Slovenija

Kolesarjenja v naravi ne bodo prepovedali

Ljubljana, 03. 02. 2014 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kmetijski minister Židan se je s predstavniki kolesarskih organizacij in društev dogovoril, da iz osnutka novele zakona o ohranjanju narave umaknejo kolesarstvo v naravi. Ta je namreč v javnosti sprožil veliko polemik, češ da gre za birokratski nesmisel in pokop turizma.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je javno razpravo o osnutku novele zakona o ohranjanju narave prejšnji teden podaljšalo do 24. februarja, želi s predlogom celovito urediti tudi vožnje z vsemi vozili na motorni in drug lasten pogon ter kolesi v naravnem okolju. Zato so predlagali, da se tudi v naravnem okolju vožnja omeji le na utrjene površine oziroma prometno infrastrukturo, vožnja izven cest pa v celoti prepove in ustrezno kaznuje.

Kolesarji
Kolesarji FOTO: Thinkstock

To je v javnosti sprožilo veliko polemik, češ da gre za birokratski nesmisel in negativno popotnico za razvoj gorskega kolesarjenja kot turističnega produkta.

Predstavniki kolesarskih organizacij in društev so kmetijskemu ministru Dejanu Židanu danes predstavili svoja stališča, Židan pa je pojasnil, da je imelo ministrstvo pri urejanju vožnje v naravnem okolju v mislih motorna vozila, so sporočili z ministrstva.

"S predstavniki kolesarjev smo dosegli zelo razumen dogovor, da iz osnutka zakona v celoti umaknemo kolesarstvo v naravi. Zakon bo dal samo podlago, da se to področje ureja z uredbo, ki ne bo prepovedovala, ampak urejala vožnjo v naravi," je dejal minister.

Usklajevanje besedila uredbe z nevladnimi organizacijami, strokovno in drugo javnostjo bo potekalo z namenom varovanja narave in zato, da se ne škodi sami rekreativni dejavnosti in turistični aktivnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LordKEK
04. 02. 2014 14.52
+1
Pohodniki tudi unicujejo podrast.
Unauthorized
04. 02. 2014 13.38
+8
Fantje in dekleta kolesarji- en red pa more bit. Tudi sam kolesarim v naravi ampak nekateri ste pa res totalno arogantni. V hribih kjer imam vikend se vi kljub temu, da so postavljeni znaki, ki jih je postavila PZS in označujejo peš pot in je z sliko in besedo označeno, da je za kolesarje prepovedano se vi mirno vozite kot, da ste boga za jaj.. prjel ker ste se ke gor prpelal. Še huje je pa to, da potem še najdem na spletu Slovenca, ki organizira kolesarske izlete točno po tej trasi mimo moje koče po moji zemlji in jih zavestno vodi kjer je prepovedano zraven pa še zasluži. Tudi v mestu so ceste pločniki in pa kolesarske steze in isto je določeno v naravi pa tega nihče ne upošteva.
obiskovalecsmetisca
04. 02. 2014 12.17
...seveda ne...bodo prepovedali....saj arhivov tudi ne bodo zaprli...
Ramzess
04. 02. 2014 09.56
Bolje da umaknejo, ker je očitno, da so zadevo vzeli preveč splošno, in prepoved potem takem lahko velja kjer koli, kaznovanje pa tudi. Narava je širok pojem, ...
AlternativeFacts
03. 02. 2014 22.20
-32
Nevem kaj imajo naši v mislih, ampak v tujini se lahko fijakaš samo po za to določeni trasi. Pri nas pa zgleda, kot da bi se radi fijakali povsod. Pa da se ne bomo sprenevedal. Gorsko kolo zelo uničuje podrast v gozdu...
Desade
03. 02. 2014 22.56
+10
Če se voziš po poteh ne uničuješ podrasti! Kaj misliš da se folk kar čez hosto pele po brezpotju? Sem zelo veliko na bajku v hribih pa še nikoli nisem pelju druglje kt po poti, taki in drugačni.
Vig1
03. 02. 2014 23.54
+7
Kot je rekel Desade, s kolesom sploh ne moreš udariti kar počez v gozdu, da se samo po peš potkah in tam ne uničuješ ničesar. Tale Wiliam Adama je verjetno en izmed butastih ministrov.
Lutra Lutra 1
04. 02. 2014 00.26
+0
Desade in ostali kolesarji pozabljate, da so gozdovi in travniki lastnina od nas, ki z gozdom in travniki gospodarimo. Nas nihce nic ne vprasa. Me zanima, kaj bi vi rekli, ce bi jaz moje kolo samo parkiral na vasem dvoriscu, kaj sele, da bi se vozil brez vasega dovoljenja. Pa bog ne daj, ce bi pomendral travico ali pa kaksen okrasni grmicek na vasem vrtu. Me prav zanima.
Lutra Lutra 1
04. 02. 2014 00.32
+0
Wiliam Adama, ne da "bi se radi", res se vozijo kjer koli. Pred kratkim, ko sem se vzpenjal na Stol, so se iz vrha ze spuscali trije mladci na kolesih. Se nesramni so bili, ker se jim nisem hotel umakniti. V planinah si obiskovalci zazelimo dober dan. ..
blokirani
04. 02. 2014 07.52
+4
lutra, najprej pišeš, da se vozijo vsepovsod, takoj nato pa se jim nisi hotel umaknit s poti?!?! Zakaj pa se nisi hotel umaknit? Si jim zaželel dober dan?
verla
04. 02. 2014 08.08
+4
sem kr redni obiskovalec gozdov in kar vidim,naj večji uničevalci ste prav vi "vzdrževalci" in lastniki gozdav
verla
04. 02. 2014 08.17
+5
pa sedaj ko se vam je "nasmehnila"narava in boste lahko nenadzorovano podirali nosite iz svojih gozdov vse z rokami in na hrbtu da ne uničite podrasti,pa vej ne pozabite!!!!!
Desade
04. 02. 2014 13.37
Če se vozim po poti dam vedno prednost pohodniku, ustavim in pozdravim. Žal se vedno najde kdo, ki tega ne stori, vendar mislim da so na srečo ti v manjšini. In Lutra, kakšna je razlika če se nekdo s kolesom pelje po vaši zemlji, ali pa gre po njej v koloni 5 planincev?
Lutra Lutra 1
04. 02. 2014 14.17
+4
"Pravica", nisem se umaknil s poti, ker so se vozili tam, kjer se ne bi smeli. Po veljavni zakonodaji se ne smejo in tudi po novi, se na takem območju ne bodo smeli voziti. Če pa že, bi se naj menda kolesar ustavil, s pohodnikom se peš ob kolesu srečal. Po možnosti pa tudi pozdravil ali pa odzdravil. Tako sem bral v "kodeksu slovenskih kolesarjev". Pa dobro jutro vsem tistim, ki ga še niste prebrali.