Slovenija

So upokojenci novi izbrisani?

Ljubljana, 04. 07. 2012 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nižanje pokojnin samo nekaterim "zaradi množičnosti pojava in pomanjkljive argumentacije teh zadev lahko nakazuje problem, podoben izbrisanim", pravi varuhinja človekovih pravic, ki pripravlja zahtevo za ustavno presojo. Sodiščem se obeta več tisoč zadev.

Jezni upokojenec
Jezni upokojenec FOTO: Thinkstock
Po besedah Čebašek - Travnikove pri varuhu vsak dan dobijo po deset ali več pobud in pritožb zaradi varčevalnega zakona.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je potrdila, da pripravljajo zahtevo za presojo ustavnosti dela zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanaša na znižanje pokojnin. Pri tem poziva različne organizacije, naj ji posredujejo svoja stališča. Opozarja tudi, da bi zaradi pokojnin lahko na sodišča prišlo več tisoč zadev.

Eden od razlogov za ustavno presojo je po njenih besedah neenakost oz. vprašanje, zakaj zmanjšati pokojnine samo nekaterim kategorijam upokojencev. Kot je ob tem izpostavila, so nekateri, tudi pravniki, že nakazali, da se "zaradi množičnosti pojava in pomanjkljive argumentacije teh zadev lahko nakazuje problem, podoben izbrisanim".

V obstoječi zakonodaji manjkajo nekateri elementi, ki bi takšen poseg opravičevali, še pravi varuhinja. Opozarja tudi, da so upokojenci o znižanju pokojnin dobili le obvestila, na katera pa ni mogoča pritožba. Pri varuhinji so za zdaj mnenja, da zgolj obvestilo ne more nadomestiti odločbe, ki bi jo morali prejeti vsi prizadeti in zoper katero bi potem lahko tudi uveljavljali pravno varstvo.

Nas čaka poplava tožb?

Zakon za uravnoteženje javnih financ določa, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, junija znižajo.

Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 je borcev NOB, skoraj 4000 je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2700 nekdanjih vojaških zavarovancev. Nižje pokojnine je prejelo tudi 1600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora.

Zakon je določil tudi omejitve pri izplačilu letnega dodatka za upokojence, prejemniki pokojnine v višini nad 622 evrov pa do letnega dodatka niso upravičeni.

Prav v zvezi s tem ima za petek dogovorjen sestanek z vodstvom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Zanima jo namreč, kako se bodo odzvali v primeru množičnih zahtevkov po izročanju odločb. Upokojenci namreč imajo pravico zahtevati izdajo odločbe v zvezi s spremenjeno višino pokojnine, pravi varuhinja.

Če bodo na Zpizu te zahtevke zavrgli – kar naj bi po informacijah, ki jih ima varuhinja, tudi storili – in potem izdali upokojencem le pravni poduk, se bodo prizadeti lahko obrnili na sodišča. "In potem bomo na sodiščih imeli nekaj tisoč zadev," opozarja Čebašek - Travnikova. "Skratka odpiramo poglavje, ki mu ta hip ne vidimo konca," še ugotavlja.

Pobuda v nekaj tednih, ne v nekaj dneh

Pobudo za ustavno presojo bo varuhinja sicer vložila verjetno v nekaj tednih in ne še te dni, kot pričakujejo nekateri. Kot je namreč dejala, želijo res dodobra preučiti vse možnosti za takšno pobudo, razloge vsebinsko razvrstiti in jih argumentirati z vseh vidikov. Zato je zelo pomembno, da jim čim več ljudi iz različnih organizacij napiše svoja stališča in jim pomaga s svojimi argumentacijami.

Varuhinja na ustavnem sodišču sicer že izpodbija del varčevalnega zakona, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi tistim javnim uslužbencem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Za vložitev te zahteve se je odločila na podlagi pobude rektorja Univerze v Ljubljani Stanislava Pejovnika.

Če so vam znižali pokojnino, se lahko pritožite.
Če so vam znižali pokojnino, se lahko pritožite. FOTO: Thinkstock

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so pripravili tudi obrazce, s katerimi posamezniki lahko zahtevajo izplačilo neizplačanega dela pokojnine. Posamezniki naj izpolnjeni obrazec pošljejo na naslov, s katerega so dobili obvestilo o znižanju pokojnine, so dodali. Obrazec je pripet članku.
 

Zahtevek za izplačilo neizplačanega dela pokojnine
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepe007
05. 07. 2012 07.53
-1
Kakšen je kriterij varuhinje v denarju, da nekdo ni "izbrisan"? Državni uradniki si ne bi smeli privoščiti takih floskul. Naj pove, če prejema nad 550€ pokojnine ni IZBRISAN, sicer pa je.
Tonček Balonček
05. 07. 2012 07.03
+2
Zdaj erazumem zakaj je Mister J, šefom od Patrije jamral , da ga skrbi za pokojnino.
orangensaft
05. 07. 2012 06.43
+3
Imam občutek, da je bil majerjev hobi, ko je bil še mali, radiranje.
TRUMPP
05. 07. 2012 04.23
+4
Bravo Janez. Uniči kar se še uničit da potem pa Avstralija.
BojanMahr
05. 07. 2012 08.17
+4
upam da ga pred Avstralijo doleti bumerang njegove karme.
hiterkstrela
05. 07. 2012 00.43
+0
treba starim vset, pa dat mladim, da bodo lahko zapravljali in hodili po trgovinah in lokalih. Za iznajdljive in za tiste z 'vezami' pa nemški avti s špoljarji! penzije so sam problem ej, pa še regres so do zdaj meli, me je skor kap, ko sn zvedal. Mislim, vse več punc po mestu hodi neurejenih, ker nimajo keša, nekatere nimajo celo nalakiranih nohotov!!! tragedija ej,,,,,,,
mica33
05. 07. 2012 08.34
+1
hiterkstrela
05. 07. 2012 13.55
WikiX
04. 07. 2012 23.54
+8
Enačiti upokojence in izbrisane je podobno, kot če bi enačili prisilno vpoklicane v Nemško vojsko in tiste, ki so jih nacisti zaprli v koncentracijska taborišča, neokusno in nemoralno skratka, čeprav so bili na nek način res oboji žrtev. Varuhinja tudi dobro ve, da to še zdaleč niso edine krivice, ki so jih zagrešila upravna sodišča, ampak za njihove pokojnine se pa nihče posebej ne zmeni. Ko je svoj čas v Ameriki zmanjkovalo denarja za pokojnine, so starci poslali nad mafijo svoje sinove, potem so vsak mesec oluščili kakšnega dona, dokler ni bilo naenkrat še preveč denarja za veterane. Pravzaprav je bilo to ljudem tako všeč, da je država s tem krvavim kapitalom zagnala do danes najmočnejše gospodarstvo na svetu, ki jim je v nekaj desetletjih relativnega miru in blaginje prineslo bistveno višje standarde, zaščito delavcev in pravice. Boj proti dobro organiziranim kriminalnim združbam je bil mogoče najbolj pomembno dejanje v Ameriški zgodovini, nobena druga revolucija jim ni prinesla toliko svobode, zato so njihovi pravosodno represivni organi še danes zelo spoštovani, saj so dokazali, da sistem očitno lahko deluje. Paradoks je v tem, da v času Velike recesije sploh niso zaostrovali zakonov, prej obratno, oligarhija je naenkrat zahtevala človekove pravice, pravno in socialno državo, dostojanstvo in milost, v bistvu so poskrbeli le, da stari zakoni delujejo. Če so torej našim upokojencem izplačali nižje pokojnine, jim zdaj država po pogodbi pač dolguje razliko in regrese, legitimnost njihovih zahtev pa ni prav nič drugačna od vseh ostalih družbenih skupin, ki so jim vzeli denar z varčevalnimi ukrepi, glede na to, da je nekaj takega storil že Pahor, bi morali državo najprej tožiti prejemniki socialnih transferjev, njim so vzeli že par let nazaj, letos pa spet, pa ni bilo zgleda nobene pritožbe na Urad varuha, čeprav jih nekateri neutrudno in redno pošiljajo že leta, ker se nikamor drugam pri nas tudi ne morejo obrniti. Katere pravice so torej bolj pomembne, katere krivice bomo najprej poravnali, bodo upokojenci poskrbeli za prihodnost mladih? Eh, vso to sprenevedanje in sistemske zarote so že enostavno patetične, pri nas itak odloča le zakon močnejšega in bolje prilagojenega, to ni nobena novica.
WikiX
04. 07. 2012 23.57
+8
Urad varuha človekovih pravic mora najprej razumeti, kaj je bilo prej in kaj pozneje ter se naučiti seštevati in odštevati, pri nas se pač že 20 let rutinsko in sistemsko kršijo človekove pravice. In, kaj zdaj, bo Varuhinja izbirala čigave štejejo in v katerem obdobju?
tomi.passion@gmail.com
04. 07. 2012 23.08
-3
MEDIJI, NE ZGANJAJTE NAČRTNE PARANOJE. NIHČE NE BO VZEL POKOJNINE TISTIM, KI SO SI JO POŠTENO PRISLUŽILI. DA PA IMAMO IZ LETA V LETO VEČ BORČEVSKIH POKOJNIN, TO PA DEJANSKO NEKAJ NE ŠTIMA. IN ŠE CEL KUP JE RAZNIH PARTIJSKIH PRIVILIGIRANCEV, NPR. MILAN KUČAN S SKORAJ 4.000 EUR PENZIJE.
Damir Secki
04. 07. 2012 22.33
+3
Nekateri dobivajo penzije več kot 1400€ na mesec, jaz pa kot inžinir dobim ponujeno 1000€ neto na mesec. Kje je tu logika, da en fosil stari dobi več penzije, kot inžinir plače na mesec?
lolzorr
04. 07. 2012 22.53
+5
no ja tudi stari fosil je enkrat bil inženir
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 23.23
+5
potem si eden izmed nesposobnih inženirjev kar precej sem jih poznal v svojem življenju
prognostik
05. 07. 2012 07.33
+1
Damir Stari fosil je v življenju nekaj ustvaril in 40 ali več let vplačeval v skupno blagajno tako,da mu sedaj samo vračajo vplačana sredstva . Ti pa v življenju nisi naredil drugega kod iz kruha drek pa se še nekaj peteliniš .Tudi ti boš mogoče nekdaj star in takrat bi rad slišal tvoje mnenje o fosilih.
prognostik
05. 07. 2012 07.34
+1
Da nebo pomote do penzije imam še najmanj 20 let.
Draža
04. 07. 2012 22.06
+20
Najlažje je udariti po bolnemu in nemočnemu,kradejo revnim,dajejo bogatim,to je delo naše slovenske vlade.
fafajonka
04. 07. 2012 22.11
+4
Le ukup. le ukup uboga gmajna, bo ulada dobla sredn prst, pol bo drajna.
lolzorr
04. 07. 2012 22.33
-5
seveda starropramen, kaj če nebi komentiral stvari o katerih nimaš pojma ?
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 21.54
+18
nič nimam proti veteranom osamosvojitvene vojne vendar poznam veliko takšnih primerov ko so bili ves čas agresije na slovenijo pod vplivom alkohola šele ko so se malo streznili so izvedeli da agresije že 10 dni več
okcorral
04. 07. 2012 22.04
-1
Pod vplivom česa so bli ljudje, ki so PO VOJNI pobijal svoje sonarodnjake? A jim ni nihče povedu, da je konc vojne oz. so bili tako "zadeti"?
MERDE-AVE-MERDE
04. 07. 2012 22.16
+8
NA ČEM SO BILI DOMOBRANCI KI SO ZAKRIVILI NAJVEČ SMRTI MED SLOVENCI?
myname007
04. 07. 2012 22.19
+1
okcorral - zadeti so bili od moči. Če bi takrat zmagala druga stran, bi se dogajalo isto, samo vloge bi bile zamenjane. Sedaj postaja zelo jasno, da nacisti in fašisti niso izgubili prejšnje velike vojne.
homcan
04. 07. 2012 22.55
+2
ne veš ker ni bilo tako ,kaj so pa počeli boljševiki po vojni je pa kristalno jasno
charon
04. 07. 2012 23.19
+5
kaj so pa počeli naši osamosvojitelji po 1991 je pa pred dnevi pojasnilo evropsko ssodišče!!!
sydney
05. 07. 2012 10.40
+5
Pa kakšna osamosvojitvena voja je bila to, če je vse skupaj trajalo le nekaj dni sredi poletja. Bi to sploh lahko primerjali z NOB, 4 leta, poleti in pozimi, skrivanje po gozdovih, večkrat lačni kot siti, prezebli, brez primernih oblačil in obutve... Koliko od nas bi nas to v današnjih razvajenih časih sploh preživelo?! Zato spoštujem borce NOB in samo kolaboristi lahko zanikajo njihovo pravico, da spoštujemo njihov boj za slovnski narod.
hcaine8
04. 07. 2012 21.53
+6
Največ izgubita Kučan in Stanovnik - 2 najvišji pokojnini v Sloveniji z največ neupravičenimi dodatki...
Damir Secki
04. 07. 2012 22.40
+0
bOga revčka ne bosta mogla preživet pa to...
homcan
04. 07. 2012 22.56
-1
a kučana ni problem bo pa na otroških razprodajah kupovalz
hcaine8
04. 07. 2012 21.52
+20
Kako imajo lahko ljudje rojeni po letu 45 borčevske penzije in potem bi ti isti tožili državo, ker jim je borčevski dodatek malo znižala. NEVERJETNO!
caspera
04. 07. 2012 22.07
+3
Nihče rojen po letu 1945 nima borčevske pokojnine. Številka je pa res visoka, po tej logiki imamo v Sloveniji 7500 približno 90 do 95 let starih ljudi, ki so bivši borci.
nekdo...
04. 07. 2012 21.37
+18
Roko na srce veliko je takih ki so šli v pokoj pri 45letih in torej že pau svojega življenja cuzajo penzije in nekateri prav visoke ker so bli tri dni v teritorialni obrambi itd. Veliko je takih ki so meli 3leta delovne dobe pa so se invalidsko upokojili pa majo bistveno višje penzije od tistih ki so delali 40let. Tu ni pravice in prav je da se nekaterim prirežejo peruti. Vendar so se pa tega lotli na napačn način. Najprej se naj preveri vse invalidske upokojence če so res invalidi al so si 20-25 let nazaj potrdilo sam kupli
bb38150
04. 07. 2012 21.47
+9
@nekdo... Se podpišem pod tvoj komentar! Še to bom dodala : vsem, ki so pred leti "podmazali" so dali invalidske penzije, samo poznam najmanj 5 žensk. Ena mi je celo upala povedat, da ima majhno pokojnino za niti 20 let delavne dobe dobi kot ljudje,ki so delali 36, ali celo 40 let.
nekdo...
04. 07. 2012 21.55
+11
Jaz poznam primer ženske ki je delala 3leta in ima penzijo večjo od moje mame ki je delala 38let! Podmazali so zravnike pred parimi leti (mi je povedla celo vem katerega) in še danes vsake tri mesece hodi po pomirjevala itd in krade denar tudi zdravstveni zavarovalnici ker tablete meče v smeti.
caspera
04. 07. 2012 22.12
+7
Po osamosvojitvi so podjetja odpuščala ljudi kot višek, jih za 2 leti dala na zavod, potem pa v penzijo. Tudi leta so jim kupovala. Ljudje so to sprejeli tudi zato, ker se je obetala prva pokojninska reforma, tista, ki nam je že podaljšala delovno dobo za 5 let.
tomek77
04. 07. 2012 21.08
+10
Me zanima kam bi ljudje obrnil cevi leta 1991 če bi vedli da bo tko?? včasih preprosto upam da naša vlada propade
MERDE-AVE-MERDE
04. 07. 2012 21.35
+17
to ni Naša vlada, to je vlada manjšine, vlada brez podpore naroda
istina
05. 07. 2012 02.20
+4
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 21.07
+2
Moj prijatelj je danes na ZPIZ-u vložil ugovor na prejet dopis o zmanjšanju pokojnine na podlagi ZUJF-a Ko bo dobil odgovor na ugovor bo ta odgovor temejl za pritožbo na sodišče za ustavno presojo. Sedaj pa še razlaga. Po zakonu ZUJF-A so vsi upravičenci pokojnin po zakonu o izjemnih pokojninah (teh je vsega skupaj 261 v Sloveniji in so delavci v premogovništvu) dobili konec prejšega meseca dopis o zmanjšanju pokojnin od 100 do 350 € Ker se rudniki v Zasavju zapirajo jim je država ponudila možnost predčasnega upokojevanja vendar ne manj kot 30 leti delovne dobe. Nekateri rudarji so to možnost izkoristili,največ jih je bilo takšnih ki so imeli težave z zdravjem zaradi dolgoletnega dela v rudnikih. Vsa leta so sami plačevali prispevek v pokojninsko blagajno država ni nič plačevala in takrat ko so odšli meni verjemite v zasluženo pokojnino jim je država vzela še 2,5% za vsako leto ki je jim manjkala do polne upokojitve. S tem odlokom je država diskriminatorno posegla v že pridobljene pravice rudarjev in ne bi smele veljati za nazaj. Ker sem iz Zasavja sem govoril z veliko prijatelji ki so prizadeti in ponižani in mi nobeeden ni omenil da so proti varčevanju ampak sprašujejo edino državo .da če je treba varčevati potem naj se varčuje pri vseh upokejencih ne samo na določenih kar je očitna diskriminacija .
papilonka
04. 07. 2012 22.20
+5
ja saj ....uzeli so le tistim ki jo dobivajo iz državnega proračuna in jo imajo nad 622 evrov.....A se je kdo od vas, ki tako pljuvate to vlado, ki ima edina "jajca" kaj ukrent, vprašalo ....kaj pa tisti, ki imajo 4o let delovne dobe pa dobivajo le 500 evrov ? ...pritožujejo se samo polne riti ....ti ki nimajo nobenega dostojanstva ..
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 23.14
+0
ne meči vse v en koš velika razlikaje koliko plače so dobivali rudarji za svoje težko delo rad bi te videl da bi naredil en delavnik v rudniku in bi sigurno danes vpil da je 1000€ premalo za pokojnino če sploh imaš jajca da bi se kdaj spustil v rudnik
okcorral
04. 07. 2012 20.46
+4
Na temo penzij pogrešam samo še komentar Janeza Stanovnika aka 70.000 cent.
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 21.08
-3
Če bi ti delal v Združenih Narodih bi danes vpil da imaš 10k premalo penzije zato ne lapaj ker nimaš pojma
okcorral
04. 07. 2012 21.13
+7
Če dobila OZN penzijo, naj se odpove borčevski in naj ne duplira svojih privilegijev.
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 21.16
-7
a ti se boš pa odpovedal svoji pokojnini ali kaj ne bluzi kakšni privilegiji naj se odpove pokojnini ki jo je zaslužil v sloveniji ?
okcorral
04. 07. 2012 21.25
+13
Glede na to, kako so Stanovnika polna usta o socialni državi, naj se odpove eni izmed dveh penzij, ki jih dobiva. In potem bo izpadel malo bolj resno, tako pa ga nihče ne jemlje resno. Podobno kot tajkuna Jankovića, ki tankočutno piska o pravicah delavcev, o življenju katerih pojma nima.
MERDE-AVE-MERDE
04. 07. 2012 21.36
-3
ZAKAJ bi se kdo odpovedal neki svoji penziji ?
Rde?iAlarm
04. 07. 2012 21.37
-3
ko se bo janša in njgova falaga odpovedala kakšnem privilegiju potem lahko tudi midva razgljabljama o stanovniku
okcorral
04. 07. 2012 22.05
+7
Vlada je pripravila zakon o znižanju privilegijev poslancev. "Pozitivna" Slovenija ga bo/je poslana na presojo ustavnemu sodišču. Torej?
Nepoznati Papak
04. 07. 2012 20.28
+24
Pa kaj je z vami? To pravno sploh ne bo vzdržal. Kako ti lahko nekdo odtegne pol penzije samo zato, ker si delal nekje izven slovenije, znotraj juge, ki pa je bila takrat regularna država. Moja stara mama je delala 15 let na hrvaškem pa je državljanka slovenije, nima niti hrv državljanstva in za teh 15 let so ji trgali penzijo. Se je šla pritožit pa so ji rekli, da Hrvaška ji tudi ni dolžna to plačat. To je kriminal kar počne čelonja. In kak bo zaključek? Kot pri izbrisanih. Penzionisti bodo na sodišču zmagali in treba jim bo vse to vrnit skupaj s sodnimi stroški in obrestmi. In vse to bomo spet plačali mi. Še par takih pa bo državni udar. Modelu se že resno trga.
BitterMan
04. 07. 2012 20.33
+7
Da niti ne omenjamo, da so ljudje dobili odločbe o višini pokojnine (kar je pogodba), sedaj so pa dobili dopis brez pravnega pouka o znižanju pokojnine (enostranska odločitev). Od tukaj ni daleč do tega, da ti pač za vsako zadevo enostavno sporočijo nove parametre in to je to.
Nepoznati Papak
04. 07. 2012 20.40
+6
Treba bo skup stopt pa snet to vlado enkrat za vse čase, da se poberejo teli sdsovci enkrat za vse čase. Tale demonium nas bo dokrajčiu če ne mislmo ukrepat.
bb38150
04. 07. 2012 20.57
+3
@zeljar Čisto prav si napisal, sem ti dala plus in še nasmejal si me glede čelavega modela.
okcorral
04. 07. 2012 21.45
+2
Trenutno se poskuša znižat privilegije poslancev. Pozitivna Slovenija bo zadevo posredovala na ustavno sodišče. Torej?
BitterMan
04. 07. 2012 20.27
+14
Naj se zabriše vse zaslužne, ki niso vplačevali iz pokojninske blagajne in ne bo problema. čez 100.000 ljudi, ki niti centa niso vplačali je obešenih na pokojninsko blagajno. Sedaj pa manjšajo penzijone tistim, ki so vplačevali. Država ima čisto vse podatke o vplačilih.
Tone 12345
04. 07. 2012 20.13
+0
Jaz pravim samo kar je res je res!In naj dokaže da ni res!!Pa vem da ne more!!
butalec111
04. 07. 2012 20.11
+12
da citiram mojega prijatelja: " kamerad moj stari, veš penzij ne bo za naju dva, išijas me metra tolk da ga komaj prenašam, ti jamraš zarad kolen v najboljpem primeru nama pripada do 500 eur penzije, dobila jo bova ali pa tud ne, 35 let so nama trgali pol plače za penzije, zdej jih bo pa za naju zmankal. Če slučajno postaneva še bolj polomnjena si ne morma nič pomagat. Gradila sva Slovenijo, zdaj pa naju je najina domovina pozabila. Prvič se počutim res breme, ne človek ampak pes, No kaj nama preostane povej mi, sam še matilda, hehe. Ampak z vzdignjeno glavo, k Japonci un njihov harakiri, sam drucga men moj kamerad žal ne bo preostalo, ..." trenutno imam solzne oči, ...