Slovenija

Na upokojenca 300 evrov

Ljubljana, 28. 10. 2008 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicijske stranke so dosegle dogovor o dodatku k pokojninam, ki ga bo prejelo več kot 258 tisoč upokojencev, od tega jih bo 100 tisoč prejelo 300 evrov. Iz državne blagajne bo za vstop Erjavca v koalicijo treba odšteti tudi do 70 milijonov evrov.

Za dodatek bo iz državne blagajne treba odšteti tudo do 70 milijonov evrov.
Za dodatek bo iz državne blagajne treba odšteti tudo do 70 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v današnji izjavi za novinarje dejal, "da smo, kar se tiče stranke DeSUS, zaključili pogajanja v zvezi s koalicijsko pogodbo". Poslanec Vili Rezman pa je pojasnil, da je dodatek k najnižjim pokojninam dogovorjen; izplačan bo v dveh delih v letu 2009, sredstva zanj pa bodo nižja od dveh desetink odstotka družbenega bruto proizvoda (BDP).

Rezman, ki se je danes poleg vodje poslanske skupine Franca Žnidaršiča v imenu DeSUS udeležil pogajanj štirih strank glede vsebine koalicijske pogodbe na področju pokojnin, je pojasnil, da bo skupni znesek za tiste upokojence, ki bodo prejeli največji dodatek – teh je po Rezmanovih besedah okoli 100.000 – 300 evrov. Dodatek bo po njegovo izplačan v dveh delih, in sicer januarja in septembra.

"Mi bomo to zapisali tudi v koalicijski pogodbi," je napovedal Rezman, ki je dodal, da izplačilo tega dodatka ne bo vplivalo na druge dodatke, ki so jih deležni upokojenci. Žnidaršič pa je povedal, da bo dodatka deležnih okoli 258.000 upokojencev s pokojninami, nižjimi od 500 evrov.

Erjavec meni, da so "vrata za stranko DeSUS odprta, da dejansko tudi vstopi v to koalicijo". Kot je spomnil, bosta dokončno odločitev o tem sicer morala sprejeti še izvršilni odbor in svet stranke.

Skupen znesek 70 milijonov evrov

Na vprašanje, kolikšen znesek natančno to predstavlja, je Rezman odgovoril, da "manj bo kot 70, ampak zagotovo ne manj kot 60 milijonov evrov". Predsednik DeSUS Karel Erjavec je sicer spomnil, da so na sobotnih pogajanjih "ravno to poglavje izpustili, ker očitno ni bil takrat čas še dozorel". Ob tem je Erjavec opozoril na gospodarsko situacijo, ki se je v zadnjih mesecih "drastično spremenila". Prav zaradi tega so bila po mnenju Erjavca "ta pogajanja dokaj naporna, ker smo morali tudi upoštevati vse te okoliščine". Dodal pa je, da so zadovoljni z doseženim.

Erjavec je spomnil, da je DeSUS 'državotvorna stranka' ter da ne glede na svojo trenutno politično moč niso želeli "izsiljevati, ampak smo želeli v skladu z javnimi financami, z gospodarsko situacijo doseči take rešitve, ki so dobre tako za slovensko gospodarstvo, tako za slovenske javne finance kot tudi za stranko DeSUS in zlasti za tiste upokojence, ki imajo najnižjo pokojnino".

Dodatek kamen spotike
Sobotno koalicijsko usklajevanje še ni bilo zadnje.
Sobotno koalicijsko usklajevanje še ni bilo zadnje. FOTO: Damjan Žibert

Morebitni koalicijski partnerji so se namreč v ponedeljek uskladili glede osnovnega načina za izboljšanje položaja upokojencev, predvsem tistih z najnižjimi pokojninami. Tako bi spremembo pokojninske zakonodaje uveljavili v letu 2010, v prihodnjem letu pa položaj upokojencev z najnižjimi pokojninami izboljšali z letnim dodatkom.

Zataknilo pa se je pri višini tega dodatka, saj so v DeSUS danes predlagali nekoliko višji znesek, kot je bil predlagan v ponedeljek. Član pogajalske skupine in poslanec DeSUS Vili Rezman konkretne višine dodatka, ki ga predlagajo, ni želel razkriti, pojasnil pa je, da bi ga prejelo približno 279.000 upokojencev s pokojninami, nižjimi od 500 evrov. Približno 100.000 upokojencev bi prejelo najvišji znesek, preostali pa nižjega glede na višino pokojnine.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in Mitja Gaspari med sobotnimi koalicijskimi usklajevanji
Predsednik DeSUS Karl Erjavec in Mitja Gaspari med sobotnimi koalicijskimi usklajevanji FOTO: Damjan Žibert

V DeSUS so sicer prepričani, da bi bil tudi najvišji znesek, ki so ga predlagali, javnofinančno vzdržen, čeprav morebitni koalicijski partnerji menijo drugače, je pojasnil Rezman.

Nekatere novosti koalicijske pogodbe

Med novostmi, ki jih prinaša koalicijska pogodba, so naslednji ukrepi: dvignila se bo splošna davčna olajšava, avtomobili bodo obdavčeni glede na izpuste, otroke bodo lahko posvojili tudi samski, sprejeli pa naj bi tudi zakon o istospolnih partnerstvih.

Sicer pa je predsednik SD Borut Pahor pojasnil, da so se najdlje zadržali pri področjih javnih financ in gospodarstva, zahtevna pa so bila tudi dogovarjanja o sociali in zdravstvu. Ko se bodo v koaliciji uskladili o vsebinskem delu, pa se bodo začela pogajanja o kadrovskih rešitvah za novo vlado. Pahor pa je povedal, da se je s predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS o tem že pogovarjal.

SMS: Prihodnost ne sme biti talka pokojnin

Predsednik SMS Darko Krajnc
Predsednik SMS Darko Krajnc FOTO: Jani Dolinšek

Sicer pa so iz SMS (Stranka mladih Slovenije) opozorili, da je predsednik stranke Darko Krajnc razočaran zaradi odsotnosti razprave o mladih in politike do mladih v času oblikovanja nove slovenske vlade in koalicijske pogodbe. Zdi se namreč, da je slovenska prihodnost odvisna samo in zgolj od pokojnin in upokojencev. "V SMS smo sicer ves čas izpostavljali nujnost medgeneracijskega sodelovanja, vendar pa to ne pomeni, da morata biti Slovenija in njena prihodnost talka zahtev po visokih pokojninah."

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nod8444
01. 11. 2008 09.59
kolenczan ! Vi bi \"tastare\" najrajši kar žive pokopali. Kako žalosten komentar !!!!!
kolenczan
30. 10. 2008 18.31
tastarim uzet volilno pravico !! kaj boš dal tastarmu pokojnina če leži ??? kdo bo pa nam dal pokojnino ? nben
whitefalcon
30. 10. 2008 13.18
res pa je, da bi blo potrebno zvišati tistim, ki imajo pokojnino reees nizko...
whitefalcon
30. 10. 2008 13.17
300 eurov bi lahko dali za družine in bi si lahko plačali najem stanovanja... upokojencem pa 300 več za??? Ne, da jih ne spoštujem, samo tole je pa že malo mimo! Če si upokojenec, jih ima večina \"otroke\", ki se že finančno samostojni,... Za kaj je potrebno 300 več??
snowgal
30. 10. 2008 11.11
hajdi9999, ne ga hecat no. visokošolska izobrazba ni pogoj za lep zalužek. marsikateri menedžer je brezposelen, medtem pa kolega keramičar s poklicno izobrazbo ali morebiti samo kakšnim tečajem služi mastne peneze. od kdaj se prispevek v pokojninsko blagajno obračuna po izobrazbi??? p.s. a je komentar dovolj spoštljiv, da ga ne izbiršete? sarkazma itak ne razume 95 ljudi tle.
nod8444
30. 10. 2008 08.30
hun! To ni posploševanje, ampak zelo, zelo resnično. In še to: prvi ima nedokončano osnovno šolo in drugi visoko izobrazbo. Kolikšen je bil prispevek v pokojninsko blagajno? Menim pa, da nekateri menendžerji nimajo ustreznega znanja, inovativnosti, raziskave trga....,za uspešno vodenje podjetij.
hun
29. 10. 2008 14.28
colibri4, hajdi999 - vsako posploševanje je slabo. Nekateri kmetje so plačevali prispevke in imajo pokojnino 167 eur, 2 uera več od državne - poklonjene...oboje so pre-nizke...o zaslužnosti bi se dalo razglabljati... Nihče nikomur ne odreka pravice do pokjnine po 40 letih dela in res je, da imajo menedžerji in nadzorniki vesoljske honorarje - država ima sedaj končno možnost, da začne brzdati kapitalizem - brez meja ne gre - balon hitro poči... Za pokojnine 1.000 eur in plače 2.000! Treba pa bo postaviti sistem, ki bo to omogočal - nove tehnologije...
nod8444
29. 10. 2008 13.10
Moje razmišljanje o enkratnih draginjskih dodatkih upokojencem. Mekdo, ki je celo življenje obdeloval svojo kmetijo in se dobro preživljal in ima v lasti še zemljo, sedaj prejema starostno pokojnino, recimo 3oo € in nekdo, ki je delovno dobo prigaral v slabem podjetju in sedaj prejema 501 € pokojnine. Prvi bo še nagrajen, drugi pa kaznovan. Kje je tukaj pravica?
Tonček Balonček
29. 10. 2008 09.48
Ti enkratni draginjski dodatki so popolnoma neumestni. Žal so pri nas že plače komaj za preživetje, kaj šele pokojnine, sicer bi pa morale pai pokojnine za polno delovno dobo znašati najmanj toliko, kolikor je zdaj minimalna plača , plača pa ustrezno ve (razmerje med plačami in penzijami je 1:0,65). Pokojnina ni socialna dotacija države, kot si nekateri predstavljajo, in ti draginjski dodatki (letos je bilo 100 EUR volilnega, pa je očitno pomagal le Erjavcu oz. DESUSU), nasledje leto ga bo pa 300. Takšni dodatki prinašajo sdamo zmedo ali pa naj ga uvedejo kot stalnico, kot imajo v službah božičnice, 13. plačo, dodatek za rekreacijo je že zdaj kot npr. regres za zaposlene, le da je nižji!
Horst
29. 10. 2008 09.40
Tale zgodba o pokojninah je spet lep primer nategovanja naivnih volilcev.Erjavec in njegova stranka so med volilno kampanijo obljubljali marsikaj kar zadeva materialni status in razmere upokojencev,čeprav vsi dobro vedo,da NI denarja v pokojninski blagajni in tudi nikjer ga ni možno vzeti,da tam ne bi nastala luknja.Z blefom so dosegli dober rezultat in seveda postali zelo zaželjena stranka za Pahorja.Da le vstopijo v koalicijo (kar je bil edini namen stranke zaradi ministrskih mest,NE pokojnin) so se dogovorili za nek kompromis,pokojnin ni možno povišati v skladu z obljubami,tistim,ki dobijo najman pa se dodeli neka miloščina,da bodo imeli za kak priboljšek in bodo potolaženi vsaj delno. Taka je slovenska politika,ki jo vodijo nesposobni lenuhi in lovci na kariero.
hakihak
29. 10. 2008 09.04
ŽIVJO MANJA A EXIMA JE PA KAP AL KAJ???? ŠE VEDNO NI PRIŠEL K SEBI OD ŠOKA??? mi je pa všeč, da smo se začeli strinjat v kaki stvari!!!!!!!! saj moramo slovenci držat skupaj, a ne??
hakihak
29. 10. 2008 09.01
eto za upokojence so poskrbeli, da bodo lahko še teh 300 eurov lahko dali v štumf, delavci pa naj živijo sebe družino, plačujejo račune, hodijo v trgovine in še živijo te upokojence s svojimi 400 euri!!!!!!!!!!! ALI SO DELAVSKI 400 EVRI VREDNI VEČ KOT UPOKOJENSKI 400 EURI????????????????
Tonček Balonček
29. 10. 2008 08.34
Pa kakšnih 45.000 borčevskih pokojnin.. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Mesečni statistični pregled, november 2006) je marca 2006 prejelo pokojnine, v katere so všteli tudi kriterije udeležbe v narodnoosvobodilnem boju, 15.680 starostnih upokojencev iz vrst borcev, aktivistov in drugih udeležencev narodnoosvobodilnega boja, 4.176 invalidskih upokojencev ter 15.252 družinskih upokojencev (večinoma vdov in nepreskrbljenih družinskih članov umrlega udeleženca narodnoosvobodilnega boja). Med starostnimi upokojenimi udeleženci narodnoosvobodilnega boja je takih, ki jim je priznana vojna doba v dvojnem ali dejanskem trajanju pred 9. septembrom 1943 8.177 ali 52,1 odstotka, udeležencev po 9. septembru 1943 7.146 ali 45,6 odstotka, kmetov borcev pa samo še 357 ali 2,3 odstotka. Če torej med dejanske udeležence narodnoosvobodilnega boja štejemo starostne in invalidske upokojence, ugotovimo, da jih je skupaj 19.856. To je ta, povsem partizanska generacija, ki naj bi dobivala privilegirane borčevske pokojnine. Dejstvo pa je, da pravih borčevskih pokojnin v resnici ni, kajti vsak upokojeni borec ali drug udeleženec narodnoosvobodilnega boja je zaslužil svojo pokojnino z delom in plačanimi prispevki, enako kot drugi upokojenci. Menda ne bo kdo trdil, da je celo priznanje delovne dobe za čas \"bivanaj\" v Dachavu, Mathausnu itd. komunistični privilegij. Moj oče npr. je bil od junija 41 do konca vojne v nemškem taborišču in, baraba, je imel priznano enojno štetje delovne dobe za ta čas. Da, tudi zaradi takih so npokojnine nizke! Res pa je, da je po 40 letih delovne dobe zelo kmalu umrl, skoraj 25 let bo že tega, kara pa ni čudno, na koncu vojne je tehtal skoraj 37 kg....
colibri-r
29. 10. 2008 08.24
Darko krajnc ne stresaj takih neumnosti,delal sem 40let in ti povem v moji delavni dobi direktorji niso imeli tako ogromnih plač, niso imeli jaht, niso dobivali miljonskih odpravnin tako kod danes.Vem pa da ste nas lepo opljačkali za čas Ropove vlade,mi smo plačevali v ta sklad 40 let zato da ste vi sedaj naše žrtve.Sprehodi se mal po Ljubljanskih lokalih in si oglej kakšne žrtve ste vi mladi.
resslovenka
29. 10. 2008 07.53
Pa še to. Država bi s svojimi mehanizmi lahko naredila mnogo več za priliv v pokojninsko blagajno. V gospodarstvu-predvsem zasebnem sektorju se dogaja to, da se zaposlenim izplačuje minimalna plača. Toliko za obračun prispevkov in davkov. Del izplačila so materialni stroški - neobdavčeni seveda, pa še malo gotovine na roko, pa je. Ne upam si niti pomisliti za koliko je ofrnažena v takih primerih država. Da o zaposlovanju na črno sploh ne govorimo . Da je premalo inšpektorjev bi se strinjala. Znajo pa inšpekcije marsikaj spregledati v korist tistega, ki krši zakonodajo. Ampak to je že druga zgodba.
Brabus
29. 10. 2008 07.51
Takoj bi morali ukiniti tudi takoimenovane državne pokojnine.Če nisi plačeval v pok.blagajno in si bil ; i z n a j d l j i v; v mladih letih , se znajdi sam pa še sedaj.
manjakranjc@hotmail.com
29. 10. 2008 07.49
Veste »zaplankan« pogled je iskanje kratkoročnih, največ 4 letnih koristi z vztrajnim in trmastim zagovarjanjem rasti pokojnin brez finančne podlage je absurd: če boste dobro prebrali ideje in opozorila nekaterih strokovnjakov boste videli, da si prav vsi tudi posameznice želimo, da bi starejši uživali v penziji in dostojanstvu, le da bi mi to dobo rade enakomerno porazdelile na ves čas in ne le za nekaj let naprej, kot to »izumlja« tranzicijski konglomerat. Bi pa opozorila, da se je treba lotiti tudi borcev. Od kje danes prbl. 45 000 borčevskih pokojnin se lahko samo vprašamo. Celo Repe bi priznala, da je bilo borcev med II. svetovno vojno veliko manj! Borčevske pokojnine (ki so nadpovprečno visoke) bi bilo treba balansirati z nivojem pokojnine običajnega razreda upokojencev. Sklicevanja na narodne heroje dragi moji, odpade! ********************************************************************************************************
manjakranjc@hotmail.com
29. 10. 2008 07.47
Admin! Pa prosim ne briši postov, kot je to v naravi vas in vašega plačnika.
resslovenka
29. 10. 2008 07.44
Je bilo pričakovati podoben razplet. Pričakovanja so bila nerealna. Se pa moram strinjati z mk glede borčevskih pokojnin. Ne vem ampak občutek imam, da imamo 60 let po vojni vedno več borcev. Morda res pretiravam, ampak borčevsek pokojnine verjetno dobivajo tudi tisti, ki to sploh niso bili. Mi je pa moja pok. mati vedela veliko povedati, na kakšen našin se je pridobil status borca. Tako da.....
strojo
29. 10. 2008 07.40
toro-gr mene to nč ne moti če bi se zavedali da je enih ljudi priliv,ki zdej delajo še manjši in da bi bilo potrebno se bolj posvečat temu.Moti me pa tud to da zdej dobiva penzijo veliko tistih ljudi ki so se včasih zgovarjali da so kmeti imeli eno kravco in živeli od tega plačali pa nč.Zdej pa dobivajo vse mogoče penzije in še se pritožujejo nad zneskom.Pišem o tem ker poznam kar nekaj takih ljudi.Dela se isto kot v Nemčiji ko sta se združli VS-ZA in zdej dobivajo tisti iz vshodne tudi penzijo.