Slovenija

Koalicija proračun podpira, ministri optimistični glede dogovora s sindikati

Ljubljana, 04. 11. 2015 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pravi, da koalicija dopolnjen predlog proračunov za prihodnji dve leti podpira, zato ne pričakuje težav pri sprejemanju v DZ. Odprti so še pogovori z javnim sektorjem, pri čemer pa so v vladi različne ocene o možnosti dogovora s sindikati.

Na Brdu pri Kranju so o migrantski krizi in proračunu za prihodnji dve leti v torek razpravljali celotna vladna ekipa in koalicijski poslanci. Po končanem srečanju so o aktualnem dogajanju v ožji sestavi spregovorili še vodje parlamentarnih strank.

Finančni minister Dušan Mramor je izrazil upanje na dogovor s sindikati, vendar pa je za to po njegovi oceni malo možnosti.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril, da s pogajanji na vsak način končujejo v tem tednu. "Verjetnost za dogovor vseeno obstaja," je menil minister, ki pred koncem pogajanj ni želel dajati ocen, da je dogovor malo verjeten. Če ga ne bo, bo vlada morala odločiti, kaj storiti, da bo proračun zaprla in da bodo finance vzdržne. "Možnosti so pa zelo omejene," je pojasnil. V vsakem primeru pa po njegovih besedah pride v poštev interventni zakon - tudi v primeru, če bo do dogovora s sindikati prišlo. Tudi o vsebini tega zakona pa se bodo pogovarjali s sindikati, je še povedal Koprivnikar.

Tudi zunanji minister, sicer predsednik koalicijske DeSUS, Karl Erjavec, je optimističen. "Mislim, da bo minister za javno upravo znal najti dogovor," je dejal. Koalicija sicer proračun po njegovih besedah podpira. Kljub številnim težavam pri zapiranju proračuna Erjavec pričakuje, da bo skozi parlamentarno proceduro šel brez večjih težav.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Klemenčič: V vladi razprave o SDH ni bilo

V zadnjih dneh se je za vladno koalicijo odprlo še nekaj drugih vprašanj, med drugim odmeva imenovanje nove uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Minister Mramor imenovanja ne komentira.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič pa je poudaril, da na vladi razprave o SDH ni bilo. Niti ne pozna podrobnosti imenovanja, ker vlada o tem ni odločala. Vendar pa je po njegovih besedah dejstvo, da je bil zakon o SDH spremenjen v delu, ki govori o pogojih in postopkih izbire članov, prav na predlog Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo je tedaj vodil.

V samem zakonu so izjemno strogi pogoji za zasedbo tovrstnega mesta v SDH, in sicer v smislu etičnih kriterijev, izogibanja nasprotju interesov in delovnih izkušenj, je poudaril Klemenčič. Sam, kot pravi, ne more komentirati novoimenovane uprave SDH, ker ne pozna življenjepisov članov. "V dobro zakonitosti države in nadzornega sveta, ki je izbiro opravil, pa upam, da so bili ti pogoji in zahteve spoštovani, ker gre za zakonske zahteve," je opozoril minister. Spomnil je, da je bil soavtor zakona, "ki naj bi zagotavljal visoko stopnjo integritete, profesionalnosti ter neodvisnosti in odgovornosti pri zasedbi omenjenih položajev".

Predsednik vlade Miro Cerar je sicer včeraj poudaril, da se vlada ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave SDH. Verjame, da je bila presoja nadzornikov, ki so prejšnji teden izbrali novo upravo, premišljena, postopki pa izpeljani korektno. Če bi se izkazalo drugače, bo vlada ukrepala, je napovedal.

Nadzorni svet SDH je namreč prejšnji teden odpoklical dosedanjo upravo holdinga, ki sta jo sestavljala Matej Pirc in Matej Runjak, ter imenoval novo. Za predsednika so imenovali Marka Jazbeca, za članici pa Anjo Strojin Štampar in Nado Drobne Popovič. Ta odločitev je v javnosti sprožila precej polemik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
04. 11. 2015 18.18
+1
TA TIP , JE NA UPOKOJENCE TAKOJ PO VOLITVAH, KAR POZABIL. ODOBRAVA PA TO, DA Z 13 MILJARDAMI , UPRAVLJA NEGDO, KI JE ODOBRIL TAJKUNSKE KREDITE. ZOPET SI BODO, NA RAČUN DRŽAVLJANOV,DODOBRA NAPOLNILI MALHE.PREOSTANE NAM SAMO ŠE REVOLUCIJA. DRŽAVLJANI SLOVENIJE, DRUGE IZBIRE PAČ NIMAMO VEČ!!!!!!
NoExit
04. 11. 2015 16.57
+3
Ko samo tega klovna pogledaš,ti je takoj jasno,da drugačno kot je stanje v državi tudi ne more biti.. žalostno res...
JE-BI-GA
04. 11. 2015 15.47
+4
Khorl se je pa posrau..........................................
rde?kar
04. 11. 2015 11.50
+2
Da bi to pej vedel ,da bo harelj predsednik stranke tudi v penzijo nebi šel samo sramoto nam dela.
korintos23
04. 11. 2015 12.28
+0
Ko je pa bil v Ivanovi vladi ti je pa pasalo, te takrat ni bilo nič sram?
rde?kar
04. 11. 2015 11.49
+3
Pa dejte tega hrjavca umaknit ta dela same neumnosti samo se hvari ,da je vse vredu .Dajte ga v kanto in na smetišče.
TheMafiaDon
04. 11. 2015 11.28
+2
dej no Kahla, boš na NoraTV kvasil neumnosti...
Kapitol
04. 11. 2015 10.30
Se mi zdi, da bi bilo fer, da bi uradnemu nazivu naše države vrnili pripono socialistična, tako da vemo kje smo, in da ustreza dejanskemu stanju.
VSEZNALECno1
04. 11. 2015 10.10
+3
JOJ KIRA BANANA, ravno so nabil 50.000.000 minusa na 900.000.000 minusa, in sedaj prihajajo še sindikati in če pride še mal krize bo realni primankljaj 2 mrd........ na 31 mrd podlage
cmer?ek5
04. 11. 2015 08.24
+8
Jaj lahko govori taki človek,ki si nezna postaviti,"kante na pravi mesto"....PFUUUUUUUJ......!!!
TheMafiaDon
04. 11. 2015 07.59
+5
še kar balinajo s temi predlogi proračuna ki je prazen????
korintos23
04. 11. 2015 08.34
+0
Tudi midva se napolniva ko sva prazna! hahaha
TheMafiaDon
04. 11. 2015 08.36
+1
pozdravljen :) ja drži +++ samo bolj skromno