Slovenija

Koga motijo psi? V Ljubljani spet zastrupljajo

Ljubljana, 10. 05. 2016 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bralka nam je sporočila, da je neznana ženska v Sračji dolini pri Črnučah psu ponudila klobaso, ki jo je pojedel, nato pa začel bruhati. O dogodku so krajani, ki so ob sprehajalni poti našli še več zastrupljenih klobas, obvestili policijo. Identiteto ženske policija še ugotavlja.

Bralka nas je obvestila, da v Sračji dolini pri Črnučah nekdo v klobase nastavlja strup, potem pa zastrupljeno hrano odvrže ob sprehajalni poti. Neznana ženska je po besedah priče zastrupljeno klobaso dala tudi psu, ki je nato bruhal. Bralka nam je sporočila, da sta se zaradi tega že zastrupila najmanj dva psa, ki so ju veterinarji komaj uspeli rešiti. O dogodku so krajani, ki so ob sprehajalni poti našli še več zastrupljenih klobas, obvestili tudi policijo.  

Obvestilo, ki visi v Sračji dolini pri Črnučah.
Obvestilo, ki visi v Sračji dolini pri Črnučah. FOTO: 24ur.com

Na PU Ljubljana so potrdili, da so v nedeljo, 8. maja, prejeli prijavo o tem, da naj bi neznana ženska ponudila psu klobaso, ki jo je pojedel, kmalu za tem pa je začel bruhati. Prav tako so povedali, da so jih že sredi aprila obvestili o dveh primerih domnevne zastrupitve psov na območju Črnuške gmajne, kjer naj bi psa pojedla neznano snov zaradi katere sta bruhala.

Aprila so po prijavi policisti pregledali območje, a sumljivih snovi ali predmetov, s katerimi bi se psa lahko zastrupila niso našli. So pa oba psa lastniki odpeljali na pregled v veterinarsko ambulanto, od koder pa policija še ni prejela podatkov o morebitnih strupenih snovi v organizmu živali.

V obeh primerih pa policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja Mučenja živali po 341. členu KZ-1C, prav tako ugotavljajo tudi identiteto omenjene osebe.

Kaj lahko storimo, če nam nekdo načrtno zastrupi psa?

Policija svetuje, da ob sumu zastrupitve o tem takoj obvestite policijo na številko 113 oziroma najbližjo policijsko postajo. Ljudem, ki sprehajajo svoje pse, policija svetuje, da jih imajo na povodcu, kar veleva tudi veljaven Zakon o zaščiti živali. Če pa med sprehodom opazijo, da je pes pojedel ali ugriznil strupeno snov, naj to snov fotografirajo in obvestijo policijo. Če pa so se že pojavili simptomi zastrupitve, je zaradi dokazovanja potrebno pridobiti analizo zaužite strupene snovi.

Za uspešno dokazovanje storitve kaznivega dejanja je vsekakor potrebno storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma dobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil, ter analizo nastavljene snovi, ki bo jo policisti lahko ob kasnejši hišni preiskavi tudi našli.

Kakšne so kazni za storilce?

341. člen KZ-1C, ki govori o mučenju živali, pravi:

(1) Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali, ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Lastniki psov se morajo zavedati, da imajo ljudje vrtove, vinograde, ki niso ograjeni in jih tudi niso dolžni ograditi in zaradi večjega pridelka, zatiranja vseh škodljivcev prav tako nastavljajo strupe, ki jih lahko prosto sprehajajoč se pes, ki je brez nadzora lastnika, tudi zaužije. Prav tako lahko pes, ki ni na povodcu, poje tudi tako okuženo (poškropljeno) travo, zaradi česar sam lastnik vinograda, vrta ipd. ni ne kazensko in ne prekrškovno odgovoren. Po veljavnem Zakonu o zaščiti živali pa za tak prekršek odgovarja lastnik psa, ki iz zavestne malomarnosti psa ni imel na povodcu, s čimer bi lahko, če bi ravnal z ustrezno skrbnostjo, preprečil takšno zaužitje snovi.

Zastrupitev psov večja spomladi

Asja Kranjc, veterinarka na kliniki Trstenjak-Zajc je za 24ur.com povedala, da v pomladanskem času opazijo kakšnega psa več, ki se zastrupi z organofosfati ali metaldehidom, vendar tudi zato, ker gre za strup, ki ga ljudje nastavljajo polžem in podganam.

A dejstvo je, da je strup strup, pa naj gre za zatiranje plazilcev in glodalcev ali načrtno zastrupljanje hišnih ljubljenčkov. Kranjčeva pojasnjuje, da pride pri podganjem strupu do tvorbe vitamina K, kar privede do motnje v strjevanju krvi, zato začnejo psi krvaveti. ''Če imajo psi srečo, začnejo krvaveti najprej pod kožo, saj je tako zdravljenje relativno kratko. Psu damo protistrup, vitamin K,'' pojasnjuje in dodaja, da včasih, čeprav v redkih primerih, pa psi zakrvavijo v bolj vitalno mesto, kot je oko, sklep, trebuh ali možgani, pri čemer so posledice hujše in lahko pripeljejo tudi do pogina.

Pri strupih za polže gre za živčni strup. Psi začnejo bruhati in imajo nenehne krče, zastrupitev pa rešujejo s spiranjem želodca in sedacijo teh živali. Zdravljenje je hitro, saj se žival že v pol dneva počuti dobro, kljub vsemu pa je treba vedeti, da je ob neukrepanju tudi zastrupitev z metaldehidom lahko smrtna.

Tudi pri zastrupitvi z organofosfati opazimo podobne znake kot pri živčnem strupu, le da jih spremljajo še dodatni tipični znaki, kot so slinjenje, zožena očesna zenica, fastikulacija mišičevja (ko gledaš pasjo dlako, imaš občutek, kot bi gledal travo, ki se ziblje na polju). Za to obliko zastrupitve je potreben poseben protistrup, pojasnjuje Kranjčeva.

Dobra novica je, da se ob hitrem ukrepanju lahko vse tri vrste zastrupitev pozdravi, a poudariti je treba, da je posebej pri živčnih zastrupitvah nujna hitra pomoč (v roku ene ure), sicer je lahko prepozno.

Preden odpeljete zastrupljenega ljubljenčka k veterinarju, pa mu lahko v gobec 'zatlačite' nekaj kapsul medicinskega oglja, ker se nanj veže strup in je učinek strupa blažji. S tem ne boste naredili nobene škode, pravi, a opozarja, da lahko to naredimo le, dokler je žival oglje sposobna požirati. Kljub vsemu pa zastrupitev doma sami ne moremo pozdraviti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

feliks-07
14. 05. 2016 10.34
+1
V Kopru so vsi travniki rezervirani za pasje iztrebljanje.Otrok sploh ne vidiš več,da bi se igrali na travnikih,ker se starši zavedajo,da so vsi travniki močno okuženi z pasjimi iztrebki in urinom.Pa tudi če pobirajo lastniki psov iztrebke ostanejo kljub temu na travnikih bakterijski odtisi sploh pa če ima pes drisko. Konkretno imamo pred našim blokom lep travnik cc. 400 kv. metrov.Vsak dan se na tem travniku iztrebi in uriniranajmanj 20 psov.Na leto to znese 365x20 kar znese 7500 odtisov pasjih iztrebkov in urina na leto, tudi če vsi pobirajo iztrebke urina se pa ne da pobrati. Znano je,je da ljubljanska pravniška elita ki piše osnutke zakonov in poslanci ki te zakone sprejmejo vedno napišejo take zakone da so psi močno zaščiteni za otroke pa se ne sekirajo,če se nimajo kje igrati.
ONniON
10. 05. 2016 22.09
+1
nekulturnežii
BaGr67
10. 05. 2016 22.41
-2
Pse dajte na povodce...Po zakonu ste to dolžni in nebo nobenih problemov...!!!Potem pa prebereš na plakatu, ki je z risalnim žebljičkom napopan na drevo na poti proti Rožniku...Izgubil se je ta pa ta koža...blablabla...,Če ga je kdo videl ali...blablabal...naj se javi na tel. št..blablaba...Če bi bil na povodcu in kontroliran s strani lastnika se to nebi zgodilo...!!!
luciluk
10. 05. 2016 20.33
+7
Koga motijo psi? Predvsem starše malih otrok, ker je polno pasjih iztrebkov na igriščih, gugalnicah, toboganih,... sprehajalnih potkah,.... v glavnem povod je preveč d125a!
Sentis
10. 05. 2016 20.49
+3
Imate pa pri vas zanimive pse, da gredo lahko na gugalnico srat.
srebrnibreg
10. 05. 2016 20.55
+5
Seveda so vsepovsod gugalnice in tobogani visoko na drevesih ne na tleh.
aink
10. 05. 2016 21.07
+0
aink- ko bo 2 kg kladivo letelo v psa ali lastnika potem bo nekdo drugi šel na zavarovalnico ne jaz SREBRNI da se nebos pokakal pa da bi vedu kje si se ti js pridem poscat na tvojega avteka
aink
10. 05. 2016 21.08
+0
ti bos vrgu kladivo nekjr nizji sm opazu da si skmetije a pucate gnoj ki vam pada s prikole na cesto
srebrnibreg
10. 05. 2016 21.32
+1
aink- ne obremenjuj se ti z mano ampak s svojim psom. Javi se ko bom na tvojo lastnino uriniral kot tvoj pes. Pa že dolgo nisem več na kmetiji in ja res imam pripravljeno tisto zadevo in to sem že tudi enemu takšnemu lastniku povedal, da se bo zgodilo.
aink
10. 05. 2016 21.35
+0
POKAKU SE BOS TO BOS NAREDU TISTO KLADIVO POJES PRED MANO CE TE VIDIM
srebrnibreg
10. 05. 2016 21.39
+3
Taki heroji so pred mano z mostu v potok skakali kateri so se tako hvalili.
aink
11. 05. 2016 11.02
-3
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH MOKRE SANJE
tali?ni tom
10. 05. 2016 19.25
+12
na vasi je še huje! jih iz mestVOZIJO NA "SPREHOD"! LEPO IZTRREBLJAJO PO TRAVNIKU,KI GA POKOSIŠ ZA ŽIVINSKO KRMO,JO ZBALIRAŠ ,SEVEDA ZRAVEN PASJE "SLADKORČKE" IN POTEM DIOMAČE ŽIVALI TO JEJO IN KREPAJO! SPLOH NE RABJO KLOBAS! IN KO KAJ REČEŠ SI SOVRAŽNIK ŽIVALI, NAJ BI SI CELO SAM ZAGRADIL SVOJO ZEMLJO !? halo,pa kaj je vsem tem ljubiuteljem psov? kako ne razumejo DA TO ENOSTAVNO NE GRE! DA SE PO TUJEM NE SME!y sem že lani hotel kamero nastavit,letos jo bom! potem pa tožba!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 19.47
+2
Potem pa polijete gnojnico čez 3 hektare travnika da zasmradite celo vas, nato se pa pritožujete, da se vam je tuj pes polulal na travnik.... Ko bojo deževale tožbe zaradi onesnaževanja podtalnice zaradi polivanja gnojnice boste pa spet jokali na kmetijski zbornici, kakšna krivica se vam godi....
srebrnibreg
10. 05. 2016 19.47
+4
Ampak waco svojo gnojnico zlije po SVOJEM travniku.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 19.49
+2
Zasmradi pa CELO VAS, ne le svoj travnik.... Da ne omenjam fekalno oneznažene podtalnice, ki je posledica brezbrižnih kmetov, ki jim je mar samo za svoj travnik, polijejo gnojnico jim je vseeno za vse ostale...
srebrnibreg
10. 05. 2016 19.52
+3
Šunka katera se v svinjaku v gnoju premetava ti je pa dobra. In ne mi govorit, ker je ta gnojnica posledica pridobivanja hrane ne pa enih cuckov nekaterih lastnikov kateri nimajo prijateljev in ne dobrih ljudi, da bi se z njimi družili pa se rajši s psom. Da ne omenjam kako so nekateri psi zaprti v premajhne prostore.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 20.10
+2
1. Pohlep in uničevanje okolja v namene živinoreje in prašičjereje mi je znan, zato ni treba govoriti o tem. 2. Pes naj bo zaprt v boksu samo ponoči kadar spi, ali če nikogar ni doma. Sicer naj bo v družbi lastnikov. Pes je družabna žival, žival ki živi v tropu in potrebuje veliko gibanja. Kdor ima psa 24ur na dan zaprtega v 1x1m boksu ali privezanega na verigi, brez da bi se kdo z njim ukvarjal (kar največ videvam ravno na PODEŽELJU IN NA KMETIJAH. Tam imajo pse namesto alarma, brez čustvene navezanosti na njih, zgolj orodje za odganjanje nepridipravov, ki je 24ur na dan zaprt v škatli), je skrajno neodgovoren lastnik. Tega v mestnih okoljih še nisem videl, na podeželju in kmetijah pa je še vedno zelo pogost pojav, da se psa obravnava kot stvar, orodje za alarmiranje, s katerim se nihče ne ukvarja, 24ur na dan zaprt v boksu.
karlo6
10. 05. 2016 19.13
+8
V naši banana republiki bi morali sprejeti zakon da so blokovska naselja in stanovana v blokih namenjena ljudem.in ne živalim.Žalostno da se bebav narod sam tega ne zaveda.
posiljatelj
10. 05. 2016 19.07
+5
Nič čudnega, vedno več bo tega. Ljudje v Sloveniji smo proti nasilju psov oziroma njihovih lastnikov v popolnoma brezpravnem položaju . Mir med 22 in 6 uro za pse ne velja, podnevi še manj. Neprestan pasji lajež uničuje zdravje in življenje celih družin. Podnevi, ponoči, sobote, nedelje, prazniki - miru ni nikoli. Se sploh ne bom čudil, ne če, ampak ko se bo komu zaradi neprespanosti totalno strgalo in bo storil še kaj dosti hujšega.
fafajonka
10. 05. 2016 18.56
+2
kako dobro živimo v novi državi je dokaz, da ima vsak pes svojega gospodarja, v socializmu je bilo največ klateških psov.
fafajonka
10. 05. 2016 19.00
+10
Jest peljem po parku mačka na vrvici, pa me vsi s psi debelo gledajo. Ko me je ena gospa s psom videla kako se z mačkom sprehajava, sem slišal za hrbtom opazko, da bodo kmalu še koze peljali na vrvici, pa sem ji rekel, da ne bo nič čudnega, saj se krave s psi že sprehajajo po parkih, menda je bila hudo užaljena......:D
planetiusode
10. 05. 2016 18.53
+10
Za začetek,bi moral lastnike cuckov obdavčit,obvezno zavarovanje proti tretji osebi itd.,kot je to v drugih evropskih državah.
planetiusode
10. 05. 2016 19.04
+13
V Nemčiji ,ko kupiš psa moraš dobiti soglasje sosedov,velikost psa je predpisana,večji oz.nevarne pasme moraš na šolanje,psiho test,plačaš davek...na balkanu po balkansko.
txoxnxy
10. 05. 2016 18.41
+3
Ti ščeneti naj bodo doma na dvorišču zaprt da tega nebo ! Nevek kako zakon sploh dopušča te cucke sprehajat po javnih prostorih !
DonCorleone89
10. 05. 2016 19.47
-3
Tebe je treba zapret da ne bos bedarij govoru!
Sartre
10. 05. 2016 18.38
+13
Ljudje dandanes s svojimi cucki rinejo prav vsepovsod. Ne pobirajo iztrebkov, imajo prosto spuščene in jim dovolijo da urinirajo kamor se jim zljubi. Nekomu gre to očitno v nos.
matejcko
10. 05. 2016 18.47
+14
Mene že, če sem iskren..., ker ni lepšega, ko v jutranji temi nagaziš na cuckov iztrebek, ki se lepo poda v profil zimskega čevlja, nato pa greš npr. na avtobus ali pa sedeš v avto in to cuckovo nesnago namažeš še na tepih in nato na pedalo....ali pa stopiš iz stanovanja, da bi šel v službo, ko sosedova mrcina, rottweiler, priteče z drugega konca stopnišča in te vesga poslini, ja super, sej potem sem tako vzradoščen, da se greva skupaj valjat po ostalih pasjih drekih, kar cucki izjemno radi počnejo....za nagrado mu kupim vrečo, tisto, taveliko, Royal Canyna in pol ga skupi grickava medtem, ko se pogovarjava. Kaj, kaj ste rekli, da cucki ne govorijo???, O to pa ni res, sosed vedno pove, da njegov cucek ne bo nobenga ugriznil, ne znam si predstavljati kako ve kaj se podi po cuckovi betici, razen tako, da se z njim pogovarja in mu je cucek jasno in glasno zaupal, da ne bo ogrizel nikogar...
Verbena
10. 05. 2016 18.37
+15
Zdej eno drži..ogromno psičkov ima zelo neodgovorne lastnike...najprej je potrebno te naučit kaj je odgovornost do živali, kaj ta sme in kaj ne ...tist, ki pa nima drugega dela kot zastrupljat živali je pa sam slabši kot žival !!!
DonCorleone89
10. 05. 2016 18.19
+10
Vse kar pes naredi je človeška napaka!
dugi159
10. 05. 2016 18.19
+18
Ni lepsega ko v tivoliju nagazis petardo . Mislm da bi se lastniki mogl zavedat da je potrebno za svojim kuzkom pospravit. Drugo kar je vsi psi na javni povrsini morajo biti na povodcu . Lastniki pravjo moj ni napadalen se nobenga ni ugriznu. Ne res ne ampak enkrat je zmer prvic. Nekateri ljudje imajo strah pred psi in to je neprijetmo. Ne moremo posiljevati ljudi s svojimi psi. Pa da se razumemo imel sem psa 14 let in nikdar ni bil odvezan v parku.odvezan je bil samo doma na dvoriscu. Torej poanta je ce imas psa na povodcu ne more pojesti zastrupljene klobase
PartyTime
10. 05. 2016 18.10
+12
Da pustis, da drugi dajejo hrano tvojmu psu pa moras bit mal cez les. Naj jim ga da se cuvat za 14 dni ko bo sla na dopust...
viki_kremca
10. 05. 2016 17.47
+7
Malo te klobase bi bilo treba prej njej dat!
User112003
10. 05. 2016 17.29
+8
če tazga ujameš sam po njem!
Zdene Iskra
10. 05. 2016 17.25
+12
Eh, ko bi psi znali govoriti......
proofreader
10. 05. 2016 17.18
+1
Kako pa pojedo strup, če imajo nagobčnik?
CastrumFF
10. 05. 2016 17.29
-9
Res. Po zakonu ga morajo imet. Ce ga nimajo je tudi prav da crknejo.
User112003
10. 05. 2016 17.29
+0
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.31
+7
aink
10. 05. 2016 17.34
+0
pa tud ti moras v tvojem dragem avteku bit prpet pa nesmes vozd v slapah po zakonu ker druge ogrozas na cesti pa si se ziher kdaj vozu v slapah
User112003
10. 05. 2016 17.35
+15
Zakon o zaščiti živali pravi, da mora na sprehodu imeti nagobčnik samo tisti pes, ki je v VURS-ovem registru nevarnih psov. Torej je že koga ugriznil oz. napadel in ga je VURS vpisal kot t.i. nevarnega psa. Čisto vsi psi pa morajo biti na javnih površinah na povodcu in čipirani in cepljeni, kar pa lahko vsak inšpektor preveri, kadarkoli se mu zljubi, tudi v Tivoliju, če te ustavi.
User112003
10. 05. 2016 17.35
-8
nagobčnik in povodec pa ne! nagobčnik takrat ko ni na povodcu mogoče=)?
User112003
10. 05. 2016 17.39
+2
Skrbniki živali in prevozniki živali morajo zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali. Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov: – da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, – da so zaprti v pesjaku ali objektu, – da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let.
User112003
10. 05. 2016 17.40
-5
moja labradorka k se sam crkla ne rabi ne povodca niti nagobčnika=)
PartyTime
10. 05. 2016 18.11
+0
tali?ni tom
10. 05. 2016 17.11
+12
kakšna je kazen za lastnika psa če njegov cucek pušča vodo in blato na tuji zemlji,zidu,fasadi,avtu???
aink
10. 05. 2016 17.16
+0
tud ti si se kdaj poscau na tujo zemljo tko da sam psst
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.19
+14
Eno je zemlja drugo pa je recimo guma ali kolo katero potem mora nekdo pumpati ali ob defektu menjavati in zakaj bi moral nekdo takšno smrdečo gumo prijemati. Doma naj v postelje in po mizah lulajo, če vam to paše le tuje pustite pri miru.
aink
10. 05. 2016 17.22
-5
ECantona
10. 05. 2016 17.22
-1
Blato mora lastnik pobrati in odstraniti. To je po zakonu. Za vodo pa spet odvisno od lastnika. Jaz svojega psa cuknem stran, ker je po svetu preveč vama podobnih in se mi resnično ne da ubadati s takim pacienti.
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.28
+5
aink- nisem dolžan za drugim dre kom prati avto in, če ga perem ga perem za svoj denar ne za tistega od lastnika psov kateri ga pušča onesnaževati.
ECantona
10. 05. 2016 17.40
-5
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.53
+9
ECantona- nikakor, ker ne spim v postelji s psom in ne hranim psa iz svojega krožnika kot marsikateri lastnik psa. Za mene je človek človek in žival žival in se točno ve kje je komu mesto. Sicer sem pa doma z kmetije in sem živel ob živalih ne pa z živalmi.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 17.57
+4
Kakšna je kazen za ljudi, ki s svojimi ravnanji onesnažujejo naravo in naš PLANET vodijo v propad?... Nekatere bolj moti pasji urin, kot to, da se dušijo v izpustih toplogrednih plinov....
srebrnibreg
10. 05. 2016 18.01
+4
Pasji urin mene moti na moji lastnini. Kateri pa meni, da je to prav pa naj pove, da svoj urin pustim na lastnini tistega.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 18.12
+2
waco: 1. Pes smrdi, če ga ne stuširaš vsaj 1x tedensko, tako kot človek. 2. Če pes odvaja doma in vedno na istem mestu to pomeni, da ga ne voziš dovolj na sprehod. Pes odvaja kadar je fizično aktiven in vedno odvaja čimdlje od mesta kjer se prehranjuje (torej na sprehodu). Očitno ga sploh ne voziš na sprehod... srebrni: Zakaj ne ogradiš svoje lastnine in onemogočiš psom dostop do nje... Pa namesti ograjo okrog svoje parcele, pa podri vsa drevesa, da ne bojo ptiči kakali na tvoj avto....
ECantona
10. 05. 2016 18.24
-2
Jaz si srebrnega predstavljam kako z avtom stoji ob cesti in v zrak meče kamne, ker se je nanj ravnokar podelal golob. Pa bodi brez skrbi. Po tvojih objavah mi ni treba razlagati, da si kmet.
srebrnibreg
10. 05. 2016 18.25
+0
Franc- moj avto ne dela škodo nikomur, če je nekje postavljen in naj njemu nihče ne dela škodo, če ni na njegovi lastnini. Po tvoji logiki tudi ta oseba ni nič kriva in naj si lastniki psov svojega psa pazijo, da ne bo pojedel strupa. Pod drevesa pa itak ne postavljam avta in ptič se navadno pokaka, ko vzleti z drevesa.
srebrnibreg
10. 05. 2016 18.26
+5
E- nisem več kmet le napisal sem, da sem z kmetije doma. Mi pa biti kmet ne bi bilo sramota, ker jem njihove žulje in vem kako težek kruh je biti kmet.
ECantona
10. 05. 2016 18.27
+6
Kako to da ne dela škode? Onesnažuje zrak katerega dihamo. S tem, da se to malo težje odstrani, kot pa pasji urin z gume.
ECantona
10. 05. 2016 18.28
-1
Kakopak nisem mislil kmet, kot kmetovalec, ampak kmet kakršen si ti.
srebrnibreg
10. 05. 2016 18.45
-2
Če kmet pomeni to, da nočem, če kdo dela nesnago v naravi in meni ter verjetno kot vidim po postih tudi marsikomu drugemu sem z veseljem kmet. Vi onesnaževalci narave in škodljivi drugim pa še to ne morete biti.
ECantona
10. 05. 2016 19.05
+5
Ti z avtom onesnažuješ naravo in zrak katerega dihamo. Prosim razloži kako je to manj nevarno, kot pa pasji urin na zemlji.
srebrnibreg
10. 05. 2016 19.09
+2
Nisem pisal o nevarnosti ampak o onesnaževanju, nekulturnosti, nehigieničnosti in podobnem s strani psov in njihovih lastnikov. Jaz tega ne počnem drugim in naj drugi tega ne počnejo meni. Zelo enostavno za razumeti le normalen človek moraš biti ne se pa spustiti na nivo živali.
ECantona
10. 05. 2016 19.12
+1
Seveda, da nisi, ker avto in njegovi izpušni plini so nevarni za okolje urin pa ne. Pisal si o nesnag. Pa razloži to.
ECantona
10. 05. 2016 19.14
+0
Nivo živali praviš? Malo višje si pisal o tem, da bi šel k meni urinirat po pohištvu.
tali?ni tom
10. 05. 2016 19.19
+3
kardinal, vse je v priučitvi! ti tudi kjer te prime? madona,eni ste popolnoma mim s temi cucki! in o ograjah pisat,zakaj bi lastniki svojo lastnino ograjevali,če lahko lastniki psov kar morajo tudi po zakonu čistiti za njim! mimogrede,v resni demokratični zadevi kjer je privat zemlja pač pivat,nedotakljiva se brani z vsemi sredstvi! tudi skrajnimi! tle pri nas bi pa , sploh meščančki blatil kjer se jim zljubi! kupite si travnik,njivo pa naj vaš pes opravlja potrebo tam po vašem krompirju,solati,korenju in podobnem! na vasi je še slabše, se po travniku in potem seno pokosiš ki je seveda pono pasjih iztrebkov,to zviješ v bale in kaj,ovce krepajo zaradi tega! folk se niti ne zaveda kaj vse to za sabo vleče! sem pa za zakon da vsak ki ma psa , a nima svoje zemlje za njegove aktivnosti plača recimo ene dva,tri tisočake na leto! pa bojodrugi čistili za vašimi "ljubljenčki"!
srebrnibreg
10. 05. 2016 19.49
+2
EC- samo zato, da vidiš kako je to, ko tvoje ščene urinira po moji lastnini. Milo za žajfo.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
10. 05. 2016 19.53
+0
srebrni, wacko: Ostanejo ti pravna sredstva kot je civilna tožba... Če ti je pasji urin naredil materialno škodo na avtomobilu, potem si upravičen do nadomestila. Lepo vloži tožbo zoper lastnika psa, ker pes ni nič kriv, psa samo lulat tišči. Kdor pa ne pospravi za svojim psom ko gre na veliko potrebo pa ga lahko prijaviš, ostalo ureja občinsko redarstvo in izreka globe. V primeru da ti je bila s pasjim iztrebkom povzročena tudi materialna škoda (katero lahko dokažeš) pa si upravičen tudi do denarnega nadomestila, zato kar veselo na sodišče... V nasprotnem primeru pa ti preostane, da svojo parcelo ogradiš, onemogočiš dostop do nje in tako je stvar rešena. Pri privatni lastnini je tako: dokler ni ograjena ali jasno označena, da gre za privat lastnino, potem lastnik dovoljuje, da se po tej površini lahko prosto gibajo ljudje. V primeru, da je parcela ograjena pa se gibanje po njej smatra kot motenje posesti. Zato kar veselo postavi ograjo.
morituri
10. 05. 2016 16.58
+13
Mislim, da nekoga verjetno, bolj kot psi, moti to, da lastniki psov nočejo pobirati kakcev od psov, ki ležijo vse naokrog.. Verjetno pa je zelo daleč, da te nekaj moti in da zaradi tega začneš moriti. Morda je res kaj globjega v tej zadevi.
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.05
+10
Več psihičev je ne samo eden in to so vsi kateri za svojim psom ne pobirajo iztrebkov in jim puščajo onesnaževati tujo lastnino.
tali?ni tom
10. 05. 2016 17.12
+2
aink
10. 05. 2016 17.14
-2
kaj a ti je kdo domov prpelu psa na dvorisce srat al kaj ne razumem vecinoma so drekci na javnih povrsinah na katerih tudi mene motijo kar se pa tvojga komentarja tice si mi pa kr mal sumljiv ratu mogoce pa ti strup meces
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.16
+3
Kot prvo je moj avto res postavljen na javnem kraju ampak to ne dovoljuje nikomur, da po njem lula in kot drugo, torej na javnih površinah po tvojem lahko vsak počne kar hoče. Torej oni lahko tudi strup meče.
aink
10. 05. 2016 17.21
+0
napisou sm da tam tudi mene motijo dreki tam kjer se otroci igrajo ljudje sprehajajo itd... torej ce mas auto postavljen na javnem mestu se moras zavedat da je avto ispostavljem mnogim faktorjem ki tebi morda nebojo vsev ampak se zmeri ti to ne daje pravice da podpiras oziroma meces strup psom kaj po ko se ti ptic poserje kaj pravis na to treba vs postrelt al kaj
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.27
+1
Nikjer nisem napisal, da to podpiram. Pišem pa o vzroku zakaj je nekdo tako reagiral in se maščuje psom zaradi butastih lastnikov. In še enkrat. Kjer koli je moj avto na javni površini je še vedno moj in ga nihče nima pravice z ničemer onegaviti in poškodovati.
aink
10. 05. 2016 17.35
+3
zato mas pa zavarovalnico pa cenilce pa ko se ti ksn kuza poscije na gumo pojdi prijaviti skodo pa se ti bojo vsi smejali ker skode ni cudno kaj ne
srebrnibreg
10. 05. 2016 17.54
-1
aink- ko bo 2 kg kladivo letelo v psa ali lastnika potem bo nekdo drugi šel na zavarovalnico ne jaz.