težav in na polno dojile, da ne bodo črpale mleka, da ne bodo dodajale adaptiranega mleka, da otrok ne potrebuje posebne nege in podobno.

Lažje je naknadno kupiti nekaj, za kar uvidite, da potrebujete, kot pa da nakupujete stvari, ki jih nikoli ne boste uporabili in so popolnoma nepraktične. Prav tako bodite previdni pri nakupovanju oblekic, saj so se že številni starši ušteli, ko so še v teku nosečnosti kupovali najmanjše številke, rodili pa so se jim večji otroci. Sledite pravilu: z večjo številko obleke ne bom zgrešil, saj bo že počakala na otroka, da zraste.

Pri sestavljanju seznama so upoštevane povprečne oziroma nižje cene ter dejstvo, da sta starša vse kupila novo.

Obleke za začetek:

20 tetra plenic, 2 povijalni plenici, 10 bombažnih majčk ali 5 bodijev, 5 žabic ali pajackov, 2 bombažni kapici, 1 ali 2 kompleta (jopica, hlače in kapica), otroška odejica, 2 para copatk, paket nogavic, dva spalna pajacka: znesek se giblje okoli 250 evrov

Obleke glede na sezono:

zimski pajacek, zimski kombinezon, topla kapa, rokavice: znesek se giblje okoli 80 evrov

Pripomočki za nego, ki jih kupimo ob prihodu otroka:

posodica za umivanje, kopalna kad, otroško milo, mandljevo ali olivno olje, hladilno mazilo, steklenička 70% alkohola, fiziološka raztopina, sterilni zloženci/komplet za nego popka, umivalne krpice, otroške škarjice, glavnik in krtača, vata, termometer za vodo, termometer za merjenje telesne temperature, aspirator za nos, tri brisače: znesek se giblje okoli 200 evrov

Previjanje:

plenice, vlažilni in suhi robčki, kreme: okoli 80 evrov na mesec

Kje bo otrok spal?

posteljica, vzmetnica, odeja, 3 rjuhe, 2 prevleki za odejo, zaščita za ležišče: znesek se giblje okoli 400 evrov

Druga oprema:

lupinica: okoli 180 evrov

voziček (2v1): okoli 600 evrov

previjalna miza in previjalna blazina: 150 evrov

stolček za hranjenje: okoli 80 evrov

Uvajanje hrane: posodica, žličke, slinčki: okoli 50 evrov, gosta hrana: okoli 1.100 evrov na leto

Obleka čez celo leto: okoli 250 evrov

Obutev čez celo leto: okoli 80 evrov

Igrače čez celo leto: 250 evrov

Skupni stroški v prvem letu: gibljejo se okoli 4.700 evrov

Če iz različnih razlogov ne boste mogli dojiti, se bodo mesečni stroški povečali. Povprašajte otrokovega pediatra in tudi v lekarni, v katerih primerih je vaš otrok upravičen do adaptiranega mleka na recept.
Če iz različnih razlogov ne boste mogli dojiti, se bodo mesečni stroški povečali. Povprašajte otrokovega pediatra in tudi v lekarni, v katerih primerih je vaš otrok upravičen do adaptiranega mleka na recept. FOTO: Thinkstock

OD 1. LETA DO VSTOPA V ŠOLO

Stroški za otroka se od 1. leta naprej povečujejo: veliko denarja gre za igračke in igrala, kot so poganjalčki, tricikli, kolesa, nato tudi sanke, smučke in podobno.

Tudi stroški povezani z oblekami in obutvijo niso zanemarljivi, saj se lahko zgodi, da jih otrok v dveh ali treh mesecih preraste.

Tukaj so še stroški vrtca, hobijev, rojstnih dnevov in prehrane.

Če upoštevamo podatek statističnega urada, da oseba na leto potrebuje 1095 evrov za hrano in brezalkoholno pijačo, to znese do vstopa v šolo približno 5.500 evrov.

Na letni ravni so zračunali, da oseba potrebuje za obleke in obutev 450 evrov. Skupno to znese 2.250 evrov.

Nakup novega pohištva (postelja za malčke, mizica, stolčki in podobno): približno 1500 evrov.

Plačilo vrtca je tudi velik strošek. V povprečju jaslice stanejo okoli 150 evrov na mesec. Na letni ravni to znaša 1.800 evrov, za dve leti jaslic to znese 3.600 evrov. Vsi tisti, ki ne dobijo mesta v vrtcu, plačujejo vrtoglave zneske privatnega varstva: od 350 evrov naprej na mesec, pa še dodatno morajo plačati hrano in plenice. Naj opozorimo, da je v vrtcu strošek hrane in plenic že vštet v ceno. 

Od tretjega leta vrtec stane manj: povprečno okoli 120 evrov na mesec. Do vstopa v šolo to znese približno 4.320 evrov.

Predpostavimo, da se otrok do 3. leta starosti nauči uporabljati stranišče, tako da ne potrebuje več plenic. Od 1. do 3. leta otrok porabi manj plenic. Mesečni strošek smo ocenili na približno 50 evrov. V dveh letih to znese okoli 1.200 evrov.

Ocenimo, da na letni ravni gre za igrače okoli 350 evrov. To do vstopa v šolo znese 1750 evrov, kar je za nekatere starše močno premalo. 

Nakup novega avtosedeža: približno 150 evrov

Skupni stroški od 1. leta do vstopa v osnovno šolo: približno 20.270 evrov

SKUPNI STROŠKI OD ROJSTVA DO VSTOPA V OSNOVNO ŠOLO ZNAŠAJO SLABIH 25.000 EVROV.

Naj znova poudarimo, da gre za številko, ki smo jo dobili ob predpostavki, da gre za zdravega otroka, ki ne potrebuje posebne prehrane in pripomočkov. Prav tako, da imajo starši to srečo, da dobijo vrtec in imajo tudi možnost, da nekdo od sorodnikov ali prijateljev ob posebnih priložnostih zastonj popazi na njihovega otroka. Varstvo namreč veliko stane, težava pa je tudi to, kako najti zaupanja vrednega neznanca, ki bo čuval vašega otroka.

Otrok potrebuje tudi obiske gledališč in koncertov, potrebuje svojo zbirko knjig, revij, zgoščenk z glasbo in podobno. Prav tako je pomembno razvijati njegov talent in podpirati ga v želji po hobijih.

Veliko staršev po svojih zmožnostih že od rojstva naprej varčuje za otroka - za nakup stanovanja, morda za plačilo šolanja in podobno.

Vse to stane. In če nimate dovolj denarja, nekaterih zadev enostavno svojemu otroku ne boste mogli privoščiti. Zato je dobro, če se starša pogovorita in dogovorita o prioritetah. Nato je dobro spisati načrt, v katerem boste opredelili, kje boste privarčevali in v kaj boste vložili več denarja. Morda lahko tudi poiščete možnosti subvencioniranih dejavnosti za vašega otroka ali pa se s sorodniki in prijatelji dogovorite, kako vam lahko pomagajo.

Če upoštevamo vse to, lahko znesek 25.000 evrov zvišamo na kar 30.000 evrov, morda celo več. A kot rečeno, v tem prvem obdobju je še veliko odvisno od vas in tudi od tega, kako boste vzgojili vašega otroka.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej1111
10. 11. 2015 09.38
+2
Voziček 600€? Hahahahahahahah, z mojo sma novega kupla za 170€, tisti preseratorji pa se naj kar preseravajo.
Alenka Pobirk
10. 11. 2015 09.24
+4
Najin otrok v prvem letu čisto sigurno ni doprinesel stroškov za skoraj 5000 EUR...je pa res, da sva kupila rabljen voziček, oblekice imava povečini (ali pa vsaj polovico) sposojenih od prijateljev, posteljico je podedoval po mojem nečaku, tudi telovadno blazino za na tla sva lepo ohranjeno kupila preko bolhe ipd... skratka, stroški so tolikšni, kolikor nekdo želi komplicirati in imeti vse novo, najboljše ipd. Sva mu pa na račun nižjih stroškov vozička priskrbela novo nosilko, v kateri se že od 3 mesecev z veseljem in veliko carta :).
kianolog
10. 11. 2015 09.23
+6
S takimi članki in povrh še glasovalno primerjalnimi anketami "stroškov z otrokom" mladim slovenskim zaljubljencem/parom vcepljate strah imet OTROKA - je to vaš namen?! Požrešnost po reklami 24ur res nima meja ... Da vas ni sram prejemat plač, ki se financirajo iz tega naslova ...
zdrava.pamet
10. 11. 2015 07.39
+8
Vsi tisti, ki tukaj filozofirate, kako bi starši morali sami plačevati za vse,TUDI DRŽAVA JE DOLŽNA SKRBETI ZA SVOJE POTOMCE....po definiciji ženske ne rojevajo otroke samo za sebe in svojo družino, ampak za celotno skupnost, zato pa si vzame država pravico, da če ne ravnaš z otroci dobro, ti ga odvzamejo...torej je dolžnost države, da prispeva k stroškom za otroke. V zahodni evropi se tega zavedajo, in tam so znatno višji dodatki za novorojenčke itd., nekatere države imajo urejeno tako, da izšolajo otroka, potem pa mu dajo še službo in stanovanje, dokler ne vrne za svoje šolanje. PRI NAS PA STARI KOMUNISTIČNI SISTEM, KAO DA JE VSE ZASTONJ, OTROŠKE PO 18 SO UKINILI, ŠTIPENDIJE PA ITAK NE DOBIŠ, RAZEN ČE STARŠI ŽIVIJO PRAKTIČNO NA CESTI, in kar je še najhuje, po izšolanju otroci ne dobijo službe, razen če nimaš železnih vez, drugače pa lahko grejo v tujino. BRAVO PA NAŠA SOCIALNA DRŽAVA. Med tem pa si javne službe razdelijo 300 milijonoiv, kao da dobro delajo.
s-versus
10. 11. 2015 09.26
zdrava.pamet
10. 11. 2015 06.40
+5
SAJ DRŽAVA ZA NAŠE OTROKE NIČ NE NAREDI....recimo zdaj si bodo v javnih službah razdelili 300 milijonov, da bi pa kaj denarja namenili slovenskim otrokom pa jim ne pade na pamet....JAVNE SLUŽBE SO RAKASTA RANA SLOVENIJE IN TA VLADA TUDI, ker si morajo naši otroci zunaj iskati službe, samo zato da s lahko v ljubljani kradejo, FUJ
s-versus
10. 11. 2015 09.27
+1
ne nč ne da, vzame pa rada..tudi sp. jevcem..tudi če nima dohodkov more plačat tist mesec 350e da nahrani državo- ne sebe.
GuitarisT
10. 11. 2015 00.09
+8
Dejstvo je: Če bi tvoji starši prebrali ta članek, se verjetno sploh ne bi rodil. (namenjeno avtorju in drugim ekonomskim fanatikom)
zdrava.pamet
10. 11. 2015 07.42
+3
Dobro je da je napisal, koliko vse skupaj stane, ljubezni in skrbi pa itak ne more nihče plačati....dejstva so dejstva in ne vem zakaj vas to boli....gre za to, da tisti ki imajo dosti, to zlahka prenesejo, tisti, ki pa ima minimalno plačo, pa je v težavah
zdrava.pamet
10. 11. 2015 07.43
+3
ne bomo pa se pogovarjali o tem, da tisti, ki ima dosti, ima navadno 1 otroka, ker je očitno egoističen in raje lepo živi, kot da bi se ubadal z otroci....TAK JE TO....
Diškor
09. 11. 2015 23.53
+3
Kure vi ste strošek, še 1 članka ne znate prav sestavt.
kianolog
09. 11. 2015 23.20
+12
Kdor sestavi tak članek nima občutka za svoj narod, nataliteto slovencev in ne za prihodnost države Slovenije. Vsak ki se drzne gledat na otroka skozi "strošek" je neodgovorna oseba, ki mu je najverjetneje v mladosti manjkala starševska ljubezen - ta je namreč vse kar otrok rabi in je ZASTONJ! Ravno tako se da igrače izdelat doma in so lahko praktično ZASTONJ - in to veliko boljše kot tiste iz trgovin. Postavljate neumnosti na prvo mesto - OTROKA, ki je ZLATO pa primerjate s stroški?! Zaradi takih, ki tako razmišljajo bomo počasi slovenci tudi izumrli ... Žal. Da vas ni sram javno objavljat takih člankov ...
Diškor
09. 11. 2015 23.51
+6
zdrava.pamet
10. 11. 2015 06.43
-1
SAJ NIČ HUDEGA, DA SE VE, DA OTROCI POTREBUJEJO NEKAJ....AMPAK TUDI DRŽAVA BI MORALA PRISPEVATI SVOJ DEL, ne pa da samo svoj žep polnijo...druge države na severu drugače skrbijo za svoje potomstvo!
YUGO45
09. 11. 2015 19.31
+6
Ce si sam(malo sorodnikov in prijateljev) in je prvi otrok..zaposlena oba starsa (delavski razred) nafu..s ko zuti v tej drzavi! In ce si rojen pod srecno zvezdo bos placeval vsak drugi dan se razne aptamile,novalace...
Infraping
09. 11. 2015 19.11
+8
Maš tut starše, ki nikoli ne bi smeli imeti otrok. Js jih moram gledati vsak dan.
Cookie74
09. 11. 2015 19.02
+5
No to, da so v vrtcu plenice vstete v ceno ne drzi.
lagertha
09. 11. 2015 19.15
-2
mentorhercul
09. 11. 2015 18.46
+8
Če bi vsi gledali na otroke in družino kot strošek, pomankanje prostega časa ipd.,bi človeštvo že zdavnaj izumrlo. Tak članek lahko spesni neki diplomiranec na FDV . Pač narava proizvede določen procent gensko faliranih osebkov, problem je če manjšina nadvlada večino in jih posiljuje s svojo doktrino. Pa ne me brisat prosim!!!!!!!!!!
Suckhead
09. 11. 2015 18.40
-3
Ta novica se nanaša bolj na ljubljančane očitno kajti preostali del slovenije na otroka ne gleda kot strošek!
123098
09. 11. 2015 18.37
+3
Ja, časi so hudi, se strinjam...AMPAK če bi večina današnje mladine malo prej že začela mislit in varčevat za prihodnost, bi bilo marsikaj kasneje olajšano...Tako pa raje vse žepnine in štipendije zapijejo vse tja do 26ga leta, ker pač "študentska leta je treba uživat", potem pa pride čas ko bi se radi osamosvojili in ustvarjali družine, pa nimajo niti 100€ našparanih (tisti redki, ki ne spadajo v to skupino, naj mi opravičijo, ampak v našem kraju je 90% mladih ravno takšnih kot sem opisal)...Ne vem no, lahko da preveč pametujem, ampak moja hči že od 15ga leta zbira raznorazne otroške oblekice, igračke, gospodinjske aparate/pripomočke in ostale potrebščine, poleg tega pa še večino svojega denarja daje na stran...Letos je bila stara 23 in hvalabogu si je našla fanta ki ima podobno razmišljanje - do danes njuni skupni prihranki predstavljajo že skoraj polovico nekega cenejšega stanovanja malo izven Lj...
0100011110111
09. 11. 2015 18.50
+18
zgleda da ti ni jasno, da marsikdo ki dobiva štipendijo ta denar porabi za položnice kot so najemnine, mobitel, potem mesečne karte za prevoz, šolske potrebščine, hrano, pa tudi kupit si je treba kdaj kakšno oblačilo. če želi takšen študent uživati bo moral tudi delati - zaradi česa potem trpi samo šolanje. včasih starši nimajo niti centa, da bi jim pomagali tako kot ste vi lahko vaši hčerkici, ki je verjetno lahko dala večji del štipendije na stran. odprite oči, nekateri mladi se od 15 leta preživljajo popolnoma sami, sploh ko gredo zdoma, in ne morejo prihraniti enostavno ničesar.
123098
09. 11. 2015 19.00
+7
Zato pa sem rekel, naj mi oprosti tistih par procentov mladih, ki jim res ni bilo prav nič olajšano. Opisujem pač kar vidim okoli sebe. In roko na srce - več vidim tistih ki štipendijo zapijejo, kot pa tistih, ki se dejansko sami preživljajo že od srednje šole. Živim 15km ven iz Lj in v našem kraju ni noben rabil it na drug konec Slovenije študirat, ker je večina ostala doma. Mogoče sem pa samo preveč subjektiven, ker nikoli ne bom pozabil kako se je skupina vaških "frajerjev" posmehljivo režala hčerki, ker je za 17. rojstni dan dobila sesalec ki si ga je želela.
0100011110111
09. 11. 2015 20.03
+4
ja to se pa seveda strinjam, se najde kdo od študentov ki zapije vse skupaj ali pa denar zapravi za nepotrebne stvari. ampak taki štipendije enostavno ne bi smeli imeti. če jim starši lahko plačajo vse stroške, da preživijo skozi študij, potem štipendija ni potrebna. so pa v zadnjih letih poostrili pogoje tako da edino pravilno. sicer pa ne se sekirat, bolje sesalec kot pijača ali droga, mogoče bojo enkrat to videli :)
Narcissa
09. 11. 2015 22.46
+5
to so pa veze ... da taki dobijo štipendijo. poznam nekoga osebno (celo skupaj sva hodili v šolo), hiša 3 nadstropje novogradnja, eno nadstropje zase, jacuzzi, nov avto ... in imela državno štipendijo + preživnino (od očeta, očim jo je pa podpiral).
JanezNovakJohn
09. 11. 2015 18.24
+0
Vprašanje je:" ALI JE OTROK STROŠEK ALI PRIHODEK" ?.
JanezNovakJohn
09. 11. 2015 18.25
+9
oTROK JE PRIHODEK. v VSAKEM PRIMERU OBOGATI ŽIVLJENJE IN DRUŽBO.
Vinogradnik67
09. 11. 2015 19.11
+2
the kop
10. 11. 2015 08.02
-1
Denis Pesjak
09. 11. 2015 18.24
+9
Sam sem starš dveh otrok, in edini strošek je novinar tega članka... Na otroka gledate kot strošek, bolani ste....
Cookie74
09. 11. 2015 19.09
+7
nikjer ni blo omenjeno, da gledajo na otroka kot strosek. zdej, ce si ti tko razumu, se je za vprasat kdo je tukaj bolan? Je pa dejstvo, da ce nekdo tut sebe ne more prezivet ima tukaj lepo opisan, da bo tezko se otroka zivel.
snakky
09. 11. 2015 19.37
+15
Prav je, da nekdo to opozori. Revež si z otrokom revščino še poglobi. Namesto da se jeziš na novinarja, ki je poskušal dokaj realno oceniti kaj pomeni imeti otroka, si preberi kaj vse se zaradi revščine otrokom v Sloveniji dogaja, pa starši sploh ne morejo sami rešiti tega problema! Botrstvo na Val202 si preberi.
RdečiKarton
10. 11. 2015 08.06
+4
Botrstvo na Valu202 je sramota za državo. Botrstvo sploh nebi smelo obstajat. Država očitno nič ne da na lasten narod in sramotno je slišat vse te zgodbe. Država je samo toliko "bogata" kot je najbolj reven član družbe.
CestniKolesar370Wattov
09. 11. 2015 18.19
+15
Ko planiras otroka in v ta plan dajes otroske doklade, potem ze nisi na poziciji za delat otroke.
Lojze512
09. 11. 2015 18.02
+5
Glede na spodnje komentarje bi rekel, da je pri nas imeti otroka simpl ko pasulj. Stroškovno zelo ugodno. 1+1 gratis pa to. Čemu potem beden naravni prirastek, se vprašam.
Narcissa
09. 11. 2015 22.44
+0
jutranjisij
09. 11. 2015 17.38
+5
A ni bila Janševa vlada, ki je pred nekaj leti oklestila otroške doklade, ali pa Pahorjeva?
Lojze512
09. 11. 2015 17.59
+4
Ja tako je, ponavadi se najprej vzame najšibkejšim.
hansola
09. 11. 2015 17.31
+5
Plenice so zastonj, oziroma stanejo tistih 10, ki jih kupiš (+ pranje). Seveda govorimo o tistih, ki se ne kopičijo na smeteh in nimajo oh in sploh snovi v sebi, ter so za neomejeno uporabo. Verjetno se jih kateri spomnite.