Slovenija

Koalicijska pogodba: Bratuškova prevzema nadzor nad črpanjem evropskih sredstev in mladimi

Ljubljana, 15. 01. 2014 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicija je svoje prioritete za prihodnje obdobje zapisala v 28 strani dolg dokument. Med prioritetami so zagon gospodarstva, učinkovitejše črpanje evropskih sredstev in reforma zdravstva. V osnutku je tudi namera o neodvisni reviziji projekta Teš 6.

Koalicija
Koalicija FOTO: Miro Majcen
Koalicija si je za prioritete do konca mandata postavila zagon gospodarstva, pametnejše črpanje evropskih sredstev, reformo javnega zdravstva in okrepitev Slovenije s trajnostno rabo naravnih virov. Za uresničitev teh ciljev se pripravljajo tudi nekatere organizacijske spremembe, je razvidno iz osnutka koalicijske pogodbe.

Prodaja 15 podjetij, rešitev Darsa s koncesijo

Na področju gospodarstva in zagona rasti si bo vlada prizadevala za razdolžitev podjetij in njihovo normalno kreditiranje s strani bank, pripraviti namerava tudi strategijo industrijskega oz. gospodarskega razvoja ter opredeliti strateške gospodarske panoge. Dokončali naj bi prodajo 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo, položaj Družbe za avtoceste v RS pa želijo urediti s koncesijo.

Nadaljevanje fiskalne konsolidacije naj bi temeljilo na racionalizaciji javnega sektorja in davčni stabilizaciji, vsa sredstva iz naslova upravljanja s slabimi terjatvami pa nameravajo nameniti poplačilu državnega dolga, nastalega ob sanaciji bank. Delovanje t. i. slabe banke naj bi podaljšali, za koliko, pa v osnutku pogodbe ni opredeljeno.

Koalicija namerava pospešiti gradnjo drugega tira na železniški progi Divača-Koper, začeti gradnjo plinovoda Južni tok in pripraviti referendum o izgradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško. Pri projektu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj načrtujejo izvedbo neodvisne revizije, ugotovili bi radi tudi krivce za podražitve projekta. "Vsi podatki, ki jih imamo na mizi, kažejo, da bi bila ustavitev še dražja kot zaključek," je glede tega projekta že v torek dejala premierka Alenka Bratušek.

 Poleg jasne gospodarske naslonitve na naravne vire želijo zmanjšati okoljske vplive in povečati vrednosti njihove uporabe, zagnati malo gradbeništvo preko energetske sanacije stavb in prepovedati privatizacijo naravnih virov, ki so javne dobrine. Prav tako je njihova prioriteta pametno gospodarjenje, ki bo ohranjalo poseljenost podeželja in omogočalo njegov gospodarski razvoj.

Posebna služba za črpanje evropskih sredstev

V osnutku novega dogovora o sodelovanju ugotavljajo tudi, da Slovenija zamuja s pripravo izvedbenih in drugih dokumentov za črpanje sredstev finančne perspektive 2014-2020, kakovost gradiv pa ne ustreza visokim razvojnim ambicijam. Zato to področje zahteva ustrezne organizacijske spremembe, angažma najboljših domačih in tujih kadrov ter široko družbeno soglasje o prioritetah.

Bratuškova je tako že po torkovem vrhu, kjer je poslancem koalicije predstavljala osnutek, napovedala, da se področje črpanja evropskih sredstev z ministrstva za gospodarstvo seli pod njeno okrilje. Kot je navedeno v osnutku, se bo pod vodstvom državnega sekretarja oz. sekretarke oblikovala vladna služba, pristojna za evropsko kohezijsko politiko, ki bo strateško načrtovala in koordinirala črpanje evropskih sredstev na vseh področjih.

Ker so med prioritetami koalicijske pogodbe tudi mladi, se bo pod okrilje predsednice vlade predvidoma prestavil tudi urad za mladino. Vodjo urada bodo lahko predlagali mladi sami, in sicer prek organizacij, vključenih v svet za mladino, če bodo poiskali in enotno predlagali kandidata.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Miro Majcen

Pripravili bodo zdravstveno reformo

Glede na osnutek nove pogodbe bodo tudi letos sprejeti interventni ukrepi za stabilizacijo javne zdravstvene blagajne. Koalicijski partnerji načrtujejo reformo, ki bo jasno ločila med javnim in zasebnim zdravstvom, krepila zdravstveno varstvo na primarni ravni z nadaljevanjem uvajanja referenčnih in učnih ambulant, sistemsko povečala finančno vzdržnost sistema zdravstvenega varstva in s preventivnimi programi promovirala zdrav način življenja. Za pripravo zdravstvene reforme naj bi oblikovali reformni svet kot posvetovalni organ vlade.

Finančno vzdržnost zdravstvenega sistema zagotavljati z racionalizacijo in ne s povečevanjem prispevnih stopenj. Pač pa razširitev prispevnih stopenj načrtujejo znotraj zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je del zdravstvene reforme. Poleg tega nameravajo redefinirati potrebno obvezno in dodatno zavarovanje z uvedbo drugačne košarice pravic zavarovanja in specializirati bolnišnice. Med ukrepe na področju zdravstva uvrščajo tudi pospešeno črpanje evropskih sredstev in preglednost naročanja oz. boj proti korupciji.

Uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka bodo preučili, obeta se tudi družinski zakonik in spremembe financiranja verskih skupnosti

V povezavi z reformo zdravstvenega sistema načrtujejo tudi vzpostavitev sistema dolgotrajne nege in oskrbe. Hkrati so se zavezali še k že večkrat javno napovedani beli knjigi o pokojninskem in invalidskem sistemu, ki bo dolgoročno finančno vzdržen. Prav tako naj bi koalicijsko pogodbo zapisali sprejetje družinskega zakonika in ureditev pravnega položaja istospolno usmerjenih.

Natančnejši pregled pokaže, da so se na področju resorja za delo in socialo zavezali tudi k preučitvi, kaj bi pomenila uvedba univerzalnega temeljnega dohodka.

Osnutek napoveduje tudi celovito preureditev zakona o verski svobodi, vključno s spremembo modela financiranja verskih skupnosti iz javnih sredstev.

Med zavezami na področju notranjih zadev in javne uprave partnerji izpostavljajo prilagoditev plačne mase v javnem sektorju načrtu javnofinančne konsolidacije, fleksibilizacijo plačnega sistema z večjim poudarkom na nagrajevanju zaposlenih ter strategijo lokalne samouprave.

Na področju izobraževanja, znanosti in športa so prioritete v primerjavi s trenutno koalicijsko pogodbo bolj razdelane. Koalicija med drugim predvideva spremembe zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, pa tudi sprejem meril za postavitev javne mreže izobraževalnih organizacij za izobraževanje odraslih ter spremembo področnih zakonov o gimnazijah in o poklicnem in strokovnem izobraževanju za boljše povezovanje sfere znanja s trgom delovne sile.

Obeta se novela zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, na področju informacijske družbe pa sprejem Nacionalne strategije kibernetske varnosti in ustanovitev Nacionalne koalicije za digitalna delovna mesta za izboljšanje digitalnih veščin prebivalstva.

Na zunanjepolitičnem področju se obeta posodobljena strategija zunanje politike, ne predvideva pa več uvedbe kariernega diplomatskega sistema.

Samozaposleni v kulturi bodo prednostna obravnavana kategorija kulturnih producentov, njihov status se zakonsko uredi, naj bi se zavezala koalicija, ki pričakuje, da bo kultura povečala svoj delež v bruto domačem proizvodu.

Partnerji imajo v načrtu tudi zakon o preprečevanju dopinga v športu ter noveliranje oziroma pripravo novega zakona o športu.

Vsaka stranka bo v delovno skupino imenovala dva člana

Osnutek novega sporazuma bodo partnerji zdaj začeli usklajevati po posameznih delovnih področjih, znotraj delovnih skupin, za končni datum usklajevanj pa naj bi si po neuradnih informacijah določili konec prihodnjega tedna oziroma 24. januar.

DeSUS je predloge za člane v skupine, po katerih bodo usklajevali osnutek koalicijske pogodbe, že posredoval v kabinet predsednice vlade. V vsako skupino stranka predlaga po dva člana, enega iz poslanske skupine in enega zunanjega strokovnjaka. Kot so pojasnili v poslanski skupini DeSUS, bodo koalicijsko pogodbo usklajevali v enajstih področnih skupinah. Po neuradnih informacijah naj bi delovne skupine vodili ministri.

V teh dneh se bo sestal kolegij SD, na katerem se bodo pogovorili o tem, kdo bo njihovo stranko zastopal v posameznih skupinah pri usklajevanjih nove koalicijske pogodbe.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Freiya
16. 01. 2014 15.29
+3
Pionirka Slovenije 1,5 milijarde časa, ki ga je kupila, plačuje z našim znojem, krvjo in solzami.
25letluzerjev
16. 01. 2014 17.51
+2
Škoda, ker se premalo ljudi tega zaveda. Ne razumem Slovencev, da so tako apatični in neodločni, saj večina je izkoriščana. Smo številčnejši ogoljufani in nalagani kot izkoriščevalci, vendar se še vedno nič ne zgodi. Edino ko zmanjka cvenka za mafijo, ponovno predlagajo še eno luknjo v pasu-ZATEGNI.
European_Ieft
15. 01. 2014 20.35
+5
Mladi, gotofi ste!!! Šteparca se je začela ukvarjat z vami )))
franceljtancelj
15. 01. 2014 19.50
+4
Jama brez dna. Ma bomo ti poden najdli ne se bat.
JE-BI-GA
15. 01. 2014 18.28
+4
Koalicijska pogodba: Bratuškova prevzema nadzor nad črpanjem davkoplačevalskega denarja, ta babur-a nam bo še gate slekla !!!!!!!!!!!!!!!!!
srebrnibreg
15. 01. 2014 18.32
+0
E pa JE-BI-GA. Vseeno boljše kot pa se ukvarjati s korupcijo in pranjem denarja.
belaovca
15. 01. 2014 18.46
+0
Pa Šoltes prihaja v skrbi za vaše zdravje...pa da ga ne bo???.....
deathbite
15. 01. 2014 18.12
+3
...snega pa še kar ni....prekleta vlada.....
Adolph
15. 01. 2014 17.58
-1
Vsi podatki ,ki se bavijo z energetiko pravijo, da se v doglednem casu cena elektricnega kilovata v trgovini na borzi ne bo dvignila cez sedanjo ceno od dveh do treh centov po kilovatu . . ... solarna energija je energija bodocnosti . .. . . .
ROMELS
15. 01. 2014 17.58
+3
Odlomek iz filma Mali-a diktator-ka
tinbi
15. 01. 2014 17.57
+1
Prevzela je nadzor, žepi so globoki, zato ne zaupa SD. Prijatelji pa taki. V koaliciji ne zaupajo drug drugemu.
Pika Mika
15. 01. 2014 17.27
-5
vidim, da je desne ful prizadel... nič bat - bomo nadaljeval s poštenim delom... :)))))
lukeeeeeec
15. 01. 2014 17.31
+4
No ali je 1,27 alkota dovolj, ali so donacije v višini 250.000 EUR dovolj! Ali je plačilo 1,4 MIO EUR neki FAMILIJI dovolj, ali je postanek nekega ptiča čez noč dovolj, ali je poslovanje državnih podjetij z ministrom dovolj! POPOTNICA je zelo zelo KLAVRNA! Prej v rangu SVETOVNE katasrofe, glede na to da je v proračunu za nov puf predvidenih 7000 MIO EUR! kapiš?
Pika Mika
15. 01. 2014 17.34
-2
eeeeeee, dihaj! miren bit! lepo se morš na netu obnašat!!! :)))))
botjabotja
15. 01. 2014 17.55
+1
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 17.08
+3
..hipotetično....recimo,da je bratuškova pametna.............
botjabotja
15. 01. 2014 17.08
+6
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 17.08
+4
---hahahahahahahahahahahahahaha...........
murglpal?ek
15. 01. 2014 17.09
+4
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 17.09
+4
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 17.09
+4
hihihihihihihihihihihihihi..................
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 17.10
+3
tinbi
15. 01. 2014 17.58
+1
European_Ieft
15. 01. 2014 21.42
I G N O R A N T
15. 01. 2014 16.56
-2
Hipoteticno.Recimo da se EU razpade ,kaj potem?Namrec razpadali so se se vecji sistemi v zgodovini.Kdo garantira da se EU ni mozna razpasti?
Owce yallowe 159, pa to ...
15. 01. 2014 16.55
+7
Že študirajo kako bodo EU sredstva ponucal za flikanje lastnih potreb ... na razvoj lahko počakamo, pa to ...
botjabotja
15. 01. 2014 16.58
+2
V naslednjem proračunu je ta znesek že vkalkuliran,samo dobiti še ga je treba....
murglpal?ek
15. 01. 2014 17.08
+3
Po mojem pa razmišljajo, kako bi še EU prenesli naokrog, zato verjetno ustanavljajo delovne skupine pod vodstvom vrlih ministrov, ki se pa na to področje ( kraja in laži) odlično spoznajo, oziroma so res vrhunski strokovnjaki.
srebrnibreg
15. 01. 2014 17.16
-4
tinbi
15. 01. 2014 17.59
+1
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.52
+5
NISO ŠE NAŠLI NAČINA KAKO BI POMLADILI F21 IN ČRPALI DENAR..............Samo šest članic EU, med katerimi ni Slovenije, ima načrt, kako bodo na podlagi sheme za mlade, na podlagi katere bo v proračunu EU na voljo 6 milijard evrov, mladim od 16 do 24 let najkasneje štiri mesece od dneva, ko so postali brezposelni ali končali formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Pripravam na implementacijo shem držav članic je bil namenjen nedavni vrh o zaposlovanju mladih v Parizu.
I G N O R A N T
15. 01. 2014 16.50
+3
Ob teh crpanih sredstev iz EU se pocutim izcrpanega
lukeeeeeec
15. 01. 2014 16.46
+6
In spodaj neki kosmatinc piše, da vse kar je sprejela ta vlada je sprejela za MLADE! Res je. Mladi bodo vrnili 7000 MIO novega pufa za leto 2014 in vsega ostalega ter plačevali zaslužne penzije. Delali bodo od svita do mraka, za kruh jim bo pa zmanjkalo! Kapiš?
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.52
+3
Samo šest članic EU, med katerimi ni Slovenije, ima načrt, kako bodo na podlagi sheme za mlade, na podlagi katere bo v proračunu EU na voljo 6 milijard evrov, mladim od 16 do 24 let najkasneje štiri mesece od dneva, ko so postali brezposelni ali končali formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Pripravam na implementacijo shem držav članic je bil namenjen nedavni vrh o zaposlovanju mladih v Parizu.
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.52
+2
Samo šest članic EU, med katerimi ni Slovenije, ima načrt, kako bodo na podlagi sheme za mlade, na podlagi katere bo v proračunu EU na voljo 6 milijard evrov, mladim od 16 do 24 let najkasneje štiri mesece od dneva, ko so postali brezposelni ali končali formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Pripravam na implementacijo shem držav članic je bil namenjen nedavni vrh o zaposlovanju mladih v Parizu.
lukeeeeeec
15. 01. 2014 16.44
+6
Vse kar iz zgornjega zapisa sledi, da so se dogovorili za nove SLUŽBICE! Le čigave. Trdijo da bodo tam delali strokovnjaki. No za črpanje EU sredstev je direkrorica neka 32 let stara politologinja, ki jo je nagnala neka EU Poslanka! In je članica SD! slučaj? In kdo bo v teh novih službicah? PRAVE STROKOVNJAKE ne morejo plačati, če pa ima PREDSEDNIK države 3000 EU Plače! kapiš? Kdo koga heca! No ja za ovce pa je zapis izjemen! In koga te ovce podpirajo? Kapiš tretjič?
1xy
15. 01. 2014 16.35
+8
a je kdo gledal izjave leaderjev vlade.......vsi govorijo oh in sploh - zbodlo me je: zajamčena plača bo ostala nespremenjena - KAJ PA OSTALI DODATKI........tukaj tiči zanka.......nobenega govora o RACIONALIZACIJI PORABE IZ DRŽAVNEGA PRORAČUNA.......in kar je najbolj kruto - ljudje so zavedeni - NAMENOMA: zamrznitev vseh transferjev v kr visoki stopnji inflacije, JE KATASTROFA IZ NOMINALNEGA VIDIKA PREJEMKOV.......da o obnašanju in grimasah AB sploh ne začnem razpredat, kr to je pa tema za enega orng SPECIALISTA NA PODROČJU KOMUNIKACIJE, NEVERBALNE KOMUNIKACIJE IN OSNOVNEGA BONTONA OBNAŠANJA - sploh za predsednico vlade pred kamerami.......
1xy
15. 01. 2014 16.42
+8
ob posnetkih izjave Viranta in Erjavca bodi pozorni na mimiko Bratuškove v ozadju.......
Owce yallowe 159, pa to ...
15. 01. 2014 16.52
+5
Konstruktivna kritika zgleda ne pride v poštev ... ne glede na to da ste kure objavile "pravila za objavo komentarjev", pa to ... držte se jih pol ...
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.27
+6
vlada je že lansko leto s svetlobno hitrostjo razvijala gospodarstvo.......vlada dela dobro
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.28
+7
oops....»Gospodarska zbornica Slovenije je že sredi poletja 2013 ugotovila, da imamo v povprečju v prvi polovici leta 2013 vsak dan tri nove stečaje in ta statistika je zdržala vse do konca leta, saj je bilo po naših informacijah v letu 2013 kar 922 stečajev,«
murglpal?ek
15. 01. 2014 16.34
+3
jako masi
15. 01. 2014 16.36
+3
European_Ieft
15. 01. 2014 21.46
+1
Ali ni dokazala, da ne obvlada niti osnovnega obrestnega računa, kaj šelo obrestno obrestnega? ))))
1xy
15. 01. 2014 16.27
+5
SLS @strankaSLS Bogdan Barovič poziva @ABratusek,naj pride odpuščenim knapom sama povedati,da je \"prioriteta\" njene vlade energetika.
murglpal?ek
15. 01. 2014 16.22
+5
Črpanje EU sredstev verjamem da jim bo šlo dobro od rok, reforma zdravstva tudi, če bodo dosedanji lopovi lahko še bolj kradli, zagon gospodarstva je pa za njih fatamorgana in je tudi teoretično nemogoč, dokler imamo 3 krat predimenzionirano javno upravo in na pomembnih položajih ljudi, ki ne vedo kaj bi sami s sabo.
NARAVNOODVAJALO
15. 01. 2014 16.33
+5
...SICER PA BI NAD ČRPANJEM MORAL PREVZETI NADZOR NJEN GG MIŠIĆ MIŠIĆ.............EDINI KOMPETENTEN ZA ČRPANJE
murglpal?ek
15. 01. 2014 16.52
+4
zanimivo kako padajo minusi, ko nekdo omeni javno upravo...kaj hočemo, resnica boli