Slovenija

Izbrisanih je bilo 25.671 oseb

Ljubljana, 27. 01. 2009 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji je bilo 25.671 oseb, ki jim je prenehala prijava stalnega bivališča zaradi zakona o tujcih, torej tako imenovanih izbrisanih.

Protest izbrisanih v Ljubljani
Protest izbrisanih v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

V Sloveniji je bilo 25.671 oseb, ki jim je 26. 2. 1992 v Sloveniji prenehala prijava stalnega bivališča zaradi uveljavitve 81. člena Zakona o tujcih, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič. Kot je pojasnil, je od tega danes živih 24.369 oseb, od katerih je 17.056 tujcev.

Po podatkih Klemenčiča je bilo med vsemi živimi 7313 tistih, ki so slovensko državljanstvo dobili po 26. februarju 1992, 3630 tistih, ki so državljani drugih držav naslednic nekdanje SFRJ z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji, in 13.426 tistih, ki jim je 1992 prenehala prijava stalnega bivališča in na dan 24. 1. 2009 niso imeli urejenega statusa.

Do razhajanj naj bi v številkah prihajalo zaradi različnih evidenc in uporabe različnih metodologij, je pojasnila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Od izbrisa je namreč minilo 17 let, v tem času pa je informacijski sistem, v katerem so podatki, zamenjal upravljavca.

Dejala je tudi, da je v pripravi zakon, ki mora glede na odločbo ustavnega sodišča doreči pogoje za ureditev statusa tistim izbrisanim, ki trenutno v Sloveniji nimajo urejenega statusa. Osnutek predvideva individualno obravnavo za pridobitev statusa in ne bo nikomur podeljeval državljanstva ali odškodnin, je še poudarila.

Priporočila varuhinje

Protest izbrisanih v Ljubljani
Protest izbrisanih v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je na današnji seji DZ pri predstavitvi poročila za leto 2007 med drugim izpostavila neizvršene odločbe ustavnega sodišča. Med njimi je tudi ustavna odločba o izbrisanih. "Kako lahko verjamemo v pravno državo, če se niti odločbe ustavnega sodišča ne upoštevajo?" se sprašuje.

V predstavitvi stališča poslanske skupine SD je Majda Potrata povedala, da stranka ne bo podprla dopolnila SDS k priporočilu glede izbrisanih. Po omenjenem dopolnilu bi DZ vladi priporočil, naj pri reševanju problematike izbrisanih obravnava vsak primer posebej, izključili pa naj bi tudi možnost izplačila odškodnin. Po prepričanju Potrate in SD bi takšno dopolnilo pomenilo rušenje avtoritete ustavnega sodišča, zato bo SD podprla svoje dopolnilo, po katerem naj vlada v primeru izbrisanih dosledno uresniči odločbo ustavnega sodišča, je napovedala Potrata.

Varuhinja se po besedah poslanke SDS Eve Irgl "ukvarja z izbrisanimi, ne ukvarja pa se z žrtvami medvojnega in povojnega nasilja". "Vzpostavljajo se dvojna merila, saj sta vprašanji enako pomembni. Pahorjeva vlada se postavlja za izbrisane, ne priznava pa načrtne likvidacije več tisoč Slovencev po drugi svetovni vojni. V luči obravnavanja enakih možnosti imajo žrtve povojnega nasilja neurejen status, a spet veljajo dvojna merila," ocenjuje Irglova. Pojasnila je, da v SDS zagovarjajo ustavni zakon o izbrisanih, a ne "morejo sodelovati pri načrtu SD, ki želi nasprotnikom osamosvojitve Slovenije izplačati odškodnine". Po njenem mnenju bi bile namreč s tem kršene pravice slovenskih državljanov.

Kdo so izbrisani?

Ustavno sodišče je leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris iz registra stalnega prebivalstva leta 1992 nezakonit.

Leta 1992 je notranje ministrstvo iz registra stalnih prebivalcev izbrisalo tiste, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. Šlo je za osebe, ki so imele državljanstva drugih republik nekdanje SFRJ. Nekateri so se zavestno odločili, da ne bodo vložili prošnje za pridobitev državljanstva. Imeli so prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, želeli so ostati v državi, toda za pridobitev slovenskega državljanstva se niso odločili.

Toda pristojni organi so se odločili, da vsi tisti, ki niso oddali prošnje za pridobitev državljanstva, nimajo pravice do stalnega prebivališča. Danes je to seveda mogoče, saj gre za dva popolnoma različna statusa.

Zgodbe so različne, poročajo nevladne organizacije, ki že leta opozarjajo na nepravilnosti. Nekateri enostavno niso vedeli, kaj morajo storiti ... Tako je nekaj tisoč ljudi ostalo brez dokumentov in statusa. Njihove zgodbe pa so tragične. Leta 1992 je država namreč izbrisala tudi mladoletne otroke. Številna pričevanja govorijo tudi o ločevanju družin, izgonu iz države, nato pa o številnih zavrnjenih prošnjah za izdajo vize za vstop v Slovenijo z namenom obiska mladoletnih otrok. Primerov in zgodb je nešteto. Več si lahko preberete na spletni strani Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (330)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregcxd
08. 03. 2009 18.42
Izbrisani , pa kje ste bili 91 leta in in še par let naprej , ko ste lahko kupili državljanstvo za par fičnikov , sedaj pa zahtevate ne vem kakšne pravice. Seveda , takrat ste čakali kam se boste obrnili - niste verjeli v samostojno Slovenijo , sedaj bi pa radi ne vem kakšne odškodnine . Je Jelinčič lepo povedal , da bi bile odškodnine klofuta vsem priseljencem iz juga , ki so za slovensko državljanstvo zaprosili takoj in ga tudi dobili . Moje mišljenje in verjetno še marsikoga " izbrisani niste upravičeni do nikakršne odškodnine!!!! " Tako je !! za izbrisane k jim talate odškodnine mate gnar, da bi pa rešili naše tovarne ki gredo v kapitalizacijo PA NIMATE!!! treba je narest red v vladi...
bobo03
26. 02. 2009 20.49
Izbrisani , pa kje ste bili 91 leta in in še par let naprej , ko ste lahko kupili državljanstvo za par fičnikov , sedaj pa zahtevate ne vem kakšne pravice. Seveda , takrat ste čakali kam se boste obrnili - niste verjeli v samostojno Slovenijo , sedaj bi pa radi ne vem kakšne odškodnine . Je Jelinčič lepo povedal , da bi bile odškodnine klofuta vsem priseljencem iz juga , ki so za slovensko državljanstvo zaprosili takoj in ga tudi dobili . Moje mišljenje in verjetno še marsikoga " izbrisani niste upravičeni do nikakršne odškodnine!!!! "
Xandrej
23. 02. 2009 22.27
Vsaj je imel možnost dobiti državljanstvo VSAK!!! Kje so bili? Aja niso razumeli slovensko!
frako
23. 02. 2009 21.06
Kaj je pa 4.000 otrok krivih da so bili izbrisani? tožijo naj svoje starše za njihovo neodgovorno ravnanje
politik70
29. 01. 2009 06.52
STM MAnja oziruma ..... Kaj je pa 4.000 otrok krivih da so bili izbrisani? Koleterarna škoda? So oni krivi ker so se rodili v Socialistični Republiki Sloveniji ki se je odločila da se bo odcepila in osamosvojila? So otroci krivi da so jim straši druge narodnosti? Ne morem ti drugače napisati kot da si do konca rasno nestrpna zafustrirana..... No ja saj že vsi vemo da nisi ženska! Pač še en ali več Janševih vojakov ki se spremeni tudi v žensko samo da bi bolj ugajal ...... Po eni strani bi pomagal-a lačnim otrokom v Afriki (in to črncem) Po drugi strani pa bi streljal-a izbrisane-nabrisane tudi OTROKE! Ja najboljša rešitev za take izmečke kot si ti je Argentina! TAm te že čaha Bajuk in ostala bela garda! In ti boš tulil-a hči partizanov.... Ne ne ti si Sin tabelih ....
titovka
28. 01. 2009 14.30
ej admin, as ti tut izbrisan ka poste brišeš.......saj ni bilo nič takšnega?????
Tonček Balonček
28. 01. 2009 14.17
porka,malorka, ja zakaj pa se tega niso šli tudi drugje? Pa kam naj gre nazaj? Kot d abi nekomu, ki živi v Ljublajni že 30 let in bi s eto emsto odcepilo od Slovenije, zdaj rekli, naj gre nazaj v Zgornjo Kungoto, ker je on pač tam rojen! On bi pa rekel NE, jaz sem v Sloveniji! Potem bi ga pač izbrisali iz evidence!
Tonček Balonček
28. 01. 2009 14.14
tirnanog1, pa kakšni agresorji. So koga ovadili, obsodili? A ti bi kar za nekoga rekel, da je agresor, ker se ti pač tako zdi in so sosedje rekli, pa tudi v gostilni s eje govorilo ali kaj? Kot kak nacist bi mu rekel, naj nosi na rokavu znak agresorja in čefurja, kot kak Žid tisto zvezdo? A 25.000 agresorjev je bilo! To je bila huda vojna! Povojni poboji izdajalvcev in njihovih svojcev je bil zločin brez primere v zgodovini, izbris pa očitno (po mnenju "poštenih Slovencev") najmilejša kazen za agresorje. Še srečo so imeli takorekoč, da so jo tako dobro odnesli! Končno bi se lahko šli holokaust ali pa jih izgnali v kraje, kjer so se rodili, če jih pa tam ne bi marali, bi jih ponudili Husseinu Obami ali pa na Notranskem ali Kočevskem postavili delovna taborišča! Da se ve, kaj s egodi tistim, ki si drznejo biti agresorji nad našo domovino!
porka.malorka
28. 01. 2009 14.05
Tonček Balonček Sedaj pa že pošteno nakladaš. Logično je tudi da si državljan tiste republike v kateri si se rodil "maš rojstni list" in izvira tvoj rod. Ne pa kje si imel stalno prebivališče. Takrat smo pač živeli v eni državi. In iz tega vidika so gledal takrat naši. In to je tudi prav. Ne moreš dati nekomu državljanstva a ne zna rečt niti besede v slovenščini. A ni potem državljanstvo v posmeh svojemu narodu. Če bi blo pomoje bi morali vsi te tujci. Vsak dan v zahvalo pet državno himno na Prešircu
senci
28. 01. 2009 13.34
Ne klobasajte kr neki brezveze. Poznam primere, ki 3 leta niso vedeli za izbris, ker jih nobeden ni nič obvestil, vprašal ali karkoli drugega.Poznam pa primere ko so imeli šanso za državljanstvo pa so se mu odrekli , danes pa so v prvih vrstah za odškodnine itd. Zaradi takih budal najebajo še tisti pošteni, ki so 45 let prispevali v slovensko blagajno del svoje plače, danes so pa nule ali pa jih sploh ni.Sramota za Slovenijo.Podpiramo samo kradljivce in goljufe .
tirnanog1
28. 01. 2009 13.14
Amili pa Tone Balone. Vsak je imel šanso to uredit. Prav vsak!!! ŽBrez izjeme, razen seveda raznih agresorjev na Slovenijo. Te bi blo treba izgnat za veke vekov. Imam nekaj kolegov, ki so to storili v roku in vse je bilo ok. Poznam jih pa kar nekaj ki so rekli, ah sej bo ok, šta ču ja to, neče bit slovenija nezavisna, lako čemo, in podobno.., Taki pa zdaj cvilijo, špekulanti... Čist vsakega posebej prevert, ampak primer za primerom, in lepo se bi cifra zmanjšala za 3/4... Ampak seveda, to jim ni v interesu... V tej državi je najbol HEBENA stranka Slovenec, vsi ostali imajo več pravic, in ta država se ukvarja z nabrisanimi, zamejci, indijanci bolj kot z državljani, fuj in fej.
marija120
28. 01. 2009 12.48
Lahko bi zeli državljanstvo pa niso hoteli jas im nebi nič dala gdo pa bo nama kaj dal.
mobius
28. 01. 2009 12.26
jaz sem na to temo zaključil komentarje, samo eno bom še rekel brez veze tu pišemo svoje misli, če bodo tem ki so hoteli izbrisati SLO izplačevali odškodnine potem moramo iti ostali na ulice in jasno dati vedeti katerikoli oblasti ki je tam z našim pooblastilom, da bo njihove zgodbe konec za vedno in da si bodo morali poiskati drugačno delo. Konec pz!!!
Tonček Balonček
28. 01. 2009 11.45
Prebivalec Jugoslavije je lahko imel samo eno stalno prebivališče. In ker se je Slovenija šla osamosvojitev, bi bilo povsem logično, da bi vsi ljudje, ki so bili v tem trenutku zatečeni - po stalnem prebivališču - v Sloveniji tudi avtomatsko tretirani kot njeni državljani. Razen, če tega sami ne bi hoteli. Vendar ne, naši vrli politiki, večina seveda obremenjenih z nacionalizmom, je to dejsto zanemarilo in je raje ubralo drugačno pot. Jasno je, tako je namreč povsod po svetu, d atsiti politik, ki žuga marginalcem in "tujcem", pridobiva priljubljenost večine! Omislili so si: »Ni bilo pomembno stalno prebivališče ampak kraj rojstva« (to dejstvo pa neposredno zudarja na nacizem, rasizem na slovenski način!). Kot da bi bila Slovenija samostojna že prej, preden so ti ljudje prišli sem. Pravne okoliščine so bile povsem drugačne kot v drugih državah, ki ne nastajajo čez noč iz neke skupne države. Slovenija pa se je obnašala kot da je tukaj kot samostojna država že od vedno. Mediji o izbrisu niso poročali! Tudi po izbrisu namreč ni šlo naokrog po Sloveniji cca 20.000 modrih ovojnic (izpišite dan in mesec prejema!), ki bi jih vročili izbrisanim in jim s tem vsaj po dogodku povedali, kaj so naredili z njimi. Po Sloveniji je šla samo okrožnica, ki je naročala uradnikom in organom, da izbrisane polovijo in odstranijo iz države postopoma in sproti, tako kot naletijo nanje. Slej ko prej mora vsak, če drugega ne, podaljšati kak dokument, ali pa gre čez mejo, ali pa mu, konec koncev, poteče stalno bivališče, ki ga je imel priznanega že od prej, pa ne ve, da smo mu ga odvzeli. In potem je šlo, kakor je kdo kje vzel okrožnico – večina jo je hladno izvajala, eni so se nad brezpravnimi ljudmi izživljali, drugi so jim skušali kaj svetovati in pomagati. Ampak za začetek je moralo vsakemu od izbrisanih priti do zavesti, da je izbrisan. To ne pomeni le, da te ni v neki knjigi, kamor vpisujejo prebivalke in prebivalce z dovoljenjem za prebivanje. Sploh te ni! "Genialno!". Ko bi Hitler in Mussolini vedela, da se da tudi tako... Ko ti namreč vzamejo ali za šalterjem pred teboj uničijo vse dokumente (običajno so to delali kar z luknjačem) in ti pojasnijo, da moraš po dokumente v neko drugo državo (ki je sicer takrat sploh še ni, ali pa še ne deluje, ali pa je sredi najbolj krvave vojne), postaneš ne-oseba. Ko postaneš ne-oseba, izgubiš službo, če si jo imel. Ko izgubiš službo, če si jo imel, izgubiš zdravstveno in vsako drugo zavarovanje. Če zboliš, moraš vse plačati sam iz svojega žepa, vendar tudi žepa več nimaš, saj so ti odvzeli tudi možnost normalnega poslovanja, ko so ti vzeli stalno bivališče, vse dokumente, službo in zavarovanje. Eni to zdržijo, drugi ne, eni si uspejo po vseh teh mukah urediti status v Sloveniji, drugi ne, eni vztrajajo v Sloveniji, drugi izginejo kdo ve kam, enim pa pomaga izginiti tudi policija. Seveda, "pošteni Slovenci" tega ne bodo nikoli razumeli, gre za poštene in delovne ljudi, večinoma katolike!
Zvone Kokalj
28. 01. 2009 11.23
Še moja zgodba 28. novembra 1972 sem odšel na delo v ZR Nemčijo. Natančno 10 let pozneje se je iztekel rok, po katerem sem dobil pravico zahtevati nemško državljanstvo. To sem vedel. A tega nisem storil. Mnogi za to pravico niso niti vedeli in pravice niso izkoristili. A niti oni niti jaz nismo bili kaznovani za "omalovaževanje" velikodušnosti ZR Nemčije ali za kaj drugega. Pridobljene pravice so nam ostale in večina ima danes v slovenskih potnih listih nalepko "Aufenthaltsberechtigung" (pravica do bivanja. Ob odhodu v Nemčijo sem v Sloveniji "pozabil" odjaviti stalno bivališče. večina tistih, ki smo odhajali, smo imeli v žepu enoletne pogodbe. Tako ali tako smo se nameravali vrniti. Z državo smo imeli opravka le na meji, ko smo prihajali na dopuste. večinoma so nas spraševali "Šta imaš za prijavit?". Po dolgih letih se je na nas Slovenija le spomnila. Že več kot leto pred gospodarsko krizo se je minister Bajuk spomnil, da bi bilo dobro obdavčiti naše pokojnine, ko se bomo vrnili. Zdaj so se pojavile še nove ideje: kaj ko bi Slovenija pobrala od nas dohodnino. Točneje: razliko med nemškim davkom na dohodek in stopnjo dohodnine, ki je v Sloveniji bistveno višja. Začenjajo se postopki ugotavljanja "rezidentstva". Na spletni strani DURSa so se pojavili 4 strani dolgi obrazci z vprašanji, na katera bi vsak normalen človek lahko odgovoril: "Kaj pa vas briga?" Slovenski zdomci smo trenutno na točki, ko ni poti nazaj. Nihče nas ne zastopa. Ne v parlamentu, ne v vladi, ne kje drugje. Skoraj iluzorno je pričakovati, da nas bo podprla kakšna politična stranka - razen morda verbalno. Pomagati si bomo morali sami. Naša zgodba je zelo podobna zgodbi o izbrisanih. Mi sicer nismo "izbrisani", bomo pa, kot izgleda, dvojno obdavčeni. Seveda je jasno, da se bomo temu uprli.
M_M_B
28. 01. 2009 10.55
čist prav jim je lenuhom, kaj pa niso dvignili svoje riti in si zrihtali državljanstvo, če so si ostali lahko pol bi si lahko še ti lenuhi!!!!!
hakihak
28. 01. 2009 10.52
če ima nekriminalno preteklost, govori in piše tekoče slovensko, pozna saj malo zgodovine in pozna slovensko himno, takemu lahko mirne duše dajo tudi državljanstvo!!!!! je pa od 25671 kolikor je kao izbrisanih po moje takih, ki ustrezajo temu, mogoče 10%. todorovič se že od začetka pritožuje in joče, pa še zdaj ne zna slovensko, pa še podpisuje se z mehkim č, črko. ki je v slovenski abecedi ni!!!!!! ČE HOČEJO BITI SLOVENCI, NAJ BODO SLOVENCI V VSEH POGLEDIH!!!! KAR JE PA ZELO TEŽKO
grdavs
28. 01. 2009 10.10
Amili, nestrpnost so si južnjaki sami pridelalli v naši državi in sicer z njihovim obnašanjem in dejanji. Strinjam se s tirnanog1, dodal bi edino to, da se, poleg Aksentijevićev, pobere nekam še Kresalka!
Amili
28. 01. 2009 09.39
Ustavno sodišče RS je leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris iz registra stalnega prebivalstva leta 1992 nezakonit. Odločbo Ustavnega sodišča je treba spoštovati, krivico pa popraviti. Izbris je bil kolektivno dejanje in poprava mora biti kolektivna in ne parcialna. Republika Slovenija je dolžna izpolniti ustavno in tudi moralno obveznost do ljudi, ki so jim bile kršene osnovne človekove pravice. V kolikor so med izbrisanimi tudi takšni, ki so delovali proti Republiki Sloveniji, se jih lahko kazensko ovadi in preganja po zakonu RS. Glede odškodnin si jih niso izmislili izbrisani, ampak te pripadajo vsakomur, ki so mu bile kratene pravice... O zadevi je potrebno razmišljati trezno in ne čustveno. Sram me je, ko berem spodnje nestrpne in sovražne komentarje, ki v vsakem NEslovencu vidijo kriminalce, nasilneže, lenuhe… Nekdo je celo napisal, da je vseh 25.671 izbrisnih špekulantov in sramota za Slovenijo. Takšne trditve so nevarna nestrpnost.
nejembureka
28. 01. 2009 09.32
Premalo smo jih izbrisali.Poglejte zapore, sej so sami ići not.