Slovenija

FOTO: Kolar Celarčeva zadovoljna z gradnjo urgence in ukrepi UKC Ljubljana glede čakalnih vrst

Ljubljana, 09. 09. 2016 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za zdravje je obiskala ljubljanski klinični center, kjer si je med drugim ogledala tudi gradbišče diagnostično-terapevtskega centra. Beseda je tekla tudi o uresničevanju čakalnih vrst. Ministrica je bila očitno s pogovori in ukrepi zadovoljna.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrica obiskala novo urgenco
    02:13
    Iz SVETA: Ministrica obiskala novo urgenco
  • Iz 24UR: Ogled gradbišča
    03:02
    Iz 24UR: Ogled gradbišča

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc si je ob začetku današnjega obiska Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ogledala gradbišče diagnostično-terapevtskega centra. Ministrica je zadovoljna, da gradnja poteka v skladu s časovnim in finančnim načrtom, prav tako so po njenih besedah že zagotovljena sredstva za tretjo fazo gradnje.

"Dela potekajo v skladu s časovnico, kar pomeni, da bomo imeli 2. marca na razpolago 1700 dodatnih kvadratnih metrov prostorov za internistično prvo pomoč. S tem bomo omogočili pomembno boljše pogoje tako za bolnike kot za zdravstvene delavce," je dejala v izjavi po ogledu.

Vodja kirurške urgence Anže Kristan je pohvalil predvsem dobro sodelovanje med zaposleni in izvajalci in medsebojno prilagajanje. Ob tem je pa poudaril, da druga faza izgradnje urgence še ne zajema nove kirurške urgence, pač pa bodo le pridobili novo dovozno pot.

"Želimo si, da bi se takoj nadaljevala gradnja tudi drugih faz, ker bomo samo na ta način pridobili boljše pogoje dela za obravnavo nujnih kirurških bolnikov," je dejal in dodal, da imajo že nekaj časa, sploh pa v zadnjem času ob gradbišču absolutno nemogoče pogoje dela.

Kolar Celarčeva je potrdila, da je denar za nadaljevanje izgradnje diagnostično-terapevtskega centra zagotovljen v proračunu. "Naslednja faza, če le ne bo zapletov, pritožb in revizijskih postopkov, se bo nadaljevala takoj po zaključeni tej fazi," je napovedala.

Druga faza gradnje je vredna 22,7 milijona evrov, za nadaljevanje tretje faze gradnje urgence pa je zagotovljenih še dodatnih 22 milijonov evrov. Rok za tretjo fazo gradnje bo v letu 2020.

UKC Ljubljana - 29
UKC Ljubljana - 29 FOTO: Damjan Žibert

Kristan je po tem napovedal, da bodo seveda zdržali do takrat, če se bo gradnja dejansko nadaljevala. "Kljub vsemu pa ne morem mimo dejstva, da so razmere občasno, sploh če je bolnikov na urgenci več, na meji znosnega predvsem za bolnike in tudi za zaposlene," je dejal.

Ministrica je ob tem dodala, da se gradnja urgence vleče že 10 let, do njenega mandata pa je pet ali šest let vse stalo zaradi več afer, pritožb in ovadb ter tudi finančne krize.

Ob tem je dodala, da bodo zagotovili sredstva tudi za opremo. "Če smo zagotovili denar za zidove, bomo tudi za opremo."

Ministrica zadovoljna z ukrepi UKC pri skrajševanju čakalnih vrst

V okviru današnjega obiska ministrice za zdravje v UKC Ljubljana so govorili tudi o poslovanju največje bolnišnice pri nas, ki je v prvega pol leta ustvarila 12 milijonov evrov minusa. 

Kolar Celarčeva je v izjavi za medije po obisku dejala, da so se pri pregledu poslovanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana seznanili z objektivnimi vplivi na negativen finančni rezultat v prvem polletju kot tudi z organizacijskimi ukrepi, ki jih nameravajo v UKC izvesti do konca leta.

Kot je pojasnil generalni direktor UKC Andraž Kopač, imajo v UKC dve glavni skupini stroškov, in sicer stroške dela in stroške materialov. Stroški dela so narasli zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, racionalizacije na tem področju pa nameravajo izpeljati z optimizacijo delovnih procesov in organizacije dela. Odpuščanj Kopač ne načrtuje.

Je pa opozoril na nekatere posege, ki jih izvajajo v UKC in so močno podcenjeni. Tako pričakujejo, da bodo do konca leta v dogovoru z zavarovalnico in ministrstvom prišli do dodatnih prihodkov za te posege.

Zaradi minusa, v prvih šestih mesecih so ga pridelali več kot 12 milijonov evrov, zaenkrat nimajo težav z dobavitelji, a je Kopač opozoril, da bi se lahko tudi to spremenilo, če bi nadaljevali z minusom. "Ampak računamo na to, da bomo minus zajezili," je dejal. Ne more pa še oceniti, kakšen bo poslovni rezultat ob koncu leta.

UKC Ljubljana - 7
UKC Ljubljana - 7 FOTO: Damjan Žibert

Dodatni program za skrajševanje čakalnih vrst

Prvi mož UKC je tudi dejal, da so že začeli izvajati dodatni program za skrajševanje čakalnih vrst. "Računamo, da bomo tudi na tak način do konca leta zmanjšali čakalne vrste za določene posege," je dejal.

Strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko je napovedal, da bodo do konca leta zapolnili program zlasti uroloških operacij in pa operacij kil. Je pa ob tem opozoril na omejene kapacitete kirurške klinike zaradi vse večjega dotoka bolnikov iz vse Slovenije, ki so vse težje bolni in terjajo dražje ter daljše zdravljenje.

Na kardiologiji bodo po besedah strokovnega direktorja interne klinike Zlatka Frasa do konca leta dodatno opravili 500 koronarografij. Je pa opozoril, da je problem čakalnih vrst večplasten in tudi odgovor ni enoznačen.

Na revmatologiji bodo po napovedih predstojnika Matije Tomšiča do konca leta dodatno pregledali 800 bolnikov, ki dolgo čakajo na prvi pregled. Je pa opozoril, da imajo vsi bolniki, ki potrebujejo hitro obravnavo, takojšen dostop do revmatologa. Bolniki z revmatoidnim artritisom so od napotitve pri revmatologu v enem dnevu.

Imajo pa čakalne dobe, ki so deloma posledica pomanjkanja revmatologov, v zadnjih letih pa tudi narašča število bolnikov, ki so napoteni k revmatologu. Eden izmed razlogov za to je po njegovih besedah v "večletnem medijskem ščuvanju bolnikov proti zdravnikom, zaradi česar zdravniki družinske medicine zdaj veliko pogosteje napotijo bolnike k revmatologu". Tako so na čakalnih listah za revmatologa tudi denimo gospe, ki jih bolijo prsti na nogah ob večurnem nošenju visokih pet.

Kolar Celarčeva je zadovoljna s tem, kako so v UKC pristopili k skrajševanju čakalnih vrst. Ob tem pa je napovedala, da se bo zavzemala za dodatne finančne vire, da bi skrajševali čakalne dobe. Tako ne izključuje, da bi v prihodnjem letu za skrajševanje čakalnih dob namenili tudi sredstva iz proračuna. Bodo pa morali po posameznih klinikah pregledati in prevetriti čakalne sezname.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
10. 09. 2016 11.29
-1
Mal propagande proti interpelacije....koj je bla nabita marža na te centre pa bog ve.....% na staro politikanstko elito...
FoglofffTunekkk
10. 09. 2016 12.33
+1
Kolar Celarčeva zadovoljna z gradnjo urgence in ukrepi UKC Ljubljana glede čakalnih vrst !!!... No, vi klerodesničarski voluharji pa bi jo radi skinili !!!
FoglofffTunekkk
10. 09. 2016 12.34
+1
Pa še to, VSEZNALEC... Hrvačka meja ni daleč !!!
VSEZNALECno1
10. 09. 2016 14.02
-1
VSEZNALECno1
10. 09. 2016 14.03
-1
VSEZNALECno1
10. 09. 2016 14.04
-1
Ups čakalne vrste se ne bodo zmanjšale zato ker je nabila čelado in šla ...
helvecijaner
09. 09. 2016 20.18
-3
Sedaj si pa je sama začela lobirat ,da bi interpelacija neuspela,baba kaj se bojiš saj vemo kako se bo izšlo.Kud svi turci tu i mali mujo. Vladna klika bo dobila ukaz in to je to. Še dve leti morda eni preživimo en pa žal nebojo prišli na vrsto,da se bojo čakalne vrste skrajšale je logično več mrtvih manj čakajočih.Ne crknite ovce dok trava poraste!
dostojevski II
10. 09. 2016 11.18
+0
Meni je všeč da lobira z gradnjo urgence, s skrajševanjem čakalnih vrst.... Če bo to počela po vsej Sloveniji bo ena najboljših ministric za zdravje. Spomnim se kaplarjevega ministra Bručana, ki je lobiral samo z obljubami, storil pa ni nič.
glava2
09. 09. 2016 18.12
+3
rad bi nekaj povedal vsem slovencem, danes sem bil na urgenci v kliničnem v MB, tam sva z ženo bil cca. 2 in pol uri, osebje, zdravnica, skratka vsi vljudni, hitri, profesionalni, žalostno je samo to, da sem 2 uri in pol bil , jaz in žena, edina slovenca, bilo je cca. 10 romov, već punc s spremstvom in prevajalcem , ruskega oz. ukrajinskega porekla in nekaj , morda tri z južnim naglasom, malo se bomo mogli ustavit, pa se vprašati, kam gremo.....
mijavci
09. 09. 2016 17.36
-2
Ženska je politično truplo, saj vso zdravstvo vodi lobij ki financira levo rdečo kamerad. Ko odrežejo te lovke bo denarja naenkrat več kot dovolj tudi za vse tiste otroke kateri sedaj preko vseh akcij zbirajo zamaške za njihove operacije.
NiVseRes
09. 09. 2016 17.29
-3
Sami strokovnjaki..a so dobil dodatek ker so sli malce na sprehod
JanezNovakJohn
09. 09. 2016 16.37
-2
Počakmo da Ivan poišče notranjega in zunanjega sovražnika. Vse bo stalo. Mislim da Milojki ni potrebno mikro gledati granjo. Za to je zadolžen moj sosed ki je zidar. Slovensko, globalno o zdravstvenem sistemu pa Milojka molči, ker nič ne ve. Že dve leti snema stanje, analizira, od vsega pa nobene fige.
seljak+
09. 09. 2016 16.28
+1
Milojka odstrani se ker ti nimas vec energije za ta resors......predlagam dr Brecelja
alenoba
09. 09. 2016 16.26
-1
obvladajo :))
alenoba
09. 09. 2016 16.25
-1
tipi ga ovladajo
vladaricaumov
09. 09. 2016 16.09
+0
A tud gradbenistvo obvlada, kok mas dnevnico, Milojka.
seljak+
09. 09. 2016 16.01
+0
spoki se 2 leti si lenarila..pejt raj na dospust !!!!!!
seljak+
09. 09. 2016 16.01
-1