Slovenija

Ko vojak v stečaj gre

Ljubljana, 27. 01. 2014 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
275

Sindikat ministrstva za obrambo opozarja, da gre nekaterim vojakom tako zelo slabo, da se morajo zaradi prezadolženosti odločati za osebni stečaj. Po njihovem mnenju so vojaki v lastni državi, za katero so pripravljeni umreti, postali "novodobni sužnji".

V sindikatu ministrstva za obrambo znova opozarjajo, da so se nekateri vojaki zaradi stalnega zniževanja obrambnega proračuna in neizplačevanja dodatkov znašli v veliki socialni stiski. Nekateri od njih se po podatkih sindikata zaradi prezadolženosti odločajo celo za osebni stečaj. Na drugi strani pa obrambni proračun bremeni letalo falcon, opozarjajo.

Pripadnikom Slovenske vojske in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, opozarjajo v sindikatu.
Pripadnikom Slovenske vojske in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, opozarjajo v sindikatu. FOTO: Reuters

Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo (SMO) Darko Milenkovič je na novinarski konferenci poudaril, da je stiska vojakov v veliki meri posledica vsakoletnega zniževanja proračuna, pa tudi neizplačevanja dodatkov. Vojaki se trudijo opravljati svoje dolžnosti, vendar pa jim država po besedah Milenkoviča onemogoča, da bi opravljali svoje osnovne naloge. Pripadnikom Slovenske vojske in civilnemu osebju pada kupna moč in veliko se jih je znašlo v veliki socialni stiski, je povedal.

V SMO so že leta 2008 nasprotovali podpisu kolektivne pogodbe za javni sektor, saj sistem po njegovi oceni ne zagotavlja niti ustreznega plačila niti karierne poti. Kot je ponazoril Milenkovič, si je slovenski vojak v starem plačnem sistemu za svojo plačo lahko privoščil 1500 litrov kurilnega olja. Takoj po prehodu na nov plačni sistem je ta številka padla na 1200, danes pa si za svojo plačo lahko privošči le še med 650 in 700 litrov kurilnega olja.

Sindikat si je tudi na seji odbora za obrambo minuli teden od politike želel dobiti zagotovilo, da se ne bo več posegalo v obrambni proračun, saj so nekateri zaposleni lačni, na terenu pa neustrezno opremljeni, je dejal predsednik sindikata. Vendar pa drugih sklepov razen tega, da so se seznanili s socialnimi stiskami v Slovenski vojski, člani odbora niso sprejeli.

Opozorilom so se pridružili tudi v Sindikatu pilotov ministrstva za obrambo. V sporočilu, ki so ga predstavniki sindikata SMO prebrali na današnji novinarski konferenci, so med drugim opozorili, da jim pristojni ne priznavajo vrste statusnih pravic. Ravnanje ministrstva in vojske je po njihovem "vredno obsojanja" in se ne more skriti za okoliščinami recesije.

Vodja pravne službe Sindikata vojske, obrambe in zaščite Damjan Štrucl je opozoril zlasti na to, da so pripadnice in pripadniki prenehali prejemati zakonsko določene dodatke. Po besedah Štrucla je žalostno, da morajo pripadnike napotiti na mednarodne operacije in misije, da sebe in svojo družino rešijo iz socialne stiske. Pri tem pa seveda tudi veliko tvegajo.

Štrucl: Če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi

"Politika je vedno krojila usodo državljanov," je poudaril Štrucl. V sindikatu se zavedajo, da razmere v Sloveniji niso rožnate, "ampak če moramo biti v krizi, naj bomo v krizi vsi," je poudaril. Postavil je več vzporednic med delom v javnem sektorju in delom poslancev v državnem zboru. Treba bi se bilo vprašati, kakšna je dodana vrednost dela poslancev in čemu služijo vsi parlamentarni odbori in komisije. Po oceni Štrucla vsa ta delovna telesa služijo le sama sebi.

Izvršni sekretar SMO Marjan Lah je dodal, da so vojaki v svoji lastni državi, za katero so pripravljeni žrtvovati svoja življenja, postali "novodobni sužnji". Med drugim je poudaril, da vojaki sicer res dobivajo ure za kompenzacijo, vendar pa teh ne izplačuje nobena blagajna.

Če stavkati ne smejo, bodo pa drugi v njihovem imenu

V sindikatu SMO napovedujejo, da bodo našli obliko protesta, s katero se bodo po besedah Laha "zoperstavili nadaljnjemu izkoriščanju". Možnosti stavke sicer res nimajo, so pa sindikati s področja obrambe tudi člani sindikalnih central, ki lahko organizirajo stavko v njihovem imenu, pa je še napovedal predsednik sindikata Milenkovič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DRŽAVLJAN 0000
28. 01. 2014 12.01
+2
Zanimivo je to, da je minister na seji odbora za obrambo povedal, da so v "zlatih" časih, ko se je še brez problema dalo izžemat navadnega delavca, prejemali tudi do dvakratnik plače potnih stroškov (če je povprečna plača vojaka 843€ in dodamo še 1686€ potnih stroškov) torej skupaj tudi do cca 2500€ pa tega nihče od sindikalistov ni demantiral, je torej res. Lepo so se zakreditirali na variabilne stroške in poskušali živeti kot mali tajkunčiči. Tako kot pravim tajkunom so se delnice, njim pa potni stroški sfižili in ostali so brez vsega, krediti pa so ostali. Razumem njihovo stisko, ampak naj ostane njihova, saj so sami sprejemali riziko zakreditiranja na variabilnem delu plače. Delavec se že dolgo ne ogreva na kurilno olje, ker je predrago, drva si mora nasekat že nekaj časa, če sploh lahko pride do njih. Kdo pa vpraša delavca na minimalcu ali lahko sploh gre v trgovino in kupi osnovne potrebščine za življenje, nihče, pa tudi smili se več nikomur, saj je to postala naša vsakdanjost, za delavca v proizvodnji je lepo in prav da ima minimalca, pa še tega so mu z veliko težavo povišali za 5€, vojak pa je revež ... Lepo vas prosim ... Se je kateri izmed vojaških sindikalistov oglasil pri usklajevanju minimalne plače? NE, Čudno! Imajo pa 500 ali 600 zaposlenih ki baje prejemajo tako izplačilo... Naj se raje (sindikalisti) brigajo za tiste zaposlene v vojski,ki so res na minimalcu, ampak to zagotovo niso vojaki, temveč civilne osebe s poklicno in srednjo izobrazbo, ki imajo 20-40% nižje plače od navadnega vojaka!!
DIG24
27. 01. 2014 22.08
-3
a mi rabimo vojsko? zakaj že? S, J, V Z, iz vseh smeri nas popapajo
Volfek
28. 01. 2014 05.17
+4
Jožajoža
27. 01. 2014 22.04
+0
ne gane me ne gane me .............................................
Jernej Oberstar
28. 01. 2014 19.48
Crazy Joe
27. 01. 2014 21.56
+4
Imam rešitev za vojake. Naj dajo odpoved v vojski in se zaposlijo v gospodarstvu, saj menda niso pod prisilo v vojski, naj grejo na boljše, če je tako nevzdržno. Naj probajo najti zaposlitev kje v gradbeništvu ali v avtomobilski industriji, ali kovinsko predelovalni, storitveni dejavnosti, prometni itd..... V teh panogah se cedita med in mleko. Velika večina vojakov, dobi samo potnih stroškov na mesec toliko, kot nekdo, ki dela troizmensko ali štiriizmensko delo v tovarni. Da sploh ne primerjamo pogojev dela in odgovornosti. Če je vojakom težko, kaj naj potem rečejo bivši delavci SCT-ja, Primorja, Vegrada, in ostalih firm, katerim so podjetja ostala dolžna po več plač skupaj?
Jožajoža
27. 01. 2014 22.07
-1
tako,prav imaš. tudi ti davkoplačevalci,delavci v gospodarstvu so v osebnem stečaju in to ne zaradi življenja na veliki nogi. aza te delavce država ne poskrbi. tudi ti delavci imajo družine,nimajo pa plač, zaščite ..kot jo imajo javni bogovi,vojaki,policaji...........,.
Volfek
28. 01. 2014 05.19
+2
Naj se vrne leto 91,pa da vas vidim kako bi bili tedaj hrabri in pametni na besedah....
Jernej Oberstar
28. 01. 2014 19.54
Crazy je napisal realno. Tudi jaz sem bil v vojski a, ker po 5ih letih ni bilo denarja in misij, ki so jih obljubljali, sem se zaposlil v gospodarstvu..Nihče ni pod prisilo v vojski. Dejstvo pa je tudi, da jih vsaj desetina ni primernih za vojaka, še več pa je takih vojakinj!
Moros
27. 01. 2014 21.35
+1
ma kaj majo za stokat ti taborniki, naj raje začnejo delat. Če jih pošljemo 100 v sredino kočevskega gozda z samo nožem, nevem če bi 1 živ vrn prlezu sam. Tko sposobno vojsko imamo, Poleg tega je bilo 14 dni nazaj prispevek na TV-ju, da ko imajo pa kakšne terenske vaje (pobode) jih pa najmanj 25% vzame bolniško al pa dopust. Bilo bi potrebno uvest obvezne terenske vaje, če si v predvidenem terminu na bolniški ali pa na dopustu jih pa moraš naknadno opraviti, v nasprotnem primeru pa knjigco!
periot22
27. 01. 2014 20.47
+0
Delavci v gospodarstvu pri težkih fizičnih delih na normo imajo tudi minimalne plače,težko živijo sebe in svoje družine ti bi si najprej zaslužili poštene plače,vojske pa ne rabimo ker je metanje denarja skozi okno,koristi pa nobenih!!!!!!!!!!
BŠK
27. 01. 2014 20.01
+2
Večina jih še vedno živi v socializmu, ki ga že davno ni več Navadnje razvajene riti bi imele vse, a ne morejo imeti Dragi moji ljubčki, danes vse kar je nad 500€/mesec so samo sanje Vsi smo lahko samo veseli da kaj delamo in dobimo 500€, ne mi jokat Jaz kot taksist vozim vsakdan 12ur za ta plačo Hoteli ste osamosvojitev in EU, sedaj pa ne jokcajte
bucko2000
27. 01. 2014 19.48
+20
Jao, jao. Pojma nimate kaj je to vojska. Zakaj niste šli sami v vojsko, če je tam tako lepo? Sam šinfate vsi nekaj. Pustmo jim naj delajo, že tako je vse v razsulu. Povsot so anomalije in nepravilnosti; tako pri privatnikih, javnih ustanovah, zavodih... da o bankah in parlamentu ne govorimo. Mi se pa tu o teh parih evrih kregamo, ki pa žal vse več ljudem pomeni osnovo za preživetje - o kreditih niti ne razmišljamo, saj jih niti ne dobimo. Mislim, da je namen vlade, ki vsepovsot samo jemlje samo v nas nekaj adrenalina po žilah spravit, da nas vsaj to ogreje. Ampak mislim, da bo vsem nam to enkrat prekipelo in bomo res začeli vojno, pa ne proti vojski ampak proti sistemu, državi, vladi. Čudi me le, da do tega še ni prišlo.
DIG24
27. 01. 2014 22.07
-11
kaj se sploh oglašaš , vse je v rasulu, valda da je ker se je že v osnovi vlagal denar v napačne stvari. Zaj pa ti meni povej, a mi rabimo vojsko? ti veš kolko denarja gre v vojsko. Mi bi komot lahko bili zvojske, ampak zdaj je zato prepozno.
Jernej Oberstar
28. 01. 2014 20.05
+2
jaz sem se zaposlil v voski, ni mi bil všeč (1)5. dan v mesecu in sem se zaposlil v gospodarstvu..tudi oni imajo to izbiro
donato
27. 01. 2014 19.29
+3
Ni mi jasno, kako lahko naredi osebni stečaj? Če se je zadolžil in je v službi, mu pač odtrgajo od plače in,če prejemaš plačo,ne moreš v osebni stečaj. Mogoče nimam prav,ker se v naši državi marsikaj nič ne ve!
donato
27. 01. 2014 19.11
+1
Primerjava z nakupom kurilnega olja, ni nobena primerjava in ni realna. Tudi upokojenci bi lahko delali enako primerjavo, ampak je brezsmiselna.
tali?ni tom
27. 01. 2014 19.07
+9
ampak nekaj se mi pa zdi pomembno pri tej zgodbici! kot prvo , mnogo ljudi ki dela za plače teh ljudi gre v stečaj tako osebni kot na šihtu kjer gre vse v franže! kot drugo , NOBEN NE BO GOVORIL DA SE V AFGANISTANU BORIJO ZA SLOVENIJO! tole je pa za lase privlečeno in v to verjamejo samo naivneži! DEJSTVO JE DA ZA DOMOVINO , POUDARJAM DOMOVINO JE NAROD PRIPRAVLJEN UMRETI ZASTONJ IN MNOGI SO NEKOČ PRED LETI ŽE UMIRALI! Za nato me pa klinc briga!
Winja
27. 01. 2014 20.02
+1
Winja
27. 01. 2014 20.04
+0
res je to..umreš lahko tudi zastonj za domovino..ker sicer si samo plačanec ne pa domoljub v vojski svoje domovine. res je da mora tudi vojak imeti denar da se lahko preživi..ampak trditev da svojo glavo na prodaj zastonj nosimo je pa bebava..potem sploh škoda rečt da imamo pravo vojsko..recite da imamo plačance
mikeTHEbike
27. 01. 2014 18.58
+5
Če mam dva jurja place, se pa za kreditiral za dva in pol... A se bom komu smilil? ?????
JanezNovakJohn
27. 01. 2014 18.55
+8
Tiste firme ki so znale graditi mostove so že propadle - So jih sasuli ali okradli, jim odrekli bančno oporo, ki jo vsaka firma ki dela na velikih projektih potrebuje, za to ni nevarnosti da bi slovenske vojaške inžineriske enote komu delo odžirale. Namesto da nam Amerikanci dajejo Humarje, naj dajo bagerje in budožerje, teptalce in kompresorje, drobilce kamenja in dinamit za gradnjo predorov. Slovenska vojska lahko začne takoj graditi drugi tir. V tem primeru dvignimo vojaški proračun na 2,5 % BDP
afera
27. 01. 2014 18.50
+3
Lepo vas prosim,fantje se imajo prelepo,gredo preko svojih zmožnosti,dajte no..
damko 1
27. 01. 2014 18.44
+12
Ojoj, prebral sm samo naslov, kuk jih je se na minimalni placi, ojoj sindikat kulk bo se osebnoh stecajev,...ojoj, raj ne pomislim koliko ljudi dela za 590 eur..a vojak dobi tes toliko malo..drgac ce bo pa vojna bomo morali pa vsi puske u roke...drgac pa mate orozje in u akcijo...
Moros
27. 01. 2014 18.42
+12
ma kaj majo za stokat ti taborniki, naj raje začnejo delat. Če jih pošljemo 100 v sredino kočevskega gozda z samo nožem, nevem če bi 1 živ vrn prlezu sam. Tko sposobno vojsko imamo, Poleg tega je bilo 14 dni nazaj prispevek na TV-ju, da ko imajo pa kakšne terenske vaje (pobode) jih pa najmanj 25% vzame bolniško al pa dopust. Bilo bi potrebno uvest obvezne terenske vaje, če si v predvidenem terminu na bolniški ali pa na dopustu jih pa moraš naknadno opraviti, v nasprotnem primeru pa knjigco!
Winja
27. 01. 2014 20.07
+0
naše vodstvo je itak v vseh smereh sfaljeno...saj drugače ne more biti če pa sploh države vodit ne znajo
tdoctor
27. 01. 2014 18.42
+19
ja , težka je ta vojaška služba, podobno kot v vrtcu.. pride v službo, malica, potem se malo razgibajo, pretečejo 2km , pa spet malo pojejo in popijejo, gredo streljat, da malo porabijo naš davkoplačevalski denar ( osebno ga mesečno prispevam cca 3000eur ), potem se stuširajo, preoblečejo, ter gledajo na uro kdaj bo 15.00 , da gredo lahko spočiti domov novim dogodivščinam in biznisu naproti, pa jamrajo , da je 1200eur premalo za tak polpenzion.... , kdor se čuti sposobnejšega, naj se bolje proda, oziroma ustanovi podjetje in začne sam služiti kruh, ne pa biti na napajalniku do penzije
afera
27. 01. 2014 18.51
+4
mikeTHEbike
27. 01. 2014 18.55
+2
veseli_lojzek
27. 01. 2014 20.28
+2
tdoctor: kako časovno uspeš ob prispevku 3000eur v proračun še tle po spletu neumnosti pisat? Jaz sem pri svojih 600eur plače zvečer čist na konc z močmi!
tdoctor
27. 01. 2014 21.32
-5
gospod lojzek, imam podjetje, v katerem je zaposleno kar nekaj zadovoljnih ljudi, ki prejemajo solidni OD 1500+ , tako da prosim za resnost, očitno se ne znaš bolje prodati, kot za 600eur
Volfek
28. 01. 2014 05.23
+1
He,to so besede,samo malo je takih.Vičina samo izkorišča delavce in si kopičijo bogatsvo.
metronom
27. 01. 2014 18.32
+16
ajde vojska drzavni udar samo to resi slovenijo
1bandit
28. 01. 2014 10.57
+2
Pa ne samo vojska, cel narod bi mogu skupaj stopt, samo slovenčki smo ovce , nimamo jajc, zato pa lahko po nas teptajo.... Tud če ne bi blo vojske ,bi se dnar pa še drugam metal, še bolj v postrani žepe, zato ne pljuvajte samo po vojski, ne vem kaj vam je folk....
mikeTHEbike
27. 01. 2014 18.27
+13
Poznam veliko vojakov s puno kesa, vsi nekaj kseftajo, po sihti delajo nna črno, majo fine afte. .... v glavnem, če si nesposoben, boš revež, drugače pa ti nebo slabo šlo!
1bandit
28. 01. 2014 10.58
+1
ja samo to niso čisto navadni vojaki.......
1bandit
28. 01. 2014 10.58
+1
drgač pa je v vojski kontra piramida. kdor še ne ve :)
macek_garfield
27. 01. 2014 18.27
+15
... naj delajo na crno ... naj postanejo placanci ... je v sloveniji dovolj kapitalcev za odstrel ...