Slovenija

Kolar Celarčeva: Kritike zaradi rezultatov nadzorov v UKC so pretirane

Ljubljana, 08. 09. 2015 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredni upravni nadzor na nevrološki kliniki in strokovni nadzor zdravniške zbornice nad programom otroške srčne kirurgije sta resda dala senco ugledu UKC Ljubljana, priznava ministrica za zdravje. Vendar pa so kritike po njenem mnenju pretirane.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ministrica na obisku
    01:54
    Iz SVETA: Ministrica na obisku
  • Iz 24UR: Ministrica v UKC, a brez perečih vprašanj
    03:09
    Iz 24UR: Ministrica v UKC, a brez perečih vprašanj

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci po obisku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) poudarila, da verjame, da velika večina osebja dela dobro, kakovostno in odgovorno. Obenem pa od vodstva zahteva uresničitev vseh priporočil izrednega upravnega nadzora. Pri tem jim bo, kot je zatrdila, zagotavljala vso svojo podporo.

Izpostavila je, da je izboljšanje razmer dolgotrajen proces. Sama si bo prizadevala zagotoviti dobre delovne pogoje za vse zdravstvene delavce, zadostno število usposobljenega kadra in stimulativno nagrajevanje, ki bo vključevalo elemente kakovosti in varnosti.

Andrej Baričič in Milojka Kolar Celarc
Andrej Baričič in Milojka Kolar Celarc FOTO: Kanal A

Da priporočila jemljejo resno in dobronamerno, je zagotovil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker pa je dodal, da poročilo ne zajema samo nevrološke klinike, ampak je širše in pomembno za slovensko medicino nasploh. Marsikaj so v zadnje pol leta že izboljšali, čeprav tega morda navzven še ni videti.

Ministrica si je ogledala gradbišče in se seznanila s projektom

V okviru obiska si je ministrica v družbi vodstva UKC ogledala tudi gradbišče urgence. Predstavniki UKC so jo seznanili s trenutnimi prostorskimi okoliščinami in ji predstavili predvideni potek projekta. Prav tako se je sešla z izvajalci, projektanti in nadzorniki projekta.

Baričič je izpostavil, da si želijo kar najhitrejše izvedbe druge faze in tudi nadaljevanja projekta. Ključni element pri obravnavi bolnikov je resda stroka, vendar pa ta ni dovolj. Pomembna je tudi tehnična in tehnološka opremljenost, je povedal.

Tudi ministrica je izrazila zadovoljstvo nad začetkom del in zagotovila, da bo izgradnjo urgence budno spremljala. Kot je dejala, bi radi dokazali, da se tudi zdravstvena investicija lahko opravi v roku in brez aneksov, morda z izjemo kakšnih manjših nepredvidenih del. Do dokončanja del bodo sicer tako zaposleni kot tudi bolniki morali imeti veliko potrpljenja in iznajdljivosti, vendarle pa bo dokončanje projekta zagotovilo bistveno boljše pogoje dela, je še dejala Kolar Celarčeva.

Gradnja ljubljanske urgence sicer obsega tri faze. V okviru prve je bil izgrajen skelet objekta, heliport ter vse strojne in elektro instalacije v kleteh. Druga faza, ki mora biti v skladu s pogodbo končana v 18 mesecih, obsega izgradnjo ostalih dveh tretjin prometnega terminala, prostore za pripravo vseh energetskih virov, vključno s strojno in elektro opremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči s čakalnico in zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov.

Izvajalec gradnje, katere vrednost je 21,76 milijona evrov, je Kolektor Koling, nadzor nad gradnjo pa bo izvajal Projekt Nova Gorica.

Na vprašanja o Baričiču ni hotela odgovarjati

Ministrica sicer danes ni želela odgovarjati na vprašanja, povezana z razkritji informacij o Baričičevih podjetjih in njihovih domnevnih povezavah z UKC. Baričič se je namreč doslej predvsem v tujini ukvarjal s svetovanjem in korporativnim upravljanjem, zato ima tudi podjetja v tujini. Sam pravi, da v teh podjetjih v času, ko bo prvi mož UKC, ne bo delal, jih pa bo obdržal v lasti.

Podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da po njegovih informacijah ministrica primer preučuje, sam pa ga ni želel komentirati. V pogovoru za današnji Večer pa je na vprašanje o Baričičevem solastništvu podjetij dejal, da so to "vsekakor razmerja, ki so v konfliktu interesov in dolgoročno ne smejo obstajati".

Očitki o povezavah Baričičevih podjetij z UKC sicer že nekaj dni odmevajo tudi v političnih krogih. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da tovrstni očitki niso dobra popotnica za vodenje tako pomembne institucije, kot je UKC. Pri kadrovskih zadevah bi politika po njegovem mnenju morala prevzeti večjo odgovornost, "ne pa vedno zagovarjati ali se vedno skrivati za neko stroko" in govoriti, da politika nima nič pri tem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
09. 09. 2015 10.41
Ejga...a sta se ZLIZAVA...
resslovenka
09. 09. 2015 10.10
Dem slšala pritlehno pripombo ministrice ob odhodu iz Kliničnega centra nekako takole....pa vedno samo Pop TV in Kanal A. Me je kar privzdignilo. Očitno je, da se bo svinjarije še naprej prikrivalo. Mislim da je njwno neomajno zaupanje v trenutne krojače v tej instituciji neprimerno . O ostalih TV je skoda vsakega komentarja.
ROMELS
09. 09. 2015 10.03
+1
Se jim že prilizuje.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 09.48
+1
Po besedah ministrice je jasno, da zemljaričeva pisarna v UKC še deluje.
El Koronito
09. 09. 2015 08.54
+3
Če je za to svijo smrt novorojenčkov, odklapljanje nemočnih z aparutur, odtekanje miljijonov na privatene račune lobistov, izčrpavanje javnih sredstev in popolna apatija do bolnikov, NORMALNO, zame ni. VAM JE? In spet se ne bo zgodilo nič. Namesto da bi pras*ica visela s kandelabra se nem vsem posmehuje v obraz. Da jim nič ne moremo. Pa jm res ne?
sinhron
09. 09. 2015 08.36
+1
Ta ministrica je povsem podlegla zdravstvenemu lobiju in nima več nobenega vpliva na dogodke v UKC ,odstopi naj !
bob bob 1
09. 09. 2015 08.36
+1
Kera aroganca je to, ne morš verjet...
LOPOVEpredZID
09. 09. 2015 07.19
+2
A se ta ministrica vedno uleže na mizo ko imajo novinarje tam???
cmer?ek5
09. 09. 2015 08.32
+1
OdškodninaBo
09. 09. 2015 04.50
+3
Ministrica najprej govori o katastrofalnem stanju v UKC in celo zahteva neke odstope, sedaj pa pravi, da so kritike pretirane ? Ja, Zemljaričeva pisarna je odprla vrata. Leva mafija nadaljuje s krajami in ropanjem zdravstva.
ARMEL
09. 09. 2015 02.26
+2
Zanima me le še kaj lahko še pričakujemo,presenetiti nas skoraj ne more več,vse drži kaj ste komentirali a neki bi lahko izbrali lepše besede v naši politiki je večina posod korupcija že tam na visokih položajih in UKC tu je groza ta prva dva bi morala takoj oditi in to se nebi smelo dogajati a ministrica se obnaša kod da ni nič vse štima in gladko teče a resnica je verjetno precej drugačna in hudo povedo le to kaj res ne morejo skriti ali pa se že nekaj ve a vse te kuroptivce bi morali skupaj zapret a kaj ko naša sodišča ni bolša namreč se skoraj vsaki dan sliši - grožnja z kaznijo do leto ali do treh let zapora - a od tega se bolj malo zgodi ali nič ali pa zaprejo kakšnega brezvezneža a prave ribe plavajo celo proti toku še višje in više za takšne barabe ni več takšne grde besede ki bi lahko bila še grša od grde pa njih se nič več ne prime imajo ledrasto kožo a kaj sramu pa še manj te bo treba lastnoročno vreči iz odgovornih položajev drugače bo zmeraj huje in na novo postaviti našo politiko in pika.......lp.
odpisan2x
08. 09. 2015 23.54
+1
vi samo tko uredite ,da se grem zdravt kamor se hočem pa da bo nekdo toplačav,če že vse plačujem potem je pa meni vseeno,če ste celo leto vsi na havajih
butalistan
08. 09. 2015 23.19
+3
Izprijena drolja
NoviceResnice
08. 09. 2015 23.06
+3
Dej spyzdy LDSovka...
Diškor
08. 09. 2015 21.21
+9
A ŠE NI ODSTOPILA, DESUSOVI MINISTRI ŠE ZA ODPAD NISO DOBRI S KLOVNOM NA ČELU.
tron3
09. 09. 2015 06.26
JosipBrozDrugi
08. 09. 2015 20.58
+10
Izjave MKC kažejo na to, da je ministrica zlizana z zdravniškim lobijem. Moti me tudi to, da ni hotela spoznati problematike preobremenjenih in medicinskih sester. ... Bo treba spet na ulice?
Antropozofija
08. 09. 2015 20.51
+8
Kontiuniteta oblasti se nadaljuje od leta 1991. Isti ljudje na položajih, stvari se ne spreminjajo. Vse niti vodijo isti ljudje. Tudi Milojko so utišali in zdaj trobi v isti rog.
rde?kar
08. 09. 2015 20.46
+7
A je to reklama za na oni svet
VSEZNALECno1
08. 09. 2015 20.45
+9
Kritiek so neupravičene, nenazadnje smo pobili le 17 ljudi in malčkov, kar je zanemarljivo število proti milijonom ki jih pokrademo iz UKC
rde?kar
08. 09. 2015 20.44
+3
Kajpa menda nismo spet leta 45 ,da nedolžni ljudje umirajo.
OdškodninaBo
08. 09. 2015 20.31
+7
In pred sejo je obiskala lobiste UKC. Še bomo kradli, juhuhuuu