Slovenija

Koga lovita Janković in Virant?

Ljubljana, 11. 10. 2011 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Morda neopredeljene volivce in tiste, ki se volitev sicer ne bi udeležili? Kaj so se politiki dogovarjali v ozadju? Kdo bo obtičal pred zaprtimi vrati parlamenta? Kdo bo uničen in kdo oslabljen? Kampanja bo razgibana, saj ne bo temeljila le na spopadu dveh strank.

Virant in Janković
Virant in Janković FOTO: POP TV

Vstopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega ministra Gregorja Viranta v volilno tekmo sta po mnenju analitika Igorja Pribca analogna - oba pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce. To, kar pomeni vstop Jankovića za levico, pomeni vstop Viranta za desnico, je dejal Pribac. Jankovićev vstop je sicer po njegovih besedah nekaj, kar se je pripravljalo dlje časa, Virantova napoved kandidature pa je presenečenje, a oba bosta lovila volivce, ki so neopredeljeni oziroma se volitev sicer ne bi udeležili.

Tako Janković kot Virant po mnenju Pribca odpravljata pomanjkljivosti, ki jih je javnost identificirala pri voditeljih obeh doslej najmočnejših strankah - pri predsedniku SD Borutu Pahorju je to pomanjkljivost učinkovitosti in uspešnosti menedžeriranja, ki jo javnost vidi v Jankoviću, pri predsedniku SDS Janezu Janši pa pomanjkanje demokratične kulture in neobremenjenosti s sodnimi zadevami.

Kdo je uničen in kdo oslabljen?

Janković
Janković FOTO: POP TV

Po besedah analitika Mateja Makaroviča pa je paradoksalno, da Jankovićev vstop bolj ogroža levico kot desnico, "saj pomeni predvsem uničenje LDS in Zares ter bistveno oslabitev za SD".

Medtem ko Pribac meni, da vstopa Jankovića in Viranta pomenita močan svež pritisk na sredinsko opredeljene volivce, kamor napadata vsak s svojega pola, je Makarovič prepričan, da Janković zaradi nekaterih trdih ideoloških opredelitev "težje doseže sredinske volivce, zato predstavlja za desno stran političnega prostora manjšo grožnjo".

Ne Makarovič ne Pribac pa ne verjameta, da se je Virant za svojo kandidaturo dogovoril s stranko SDS in tako pridobil volivce desne sredine ter zagotovil Janši večino pri oblikovanju koalicije. Kot pojasnjuje Makarovič, tu ni zarote, saj je nejevolja na strani SDS izjemno pristna. Pribac pa pravi, da tudi če se je Virant za svojo kandidaturo dogovoril s SDS, to ne spreminja položaja. Prav tako analitika ne verjameta, da bi se za sodelovanje na volitvah dogovorila Janković in Virant.

Nič več le spopad Janše in Pahorja

Virant
Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Glede napovedanega sodelovanja na volitvah Viranta, Jankovića in tudi novonastale stranke Trs Pribac meni, "da bo nekdo obtičal pred zaprtimi vrati parlamenta". Jankovićev in Virantov vstop po besedah Pribca tudi pomeni, da smo se izognili temu, da bi volilna kampanja temeljila le na spopadu med Janšo in Pahorjem.

Možnosti Pahorja in njegove stranke so po mnenju Makaroviča z Jankovićevim sodelovanjem na volitvah še dodatno zmanjšane. Janković je za SD z vidika njenega dolgoročnega preživetja in uspeha "bistveno usodnejša grožnja kot Janševa SDS", je pojasnil.

Če bi se Janković odločil za sodelovanje na volitvah, sam pa za poslanca ne bi kandidiral, bo to po Makarovičevem mnenju zlahka razumljeno kot podcenjujoč odnos do volivcev. "V urejenih demokracijah je zelo neobičajno, da si nekdo želi biti predsednik vlade, ni pa pripravljen pod nobenim pogojem sedeti v parlamentu. V politiki se torej vidi izključno kot vodja ali pa nič," poudarja Makarovič.

Po mnenju Pribca pa je verjetno, da Janković sam ne bo kandidiral za poslanca, saj je kot župan v moralnem precepu, ker je svojim volivcem obljubil, da bo županoval do konca mandata. Če pa bo pozneje prejel podporo za mandatarja, bo to pred volivci lažje upravičil. Elegantnost te rešitve je po njegovih besedah tudi v tem, da Janković tradicionalnim strankam levice tako ne bi odvzel toliko glasov, SD bi ostala vodilna stranka na levici, prav tako pa bi olajšal prehod v parlament drugim manjšim strankam z levice.

Preberite tudi: Pred novinarji in množico ljudi, ki so se zbrali na Kongresnem trgu, je ljubljanski župan Zoran Janković povedal, da se je odločil, da gre na parlamentarne volitve, in sicer s programsko stranko, ki bo odprta za vse.

Po Virantovi napovedi o samostojni listi na volitvah so v SDS neprijetno presenečeni. Erjavec je njegovo kandidaturo označil za "pasjo bombico", Kresalova in Jelinčič pozdravljata široko izbiro, Golobič napoveduje konec tranzicije tudi na desnici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
12. 10. 2011 14.49
kiss-my-as Bravo Virant, si eden redkih desničarjev, s katerim se da kulurno in z argumenti pogovarjat. Želim ti da svojemu nekdanjemu strankarskemu kolegu JJ pokažeš kako se dela. ....in da mu odvzameš čimveč glasov seveda... --Zdaj mora le še prestat napad in ustrahovanje desnice. Upajmo, da bo dovolj trden.
AnyColour
12. 10. 2011 14.43
na koncu bosta pa skupaj potegnila ..... saj sta tako rekoč družina
Jimi1
12. 10. 2011 12.36
Zanimivo, da so politično higienično čiščenje na levici podprli botri (trojčka).... Kar je preveč, je pač preveč. To je bilo čutiti že zadnje mesece, ko je Pahor nakazoval, da je prišel v konflikt s svojimi botri, LDS so raztrgali herojski ps(precej hujši okostnjaki so Hypo in NPU...)i, Zares pa laži okoli lastništev slamnatih podjetij in kanaliziranja poslov..... Jesen je včeraj postala zanimiva !
godhead
12. 10. 2011 08.13
noben izmed njiju ni primeren, enostavno nista vredna zaupanja na podlagi dosedanjega delovanja.
major1
11. 10. 2011 22.05
Združita se, saj kri ni voda - žlahta bo harala, v škodo poštenih državljanov.
periot22
11. 10. 2011 21.17
Oba lovita naivne volivce!!!!
enaneza
11. 10. 2011 19.38
Virant je ulovil na primer mene. Janković me pač ne more. Toliko se pa še cenim.
Maček2
11. 10. 2011 18.42
gizadlinka
11. 10. 2011 18.27
virant je doslej naredil le zgago v javni upravi s svojim plačnim sistemom, kjer lahko napreduješ, ne da bi za to več delal (ne da bi se kje poznalo).
gizadlinka
11. 10. 2011 18.25
ko bi bil kak kandidat lep, samski, bogat in še pameten, bi tudi jaz šla volit, da bom pa volila te, ki skrbijo le zase in za svoje otroke, da imajo vsega v izobilju, pa nisem tako neumna.
kiss-my-ass
11. 10. 2011 18.24
Bravo Virant, si eden redkih desničarjev, s katerim se da kulurno in z argumenti pogovarjat. Želim ti da svojemu nekdanjemu strankarskemu kolegu JJ pokažeš kako se dela. ....in da mu odvzameš čimveč glasov seveda...
pehtateta
11. 10. 2011 18.23
Jaz bi tudi kandidiral! Saj res, jaz tudi.
gizadlinka
11. 10. 2011 18.21
saj tisti, ki sedaj ustanavljajo t.i. nove stranke, so sami stari asi, so bili doslej v okrilju drugih strank, sedaj so jim pa zrasla krila. In spet bodo bogatele njihove družine, mi navaden narod pa rabijo le za svoje glasove.
Sandi Bogataj
11. 10. 2011 18.16
Jankovič naj zmaga!!!!
iPlayRock
11. 10. 2011 18.08
Ko berem te komentarje se mi določeni ljudje kr smilijo. Treba je končno doumet, da nobena stranka v parlamentu nima več legitimnosti niti sposobnosti za vodenje države. Čas je, da damo priložnost drugim, ki še niso padli v podlo politiko, ki se trenutno dogaja, ampak imajo svež zagon in nove sposobnosti. Vsi težite z aferami in sodišči, dvomim, da je večina prebrala obtožnice ali da se poznajo dejanske in pravne okoliščine. Vsi se le znate delati pametne in izbirate strani, ki jih ne poznate. Nekaj pa se le ve; svež veter je zapihal, Slovenija pa jadra mimo nesposobnežev.
Esprit
11. 10. 2011 17.36
Mislim, da še kakšno leto, dve, potem pa bodo tudi Slovenci na nivoju razumevanja tistih, ki po svetu protestirajo. Vsak izmed teh kandidatov, ki je trenutno znan, spada pred sodišče in niti približno v noben parlament. Sami ti ljudje sploh ne predstavljajo težave, saj so zgolj navadni izkoriščevalci, približno enako kot vampirji, pijejo kri narodu počasi do konca. Problem so zgolj ljudje, ki kljub dogajanju po svetu, še zmeraj ne dojemajo kaj je problem in vidijo v teh naših političih simbolih absurdnosti celo rešitve.
LambadoTheGreat
11. 10. 2011 17.31
Predvsem je jasno, da LDS in Zares nimata več možnosti za Državni zbor, saj bo njune glasove "ukradel" Zoky. Drugače pa bo Zoky pobral še precej glasov SDja in DeSUSa, mogoče kakšnega dosedaj neopredeljenega, skratka uglavnem samo glasove levice. Sredino bo tukaj okupiral Virant, ki pa desnici ne bo pobral veliko glasov, sploh ne, če se misli še naprej opredeljevati za liberalca *.
......nja
11. 10. 2011 17.30
Kolk podpisov rabiš za kanditaturo? Sem se pravkar odločila,da bom kandidirala! Res rabimo svež in prijazen veter v naši alpski deželici!
binne
11. 10. 2011 17.30
Meni pa ni jasno, kako ste lahko tako lahkomiselni. Zoky in pristaši imajo vsi denar naložen v tujini in poslujejo preko firm v davčnih oazah. Torej niso patrioti in plačujejo davke SLO !! Kako lahko obljublja dobro za slo če pa sam ovinkari kar se tiče davkov? Seveda, še bolj bodo nabili davke , da bodo napolnili blagajno, ker oni pri tem ne trpijo. Tudi kazni se bodo zvišale, če se spomnite - je že davno v lj stal prekršek za nepravilno parkiranje 200eur? mislim, da je denarna kazen določena za celo slo enako. ne more lokalni šerif delati po svoje !! in kaj lahko pričakujete sedaj?? samo še slabše, ker itak naši politični veljaki težijo k bogatenju ne pa za narodov blagor. dobesedno so neke vrste kapitalisti, ki ne ustvarjajo dobička ampak ropajo državo. kdaj se bo kaj spremenilo?? dokler bomo hlapci in verjeli na besedo ne bo nič. vsak bi moral za svoja dejanja odgovarjat pred ljudstvom !! če ga ljudstvo izvoli, mu lahko tudi sodi!! naše pravosodje je itak nesposobno, še vedno so se vsi krivi oprali zaradi nepravilno speljanega postopka!!! halo!!!! no, zdej pa brž na volitve
kameltrajbar
11. 10. 2011 17.23
..jankovič&virant sta ga orng nasadla.....:))))