Slovenija

Ko zaspanost postane nočna mora: Petra ne upa več za volan, že 20 kilometrov je lahko usodnih

Ljubljana, 13. 03. 2015 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
63

Ste že slišali za motnje budnosti? Ob svetovnem dnevu spanja smo stopili v ljubljanski laboratorij, kjer strokovnjaki proučujejo motnje spanja in budnosti. Tam smo spoznali tudi Petro, mamico dveh otrok, ki spi preveč. Po dolgih letih mučenja je spoznala, da potrebuje strokovno pomoč.

Več videovsebin
  • Pogovor s Petro
    01:24
    Pogovor s Petro
  • V laboratoriju za proučevanje motenj spanja in budnosti
    02:36
    V laboratoriju za proučevanje motenj spanja in budnosti
  • Iz SVETA: Svetovni dan spanja
    01:42
    Iz SVETA: Svetovni dan spanja
  • Iz 24UR: Motnje spanja
    02:16
    Iz 24UR: Motnje spanja
Na današnji dan obeležujemo svetovni dan spanja, ki letos poteka pod geslom Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno.

"Nenavadno veliko spim. Ponoči spim od 21. do 6. ure zjutraj. Že to je veliko za odraslega človeka, a jaz moram spati tudi čez dan. Vsaj dve uri, včasih še več, odvisno tudi od prostega časa," nam je na hodniku ljubljanskega kliničnega centra zaupala Petra, ki se že leta bori z nezavidljivo motnjo.

Ne zmore vožnje z avtomobilom, svoje hčere si ne upa več voziti v šolo. "20 kilometrov je zame že predolga razdalja. Postanem neznonsko zaspana in moram nujno zaspati, sicer me lahko kar zmanjka," nam je zaupala. "Spomnim se, da že od nekdaj veliko spim. Veliko sem spala v srednji šoli, prespala sem predavanja na fakulteti. Zdaj, ko sem rodila drugo hčero, pa so se stvari začele stopnjevati. Iz tistega spanca po 10 minut, ki me je običajno že zbistril, sem zdaj prišla že na eno do dve uri čez dan. Edino tako pridem k sebi," pravi.

Petra, mamica dveh otrok, se spopada z motnjo budnosti.
Petra, mamica dveh otrok, se spopada z motnjo budnosti. FOTO: POP TV

Petra nam je zaupala, da jo je po nevzdržnih težavah osebna zdravnica napotila k nevrologu, ki jo je poslal na dodatne preiskave. Ob našem obisku jo je čakalo snemanje v spanju. Slednje poteka v posebnem prostoru, opremljenem s kamerami in ostalimi aparati. Sredi prostora je nameščena običajna postelja z varnostnimi stranicami, na stenah ob stropu pa so nameščene infrardeče kamere, s katerimi pacienta ponoči snemajo. Pacientu na glavo namestijo tudi posebne kapice z elektrodami, da lahko spremljajo možgansko aktivnost. S trakovi spremljajo dihanje, opazujejo tudi prehod zraka skozi nos, z elektrodami pa lahko spremljajo tudi gibanje ostalih delov telesa.

Asistent v drugem prostoru celotno dogajanje spremlja vso noč, nakar običajno zjutraj bolnika izpustijo domov. A ni vedno tako. Kot nam pojasni vodja ambulante za motnje spanja Leja Dolenc Grošelj, je odvisno za kakšno motnjo gre. "Če je težava prekomerna zaspanost, snemamo pacienta tudi podnevi," pravi. Postelja v laboratoriju je tako gotovo ena od najbolj zasedenih postelj daleč naokoli. Precej pogosti dnevni testi so testi pri voznikih. Postavijo jih v sedeči položaj, nakar se ti skušajo boriti z zaspanostjo. To ponavljajo nekaj dni, nato lahko ocenijo ali je oseba nevarna na cesti, pojasnjuje sogovornica.

Leja Dolenc Grošelj, dr. med., vodja Ambulante za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v UKC Ljubljana in predsednica Slovenske skupine za spanje
Leja Dolenc Grošelj, dr. med., vodja Ambulante za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v UKC Ljubljana in predsednica Slovenske skupine za spanje FOTO:

Ambulanta je zelo zasedena, saj ima po njenih besedah skoraj vsak tretji človek enkrat v življenju daljše obdobje kronične nespečnosti. Do 10 odstotkov ima med spanjem težave z dihanjem, najpogosteje med smrčanjem. "To povzroča prekomerno zapanost, zaradi česar hitreje prihaja do prometnih nesreč," pravi. Ta odstotek se pri starejših od 65 let kar podvoji. "Te zelo pogoste motnje spanja so na žalost pri nas prepozno prepoznane. Dobimo bolnike, ki imajo zaradi tega tudi že druge bolezni ali pa pridejo šele potem, ko se jim pripeti kakšna nesreča. Med spanjem se poškodujejo, morda celo padejo skozi okno," pojasnjuje.

Da, ljudje hodijo v spanju, plezajo skozi okna in celo ubijajo

Če še vedno ne verjamete v hojo med spanjem, se motite. "Parasomnije so različni motorični dogodki med spanjem. Mednje spada tudi hoja v spanju," pojasnjuje Dolenc Grošljeva. Pogosto se to dogaja pri manjših otrocih, pri katerih se faze spanja šele razvijajo, ko se ritem oziroma faze REM še spreminjajo. "Imamo primere, ko je to lahko zelo nevarno," opozarja. Za zelo nevarno lahko hojo med spanjem jemljemo, če se ta ponavlja več kot trikrat na teden, če oseba ob tem poškoduje sebe ali nekoga drugega. Če se to dogaja pri odraslih, vedno najprej preverijo, ali ne gre morda za epileptične napade, za frontalno epilepsijo. To ugotovijo s pomočjo kamer v laboratoriju. Otroka, ki hodi v spanju, pregledajo, če je nevrološki pregled normalen, starše pomirijo in jim povedo, kako ukrepati. "Potrebno je paziti, da otrok ne spi pri odprtem oknu ali na pogradu. Ko je v drugem okolju, se mora to ljudem okoli njega povedati, saj se to pogosteje dogaja v drugem okolju," pravi.

V laboratoriju proučujejo motnje spanja in budnosti.
V laboratoriju proučujejo motnje spanja in budnosti. FOTO:
Na sodišču: "V spanju sem ubil svojo ženo."

Strokovnjaki za motnje spanja delujejo tudi kot sodni izvedenci. "Jaz sicer to nisem, a smo v Sloveniji že imeli primer, ko je nekdo na sodišču povedal, da je v spanju ubil svojo ženo," nas je presenetila Dolenc Grošeljeva. "Tega gospoda smo potem ponoči snemali in ugotavljali, ali ima takšno motnjo spanja, da bi lahko prišlo do takšnega dogodka," je dejala. "Pri nas tega sicer ni veliko, v svetu se s tem bolj pogosto soočajo," pravi in dodaja, da gre za pomembno delo sodnih izvedencev, saj se človek v takšnem stanju, ko ima patološko motorično aktivnost, svojih dejanj resnično ne zaveda. "Svojci in starši nam pripovedujejo, da ima tak posameznik tedaj široko odprte prestrašene oči, pogosto je preznojen, pri tem pa ne prepozna osebe, ki stoji pred njim. Zjutraj se popolnoma ničesar ne spomni. Takšna oseba za to dejanje ni odgovorna," poudarja.

Fant sredi noči visel z okna, ob klicu matere se je prebudil in padel

Staršem ali partnerjem vedno povedo, da naj takšno osebo mirno položijo nazaj v posteljo. "Ne smejo je buditi, tresti, saj se lahko zgodi kaj nepredvidenega," pravi. Otrko lahko vidi, da je človek, ki ga prebuja, nek vlomilec ali neka oseba, ki se je nato skuša obranit. V takem primeru lahko odreagira agresivno in poškoduje bodisi druge ali pa sebe. Ob tem je omenila tudi primer fanta, ki je ponoči ob neki nevihti visel s police drugega nadstropja. "Mama ga je poklicala po imenu. Ob tem se je prebudil in padel skozi okno," pripoveduje. Utrpel je hude poškodbe z veliko zlomi.

Telefon ali tablica na nočni omarici je velika napaka!

V pogovoru o dejavnikih, ki vsakodnevno vplivajo na naš nočni spanec, je sogovornica poudarila, da bi morali biti mnogo bolj pozoni na to, kam odlagamo svoje telefone, tablice in ostale elektronske naprave, od katerih se tako težko ločimo. "Težava je, da smo ljudje narejeni tako, da ponoči pač potrebujemo spanje. Če nas ponoči zvoki in svetloba iz teh naprav motita, bo spanje manj kvalitetno. Manj bo hormona melatonina. Študije so pokazale, da modra svetloba, ki seva iz teh tablic in pametnih telefonov, zavira izločanje tega hormona in zaradi tega povzroča slab spanec," pojasnjuje. Velik problem je pri mladih, ki "se ne znajo izklopiti". "Starši morajo pri teh postaviti stroge meje. Če želimo urediti spanje in budnost, to enostavno moramo narediti," še dodaja.

Kaj pa "kratko polnenje baterij"?

Dolenc Grošeljevo smo ob koncu pogovora povprašali še o učinkovitosti krajših počitkov sredi dneva. Pravi, da se tega poslužujejo predvsem športniki, ki potrebujejo drugačno spanje, saj si na dolgih progah ne morejo privoščiti dolgega spanja. "Če spimo ponoči normalno, a ne dobimo dovolj, je priporočljivo kratko spanje podnevi. Ampak govorimo o zelo kratkem spanju, ob katerem si moramo nujno naravnati budilko. Maksimalno naj bi tak spanec trajal pol ure, izvesti pa ga moramo v zgodnjem popoldnevu," pravi. Pri tisih, ki imajo težave in ponoči ne morejo spati, to odsvetujejo. "Če pa ponoči nismo dobili dovolj, je kratko spanje seveda priporočljivo," še dodaja.

Slogan letošnjega svetovnega dne je "Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno". Z njim opozarjajo na motnje spanja, s katerimi se spopada že skoraj 45 odstotkov ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
14. 03. 2015 10.48
+4
Ne ne!To so motne spanja in so izredno nevarne ker človek v momentu zaspi za volanom!!
Jožajoža
13. 03. 2015 22.46
-12
s čim se ukvarjajo naši brezposelni državljani. nor je zdravnik, ki posluša takšne bedarije in jih resno jemlje
Katja Jernejšek
13. 03. 2015 19.57
+7
Zaspanost je problem-hud. Z ženo sva se se oni večer malo crkljala, naslednje jutro pa me vpraša:"A si še potem dolgo, ko sem zaspala?"...tako da ja, motnje spanja so problem.
OpaZokiStyle
13. 03. 2015 18.46
+5
Ne vem kako ste lahko nekateri tako zlobni in primitivni, da se iz tega norčujete. Narkolepsija je v tujini priznana bolezen in nima nič z lenobo veze. Poleg tega obstajajo tudi druge vrste motenj spanja. Jaz recimo sem zelo smrčal, posledično slabo spal in bil čez dan utrujen. Sedaj sem shujšal in je veliko bolje. Res ne vem kako ste lahko tako zlobni in take označujete za lenuhe. Tako kot enkrat na pošti ko zaklenejo vrata ob uri zaprtja da noben ne more notri. Pa smo bili še tisti, ki smo ostali notri pa ena ko opazi da je vse zaprto začne kričati, ropotati po vratih in rotiti poštarce naj ji odprejo. Poštarce so se pa sam nekaj muzale in jo neumno gledale. No pol so se še malo zabavale in so ji odprle samo notranja vrata, češ saj smo ti odprle vrata, no potem pa ko so imele dosti zabave pa še zunanja. Da bi jim kdo od prisotnih omenil ali ne poznajo klavstrofobije, bi se režale še njemu. Res ne vem kako ste lahko eni tako škodoželjni.
athena
13. 03. 2015 18.44
+36
Osebe, ki komentirate, da je gospa lena. Gospa je mamica težko gibalno ovirane hčerke z motnjo v duševnem razvoju, katero neguje že celo njeno življenje, plus še enoletne punčke. V svojem življenju je naredila in dala čez že več kot vi vsi, ki ocenjujete ljudi izza ekranov. Obsojat je itak najlažje, itak pa najbrž povprečni IQ komentatorjev na 24ur ne zraste niti do starosti tele gospe.
OpaZokiStyle
13. 03. 2015 18.46
+10
sprint
14. 03. 2015 06.56
-4
athena
14. 03. 2015 12.44
+2
sprint, škoda da tvoj oče ni zaspal pri oplojevanju
?om?
13. 03. 2015 18.23
-16
Po podbradku se vidi da je lenoba
?om?
13. 03. 2015 16.38
-22
Temu se reče lenoba
Skopušnik Janez
13. 03. 2015 22.41
+2
Mama ti je lenoba, gospa pa ma vso mojo naklonjenost in pohvalo.
LomilkaSrc
13. 03. 2015 16.34
+9
jst sem imel motnje spanca ko sem delal v šparu. imel sem tudi psihične težave. odkar pa sem na zavodu za zap. se počutim odlično.
Ramzess
13. 03. 2015 22.34
Ja kdo od teh, ki so na tem zavodu, se pa ne, razen tisti dan, ki ga jim pokvarijo.
pe?navodo
13. 03. 2015 11.43
-19
Če imajo nekateri ponoči konstantne nočne more ali celo hodijo , so preznojeni in kakor opisujejo zgoraj celo odprte oči in ne prepoznajo bližnjih , so to jasni znaki demonske obsedenosti. Ni to nič nenavadnega, sam se z tem celo življenje srečujem. tudi sam sem bil velikokrat demonsko napaden in obseden, z to razliko da sem se tega zavedal in dasem dejansko exzorcizem sam delal na sebi brez kakšnega župnika. Večina ljudi preko 90 % je pa demonsko posedovanih , torej imajo v sebi entitete za katere se ne zavedajo ali NOČEJO ZAVEDAT.Recimo to je podobno kot da bi razmišljali da v svojem telesu nimamo nobenih drugih živih bitij, od glist itd. Tako smo nosilci tudi duhovnih entitet. Vsekakor bi vsak tak takoj potreboval exzorcizem, vendar tudi exzorcizem sam po sebi nenujno odpravi dolgoročno teh težav. Poznavalci vemo in Sveto pismo v Jezusovem evangeliju jasno piše da če človek nima svetega duha in ne sprejme Jezusa da potem pridejo v njegovo telo še več demonov ki ga mučijo in posedujejo. Na you tubu si lahko vsak ogleda je veliko exzorcizma in ljudje ki pridejo k exzorcistom in ki se tega zavedajo. Kot pravim,in udi učim marsikoga, sam jih lahko praviloma demone celo vidim. 2 x se je zgodilo da sem jih videl celo pri drugih osebah in v mladosti sem po Božjem daru lahko v nekaj sekundah prehajal v duhu IZVEN TELESA. Zato so mi vsi ti pojavi duhovnih stanj nekaj popolnoma normalnega če ne že skoraj vsakdanjega. Ljudi pa treba osveščat, ker dejansko ne vedo nič duhovnega ali celo to zavračajo ker jim je za preživetje najbolj enostavno samo materializem. Ne zavedajo pa se da predvsem iz duhovnega zdravja izhaja naše dobro počutje. Tudi večkrat ločeni, ali celo taki ki čutijo zavračanje so jasen znak demonske posedovanosti. Kakšni bralci iz dlani, napovedovalci prihodnjosti in ostali šarlatani so pa sploh orodje v satanovih rokah. Tisti ki pridejo k njim pa na žalost dopustijo in so odprti za demonske entitete.
Ramzess
13. 03. 2015 12.31
-3
Res je, čeprav je post zastavljen religiozno, versko, ne bi rekel da gre demonske entitete, pač pa duhovne entitete, raznih vrst, ... niti ni exorcizem rešitev, temveč znanje od tem in določene tehnike duhovnih mojstrov, medijev, ipd. Na človeka, oz njegovo avro se lahko prilepijo razne entitete, elementali, ki so deli ali cele duše, ki se tako hranijo, ali želijo 'nahraniti' svoje želje po nečem. Elementale lahko oseba pobere celo na pokopališču, ki z razlogom varovano, kot posvečena zemlja, kraj, z navidezno mejo, ki je duhovni deli teles ne morejo zapusti same. Gotovo ste slišali da na pokopališču ni dobro zehati, saj se ob tem odprejo tudi čakre, kar elementali lahko izkoristijo. Taki priseski lahko žrtve zapeljejo ali pripravijo do marsičesa, tudi nezakonita dejanja, ... a to dokazati je že druga pesem. Neznane o duhovnosti je v tem svetu veliko, ... dobro je prebrati kakšno knjigo, tudi pri nas so taki pisci, iz lastnih izkušenj, denimo Pavel Matej Rak. Duhovno učenje se začenja z našo resnično naravo, dušo, in naukom o reinkarnaciji, ki ga zahodni svet slabo pozna, verjame pa zmoten nadomestek o peklu, vicah in raju, ... če že, po nauku reinkarnacije obstaja samo raj, ... če pa želite pekel, ali bolje vice, pa imate to že na Zemlji.
pe?navodo
13. 03. 2015 12.35
-7
Minusi ki sem jih deležen so samo jasen pokazatelj duhovne odsotnosti današnjega povprečnega človeka , ki je svoje duhovno exzistenco zamenjal za materialno. Svet se pogreza v temo zaradi duhovne dimenzije , zavračanja ali sprejemanja ignorantnosti do satana , ki ni pravljično bitje ne rdeča kapica ampak oseba ki jo ne smemo ignorirat.
Ramzess
13. 03. 2015 12.42
-5
Potem se pa bodo čudili če se bo ponovila Atlantida, ... če razumete kaj mislim.
pe?navodo
13. 03. 2015 12.54
-10
Ravno drugačno kot pišeš. reinkarnacija je satanistična doktrina. Jaz ki to vse opisujem PA SEM ŽE BIL V PEKLU. Mimogrede , bil sem tudi v VICAH , pa ko me je Prvič poklical zjutraj ko sem se odpravljal na kolage in me v nebo v duhu dvignil sam Jezus, sem bil tudi v nebesih. Zdej, mi o tem lahko pričujemo , in kristjni seveda pričujemo in tudi Mati Marija je že milostno prišla k meni ob molitvi. O tem kot praviš je res veliko knjig pri nas kristjanih ki se tega zavedamo , mogoče boš lahko kdaj prebral še če se bom sam odločil pisat. Ko pa že pišeš o duhovnih entitetah imel zadnjič nenavadno dogodivščino. Pravzaprav sem spal , normalno v postelji in kar naenkrat kot da bi se nekaj pritiskalo name tako da sem se počasi v spanju premikal proti robu postelje. Seveda se nisem takoj zavedal kaj se dogaja ker sem spal. No tako se dejansko prebudim šele ko
Uporabnik 269
13. 03. 2015 14.45
+15
Hahahahhahahhaha :D.Psihijatra rabis ne pa izganjanje hudica s telesa.
SDS_je_poden
13. 03. 2015 15.43
+7
starprofi, Samos75 : Sem misli, da taki ne obstajajo več v tem času, pa sem se motil. Kakšno čarovnico tudi zakurita na grmadi?
pe?navodo
13. 03. 2015 16.29
-1
Kaj res ne veš da obstajamo taki ki verujemo v Jezusa Kristusa in hodimo v cerkev ?? Res zanimivo. Seveda ne veš kaj Jezus učil in koga je izganjal če tega ne veš . In potem se imaš celo za pametnega pa brez osnovnega znanja . Na grmadi niso kurili taki ki se spoznajo na borbo z demoni , ampak taki kot ti ki so raje kurili ljudi kot pa spoznali bistvo Jezusovea učenja.
NePaNePaNe
13. 03. 2015 17.34
+6
Hahahahaahahaa ZATO HODIM NA 24KUR! Ne zaradi neumno napisanih člankov! Ne zaradi prizadetih reklam za ''resničnostne'' šove! Ampak zaradi teh prizadetih komentarjev :D
SDS_je_poden
13. 03. 2015 18.20
+2
Stariprofi: ko boš dokazal obstoj tega tvojega bitja oz. ko boš predstavil trdne dokaze, da je tako bitje res obstajalo, pa ne z citiranjem Biblije, potem se bova menila dalje. Dokler pa verjameš v nekaj, kar piše le v Bibliji, pa te ne morem in ne bom jemal resno niti za sekundo. Kdo dejansko je kuril ljudi na grmadi v imenu vere se pa tudi ve.
pe?navodo
13. 03. 2015 20.20
+0
Jaz ne rabim nič dokazovat. Jasno Jezus pravi tudi da ne branimo ne nnjega ne njegove besede ampak jo RAZGLAŠAMO. Ne branim ampak povem in ne dokazujem. Bog že ve zakaj je tako . sicer vem tudi sam, ker odrešen si po veri in ne po dobrih delih. Ker je zlo če ne ljubiš svojega Boga. Tudi satan ga ni ljubil .
pe?navodo
13. 03. 2015 20.22
+0
Poleg tega znanstveniki ne morejo dokazat niti misli niti tega ne da se midva pogovarjava. Torej kakšen dokaz bi bil zate dovolšen ? Da se mrtvi zbudi ? Imaš veliko primerov. Pa na you tudbu veliko nepropadlih teles svetnikov itd. Pa Marijina prikazovanja v Međugorju in čudeži ki se dogajajo. itd.
sprint
14. 03. 2015 07.04
pusti starprofi. Sicer osebno nisem nekakšen vernik ampak ti pa dam prav. Duhovna zrelost in morala ljudi je v zadnjih dveh desetletjih popolnoma abstinirala. Moderno je vse kar je skregano z osnovnimi tisočletnimi moralnimi zapovedmi. Zato čedalje več nasilja in živčnosti po svetu.In v duhovnem smislu res lahko govorimo o pohodu satana.
Ramzess
13. 03. 2015 11.12
-2
Ljudje imajo težave, vidim pa da so mesečnost vpletli zraven, ki je nekaj čisto drugega, ... s primerom matere, ki ni ravno premislila o posledicah, še manj upoštevala, ali pa res ni vedela, kar je sicer splošno znano, da mesečnika ne smeš buditi, ker takrat varovalni mehanizmi popustijo in se mu lahko kaj zgodi. Mesečnost je podobna težava, a vseeno zadeva zase, saj za razliko od drugih pri njej delujejo varovalni mehanizmi, zato se takim nič ne zgodi, oz, si nič ne naredijo, niti komu drugemu naj ne bi, ...saj naj bi šlo za podobne če ne enake varovalne mehanizme kot pri hipnozi, pod katero, tudi na ukaz, oseba ne more škodovati sebi ali drugi, če je to v nasprotju z njeno notranjo moralno in etično naravo.
Indigo Pingvin
13. 03. 2015 10.05
+3
Pozabili so napisat, da dokazano cepljenje proti gripi lahko povzroči podobne in hujše zaplete. Narkolepsija.
Ramzess
13. 03. 2015 11.03
+1
Indigo Pingvin
13. 03. 2015 11.15
+3
Danes je po cepljenju umrl 4 mesečni dojenček (poročajo v nemškogovoreči skupini). Otrok je po cepljenju jokal neutolažljivo 4 ure, ko je mati klicala v zdravstveno ustanovo, kjer so jo odpravili z besedami, da otroci pač jokajo. Zjutraj je umrl. PRijateljica od te mame jo je posvarila pred možnimi stranskimi učinki cepiva (zakaj ne zdravnik????) vendar se je mati kljub temu odločila cepit. Sedaj se ne bo nikoli mogla opravičit otroku.
Ramzess
13. 03. 2015 12.35
-1
Zakaj ne zdravnik, ... pomisli malo, ... preprodajalec mamil te tudi ne bo opozoril na nevarnost jemanja mamil, ker tistemu za koga to dela, to ne bi bilo všeč, poleg tega mu je dal jasna navodila, sicer ... ve kaj sledi. Namig, podobnost med njima ni naključna, še več, nekaj jima je skupno. Koliko ljudi to opazi?
NePaNePaNe
13. 03. 2015 17.26
+0
Ahahaha vidim novico, in hočem za šalo komentirat: ''Zdej bojo neizobraženi ''anti-vaxerji'' jokal kako tudi to motnjo povzročijo cepiva.''' In evo! Neizobraženec me ni razočaral! Kako ste mi prizadeti vsi po vrsti. Samo mimogrede, a mi lahko povesta svoje ime in priimek? Samo za vsak slučaj, če se znajdeta pri meni v ambulanti z razbito glavo, da vama NE nudim zdravniške pomoči ker neizobraženim sprancem, ki mislijo da vejo več kot vsi ostali, le ta zgleda ni potrebna, ker so/smo zdravniki vsi preprodajalci mamil :D Smilite se mi.
Indigo Pingvin
13. 03. 2015 20.59
-1
Malo več samocenzure in bontona ti ne bo škodilo. Nikjer te nisem označil za preprodajalca mamil. Drugače pa, brez skrbi, jaz v take eminentne in elitistične kraje kjer ti delaš ne zahajam. Se pa dostikrat zgodi, da kak tak pacient pristane v mojem kraju, kjer ga tudi jaz pomagam oskrbeti. Smo pač cenejši kot pa v L'ublan. Kar pa se tiče triaže glede na izobraženost, lahko te je sram za take besede, ker se nisi sposoben pogovarjat kot človek s človekom ampak vedno znova izpadeš narcis.
Indigo Pingvin
13. 03. 2015 22.06
Ne boš verjel, ampak te popolnoma razumem glede tistega, da imaš občutek, da te žalimo, tebe in vso stroko. ampak dajva takole rečt. Ali je medicina zmotljiva ali je nezmotljiva? Ker če je zmotljiva, potem se razburjaš brez veze, ker ti nihče nič noče, samo svobodo bi radi imeli. Če pa je nezmotljiva, potem pa mi, ki želimo prostovoljno cepljenje tako ali tako nismo tvoj problem. In še namig, Thalidomide. Določeni zdravstveni krogi so še leta po tem, ko so v nekaterih državah prepovedali uporabo tega zdravila, promovirali zdravilo čudežno zdravilo brez stranskih učinkov, dokazano in preizkušeno, fantastično. In potem so se znašli doktorji, ki so propagirali cigarete, spet, na podlagi nekih študij, in svojih opažanj, je tisoče, dobesedno tisoče otorinolaringologov priporočalo specifično znamko cigaret :) In sedaj bi ti želel, da mi verjamemo tej isti stroki?!?
Indigo Pingvin
14. 03. 2015 11.59
John Kitajcek
13. 03. 2015 10.04
-6
odkrit povedan če tole mal pregledamo. ona spi ponoč cca 9 ur.js grem ponavad spat ob punuč alpa enih in med tednom ustajam ob 6ih med vikndi pa okol 10ih 11ih. torej med vikendi loh spim celo eno uro več kt ona. zdej med je pa odvisn če mam kej popovdne za delat itak da tist delam, če pa sedim tm in u luft gledam pa normalno da te začne zmankvt, tko da se tut zgodi da med vikndom alpa med tednom kšno urco popovdne prespim. svetujem ji da nej gre mal na svež zrak ker to zna pomagat alpa nej se neki zaposli pa dela kej, ja ja tapru tedn se ti bo spal pa tko naprej ampak pol se pa navadš. ne pa hodt kle po bolncah pa jamrat da si len
Sovražim24ur4
13. 03. 2015 09.43
+3
Spijem kavo in zaspim
felalumpaciuss
13. 03. 2015 09.23
+12
Zanjo še ni tako hudo. Ima vsak dan približno isti ritem, ki ji bo v pomoč pri zdravljenju. Nekateri delamo troizmenski turnus ponoči, popoldan, dopoldan in se zgodi, da včasih zamenjaš noč za dan. Najslabše pa je pri prehodih iz nočne v popoldansko izmeno. So pa tudi takšni, ki delajo na štiri izmene in na vsaka dva do tri dni menjajo izmeno. Vsak ki je že izkusil takšen ritem, natančno ve o čem pišem. Gospa Petra je lahko še dokaj zadovoljna, da ima nek stalni ritem, ki je potreben za premostitev teh težav. Problem bi lako bil tudi pri policaju Pepiju, livarju Frančku, delavcem v fabrikah, strojevodji Ivanu itd, ki nimajo možnosti za spanec ob normalnih urah. Mislim pa, da bi ob tem dnevu spanja lahko dali kakšen intervju z ljudmi navadnega kova, z delom, ki je 24 ur na dan v pogonu, z ljudmi, ki so potrebni, da nekatere stvari v državi lahko nemoteno delujejo in z ljudmi, ki žrtvujejo nočni spanec, da lahko mi spimo.
nomis1
13. 03. 2015 15.06
+3
moja mama dela v Palomi v Sladkem Vrhu...in imajo taki šiht: 2 dni zjutraj, dva dni popoldne, dva dni ponoči, dva dni fraj ...in je tud kar naprej utrujena...se ji dostkrat zgodi da spi 3 ure, pa potem gre po kakih opravkih in potem še 2 uri pred šihtom itd.... in je že od nekdaj vedno utrujena...ampak zato ker dejansko spi premalo pa še ritem spanja je zelo moten ...
Roxy79
13. 03. 2015 09.10
+12
Sicer pa naj vzamejo poslance na testiranja,. ker kot kaže jih 85% poslancev seje prespi nekje v ozadju....glede na to da je dvorana po večini prazna...........
Roxy79
13. 03. 2015 09.09
-2
Ja pa če to ni sramotno.............. imamo SVETOVNI dan spanja, po drugi strani pa SAMO MEDNARODNI DAN ŽENA. Tel neki ne štima.... bolj poveličujemo te razne svetovne dneve..(kateri so tako ali tako že ratali vsakodnevni svetovni dnevi), po drugi strani pa imamo star svetodno znan praznik DAN ŽENA.....
gruber74
13. 03. 2015 09.08
-7
naj začne nekaj delat,ne sam lenarit
BobbyP
13. 03. 2015 08.40
+23
Katatonikov je poln slovenski parlament. Tam ne bi preučevali lahko le motnje spanja ampak tudi kronično podhranjenost intelekta in motnje logičnega razmišljanja ter megalomanijo v absurdnih razsežnostih.
joze drugi
13. 03. 2015 08.24
+6
Čemu vso to opazovanje? Se bojim, da zdravniki niso pravi naslov kjer bo rešila svoje težave. Zaspanost in budnost izvira iz živčnega sistema, tukaj ji bo pa vsak od ne vem koliko specialistov podal različno diagnozo. Sam sem imel kronično vnetje sluznice pa mi je tretji specialist na koncu rekel manj soli in popra :)...moj zdravnik mi je pa zaradi nizkega pritiska rekel več soli. :) Hja takole gredo komedije po naših ZD-jih. :) To je kar se tiče odkrivanja težav, je pa seveda tudi nek delež pravih zdravnikov samo je vprašanje če naletiš na njih.
Ni_Nicka_76
13. 03. 2015 08.24
+0
"Kot kura brez glave"..... :))))))