Slovenija

Kaj so podpisali Janša, Virant, Erjavec, Žerjav in Novakova?

Ljubljana, 29. 01. 2012 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicijski partnerji so objavili pogodbo, v kateri so zbrani njihovi načrtovani ukrepi. V njej so zapisali, da si bodo prizadevali, da bodo odločitve, ki bodo sprejete v vladi in DZ, skladne s koalicijsko pogodbo.

Koalicijske stranke so na svojih spletnih straneh objavile koalicijsko pogodbo, ki nosi ime Pogodba za Slovenijo 2012–2015. Ta obsega 71 strani, v njej pa so opredelili svoje sodelovanje v naslednjih letih. Kot so zapisali v dokumentu, koalicija SDS, Liste Virant, DeSUS, SLS in NSi temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva ter prevzemanja odgovornosti za upravljanje z državo. Pogodbo si v celoti lahko preberete tukaj.

Obljuba, da bodo delovali za blaginjo Slovenije

Koalicijski partnerji so se v pogodbi zavezali, da bo koalicija delovala za blaginjo Slovenije. Obljubili so, da v okviru dela državnega zbora in vlade ne bodo odpirali vprašanj interpretacije dogajanj v drugi svetovni vojni in po njej in se bodo držali načela, da naj politika o teh vprašanjih spregovori samo v primeru, ko se je sposobna poenotiti.

Zavezali so se vrednotam strpnosti, spoštovanja etničnih in drugih manjšin ter spoštovanja drugače mislečih. Politika se ne bo vmešavala v delo medijev, uredništev in novinarjev, predsednik vlade in ministri pa bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju, so zapisali v pogodbi.

Pokojnine bodo do konca leta zamrznjene, usklajevati se bodo začele od 1. januarja 2013 dalje

Institucije javne uprave nameravajo skrčiti za najmanj 10 odstotkov, načrtujejo pa tudi zmanjšanje števila zaposlenih oziroma stroškov dela v državni upravi in javnem sektorju. Rast plač v javnem sektorju se bo ravnala po rasti plač v gospodarstvu. Plačna nesorazmerja bodo odpravljena skladno z že sprejetimi dogovori.

Koalicijski partnerji so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo takoj sprožili oblikovanje novega socialnega sporazuma in medgeneracijskega dogovora in socialne partnerje povabili k sooblikovanju rešitev, ki bodo povečale blaginjo.

Ko gre za pokojninsko reformo, koalicijski partnerji napovedujejo pokojnine, ki ob zagonu ugodnih gospodarskih razmer ne bi bile nižje od 60 odstotkov povprečne plače, dolgoročno pa bi se ta raven približala 72 odstotkom. Pokojnine se bodo usklajevale v 60 odstotkih z dejansko rastjo plač in v 40 odstotkih z rastjo življenjskih stroškov dvakrat letno od 1. januarja 2013 dalje, z interventnim zakonom pa bodo pokojnine zamrznili do konca letošnjega leta.

V zdravstvu pa predvidevajo dopolnitev javne zdravstvene mreže s koncesijami, ki jih bodo podeljevali na osnovi javnih razpisov in s sklenitvami pogodb za časovno opredeljeno obdobje. Sprejeli bodo ukrepe za povečanje vpisa na medicinsko fakulteto.

Dopolnilno zavarovanje bodo preoblikovali na način, da bodo zagotovili kritje košarice pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in uvedli sistem večjega števila ponudnikov obveznega zavarovanja, če bodo ugotovili, da je to primerno.

Koalicijsko pogodbo so podpisali predsedniki SDS, SLS, DeSUS, NSi in Liste Virant.
Koalicijsko pogodbo so podpisali predsedniki SDS, SLS, DeSUS, NSi in Liste Virant. FOTO: Miro Majcen

Med takojšnjimi ukrepi na gospodarskem področju so ...

Koalicijska pogodba med takojšnimi ukrepi na gospodarskem področju izpostavlja odpravo strukturnega javnofinančnega primanjkljaja, stabilizacijo javne porabe, odpravo kreditnega krča, izboljšanje plačilne discipline, zmanjšanje stroškov dela in spremembo dohodninske zakonodaje ter večjo podporo podjetnikom.

Več kot 1300 ljudi, ki dežurajo v policiji, civilni zaščiti, poklicnih gasilskih brigadah in v centrih reševalnih vozil, nameravajo združiti v nekaj skupnih centrov, kar pomeni, da bi potrebovali le okoli 400 oseb za 24-urno delo, menijo koalicijski partnerji.

Za oživitev gospodarstva in posledično odpiranje novih delovnih mest je predvideno pospešeno vlaganje v javno infrastrukturo. Nadaljevali bodo z modernizacijo cestnega in železniškega omrežja. Ohranili bodo obstoječi vinjetni sistem cestninjenja osebnih vozil, z elektronskim cestninjenjem osebnih in tovornih vozil v prostem prometnem toku pa bodo nadaljevali po sprejetju enotne odločitve na ravni EU.

Na področju energetike so med drugim predvidene naložbe v obnovljive vire za pridobivanje elektrike. Predvideno je nadaljevanje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, in sicer ob reviziji stroškov in upoštevanju posledic izgradnje na višino tarif za uporabo prenosnega elektroenergetskega omrežja. Proučili bodo tudi možnost gradnje drugega bloka krške nuklearke s sočasno proizvodnjo toplote za večja mesta v radiju 100 kilometrov.

AUKN bodo nadomestili z "drugačno rešitvijo"

Koalicijska pogodba predvideva sprejem strategije upravljanja kapitalskih deležev države v prvem polletju. V bankah in zavarovalnicah je predvidena ohranitev deleža države pri 25 odstotkih in eni delnici, v državni lasti bi ostala infrastruktura. AUKN bi nadomestili "z drugačno rešitvijo", ki bi zagotovila uveljavljanje načel OECD.

Koalicijski partnerji pravijo, da si bodo prizadevali, da bodo odločitve, ki se sprejemajo v vladi in DZ, skladne s koalicijsko pogodbo.
Koalicijski partnerji pravijo, da si bodo prizadevali, da bodo odločitve, ki se sprejemajo v vladi in DZ, skladne s koalicijsko pogodbo. FOTO: Miro Majcen

O arbitražnem sporazumu

Sodne zaostanke nameravajo odpraviti v petih letih, standardni rok reševanja običajnih pravdnih in kazenskih zadev pa skrajšati na šest mesecev na prvi stopnji in na tri mesece na drugi stopnji.

Stranke obljubljajo, da bodo "dosledno delovale za ohranitev slovenske ozemeljske celovitosti". Napovedujejo, da bo zunanje ministrstvo nemudoma pristopilo k pripravi podrobne opredelitve vsebine mejnega spora, kot predvideva arbitražni sporazum, pri čemer bo Slovenija svojo zahtevo oblikovala upoštevaje vsa zgodovinska in druga dejstva, vključno z upoštevanjem načela pravičnosti.

Na področju zunanjih zadev so se koalicijske partnerice v pogodbi dogovorile za preureditev zunanjega ministrstva in slovenske diplomatsko-konzularne mreže.

Kultura brez samostojnega resorja

Kot piše v pogodbi, so temelji slovenske države zgodovinsko postavljeni na slovensko kulturo. Koalicijska pogodba pa predvideva združevanje ministrstva za kulturo z ministrstvom za šolstvo in šport ter reorganizacijo ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Obetajo se tudi spremembe na področju izobraževanja. Omejitev vpisa v gimnazije, odprava selekcijske funkcije mature, vzpostavitev pogojev za lažje in hitrejše ustanavljanje zasebnih šol in vrtcev, so le nekatere od sprememb, ki jih predvideva koalicijska pogodba.

Koalicijsko pogodbo si lahko v celoti preberete v spodnji priponki.

Pogodba za Slovenijo 2012–2015
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aleš adami? 1
21. 04. 2012 13.58
TREBA REŠITI GOSPODARSTVO,TODA NE NA REVNIH,KOT SO MLADINA,UPOKOJENCI,ZAPOSLENI,KI ŽE TAKO NEKATERI DOBIVAJO NIZKE DOHODKE ALI PA NE DOBIJO NIČ.TREBA NAJPREJ ZAČETI PRI VRHU DRŽAVE VARČEVATI,POTEM BOMO TUDI LJUDJE ZAČELI,NE PA DA SE NEKATERI ŠIRIJO Z SVOJO EGOM.NAJ NAJPREJ REŠI Z TEMI,KI IMAJO PONARJENE SPRIČEVALA,KUPLJENI MAGISTERI,...TAKE JE TREBA TAKOJ ODSTAVITI,KER DAJEJO SLAB VTIS NA DRŽAVNI ZBOR,TAKI NE MOREJO ZASTOPATI LJUDSTVO.NAJ VLADA IN DRŽAVNI ZBOR NEKAJ NAREDIJO NA TO ZADEVO.
I_LL_BE_BACK
30. 01. 2012 10.55
+1
Zdej to pogodbo lahko preberejo birokrati, sindikati in opozicija da se pripravijo na blokado. Že videno.
osamosvojitelj
30. 01. 2012 08.49
+3
Kaj je potem to, nova slovenska ustava?
kmardra
30. 01. 2012 07.27
+10
Kaj so podpisali ? Da bodo kradli več !!!
spidi33
29. 01. 2012 20.56
+15
po moje, te solate sploh niso prebral, ampak jim je IJJ, kar po domače razložu, da če ga ne podprejo so odpisani.......
gajba1
29. 01. 2012 21.53
+0
Marinaconti
30. 01. 2012 00.27
-4
po moje, kot je iz zgornjih "pametovanj"razvidno, ministrstva za kulturo - Slovensko, sploh ne potrebujemo, ker se tukaj vidi "razkošje" balkanske kulture..... Pri teh ljudeh kulure kratkomalo ni! Zakaj bi pa poem potrebovali ministrstvo za kulturo?
ironi
30. 01. 2012 11.30
Strokovnjak Vam je na TV povedal, da bo KULTURA tako urejena, kot jo ima Nemčija in Avstrija, saj povzemamo njihovo zakonodajo kot članica EU-ja. Torej nič novega, le nekaj birokratov manj!!
titovka
29. 01. 2012 19.56
+3
-IZDAJO IN KAKO SE USTVARI NEDEMOKRATIČNA OBLAST!!!!
cepec22
29. 01. 2012 19.10
+15
Novakova, ki je sovraznik te dezele in je to javno pokazala z izjavo v Italiji, kako je sploh ona lahko v vladi? Sovraznik naroda , ki siri lazno propagando, naj bi bil med nasimi voditelji? Ali nihce tega ne vidi v dezeli Kranjski? Narobe mora biti zelo hudo, da se sploh kaj takega lahko zgodi in da je v vladi neizvoljeno vodstvo, ki nima in ne bo imelo podpore ljudi. To ni normalno in ne demokraticno pa brez zamere!!
toncek.bb
29. 01. 2012 19.21
+7
RKC - treba se kj povedat? tok o tem, da sta cerkev in država ločena...bruh!
saintjozef
29. 01. 2012 19.00
+5
A je BB tud v koalicijski pogodbi? Hehe, to bo še veselo!
bljak janša
29. 01. 2012 18.19
+18
ja omejitev vpisa v gimnazije - kar bo dovoljeno samo sinovom elite, vsi ostali pa v proizvodnjo. lažje ustanavljanje zasebnih - beri cerkvenih šol in vrtcev - seveda z državnim financiranjem , in za potrebe elit. potem pa slabše državne šole in elitne zasebne. Amerikanizacija seveda.
toncek.bb
29. 01. 2012 19.22
+10
gripson
29. 01. 2012 18.16
+5
Ja, danes pade loto, ker je ivan postal predsednik šele bodoče vlade...
gripson
29. 01. 2012 18.10
+4
Odličen naslov - tudi jaz se sprašujem kaj so podpisali...
hanoveranec
29. 01. 2012 17.58
-14
Zakaj predsednik države predsedniku Vlade Republike Slovenije NI čestital, temveč je le prefinjeno, s sarkazmom in pokvarjeno diplomatsko zaželel veliko uspehov. Ja zakaj????, KJE SO SEDAJ NOVINARJI, DA BI ZAZNALI TO PREDSEDNIKOVO RAVNANJE.... Pa nič zato, čestitali smo mu državljani, čestitala mu je EVROPA, SVET, TO ŠTEJE, predsednik bo pa v jeseni tako ali tako lahko le še kofetkal s Kučanom. Vseeno tu so razlogi, kje: Ker s prvim predlogom in pod vodstvom foruma 21 z Jankovićem zaradi Jankovićeve nesposobnosti, zaradi neusklajenega programa in nepripravljene koalicijske pogodbe, zaradi zavedanja, da bo Janković ob ponovnem predlaganju pogorel, se je Tuerk domislil slepilnega manevra z Voljčem, tako, da bi se lahko častno umaknil, toda to smo državljani spregledali in tega mu ne bomo pozabili. Tuerk se je neizmerno veselil ob ne pozabimo samo relativni zmagi Jankovića, zato je razočaranje še večje, razočaranje je bilo veliko tudi ko je Tuerk začel uvidevati kdo je Janković kakšna znanja ima, kašno maslo na glavi ima in kaj vse ne zna, pa tudi Evropa in svet sta se zgrozili ob njegovi realtivni zmagi. Tako je Tuerk, človek kot je (pohlepen, oblastodržec, zapravljivec javnega denarja, narcisoidneš,...) ostal gol in je pokazal kdo pravzaprav je in kdo z njim upravlja (FORUM 21). Ali je ta človek vreden našega zaupanja, NE NIKDAR VEČ, moral bi odgovarjati za to ker svojega dela ne opravlja v korist VSEH dražavljank in državljanov. Tako kot je pomlad prišla v času zime tako bo tudi jesen prej prišla, v to verjamem, ljudje imamo spomin. Citat iz pisanja Radota Pezdirja "Spoštovani predsednik Türk, priznajte na glas: za vas in za sive strice iz ozadja so bile predčasne volitve instrument pokoritve levice in ustavljanja SDS. To, da ta država nevzdržno drsi v stečaj in da je nujno programsko usklajevanje političnih strank, pa je za vas očitno samo tehnična podrobnost".
Comster
29. 01. 2012 17.29
+9
Ne mi pisati kaj!, v pogodbi mora biti opisano KAKO! in neuki bodo hvalili to koalicijsko pogodbo. Še Palomin WC papir je boljši, dasiravno se ne pretrga na perforaciji. Tudi koalicija se bo drugje pretrgala, 5 v 1 ne gre!
Marinaconti
30. 01. 2012 00.29
-2
Če ne znaš deliti 1 z 5, pa vprašaj kakšnega tretješolca osnovne šole....
lpAds
29. 01. 2012 17.29
+3
obljuba dela dolg. :)
spidi33
29. 01. 2012 20.46
+5
mangan
29. 01. 2012 16.58
+1
Bencin se je pocenil za 2 eura. Bravo nova vlada.
chadmaster1
29. 01. 2012 17.17
+4
en sodček nafte je cenejši 1 ˘$dolar in ne veseli se prehitro ker so napovedali v EU, da ne bodo kupovali Iranske nafte zato pričakujte HUDO PODRAŽITEV KMALU!
gripson
29. 01. 2012 18.11
gripson
29. 01. 2012 18.11
+1
freexgirl.
29. 01. 2012 16.53
-1
"Zanimivo, Janković ni prejel ene mednarodne čestitke,razen Bandičeve, Janši čestita EU in veliko drugih med.predstavnikov #mandatar #fact"
Khosrow
29. 01. 2012 17.18
-4
Vavu, kralj je zej.....Eu...!!! res??? ne morm verjet.......dej nehi..
Uporabnik113189
29. 01. 2012 17.29
+6
Ne vem kaj bi bilo tukaj zanimivega, saj Janković ni postal mandatar, čemu potem čestitke?
freexgirl.
29. 01. 2012 17.44
+3
prav imaš... še bolj zanimivo je, da ni dobil nobene, ko je postal relativni zmagovalec, niti ni dobil pred volitvami nobene podporne želje
freexgirl.
29. 01. 2012 19.00
-2
night... Zabavna primerjava. Kako pa nekomu voščiš relativni rojstni dan? ;) Lahko pa nekomu v naprej izraziš podporo, lepe želje,... kot so to vidnejši predstavniki EU in drugi, storili že dva meseca nazaj pred volitvami Janši. Sedaj pa so mu še voščili. In če je tako neobičajno čestitanje že na volitvah, zakaj je Jankoviću voščil Bandič? :)
papaaa!
29. 01. 2012 20.25
-5
babe, pomijte posodo in pejte spat! relativni rojstni dan!? za vas sta kohovnica in pomivalno korito, osnovno orodje! lepo nam je šlo, ko so moški sestavljali parlament ( razen poszončeve, ki je itak 98% časa prespala). trideset bab v parlamentu in kaj smo dobili po treh letih? štalo!!!
crtomir2
29. 01. 2012 16.20
+5
Kaj bodo pa naredili z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem?
kofetka
29. 01. 2012 16.14
+0
pa kontracepcijo bo treba plačat, pa še fajn prosit zanjo.....v NM zdravstvenem domu je že lep čas tako
hellcat666
29. 01. 2012 16.22
+1
gripson
29. 01. 2012 18.13
+0
thc_4u
29. 01. 2012 16.03
+7
mogoce se pa vrnem v slo :)
gulmor
29. 01. 2012 16.02
+18
Vse racionalizacije pozdravljam. Vendar se bojim, da se bo le nadaljevalo, kar se je prekinilo 2008. Nastavljanje nesposobnih in lojalnih ljudi v paradržavna podjetja in sklade.
Fussy
29. 01. 2012 16.44
-4
Dej no dej a levi so pa kej drgačni?? Vse kar je drgač je da desni posiljujejo z RKCjem.. Tole je verjetno poslednji marš našega "darth waderja", ker je stanje tako kot je in se vrjetno na evro ravni še kr neki časa ne bo spremenil, oni so pa za vsako ceno hotl zmagat ( prirojen manjvrednosti kompleks).
gulmor
29. 01. 2012 17.18
+4
Levi so manj brutalni. Bolj na skrivaj kradejo. Bolj sofisticirano.
Uporabnik113189
29. 01. 2012 17.32
+6
gulmor, soglašam s tvojim mnenjem. Pravljica o koalicijski pogodbi je samo Potemkinova vas, lepo napisna, sliši se lepo, prebirati pa jo moraš z veliko slabe domišljije, da spoznaš kam vodi v resnici.