Slovenija

Koalicija proti Teš 6 poziva k zavrnitvi državnega poroštva

Ljubljana/Šoštanj, 05. 07. 2012 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Teš 6 je projekt, ki ubija prihodnost, odločitev za poroštvo je slaba odločitev, pri projektu se ne upošteva evropskih okoljskih izhodišč in trendov ter še več kritik na račun projekta je izrekla koalicija Ustavimo Teš 6. V Šoštanju pa trdijo, da gre za neresnice.

Protest proti odobritvi državnega poroštva za projekt Teš 6 pred parlamentom
Protest proti odobritvi državnega poroštva za projekt Teš 6 pred parlamentom FOTO: Blaž Garbajs

Koalicija Ustavimo Teš 6 je danes poslance znova pozvala, naj glasujejo proti predlogu zakona o poroštvu za projekt, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB). Vlado pozivajo, naj čim prej pripravi strategijo energetskega razvoja, ki bo skladna s politiko EU.

Termoelektrarno Šoštanj (Teš) kot investitorja pozivajo k pripravi alternativnega scenarija, EIB k zaustavitvi financiranja Teša 6, medtem ko slovenske pravosodne organe in evropski urad za boj proti goljufijam Olaf pozivajo, naj raziščejo vse primere sumov koruptivnega ravnanja v zvezi s projektom, so predstavniki koalicije Ustavimo Teš 6 pojasnili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Koalicijo Ustavimo Teš 6 sicer sestavlja skupina več organizacij in posameznikov, med drugim Greenpeace Slovenija, Focus, Ekologi brez meja, Umanotera, civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Inštitut za trajnostni razvoj, Gibanje za trajnostni razvoj TRS, stranki Zares in SMS Zeleni ter evropska poslanca Ivo Vajgl in Lojze Peterle.

Evropska poslanca Vajgl in Peterle sta v videoposnetku – udeležujeta se namreč zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu – predstavila svoje nasprotovanje Tešu 6. Po Peterletovi oceni se pri projektu ne upošteva evropskih okoljskih izhodišč in trendov. Vajgl pa je izpostavil, da je še čas za zaustavitev Teša 6, saj je treba škodo, ki bi nastala iz tega naslova, primerjati s škodo, ki bo nastala, če bo zgrajen.

"To je projekt, ki ubija prihodnost," je poudaril predsednik Zaresa Pavel Gantar. Prepričan je tudi, da bo usoda državnega poroštva odvisna od političnega dogajanja v ozadju.

V to je prepričana tudi vodja slovenskega Greenpeacea Nina Štros in spomnila, da je lani državno poroštvo v DZ padlo, ker smo bili tik pred volitvami. "To je bil taktični manever in tako bo tudi zdaj," je dodala. Po njeni oceni je projekt smiselno ustaviti na kateri koli točki.

Po mnenju Tomislava Tkalca iz Focusa Teš ni izpolnil pogojev vlade, ki jih je ta postavila v zameno za podelitev poroštva. "Odločitev za poroštvo je slaba odločitev," je poudaril.

Predstavniki koalicije Ustavimo Teš 6 so pojasnili tudi, da naj bi odbor DZ za finance in monetarno politiko o usodi predloga zakona za poroštvo po njihovih informacijah odločal v petek. Ta dan je sicer sklicana seja odbora, a je na dnevnem redu seje le ena točka, obravnava letnega poročila Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS za leto 2011.

Odbor DZ za finance in monetarno je minuli četrtek znova prekinil razpravo o predlogu zakona, enako pa je sicer storil tudi 21. junija.

TEŠ - 2
TEŠ - 2 FOTO: Damjan Žibert

Teš: Izrečene številne neresnice

Na zgornje navedbe nasprotnikov projekta Teš 6 so se odzvali tudi v Šoštanju. V Teš so zapisali, da ne držijo Peterletove trditve, da projekt Teš 6 ne upošteva evropskih okoljskih stališč. Pri tem opozarjajo, da blok 4 in 5 z začetkom leta 2016 ne bosta več skladna z direktivami in zahtevami EU, zato bi ju bilo treba primerno nadgraditi, kar pa je po mnenju vodstva Teš nesmotrno. "S tega stališča je blok 6 kot nadomestni proizvodni objekt najboljših tehnologij tako z okoljskega kot ekonomskega vidika optimalen," so zapisali.

Trdijo, da izgradnja bloka 6 ne bo dodatno obremenjevala okolja, saj gre za nadomestni blok, ki bo v celoti nadomestil proizvodnjo iz obstoječih starih premogovnih blokov. Zatrjujejo tudi, da se projekt ne financira s sredstvi davkoplačevalcev. Če poroštva za posojilo v višini 440 milijonov evrov država ne bo dala, pa menijo, da bi lahko iskanje drugih virov financiranja gradnjo ustavilo za najmanj leto dni. Hkrati bi to tudi bistveno podražilo stroške financiranja projekta.

Priznavajo, da je razvoj obnovljivih virov energije nujen in pomemben, vendar pa dodajajo, da bi morali za nadomestitev bloka 6 investirati skupaj okoli 15 milijard evrov, to pa bi po njihovih besedah hkrati podražilo tudi elektriko za gospodinjstva. Trdijo, da gradnja šestega bloka ne bi ogrozila nobenega projekta obnovljivih virov, ki so po njihovih besedah sicer z izjemo vodnih virov zelo dragi, nezanesljivi in nezadostni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
05. 07. 2012 19.24
+2
šaltat štrom okoljevarstvenikom v r.t;druga možnost je pa uvozit štrom po 3x višji ceni
janez Kovač 1
05. 07. 2012 19.59
+2
Rde?iAlarm
05. 07. 2012 17.54
+13
kaj se te civilne iniciative vtikajo povsod aja poskušajo kaj pokasirat ali se ne zavedate da če bi v šoštanju ustavili elektrarno umre polovica prebivalcev šoštanja zaradi prevelike doze čistega zraka ker sem iz zasavja in grem na izlet recimo v bohinj in ko prispem tja se moram takoj vleči pod auspuh da pridem do sape
minister
05. 07. 2012 18.20
+3
priklopi se na bencinsko črpalko, da boš tut kej pametnega spil ne samo vdihaval
Rde?iAlarm
05. 07. 2012 19.31
+0
minister
05. 07. 2012 17.25
+9
spet tisti, ki mešajo in prodajajo meglo...res so sami strokovnjaki iz področja energetike in politike tolk so pametni in razgledani da jim že škodi SPRAVTE SE KAJ PAMETNEGA DELAT NE PA D.R.K.A.T... K ..U..R.A.C in pametovat solatarji vas tako nihče več ne jemlje resno..še metuljčki ne
CyberWorm77
05. 07. 2012 17.32
-8
k boš pa s preluknjano marelo okol hodu zarad kislega dežja pol bo pa uredu : )) do takrat pa solatarji : ))
miha.123
05. 07. 2012 17.36
+3
@Cyber - ne nasedaj greenpissovsi propagandi - vsi gozdovi še "stojijo" - pojdi v naravo in se prepričaj na lastne oči,... potuj po Evropi in Svetu - in se prepričaj na lastne oči. Tile eko-histeriki so zbirka največjih lažnivcev zadnjega stoletja ;-)
CyberWorm77
05. 07. 2012 17.39
-4
zdej je pa emisija žveplovega dioksida (S02) in dušikovih oksidov v atmosferi že propaganda?? to je kemija k je ti očitno nisi mel w šoli : ))
minister
05. 07. 2012 17.45
+2
živim tam pa so vse marele cele res je čas da greš kej pametnega počet...boš bolj koristen
CyberWorm77
05. 07. 2012 17.53
-4
ja sej zarad takih pol pride do kislega dežja : )) ne dans al pa jutr : ))
janez Kovač 1
05. 07. 2012 20.01
+3
miha.123
05. 07. 2012 17.10
+7
Fantastična zbirka \"strokovnjakov\" se je zbrala - Peterle, Greenpeace, Umanotera,... hudi poznavalci energetike, ekonomike in razvoja :-) Še bo zabavno tule !