Slovenija

Kolesarji, pazite, ko se vozite

Nova Gorica, 30. 08. 2012 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na novogoriškem območju se je letos zgodilo 48 nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Več je bilo tudi huje poškodovanih, nihče izmed njih pa ni na tem območju umrl. Policija kolesarjem in ostalim udeležencem svetuje, kako naj se obnašajo na cesti.

Kolo
Kolo FOTO: Thinkstock

Novogoriška policija ugotavlja, da je letos zaradi lepega vremena na cesti tudi več kolesarjev. Več kot jih je, bolj so ogroženi, dodaja policija, ki pojasnjuje, da so letos na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali 48 nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Nesreč s smrtnim izidom niso obravnavali, 12 kolesarjev je bilo huje poškodovanih, 27 pa jih je utrpelo lažje poškodbe.

Kolesarji se sicer redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa spadajo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato morajo dobro poskrbeti za lastno varnost. Pogosto so žrtve nesreč tudi zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, vendar tudi sami pogosto ravnajo napačno oziroma neustrezno.

Med najbolj pogostimi prekrški, ki jih storijo kolesarji, so običajno: vožnja po napačni strani kolesarske steze, v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo kolesa zunaj kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok s krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti.

Pozorni bodite na ...

Kolesarjenje
Kolesarjenje FOTO: Thinkstock

Policija zato na kolesarje apelira, naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni, imajo kolo opremljeno z lučjo na sprednji in zadnji strani, naj glede na vremenske razmere prilagodijo hitrost vožnje, naj se v naseljih vozijo po kolesarskih stezah in kolesarjem namenjenim poteh, naj bodo v semaforiziranih križiščih, v katerih imajo prednost, pozorni na ravnanje voznikov, naj na prehodih za pešce cesto prečkajo ob kolesu, ne prevažajo predmetov, ki lahko ogrožajo varnost v prometu, naj med vožnje ne izpuščajo krmila in naj predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Opozarjajo tudi, da morajo imeti vsi kolesarji, ki so mlajši od 14 let, na glavi obvezno zaščitno čelado, ki jo svetujejo tudi ostalim kolesarjem.

Voznike policija opozarja, da upoštevajo dejstvo, da so na cesti tudi kolesarji, da prilagodijo hitrost danim razmeram in dosledno upoštevajo omejitve. Na območjih, kjer se običajno vozijo tudi kolesarji, morajo biti vozniki še posebej pozorni, zunaj naselij pa poskrbijo, da kolesarja prehitevajo na takšni razdalji od desnega roba vozišča, da v največji meri izničijo možnost trka s kolesarjem. Hkrati morajo tudi vozniki predvidevati ravnanja kolesarjev.

Sicer se s prihodnjim tednom začenja novo šolsko leto. Policisti pravijo, da bodo na cestah zagotavljali dosledno spoštovanje predpisov. Vse udeležence cestnega prometa opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo. "Vsi vozniki se morajo zavedati, da so otroci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, prav tako pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila," zaključujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Jeraj
30. 08. 2012 20.18
-1
Me sam zanima kolk je blo do dons letos že kaznovaniuh kolesarjev če ma kdo kak podatek
srebrnibreg
30. 08. 2012 19.24
+0
Kar lepo število kolesarjev ne ve v katero smer in po kateri strani je pravilna vožnja.
brice
30. 08. 2012 15.26
+0
kewl........ko vozijo vštric po cestah, kjer je omejitev 50 ali 60km, oni pa vozijo 20, 25km, te tudi potrpljenje počasi mineva, saj ne moreš zaradi nasproti vozečih mimo. Tako se hitro ustvari manjša kolonica.
kewl
30. 08. 2012 15.35
+3
ko pa ostarel voznik ali pa traktor pelje v neselju 30 km/h pa ne nastane kolonica? Pa kaj če nastane, le ena razlika je - traktorja ne bo noben šel prehitevat, kolesarja bo pa vsak poizkusu..pa čeprav bo nato prišel v križišče s semaforjem, kjer ga bo spet kolesar dohitel ali pa še huje: avtomobil bo zavil desno in oviral kolesarja (ki bo če bo imel srečo še pravočasno ustavil). Preberite si včasih zakon o varstvu v cestnem prometu. Kaznuje se lahko tudi nestrpna vožnja in verbalno zmerjanje.
brice
30. 08. 2012 17.15
-2
dragi kewl....verbalnega in celo fizičnega napada si deležen od prenapetega kolesarja, ki misli, da je cesta izključno samo njegova in da zanj pravila ne veljajo. Ko sem na prehodu za pešce počakala pešakinjo, jo kolesar ni, pa še tulil je nanjo, naj se zmiga.
SELECAO_slo
30. 08. 2012 22.03
+2
lohk bi se tud na mamce z vožički spravl ki so tako lene da peljejo pri prehodu čez cesto po kolesarski poti!!!!boge revce ne morejo čez zebro po svoji poti in mal dvignt voziček...
brice
30. 08. 2012 12.31
+5
se strinjam z naštetim, a dodala bi še nekaj: naj ne vozijo 2 ali 3 vštric in LEPO PROSIM.......ne imejte v ušesih slušalk, raje poslušajte in spremljajte dogajanje v prometu okoli vas, glasbo raje poslušajte drugje.
kewl
30. 08. 2012 14.33
+4
kolesarji z licenco KZS ali druge pristojne organizacije LAHKO vozijo po 2 VŠTRIC. Bolj je problem v glavah voznikov, ker nočejo razumeti, da jih vožnja vštric ubistvu manj ovira kot vožnja en za drugim. V nekaterih državah EU so že uzakonili vožnjo vštric. Obravnavajte vzporedna kolesarja kot traktor, pa bo vse vredu...a si kdo upa od strani ruknit v traktor? Rad bi videl takega voznika. Pred kratkim se je v Ajdovščini zgodila prometna nesreča, kjer je voznik avtomobila od strani zbil kolesarja, ki sta pravilno vozila vzporedno. Vse samo zaradi tega, da bi pokazal svojo premoč na cesti. Takega voznika ni več za spustiti na cesto, vsaj po mojem mnenju. Naj občuti odgovornost za svoja dejanja.
SELECAO_slo
30. 08. 2012 12.26
+10
rajši pozovite voznike avtov naj se ne obnašajo kot da so sami na cesti.sicer pa rekreativni kolesarji mečejo slabo luč na VSE ostale.vozijo se vzporedno,po sredini ceste...uglavnem katastrofa