Slovenija

Koalicija določila pravila igre

Ljubljana, 14. 01. 2009 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so podpisali sporazum koalicijskih partnerjev o medsebojnem sodelovanju v vladi in v DZ.

Sporazum naj bi zagotavljal pogoje, da lahko poslanci v vseh fazah postopka vplivajo na vsebino odločitev vlade.
Sporazum naj bi zagotavljal pogoje, da lahko poslanci v vseh fazah postopka vplivajo na vsebino odločitev vlade. FOTO: Damjan Žibert

Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank SD, Zares, DeSUS in LDS so danes podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju ter sodelovanju v vladi in v državnem zboru. Sporazum naj bi zagotavljal pravočasno in popolno informiranje poslancev koalicijskih strank ob pripravljanju odločitev vlade ter usklajevanje koalicijskih strank glede uresničevanja dogovorjene politike in stališč koalicije. S tem naj bi bili zagotovljeni pogoji, da lahko poslanci v vseh fazah postopka vplivajo na vsebino odločitev vlade.

Manj nesporazumov in večja enakopravnost

Sporazum je po besedah vodje poslanske skupine SD Bojana Kontiča nadgradnja v sodelovanju poslancev koalicijskih strank. Ob tem je opozoril na dobro usklajevanje že doslej, s sporazumom pa bo po njegovih besedah zagotovljeno sprotno in dobro obveščanje poslanskih skupin.

Vodje poslanskih skupin Borut Sajovic (LDS), Bojan Kontič (SD), Cvetka Zalokar Oražem (Zares) in Franc Žnidaršič (DeSUS)
Vodje poslanskih skupin Borut Sajovic (LDS), Bojan Kontič (SD), Cvetka Zalokar Oražem (Zares) in Franc Žnidaršič (DeSUS) FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslanske skupine Zares Cvetka Zalokar Oražem pravi, da gre za konkreten in jasen dogovor, ki pokriva vse faze postopka sprejemanja aktov. Veseli jo, da so v skladu s sporazumom vse koalicijske stranke enakopravne, ne glede na velikost poslanskih skupin. Možnost določene samostojnosti posameznih poslanskih skupin pa je po njenih besedah velika kvaliteta sporazuma, saj ravno to daje avtonomijo v smislu demokratičnosti.

Borut Sajovic je prepričan, da bo ob takšnih ukrepih koalicija zagotovo zdržala cel mandat.
Borut Sajovic je prepričan, da bo ob takšnih ukrepih koalicija zagotovo zdržala cel mandat. FOTO: Damjan Žibert

"S sporazumom bomo pravočasno obveščeni o zadevah, ki se pripravljajo, svoje kritične pripombe pa bomo lahko posredovali vladi že v fazi priprave zakonodaje,“ je dejal vodja poslanske skupine stranke DeSUS Franc Žnidaršič. "Manj bo nesporazumov in nesoglasij," je še prepričan in upa, da se bo sporazum tako, kot je zapisan, tudi uresničeval.

S sporazumom je zadovoljen tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. "Ob takih vsebinskih zadevah in dosežkih z lahkoto pozabim na ime Dimitrij Rupel," je dejal Sajovic in dodal, da je prepričan, da bo koalicija prav na podlagi takšnih zadev zagotovo zdržala ves mandat in bo na koncu tudi uspešna.

Vlada za varčevanje v javnih podjetjih

Vlada pa je tudi že pripravila predlog, po katerem bi za dve tretjini znižali sejnine za člane nadzornih svetov, prav tako lahko pa poziv k znižanju plač kmalu pričakujejo direktorji energetskih podjetij, ki so eni najbolje plačanih v državi.

Primer: Slovenske železnice

V tako veliki družbi, kot so Slovenske železnice, so do zdaj člani nadzornega sveta za vsako sejo dobili po 825 evrov bruto sejnine, predsednica 1072 evrov bruto. Po novem predlogu, ki pa mora še skozi vladno sito, bi član nadzornega sveta v velikih državnih podjetjih dobil 275 evrov bruto sejnine za vsako sejo, predsednik pa 357 evrov bruto.

Vrtoglavi zneski se vrtijo tudi na upravah državnih podjetij. Med rekorderji je tako šef Telekoma Bojan Dremelj z 18.500 evri bruto plače, slabo pa ne gre niti šefom v energetiki, ki dobivajo med sedem in trinajst tisoč evri bruto.

Kaj pa vlada? Zaenkrat je le minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pozval direktorje energetskih podjetij, naj si plače znižajo na najmanj plačo predsednika vlada, ki je dobrih šest tisoč evrov bruto.

Sporazum koalicijskih partnerjev
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djimi
15. 01. 2009 01.08
Fuj kakšna vlada.
Exalted
15. 01. 2009 00.31
Ta vlada sam luft meša.
RADO62
14. 01. 2009 23.26
Katarina_K14.01.2009, 22:09-1 ... Jaz pa mislim, da sta ravno ta dva primerka rakasto tkivo v novi vladi in zato ne bo nobenih rezultatov od te vlade, razen množic obubožanih delavcev, ki bodo seveda končali na cesti in javkali v prazno, ker jim niti sindikati ne bodo prisluhnili, ker so od vedno na levici doma... heh...
Katarina_K
14. 01. 2009 22.09
cooler12 14.01.2009, 20:23 Ne posplošuj-če jih je nekaj takih, ki"nimajo pojma o ničemer" to še ne pomeni da so vsi isti. Jaz še vedno mislim, da sta Kresalova in Golobič zelo sposobna.
bučar
14. 01. 2009 20.23
tile vladarji nimajo pojma o ničemer
germany
14. 01. 2009 19.33
DJ SAJEVIC....TI SE RAJ MAL TRŽIČU POSVETI K TI PRED OČMI VSE PROPADA. NIČ SE NE DELA........A ZJ K SI BAZEN V BISTRICI PRODAL HOFERJU.....SI ŽE ZRIHTAL PAPIRJE DA BO V KRIŽAH ZRAVEN ŠOLE K MAŠ TI PARCELO KI SI JO POCENI KUPIL IM 100 KRAT DRAŽJE PRODAL ,ZRASEL NOV BAZEN.....POL PA RUPARJA ŠINFAŠ DA JE SKORUMPIRAN.......KOLIKO MAŠ ČE DO KONCA MANDATA ŽUPANA.20 MESECEV...........NIKOLI VEČ NE BOŠ ŽUPAN
comment123
14. 01. 2009 19.26
VSI, KI SO VIŠALI PLAČILNE RAZREDE, NAJ ODSTOPIJO!!!!!
Buena Vita
14. 01. 2009 19.22
ooooo preljubi prezlati THILLI PA TAKO SI JIH HVALIL,ZDEJ PA POGLEJ DRUGIČ PA OPRAT UŠESA,IN POSLUŠAT
Buena Vita
14. 01. 2009 19.20
dvignila je plače svojim funkcionarjem,vam predragi volivci, vam pa da fige v žepu prav,kaj ste jih pa volili hah,ja mogoče vam kje puhec plača kavico
comment123
14. 01. 2009 19.15
NEZASLIŠANO, V MOMENTU, KO VPIJEJO O VSESPLOŠNEM VARČEVANJU,SI V MINISTRSTVIH DVIGUJEJO PLAČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! G.MINISTER SVETLIK PA PODA PUHLO IZJAVO, DA JE NEKOMU V SVOJEM KABINETU DVIGNIL PLAČO, KER GA JE TEŽKO DOBIL,SAJ NE MOREM VERJETI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VOLILA SEM TO VLADO, A PRESNETO MI JE ŽAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
14. 01. 2009 18.59
JA,KAKO ČE PA DELI PODSOD POVIŠICE
velikiblek
14. 01. 2009 17.47
ta vlada, ki je sedaj, je daleč najslabša od vseh do sedaj...
theta
14. 01. 2009 17.25
Čimprej ta vlada pade, bolje za nas vse.