Slovenija

Prijatelj za zdaj še v priporu

Ljubljana, 15. 03. 2010 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prijatelj se v postopku ni skliceval na imuniteto, kljub temu pa morajo poslanci odločati o njej. Njegov odvetnik je povedal, da je priprt zaradi kaznivih dejanj izsiljevanja, ne pa tudi zaradi suma prejemanja podkupnine.

Poslanec SNS Srečko Prijatelj je v priporu, kamor ga je sodnik poslal v soboto po 'popravnem izpitu' tožilstva. Ocenil je namreč, da obstaja ponovitvena nevarnost ter da bi osumljenec lahko vplival na priče.

Odvetnik mora pritožbo vložiti v 24 urah od izdaje sklepa o priprtju. O njej nato odloča izvenobravnavni senat, v primeru negativne odločitve pa je mogoča pritožba še na višje sodišče.

Njegov odvetnik Silvan Jaklin je napovedal, da bodo poskušali narediti vse, kar je v njihovi moči, da ga izpustijo iz pripora in da bi se branil s prostosti. Pritožbo mora vložiti v 24 urah od izdaje pisnega sklepa o priprtju. Kot je povedal, naj bi ga sodiše odposlalo danes, vendar ga še ni prejel. Že v soboto pa je izrazil mnenje, da so priporni razlogi neutemeljeni.

Za zdaj je za Prijatelja odrejen enomesečni pripor. Sodišče ga lahko prej odpravi, če meni, da razlogov za pripor ni več, lahko pa ga tudi podaljša do šestih mesecev. V tem času mora tožilstvo spisati in vložiti obtožnico, po tistem pa je lahko obtoženec v priporu vse do začetka glavne obravnave na sodišču, ki pa se mora začeti v roku dveh let.

Med razlogi za pripor ni podkupovanja

Prijatelj je bil priprt le zaradi suma kaznivih dejanj izsiljevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, ne pa tudi podkupovanja, je povedal. Suma teh dveh kaznivih dejanj sta opredeljena tudi v zahtevi za preiskavo, je dodal.

Spomnimo. Policisti so Prijatelja pridržali v torek v okviru obsežne akcije. Neuradno naj bi ga prijeli ravno takrat, ko naj bi prejel 323.000 evrov podkupnine. Šlo naj bi za posle, povezane s prodajo zemljišča za logistični center Luke Koper, s čimer naj bi družbo oškodovali za 3,8 milijona evrov.

Srečka Prijatelja so v soboto odpeljali v pripor.
Srečka Prijatelja so v soboto odpeljali v pripor. FOTO: POP TV

V torek dopoldne o imuniteti

Tega ne gre pričakovati, je že v soboto za 24ur.com dejal predsednik mandatno-volilne komisije Dušan Kumer. "Jaz predvidevam, da ne bo imuniteta sprejeta, zato ker se gospod Prijatelj v postopku tudi ni skliceval nanjo," je dejal. Odločati morajo kljub temu, sestali pa se bodo jutri ob 9. uri. Njihova naloga sicer ni razpravljati o vsebinskih zadevah, temveč o tem, ali bi bilo zaradi odsotnosti poslanca okrnjeno delo državnega zbora.

Teoretično je sicer možno, da Prijatelj imuniteto dobi, "vendar sem jaz prepričan in imam zaupanje ne samo v mandatno-volilno komisijo ampak tudi v večino v državnem zboru, da mu imunitete ne bo podelila," pa je za TV Klub dejal poslanec z najdaljšim stažem Miran Potrč. Povedal je, da ga je novica o domnevnih nečednih poslih poslanskega kolega razočarala. "Kljub nastopom, ki mnogokrat niso bili korektni, nisem verjel, da je kolega Prijatelj sposoben takšnih dejanj," je dejal. Prepričan je, da bi moral odstopiti.

"Mislim, da bi moral odstopiti," je dejal tudi predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. "Jaz samo upam, da bo naveza policija-tožilstvo-sodstvo delovala tako, kot je treba, in da bo prijatelj, če bo seveda ostalo pri tem, kar zdaj vemo, na koncu dobil, kar mu gre." Državni zbor ni bil in nikoli ne bo varna točka za tiste, ki so osumljeni kaznivih dejanj. To velja tudi za poslance, pa je bil oster predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milivoje Hajdukovi?
29. 03. 2010 07.42
Zanimivo, afera slovenskih politikov in afera vatikana gre paralelno. Na koncu, nihče ne bo odgovarja za nič, edino kar jim bo, enim in drugim padla avtoriteta: tudi to je nskaj.
_MARCEL_
16. 03. 2010 07.49
+1
jest bi samo na parlament namontiral ključavnico...itaq je povšetova polna...
_MARCEL_
16. 03. 2010 07.45
Kaj bodo naši poslanci rekli,ko se bo tu zgodila grčija 2??vsi nebote mogli iti na falcona...hehe
plastik
16. 03. 2010 06.46
Če bi se to,kar je naredil Prijatelj kdo drug bi sedel sigurno pet let.On pa verjetno nebo.Saj ima vendar dva odvetnika in poln koš nakradenega denarja.
CezDrnInStrn
15. 03. 2010 22.46
Toda kriminalke pa še ni konec. Lara Mikuž naj bi predprejšnjo soboto, torej štiri dni pred aretacijo Prijatelja, Jelinčiča in zdaj že bivšega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, sodelavcem sporočila, da odhaja na dopust na Bali, v resnici pa naj bi ostala v Ljubljani. Morda se je po nasvetu policije tik pred aretacijami umaknila na varno. Lara Mikuž je tudi prijateljica Damijana Jankovića, ki naj bi prav od nje izvedel, da bodo Jelinčiča aretirali. Najstarejši sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktor Electe, družinskega podjetja Jankovićev, nam je to zanikal (da naj bi Damijan Janković o Jelinčičevi aretaciji res govoril v ljubljanskem lokalu Acapulco, vendar šele dve uri in pol potem, ko so Jelinčiča aretirali, smo že poročali; Damijan Janković namreč trdi, da je vest o Jelinčičevi aretaciji prebral na spletni strani časnika Finance); pravi, da se z Laro Mikuž res poznata, vendar se po njegovih besedah že nekaj časa nista videla. Srečko Prijatelj pa naj bi nekaterim kolegom poslancem še dejal, da sta Lara Mikuž in Damijan Janković tudi intimna.!!!!
RADO62
15. 03. 2010 21.49
Žalostno kako je to zadevo zavozila notranja ministrica Kresalova. Prijatelj bi lahko bil obtožen zaradi nenormalno visokih provizij pri samem odkupu zemljišč in prodaji Luki Koper ne pa za prejem podkupnin od svojega sodelavca in lopova "par excellence" Mikuža. Zadeve so kriminalisti ponovno narobe zastavili in epiloga seveda ne bo.... heh
Olga2
15. 03. 2010 20.33
...ampak priimek ma pa dober...res je zlo dober prijatelj.
bita3
15. 03. 2010 20.21
Mislim da je tukaj že spet ena afera, da pokrije drugo.Sam Prijatelj je bil žrtvovan za to bomo videli ,koliko časa bo notri in na koncu bo dobil oškodnino ,ker še en primer ne bo dobil epiloga uboga ta država ,kam to pelje?Že spet bodo davkoplačevalci krili ko se policija igra in z njimi nekateri ministri.Bodo mogoče komu zaplenili premoženje da pokrijejo vse tajkunske kupčije ?Ne zopet davkoplačevalci tako je lahko samo v Sloveniji cela Evropa gleda in čaka kdaj bo kdo ukrepal,kriza naj bi bila kriva nehajte no narod pa trpi.
Tonček Balonček
15. 03. 2010 19.50
Prijaterlj je naj Janša 21. stoletja, žrtev komunistov in ostankov revolucije. Protestirajmo in ne dopustimo, d apoštebi Slovenci, borci za osnovne pravice, družino, heteroseksualne odnose in druge vrednote, trpijo pred našimi očmi in gladujejo po teh zaporih! Človek je duh našega časa, podjetnik, politik, ki je sprostil svojega ustvarjalbnega dugha, še več, animiral je še taščp, ženo itd., pa kaj bi še več, bodimo sproščeni, ne ozirajmo s ena tistih par bomb in brzostrelk, lahko nam prinesejo le še večjo svobodo. Pri bteh bančnih stroških in komun ističnem nadzoriu v bankah se mi ap zdi poslovanje z gotovino čisto pametno, sploh zaradi recesije. ne komplicirajte zaradi nekaj stotisoč EUR, končno gre za osvoboditelja!
bnam 2707
15. 03. 2010 19.08
In kaj bo danes večerjal gospod poslanec? Nič,ker je poslanec zelo zaskrbljen,zato bo menažka ostala nedotaknjena.Edino glasbi ne bo ušel.Iz oddaljene koprske cerkve bo poslušal potrkavanje zvonov.
El Diablo 2013
15. 03. 2010 16.42
Bog_z_vami15.03.2010, 16:181 Ve se zakaj se gre za tiste, ki ne vidijo rdeče! KONSTRUKT ! Zakaj? 1.Gantar in Potrč pametujeta o poštenju ! 2.Odstavitev BB !Edina ,ki se upira naši"pravni državi" ! 3.KK ni sploh v RS! Umirja živčke kje drugod ! 4.Policija je od LDS-a !!! 5.Jankovič and sinovi ! 6 Pahor pripravlja Balkansko konferenco z slovenskim denarjem !! 7.Senica and company? Samo v razmislek,je še robe za prediskutirat ! lahko samo upam, da ti za to ''bistroumnost'' ni blo treba študirat.
mulcon
15. 03. 2010 16.30
bulmastifska koalicija
Marija Demec
15. 03. 2010 16.24
leto 2002 na kongresu stranke SNS.Pa pristopi Šrečko k Zmagotu in ga pobara od kje se poznata? Zmago pa kot iz topa, da sta bila leta 2001 en teden skup na Povšetovi !!!
CezDrnInStrn
15. 03. 2010 16.18
Ve se zakaj se gre za tiste, ki ne vidijo rdeče! KONSTRUKT ! Zakaj? 1.Gantar in Potrč pametujeta o poštenju ! 2.Odstavitev BB !Edina ,ki se upira naši"pravni državi" ! 3.KK ni sploh v RS! Umirja živčke kje drugod ! 4.Policija je od LDS-a !!! 5.Jankovič and sinovi ! 6 Pahor pripravlja Balkansko konferenco z slovenskim denarjem !! 7.Senica and company? Samo v razmislek,je še robe za prediskutirat !
123_Zoke_vec_ni
15. 03. 2010 16.04
Ja, kako? A ni nedolžen?? ;-P
vetlan
15. 03. 2010 15.48
"ZEMLJA JE NJIHOVA DRUŽINSKA" Seveda, postala je družinska hehe Kako pa drugače. Daj, no, lepo te prosim. Kar se pa tiče Mikuža, bi se tudi ta moral njemu pridružiti. In veš kaj, niti malo mi ne žal za njegovo kariero(he he) in življenje. Koliko misliš življenj in karier so uničili takšni tipi v zadnjih 20 letih, koliko otrok in upokojencev gre vsak večer lačnih v posteljo zaradi takšnih tipov? Koliko ljudi so posredno pripravili do samomora? Ne samo, da mi ni žal, osebno bi jim poslal .. v glavo in to bi bila za njih še premila kazen. Naj se ti začne še Bavčar ipd. smiliti.
gobo
15. 03. 2010 15.39
naj pastir ostane noter
korosec_SLO
15. 03. 2010 15.33
Cifra01 15.03.2010, 14:34 1 Pejte raj regrad naberat k pa da tle pametujete tist cajt ko bi regrat "nabirali" bi pa kradli brez milosti,malo jih pa mormo kritizirat,a naj bomo kar tiho po tvojem ??' jaz nebom !!
Sandra Gvadjava
15. 03. 2010 15.29
NE ZAKONI NISO NIKOLI BILI ZA VSE ENAKI
Sandra Gvadjava
15. 03. 2010 15.28
VETLAN jAZ NE BLUZIM NE GRE SE ZA UKRADENO ZEMLJO, ZEMLJA JE NJIHOVA DRUŽINSKA IN KER JO JE IMEL MOŽNOST OPLEMENITIT JO JE IN S TEM ZASLUŽIT, V NOS TI GRE ČE NEGDO ZASLUŽI, NAJLAŽJE JE OBSOJAT MEDALJA IMA DVE STRANI, KAR SE TIČE DENARJA MIKUŽ KI MU JE VSE TO NAŠTIMAL SKUPI Z SVOJO HČERO, KATERI JE PRIJATELJ TUDI ZRIHTAL SLUŽBO, POTEM PA NOŽ V HRBET AMPAK VSE BO VEN PRIŠLO, SAM NEKI BO OSTALO UNIČILI SO NEKOMU KARIERO IN ŽIVLJENJE,