Slovenija

Koalicija Za otroke gre predstavila svoj predlog zakona o istospolnih skupnostih

Ljubljana, 19. 01. 2016 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti po besedah koalicije izenačuje vse pravne položaje istospolnih partnerjev s pari različnega spola, razen v primerih posvojitve in umetne oploditve. Predlog ni dokončen, ampak pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, pravijo.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc.
Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc. FOTO: Damjan Žibert
Predstavniki Koalicije Za otroke gre so pred stavbo DZ predstavili svoj predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti, ki so ga že dlje časa napovedovali.

Predlog po njihovih besedah izenačuje vse pravne položaje istospolnih partnerjev s pari različnega spola, razen v primerih posvojitve, umetne oploditve ter vloge mame in očeta za razvoj in vzgojo otroka.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je v današnji izjavi za medije poudaril, da zakonski predlog tudi uvaja neregistrirano istospolno partnersko skupnost, ki je bila tako v na referendumu zavrnjeni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter v zavrnjenem družinskem zakoniku. Predlog po njegovih besedah posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov.

Zakonski predlog v zvezi s tem določa okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost, in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialnovarstvenih zavodih, je pojasnil Primc.

V teh primerih je po njegovih besedah za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali da partnerja zvezo registrirata. Gre namreč za oblike dalj časa trajajočega bivanja, kjer praviloma skupaj bivajo osebe istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova, je dejal.

Ostaja poimenovanje 'registracija'

V zakonu ostaja poimenovanje Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti ter postopka kot "registracija", vendar je koalicija Za otroke gre to v predlogu ohranila zgolj zato, ker iz javnih razprav do sedaj ni bilo mogoče razbrati, katero poimenovanje bi bilo za osebe, katerim je zakon namenjen, najbolj sprejemljivo, so zapisali v izjavi za javnost.

Dodali so, da enako velja za obličnost obreda. V tem smislu bodo upoštevali najbolj usklajen predlog poimenovanja tega zakona, postopka in skupnosti ter obličnosti obreda, ki ne bo v nasprotju z referendumsko odločitvijo, se pravi, da ne bo posegal v poimenovanje "zakonske zveze" oz. zunajzakonske skupnosti.

Predlog ni dokončen, je izhodišče za pogovore

Primc je opozoril, da zakonski predlog v ničemer ne posega v zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je spreminjala na decembrskem referendumu zavrnjena novela. Sicer so v Koaliciji za otroke gre poudarili, da predlog ni dokončen, ampak pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da se v najkrajšem času celostno uredi položaj istospolnih skupnosti.

Koalicija zato po Primčevih besedah odpira javno razpravo, ki bo trajala predvidoma do 20. februarja, po potrebi pa lahko tudi nekaj dlje. Državljane, organizacije homoseksualnih aktivistov, druge organizacije civilne družbe, politične stranke in vladne institucije je zato pozval, naj se opredelijo do predloga ter jim posredujejo predloge za njegovo izboljšavo.

V Združeni levici menijo, da se s takšnim zakonom nadaljuje diskriminacija.
V Združeni levici menijo, da se s takšnim zakonom nadaljuje diskriminacija. FOTO: Miro Majcen

Möderndorfer: Na podlagi takega zakona bi lahko prihajalo do novih diskriminacij

Nepovezani poslanec Jani Möderndorfer opozarja, da je s predlogom zakona tudi koalicija Za otroke gre priznala, da reševanja položaja istospolnih partnerjev ni moč prelagati v nedoločeno prihodnost in da je to vprašanje treba rešiti brez odlašanja.

Zato je tudi sam takoj po referendumu v zakonodajni postopek vložil novi Zakon o partnerski zvezi, ki bo razširil pravice istospolnih partnerjev z vsemi osnovnimi socialnimi, ekonomskimi in zakonskimi pravicami, ki do sedaj niso bile zagotovljene.

Ocenjuje, da predlog zakona koalicije, čeprav sledi odločitvi volivcev, ne predstavlja dobre podlage za urejanje položaja istospolnih partnerjev, ker še vedno ohranja Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, poleg tega pa sledi normativni praksi zloglasnega ZUJF-a, s katerim se v enem zakonu parcialno ureja posamezne ekonomsko socialne pravice v ostalih področnih zakonih. Zaradi takšne prakse bi lahko prihajalo do selektivnosti in do novih diskriminacij, pravi.

Meni, da je bolj smiselno, da se večina omenjenih razlik odpravi z enim predlogom zakona kot je predlog zakona o partnerski zvezi. Partnerska zveza bi imela na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza.

Ko je vložil svoj predlog zakona o partnerski zvezi, je menil, da je "nespodobno, da bi koalicija, ki je omogočila, da še vedno prihaja do nedopustne diskriminacije istospolnih partnerjev, ponujala rešitve za odpravo diskriminacije". A ker je, kot kaže, koalicija z odprtjem javne razprave svoj pristop spremenila, ne glede na ideološke in politične razlike pričakuje, da se bo Koalicija za otroke gre na strpen in konstruktiven način vključila tudi v razpravo o predlogu zakona o partnerski zvezi.

ZL: Žalostno, da se tisti, ki so odpravi diskriminacije nasprotovali, zdaj ponujajo kot zagovorniki človekovih pravic

Združena levica pa je prepričana, da je bil ZZZDR edina rešitev, ki je diskriminacijo odpravljala v celoti, ker je pravice in dolžnosti istospolnih in raznospolnih parov popolnoma izenačevala. "Žalostno pa je, da se sedaj ravno tisti, ki so odpravi diskriminacije nasprotovali, ponujajo kot rešitelji in zagovorniki človekovih pravic," so zapisali v izjavi za javnost.

Menijo, da gre za slabo napisan zakon, s katerim se nadaljuje diskriminatorna obravnava istospolnih partnerskih skupnosti, takšne zakonske rešitve pa nikakor ne morejo podpreti, zato si bodo še naprej prizadevali za izenačitev in univerzalno spoštovanje človekovih pravic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 01. 2016 11.37
+1
Med študenti ne, ... a bodo še preverjali študente, ki bivajo in spijo v skupnih sobah, stanovanjih.
enakostzavse
20. 01. 2016 08.56
+5
primc in ona zraven, imata VIDENJE hahahaahahahaha. primc se VIDI v parlamentu, ona pa v objemu pravega moškega ! O "Za otroke gre", pa ne duha ne sluha. Izrabljata otroke za svojo korist, kar je še bolj podlo od kaznivih dejanj. Seveda janša to podpira, ker bo z primcom dobil nekaj glasov. Pokvarjenci nesramni.
heello
20. 01. 2016 11.01
+2
Res, najhuje je, da izrabljajo otroke za svoje koristi, pokvarjeni do obisti !
Maja Svetlin
20. 01. 2016 08.18
+5
Dokler bo ime zakona registracija, tega zakona ne podprem. Je pa Möderndorfer mesec nazaj podal boljši predlog, ki pa se imenuje partnerska skupnost. Sklene se na enak način kot zakonsko zvezo, ne vsebuje posvojitev in umetne oploditve. Torej, splošno mi je boljši predlog Möderndorferja, in upam, da ga bo podprl tudi državni zbor.
GAYPROPAGANDA
20. 01. 2016 10.29
+2
Umetna oploditev sploh ne spada v zakonsko zvezo! Primc samo zavaja in ustvarja paranojo! Zakon o umetni oploditvi je na Ustavnem sodišču in čaka na razsodbo! Itak pa gredo lezbijke v sosednje države in postopek opravijo tam, ali jim pomogamo prijatelji! To je čist brez veze prepovedovati!
GAYPROPAGANDA
20. 01. 2016 10.30
GAYPROPAGANDA
20. 01. 2016 10.33
+2
Pa tudi Möderndorferjev zakon če bo sprejet bomo dali v Ustavno presojo. Ne moreš uzakoniti za ene nekaj, za druge nekaj! To je proti Ustavi RS! Zato bo vsak zakon tako kot ZRIPS pristal na US in ga bo US proglasilo za neustavnega! A nebi bilo lažje če bi se že sprijaznili z dejstvom?
komarec
19. 01. 2016 21.33
+17
To so, preprosto, lažnivci, ki iščejo svoj interes nekje drugje, za otroke pa jim je kaj malo mar. To kar počnejo je zloraba otrok.
enakostzavse
20. 01. 2016 08.54
+0
zek
19. 01. 2016 21.33
-4
No so sedaj vse pravice izenačene? Seveda pa posvojitev otrok Slovenci še nekaj časa ne bomo dovolili,kar je bilo jasno izraženo na zadnjem referendumu. Kot pa vidim iz nekaterih komentarjev pa je jasno razvidno,da nikoli ni šlo za izenačitev pravic ampak izključno za posvojitev otrok pa čeprav so pred referendumom zagovorniki istospolnih govorili drugače!
hcaine8
19. 01. 2016 20.21
-7
Referendum je jasno pokazal stališče državljanov. Lahko sprejmejo ponudbo, lahko pa še na kakšnem referendumu zavrnemo njihovo. Vsakič naslednjič nas pride na referendum več! Razlika je samo ta, da imajo v prvem primeru nekaj svojih izrednih pravic zelo kmalu, v drugem pa praktično nikoli.
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 20.31
+9
Kmalu bo sestava novega Ustavnega sodišča in enkrat bodo morali razpravljati tudi o vsebini zakona in ne samo o dopustnosti referenduma! Ko bodo razpravljali tudi o vsebini verjemi bo v naš prid, ker je diskriminacija po Ustavi RS protiustavna! Verjemi mi, da bo tako! Zato nas LGBT populacijo sploh ne skrbi!
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 20.40
+5
Tako da, če se ti ta zakon tako dopade ga podpri, ampak bo to še en mrtev zakon kot je ZRIPS! Mi ZRIPS ignoriramo in tega bomo tudi! Oziroma ga bomo seveda dali na Ustavno sodišče in ga spodbijali tako kot ZRIPS! Člen po člen do te mere ko ne bo preostalo drugega kot popolna izenačitev. Zakaj pa misliš da Primc ponuja skojaj popolno izenačitev!? Ker mu drugega zaradi odličb US in ESČP ne preostane!
AtaAufbiks
19. 01. 2016 21.20
+7
Referendum je pokazal, da je v Sloveniji 23% nasprotnikov človekovih pravic! Vse ostale Slovence homoseksualci ne motijo.
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 19.59
+3
Kot predstavnik LGBT skupnosti ta predlog zavračam, ker manj kot popolna izenačitev ne sprejemam! In tudi ostali s katerimi sem se pogovarjal nas ta predlog ne zanima! Če je pa kakšnemu homofobu všeč pa naj se kar "registrira"! Dovolj imamo tega poniževanja!
AtaAufbiks
19. 01. 2016 20.03
+9
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 20.10
+3
Ne gre samo za ime! Gre se preprosto za nespoštovanje ljudi! In to samo zaradi ene malenkosti, kot je spolna usmerjenost!
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 20.12
+3
In v tem predlogu nič ne piše o istospolnih družinah in njihovi zaščiti,
hcaine8
19. 01. 2016 20.16
-4
Ti lahko zavračaš, mi bomo pa še naprej z 63%+ vaše predloge zavračali na referendumih. Podpore enostavno nimate, imate pa zdaj možnost za nekaj posebnih pravic. To vam je edina opcija, vzemi ali pustu.
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 20.26
+4
Karkoli! Mi bomo počakali na popolno izenačitev in verjamem da bo ta kmalu prišla! Diskriminacija nikoli ni zmagala!
AtaAufbiks
19. 01. 2016 21.23
+8
Tudi temnopolti in ženske so dolgo časa čakali na svoje pravice. Jaz upam, da boste geji dosegli pravico, ko bodo neustavni sodniki končali svoj mandat.
enakostzavse
20. 01. 2016 09.02
-1
ata, da BOSTE gayi, hahahahaah. Ne upaš priznat da si ti tudi, jezik pa sučeš sto na uro hahahahaha. Dvojna morala, ali dvojna osebnost ?
AtaAufbiks
20. 01. 2016 19.18
+1
@enako.. Tisti, ki so prikriti homoseksualci, so ponavadi največji sovražniki deklariranih gejev, kar je ravno nasprotno od mene! Jaz osebno priznavam vse pravice vsem ljudem, ne glede na njihove osebne okoliščine! Kapiš?
kraljicavesolja
19. 01. 2016 18.20
+14
A svečka je pa obvezna al kako, men to ni jasno.
komarec
19. 01. 2016 21.39
+4
Mother-fucker
19. 01. 2016 18.13
-5
Manjšina gensko deformiranih ljudi hoče nas normalne prepričati, da je homosexualnost normalna. V našem kraju imamo kmeta ki je natepaval svoje ovce. Po gejevski logiki lahko rečemo, da je pastir normalen, je samo drugače spolno usmerjen.
Kollerik
19. 01. 2016 18.37
+13
ne verjamem, da je tole, kar nam serviraš lih gejevska logika, je pa samo tvoja in to zelo neumna
AtaAufbiks
19. 01. 2016 18.39
+14
Ost1234
19. 01. 2016 19.12
+12
In sedaj počne to, kar ima zapisano v nicku ....
KOMET1981
19. 01. 2016 17.50
-2
Bravo. Super predlog. Imajo vse pravice, samo otroka ne morejo imet. Super, takoj podpisat
kraljicavesolja
19. 01. 2016 18.22
+3
Majo ga še zdej lahko, sam ta otrok ne bo mel enakih pravic kokr tvoj.
GAYPROPAGANDA
19. 01. 2016 19.56
+2
Če ti je tako super predlog, se kar "registriraj"! Nas tako ne zanima ta predlog!
xyxyxyxyxyxyxy
19. 01. 2016 17.25
+15
Te cerkveni zdraharji se naj poberejo s prizorišča
Kollerik
19. 01. 2016 18.46
+12
Ne bodo. So vsiljeni, čedalje bolj predrzni in mogočni. Kar pa ni dobro. Ne za ene, ne za druge.
AtaAufbiks
19. 01. 2016 16.03
+14
V Sloveniji bo treba odreči gostoljubje RKC cerkvi! Naj se zgubijo dol v Vatikan, pa naj tam počnejo zdrahe!
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2016 16.42
-4
Cijrku nima nječ s tem.... proti so bli večinoma levičarji
ROMELS
19. 01. 2016 16.45
-3
A-A Ne obsojaj po krivem.To zgago počnejo levičarske združbe.
xyxyxyxyxyxyxy
19. 01. 2016 17.24
+11
Ali so vama župniki tako naročili, da krivita leve?
xyxyxyxyxyxyxy
19. 01. 2016 17.37
+14
Se pa strinjam, prepoved delovanja RKC v necerkvenih dejavnostih.
Kollerik
19. 01. 2016 18.38
+6
AkenBosch
19. 01. 2016 15.34
+12
"okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost, in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialnovarstvenih zavodih" A se jim je zdaj povsem utrgalo? Jaz sem imel tudi cimra v študentskem domu, pa mi na kraj pameti ni padlo, da bi najino sobivanje imenoval "istospolna skupnost"... Res adijo pamet.
LopovCmerar
19. 01. 2016 15.24
-1
ZL pa mora iskati podporo pri drugačnih. Tisti normalni jih še povoha jo ne.
CrackMilko
19. 01. 2016 15.40
-2
LopovCmerar
19. 01. 2016 15.22
-5
Ko poslušaš levičarje, ugotoviš da so specialisti za : drogo, garaže, bulmastife in gay-e.
Kollerik
19. 01. 2016 18.38
+1
ve?no tvoj
19. 01. 2016 15.22
+6
Kdor je seznanjen o pomenu nastanka pojma zakonska zveza ,bi morav vedeti ,da ta ni nastala zaradi zveze moškega in ženske ,kar si poskuša lastiti cerkev ,temveč zaradi možnosti dedovanja ženske in otrok po smrti moškega.in to samo na ekonomski ravni.Cerkev ni še obstajala.
tone7
19. 01. 2016 15.21
+3
To se lahko dogaja le v Sloveniji, ki drvi nazaj v srednji vek.......
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2016 15.15
+1
Po biološki poti ne morem biti visok 250cm... samo če to uzakonim v kak zakonik, kahko to potem terjam od države, da me poviša.
AtaAufbiks
19. 01. 2016 15.05
+5
Nasprotniki človekovih pravic so zakon poimenovali "Dokončna rešitev gejevskega vprašanja".
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2016 15.16
+3
Pidvojitev otroka ni človekova pravica.tudi poroka z komerkoli ne
AtaAufbiks
19. 01. 2016 15.57
+4
AtaAufbiks
19. 01. 2016 16.02
+8
@Posvojitev otroka ni človekova pravica! Niti za nas heteroseksualne! Je pa kršitev človekovih pravic, če eno skupino ljudi obravnavaš drugače od ostalih!
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2016 16.05
-3
Hja.... Sm v mnogih skupinah obravnavan drugače.... Kriminalce obravnavamo drugače... So zato driskriminirani?
AtaAufbiks
19. 01. 2016 18.42
+7
Če bi kriminalce obravnavali drugače, potem Janša ne bi bil več živ!
Mirkoca
19. 01. 2016 15.01
+1
Ali so enakopravni, ali pa jim tega ne pustimo.