Slovenija

Ko zelenjava na police pride v manj kot 24 urah

Ljubljana, 06. 10. 2015 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podjetje Eta iz Kamnika v teh dneh predstavlja svojo najnovejšo linijo sveže zelenjave Natureta GRUNT. Zato so svojim potrošnikom pokazali, od kod izvira zelenjava, ki bo v prihodnjih tednih osnovna sestavina marsikatere zdrave solate ali dobre juhe.

Eta od 25. septembra naprej ponuja pri vseh večjih trgovcih svežo zelenjavo iz nove linije Natureta GRUNT. Posebnost zelenjave GRUNT je njen zagotovljen in 100-odstotno preverjen izvor, saj bo kupec kadarkoli lahko preveril, na kateri slovenski kmetiji je zrasla solata ali mešanica zelenjave, ki se bo znašla na njegovi mizi. Nov način označevanja izdelkov je na eni strani dobrodošel, tako za podpiranje domačih kmetov in povečanje slovenske samooskrbe kot za možnost preverjanje kakovosti zelenjave, ki bo od njive do trgovske police prišla v slabih 24 urah.

Natureta Grunt
Natureta Grunt FOTO: Natureta Grunt

Eta ima z dobavitelji solate sklenjen dogovor, da pobirajo v zgodnjih jutranjih urah in najkasneje do 12. ure pripeljejo, sledi vhodna kontrola in zagon linije za pranje, rezanje in pakiranje solat. Odprema solat je omogočena že pozno popoldne istega dne. Prednost zelenjave Grunt je torej poleg svežine njen znan izvor. Vsak paket bo imel namreč na EAN kodi zapisano informacijo, s katere slovenske kmetije prihaja izbrana zelenjava. Kupci bodo lahko s pomočjo aplikacije Izvor s pametnimi telefoni ali na računalnikih prek spletne strani www.natureta.si preverili njeno poreklo. Paketi Natureta Grunt bodo za začetek v dveh, kasneje v štirih pakiranjih: mešanice solat, zelenjave za juho in mineštro, kasneje bo dodana še zelenjava za pečenje.

"Eta iz Kamnika je pristopila do nas kmetov z željo, da bi res zagotovila varno in kakovostno zelenjavo. Projekt je stekel in upam, da bo Grunt slovenskemu potrošniku pomenil zagotovilo, da gre za živila s 100-odstotno sledljivostjo in poreklom," je povedal Ivan Bučar iz istoimenske kmetije.

"Jeseni je zelo naporno. Vstanemo zgodaj, že z dnem. Potem gremo na njivo. Odvisno od naročil. Najprej operemo zelenjavo in jo pripravimo za transport. Če imam čas, potem naredim še kosilo, nakar grem nazaj na njivo. Do teme," je o svojem običajnem delovnem dnevu spregovorila Ana Oranič iz Kmetije Oranič.

Ana Oranič iz Kmetije Oranič in Milena Zelič iz kmetije Zelič sta obe dobaviteljivi Natureta Grunta.
Ana Oranič iz Kmetije Oranič in Milena Zelič iz kmetije Zelič sta obe dobaviteljivi Natureta Grunta. FOTO: Natureta Grunt

Več slovenske zelenjave, hitreje v domačih kuhinjah

Kot vsak od akterjev v verigi od vil do vilic zasleduje svoje poslovne interese, pride kakovost zelenjave velikokrat na vrsto šele za ceno in zanesljivostjo dobave, kar pomeni, da se na trgovskih policah vse prevečkrat znajde zelenjava, ki je do nas prepotovala na stotine kilometrov. Razmere še poslabšuje dejstvo, da trg zahteva vrtnine tudi takrat, ko jih v slovenskem podnebju, brez rastlinjakov in namakanja, ni na voljo, zato je povsem logično, da je trg sveže zelenjave nagnjen v korist uvoza.

"Eta Kamnik lahko postopoma vpliva na trg tako, da bodo domači kupci lažje prišli do zelenjave in solat, ki niso potovale stotine kilometrov in čakale v hladilnicah. Ne z danes na jutri, ne z velikimi količinami naenkrat, a prepričani smo, da bodo ljudje prepoznali pomen sveže nabrane solate iz bližine," je dodal direktor Ete Marko Konič.

Kot pravijo v Eti, lahko kmetom zagotavljajo dolgoročen odkup po dogovorjenih cenah in plačevanje s krajšimi roki. "V letih 2016 in 2017 imamo v načrtu tudi naložbo v rastlinjake v Prekmurju, katere cilj je, da bo Natureto Grunt obdržal na trgovskih policah 12 mesecev na leto." V ta namen je bil lani kupljen delež Sončnega vrta s 5 hektari zemlje z geotermalno vrtino, letošnjo sezono pa so na tem kmetijskem zemljišču prvič sejali bio belo repo, kar pomeni, da bi lahko na zimo na trg deli 5.0000 kozarčkov kisle repe iz lastne ekološke pridelave.

Natureta Grunt
Natureta Grunt FOTO: Natureta Grunt

Za Eto Kamnik način delovanja Naturete grunt ni nov, saj je svežina ključna tudi pri zelenjavi, s katero Eta kuha in to je v resnici ena od "kuharskih skrivnosti" Ete Kamnik, da skuša surovino čim hitreje pripeljati v Kamnik in ima proizvodnje procese načrtovane tako, da gre sveža surovina neposredno na linije in v predelavo, torej postopke pranja, predpriprave, rezanja ter na koncu v pasterizacijo ali sterilizacijo. K solati iz linije Grunt se odlično poda tudi Šefov preliv, ki ga je ustvaril kuharski mojster Bine Volčič.

Specialisti za zelenjavo s skoraj 100-letno tradicijo

Eta je od daljnega leta 1923 naprej tradicionalen predelovalec slovenske zelenjave, vsako sezono pa v Kamniku v povprečju vložijo in skuhajo 500 ton kumaric, 1.100 ton rdeče pese in 1.000 ton različnih sort paprike za fileje. Imajo 156 redno zaposlenih, veliko jih je že iz druge generacije. Enako velja za kmetije, ki so tradicionalni Etini dobavitelji že desetletja. "Doslej smo zelenjavo vlagali in kuhali, odslej jo bomo tudi prali, rezali in pakirali. Gre sicer za druge vrste zelenjave, nove specifikacije surovine in kakovostne kriterije, vendar imamo vso potrebno znanje za uspešen nastop na trgu," je povedala direktorica Ete Kamnik Ksenija Jankovič Banovšek.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
09. 10. 2015 22.10
Tale hasap sistem nam bo pokončal Zemljo. Še veliko boljša rešitev bi bila, če bi bila embalaža biorazgradljiva. Ne razumem slovenskih prehranskih proizvajlcev da vztrajajo na predpotopnem pakiranju, ki ga sice uporabljajo tudi veliko manj ozaveščeni narodi, kot smo Slovenci. To je ljudem treba priznati. povedati pa je treba na glas, da reciklaža plastike v resnici ne obstaja. Del jo gre za izdelavo sekindarnih izdelkov del pa na odlaganje. Sekundarni izdelki pa končajo kot terciarni na odlagališču in v oceanih. ladje namreč zbrano razrezano plastiko peljejo v indijo veliko se je pa zgubi kar v oceanih. Ne bi začeli z alternativo, ker obstaja? Mala država je lahko vzor velikim. Predvsem pa tržna niša.