Slovenija

Koalicija poudarja: pri uresničevanju arbitraže izjemno pomembna enotnost

Ljubljana, 08. 12. 2017 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koordinacijska skupina za implementacijo arbitražne razsodbe je na sestanku pri premierju Miru Cerarju razpravljala o aktivnostih v zvezi z arbitražo. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po sestanku poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne odločbe izjemno pomembno, da vsi akterji delujejo enotno in usklajeno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Janša na obisku v Zagrebu
    03:06
    Iz SVETA: Janša na obisku v Zagrebu
  • Iz 24UR: Izteka se rok za uveljavitev arbitraže
    02:52
    Iz 24UR: Izteka se rok za uveljavitev arbitraže

Koalicijskih vrh je danes pri premierju Miru Cerarju razpravljal o aktivnostih v zvezi uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji med Sloveniji in Hrvaško. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po sestanku poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne odločbe izjemno pomembno, da vsi akterji delujejo enotno in usklajeno.

Kozlovičeva je spomnila, da je bil v parlamentu zaključen zakonodajni postopek za štiri implementacijske zakone, kar pomeni, da je vlada na zakonodajni ravni pripravila vse potrebno za uveljavitev arbitražne razsodbe, in sicer tisti del, ki ga lahko stori sama brez Hrvaške.

Napovedala je, da bodo pristojna ministrstva do božiča pripravila tudi štiri potrebne podzakonske akte, ki se nanašajo na evidentiranje državne meje kot tudi na področje ribištva. Hkrati potekajo redna medresorska in operativna usklajevanja, v pripravi pa je tudi paket zakonodaje, ki jo bo treba prilagoditi po evidentiranju državne meje, je pojasnila.

Kozlovičeva je tudi napovedala, da bodo predstavniki vlade naslednji teden obiskali prebivalce in ribiče ob državni meji, ki jim bodo razložili, kako naj uresničujejo pravice, določene v zakonodaji.

Generalna sekretarka je še dejala, da ves čas poteka komunikacija z Evropsko komisijo in drugimi evropskimi institucijami, ni pa še znano, kdaj bo Slovenijo in Hrvaško obiskal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki ga je predsednik komisije Jean-Claude Juncker konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Prav tako poteka komunikacijo s Hrvaško na različnih ravneh, je povedala Kozlovičeva in dodala, da je predsednik vlade jasno povedal, da se lahko s hrvaško stranjo uradno pogovarjamo samo o implementaciji arbitražne odločbe. "Do uradnega srečanja (s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem) bo prišlo, ko bo vprašanje na obeh straneh razčiščeno," je pojasnila.

Kozlovičeva je še poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne razsodbe izjemno pomembno, da smo vsi enotni, usklajeni in odgovorni ter da stremimo k temu, da uresničimo svoje nacionalne interese.

Vlada je na zakonodajni ravni pripravila vse potrebno za uveljavitev arbitražne razsodbe, in sicer tisti del, ki ga lahko stori sama brez Hrvaške.
Vlada je na zakonodajni ravni pripravila vse potrebno za uveljavitev arbitražne razsodbe, in sicer tisti del, ki ga lahko stori sama brez Hrvaške. FOTO: Damjan Žibert

S Plenkovićem se je srečal Janša 

Na novinarsko vprašanje o srečanju prvaka SDS Janeza Janše s hrvaškim premierjem Plenkovićem v Zagrebu je Kozlovičeva dejala, da je dialog pomemben, je pa treba pri tem zasledovati nacionalne interese. "Da torej vemo, kaj je nacionalni interes države, tako da to pričakujemo od vseh akterjev v naši državi," je poudarila.

Zunanji minister Karl Erjavec je glede srečanja Janša-Plenković dejal, da je šlo za strankarski dogodek, saj sta SDS in HDZ v isti stranki - Evropski ljudski stranki. "To razumem kot strankarski dogodek in se mi zdi povsem normalno, da sta se pogovarjala tudi o arbitraži in verjetno še o kakšnih drugih zadevah," je pokomentiral.

Erjavec je še dejal, da se na zunanjem ministrstvu intenzivno pripravljajo na tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, vendar ni želel govoriti o podrobnostih. Kot je pojasnil, v skladu z napotilom vlade izvajajo določene aktivnosti.

Ponovil je tudi svoje znano stališče, da če bi implementirali arbitražno odločbo na morju, kjer je meja povsem jasna, bi bil razplet celotne zadeve drugačen, kot je v tem trenutku.

Janšev obisk je na novinarski konferenci, sicer namenjeni uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol, na kratko komentirala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot je dejala, je bila na obisk v Zagreb, ki je bil obisk ustanove Konrada Adenauerja, povabljena tudi sama, vendar se ga ni mogla udeležiti. HDZ spada v okvir Evropske ljudske stranke, "zato pač razumem, da so o tej temi potekali tudi pogovori" med Janšo in Plenkovićem, je dejala.

Sama je sicer prepričana, da pogovori s Hrvaško glede uresničitve odločbe arbitražnega sodišča morajo potekati. "Tam, kjer je meja nesporno določena, to je na morju, se naj začne odločba uresničevati, v posameznih konkretnih primerih pri meji na kopnem, kjer gre za to, ali bo šla meja po nekem dvorišču ali kje drugje, pa se je pametno in tudi nujno pogovarjati," je dejala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
09. 12. 2017 15.15
+2
kam hodi nek janša je res zadnje kar nas zanima in je tudi popolnoma nepomembno... persona brez vsake državne funcije, navaden poslanec, ki niti ne hodi v parlament
sinhron
09. 12. 2017 17.51
+1
Točno tako največji lopov in razdiralec se sedaj pred volitvami želi izkazati kot državotvoren na osebni ravni , kot takrat , ko so iz osebnih zgibov za lastne žepe preprodajali orožje !
simple_mind
09. 12. 2017 12.21
Le kam se vam tako mudi, koalicija ? Le zakaj se vam tako mudi ? Vam je odpihnilo vso modrost, da se je najprej treba pogovarjati, in to brez vnaprejšnjih pogojev ?
brabusednet
09. 12. 2017 11.24
+1
Se mi zdi,da je EU na strani Hrvatov in ne reagira na nespoštovanje razsodbe podpisane tidi z njihove strani.Dokler ne bo naša edina vojaška ladja zasidrana na mejni črti ne bo napretka.Ko bo EU videla resnost problema bo reagirala.To sem prepričan in vsi pregovori in slepomišenje je izguba časa.Če bi prvi dan razglasitve poslali vojaško ladjo na razmejitveno črto bi stvar tam bila rešena.Z Hrvati pač ne gre na lep način in to je dejstvo.
robespierre16
09. 12. 2017 08.27
+1
pa še neki....gospod minister...bomo odbili stroške za tožbo od tvoje plače....
robespierre16
09. 12. 2017 08.20
+0
erjavc..čuden se mi zdi.....zakaj boš vlagal tožbo..k pa vse znaš tko dober zrihtat....
ooResnicA
08. 12. 2017 22.56
+4
....fse popušijo toti .....
Slava Rodu
08. 12. 2017 22.42
+4
Piran je verjetno hrvaški, ker se sploh menimo o njegovem zalivu.. takih fenomenov od politikov ne najdeš nikjer drugje, kot edino v Sloveniji.. pa brez kančka sramu, ne moreš verjeti, sej ni res, pa je.
mallonge
08. 12. 2017 22.03
+7
Cerar trdi, da večina lahko stori kar hoče. In prav lopovi in kriminalci imate večino.
sinhron
09. 12. 2017 08.27
+0
Točno tako največji lopov in razdiralec se sedaj pred volitvami želi izkazati kot državotvoren na osebni ravni , kot takrat , ko so iz osebnih zgibov za lastne žepe preprodajali orožje !
kolbek460
08. 12. 2017 20.45
+7
Ko se kvizlingi pogovarjajo o meji miru ,orožju,denarju ,se lahko takoj pripravimo in nabrusimo nože in sekire buzdovane , ,,ker jih bomo rabili
AlternativeFacts
08. 12. 2017 20.46
+7
Ali pa upoštevaš nasvet I.Mlakarja in si kupiš motorko :))
Uporabnik113189
08. 12. 2017 20.50
+6
Drži, tisti ki ne priznavajo da smo se slovenci otresli okupatorjev z Narodno Osvobodilnim Bojem, sedaj poklanjajo eden drugemu ozemlje, barantajo. Jih razumem, poskušajo razvrednotiti dosežke in jih izničiti.. Zopet sta ugotovila da se moramo zmenit mimo arbitraže, prijatelja za vedno. Narodu pa se ne prižge..
Principat
08. 12. 2017 21.31
+4
AF ... / z motorkami pa so ust. veliko bolj z gotovino na čelu zelo izvežbani , le mal dr, oge se še mora tako so lik.... , dirali tri vasi srbske brez strela , pa o tem vse tiho ,, to je bil gen, .. ocid
AlternativeFacts
08. 12. 2017 20.38
+4
Entonost v Sloveniji se konča z besedo Janez#......In podobno je, ko se gre za blatenje države po EU...začne se tam, kjer se konča enotnost....
srebrnibreg
08. 12. 2017 20.42
+2
Zadnji živ dokaz za to je Romana katera je na ves glas poudarjala enotnost in spoštovanje. Do volitev po izgubi volitev je pa čez nekaj dni skupaj z ostalimi sektaši popljuvala Slovenijo in Slovence v Bruslju. Seveda so opravičeno od evropejcev dobili brco v ta zadnjo.
AlternativeFacts
08. 12. 2017 20.50
+4
jap....samo to je tako kot potemkinova vas, ali cesarjeva nova oblačila....narod lahko tuli da je veliki vodja nag, ampak dokler tisti, ki imajo od njegove golote korist, držijo štango, toliko dolgo se bo sprenevedalo.....
srebrnibreg
08. 12. 2017 20.08
+6
Medtem, ko celotni demokratičen in normalen svet obsoja Hrvaško in Plenkoviča zaradi zagovarjanja vojnega zločina in zločinca gre eden revček oblasti željen iz neke kvazi opozicije na pogovore k Plenkoviču. A nižje res ne gre pri tej sds sekti?
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 20.15
-3
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.56
+9
Zanimivo je, da ta sds sekta na veliko prijateljuje s Hrvati čeprav to drugim pod nos meče. Ta isti zgagar kateri je bil sedaj v Zagrebu se zraven tega pristaša vojnih zločincev druži še z Bujancem za katerega vemo kdo in kaj je. Grims je pa itak dežurni fotograf hrvaške obale.
staridida
08. 12. 2017 20.01
-4
Pojdi v Murgle k gospodarju in malo mu pomahaj z repom...
srebrnibreg
08. 12. 2017 20.02
+6
Nisem eden tistih siromakov kateri hodijo v Murgle na čaj, ker si ga lahko sam doma skuham.
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 20.06
-5
srebrnibreg...poslušaj raje kakšne govor od JJ, da boš vsaj enkrat v življenju slišal nekaj pametnega...
srebrnibreg
08. 12. 2017 20.09
+7
Ta govori pametno samo za tiste kateri imajo toliko mozga v tintari kot kokoš brez glave.
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.52
-7
AVE VITEZI DESNICE!
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.57
+3
kolbek460
08. 12. 2017 21.02
+2
Principat
08. 12. 2017 19.45
+12
pa lepo vas prosim ,, maškara pa vse kaj je mogoče dela za hrbtom vladi ,, ust. in domob. so prokletstvo ponovno za to nacijo v tem delu evrope in to ugaja EU , ker potem z nami lahko dela kar hoče
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.48
-8
kolbek460
08. 12. 2017 21.04
+2
Prezir podlosti in sprevrženosti ,nosilci kataklizme ,lakota ,bolezni in vojne ,to se jih drži ,,
Madeni
08. 12. 2017 19.37
-4
Janša hodi v Zagreb saj SO.. Erjavec, CERAR v Sloveniji Sokolec, Drenikova ....po Evropi in LEVICA v ZDA vse....ZASRALI..vsi našteti bi morali pred sodišče zaradi vele izdaje in 40 let v REST..
Madeni
08. 12. 2017 19.38
-3
LEVIČARJI imajo take prijatelje, da sovražnikov sploh ne potrebujejo..
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.44
-6
Janša je politik, da mu ni "para" ...zaradi svoje sposobnosti, uglajenosti, razgledanosti je eden redkih slovenskih politikov, ki uživa ugled na mednarodni ravni in to levake razžira v dno duše...
staridida
08. 12. 2017 19.49
-1
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.31
+10
Ta revček bi s Sanaderjem rešil mejo, če bi bil tako pameten kot bi se sedaj rad pokazal ne pa, da sta se dogovorila o mednarodni poti za rešitev meje. Revček si po vsej sili išče pozornost, ker ga doma več nihče razen nekaj zaslepljencev ne obrajta.
staridida
08. 12. 2017 19.35
-10
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.38
-4
Zaradi vaše izdaje mora sedaj opozicija reševat državo...v čem je problem? Zato, ker ste vi nesposobni al zato ker nas zaradi vas spet JJ vleče vn iz dreqa in rešuje državo?
staridida
08. 12. 2017 19.41
-10
Janša jim bo še enkrat dokazal, da je sposoben...
kolbek460
08. 12. 2017 19.30
+4
Pričakujemo od JANŠE IN PLENKOVIČA ,hrvaška do španije ,Slovensko morje do grčije ,,
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.21
+5
Pričakujem, da se bodo sedaj začeli naši in njihovi ribiči ravsati med sabo tako kot po srečanju na Bledu.
staridida
08. 12. 2017 19.31
-5
Za arbitražo je jasno in glasno odgovornost prevzel Pahor...in ne mešajte Janše....
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.32
+9
Je samo podpisal kar sta se dva predsednika vlad dogovorila . To je pa tudi njegova dolžnost in vprašaj se kaj bi bilo, če Pahor tega dogovora ne bi podpisal. Vi svečkarji bi mu živemu kožo sneli od besa.
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.15
-9
Obisk v ZG je odlična poteza prvaka opozicije JJ...je pa mal nerodno, da zaradi nesposobnosti trenutne vlade delo namesto njih opravlja opozicija...
srebrnibreg
08. 12. 2017 19.20
+6
HAHAHAHAHAHA:.............................................Vic tega meseca.
IlluminatiAllSeeingEye01
08. 12. 2017 19.23
-3
Poglej se enkrat v ogledalo pa boš videl kaj je vic...pa na pravo stran ga obrn...
hickel
08. 12. 2017 21.58
-3
bema1201
08. 12. 2017 19.13
+2
Zamudili 26let, takrat je bil čas , Bučar je predlagal zapeljat slovenske tanke na Mirno pa so bili vsi proti levi in desni.