Slovenija

Ko vdihnemo strupen plin ...

Ljubljana, 10. 10. 2008 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
9

Veseli čas trgatve prinaša tudi nevarnosti. V zadnjih dveh dneh se je z ogljikovim monoksidom zastrupilo devet ljudi, lani pa je ob preverjanju mošta 63-letnik celo umrl.

Slovenska policija posebne evidence nesreč, povezanih s trgatvijo, ne vodi. Kljub temu pa policisti vsem, ki se ukvarjajo s pridelavo mošta in kuhanjem sokov, svetujejo previdnost. ''Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo, če hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo,'' pozivajo. Več o nasvetih policistov ...

V klet nikoli sami!

Ko se mošt zbistri, nastane mlado vino.
Ko se mošt zbistri, nastane mlado vino. FOTO: Reuters
Ogljikov dioksid nastaja ob pretvorbi glukoze v etanol in ogljikov dioksid.

V Vinski kleti Goriška brda se trudijo, da bi nesreče preprečili. Med letom izvajajo meritve mikroklime v vseh delovnih prostorih, torej merijo temperaturo, zračno vlago, hrup in pline. Njihovi delavci prav tako hodijo na izobraževanja, za celotno vinsko klet imajo tudi izdelano varnostno oceno in oceno tveganja za posamezno delovno mesto. ''Nesrečam se lahko izognemo, če poznamo delovni proces, se primerno zaščitimo in spoštujemo nevarnosti, ki nam pretijo pri delu. Pri posebej nevarnih delih postopkov nikoli ne sme opravljati en sam delavec, ampak naj bo vedno nekdo zraven, da lahko pomaga,'' je pojasnil enolog iz Vinske kleti Goriška brda Istok Mikulin.

V briški kleti naprav za ugotavljanje ogljikovega monoksida nimajo, ker se pri alkoholnem vrenju tvori ogljikov dioksid, torej plin, ki nastaja med naravnim alkoholnim vrenjem. Plin je težji od zraka, zato se zadržuje pri tleh. Ogljikov dioksid je zelo rezkega vonja in zelo draži dihalne organe, tako da ga zelo hitro zaznamo. Ogljikov monoksid pa nastaja pri nepopolnem izgorevanju, je zelo strupen, brez barve, vonja in okusa, zato je zelo nevaren, je opozoril Mikulin.

Od grozda do vina

Merjenje sladkorja je tudi sestavni del trgatve.
Merjenje sladkorja je tudi sestavni del trgatve. FOTO: Reuters

Rujna tekočina nastane pri alkoholnem vrenju mošta. Grozdje primerne tehnološke zrelosti pripeljemo iz vinograda v klet, kjer ga najprej specljamo, odstranimo pecljevino in ga stisnemo. Mošt ohladimo in ga naslednji dan očistimo. Čisti del se pretoči v vrelno posodo, kjer se dodajo kvasovke, da sprožimo alkoholno vrenje. Med vrenjem mošt ohlajamo, ker se sprošča toplota, da vrenje poteka enakomerno. Po končanem alkoholnem vrenju posode dolijemo. Mlado vino se začne naravno bistriti, usedlina – drože se sesede na dno posode. Potem vino pretočimo, da ga oddelimo od droži. Bistro mlado vino se potem v posodi razvija, pred stekleničenjem ga je treba negovati in stabilizirati, je pojasnil Mikulin. Priprava roseja, rdečega in penečega vina je malce drugačna, a v osnovi podobna.

Policija svetuje
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_stojan
29. 12. 2008 11.44
franca kolk maš sladkobe juhu
Tonček Balonček
10. 10. 2008 12.31
tineche, kristinka in podobni! Janeznoka in moja malenkost smo že omenjali, da se pač s CO2-jem v kleeth ne moreš zastrupiti, ni toksičen!! Hre za azdušitev zaradi pomanjkanja kisika, daj ga CO\" pač izpodrine, to je vse, ni treba nobene formule, omenjanja kisika in kadilcev, pač ni povezave!! Gre za anvadno fiziko in gostoto oz, spec. maso!
wingsjutarka
10. 10. 2008 11.49
CO = OGLJIKOV MONOKSID pa je strupeni plin brez barve in vonja, ki zavre dihanje na celičnem nivoju in se med drugim nahaja v cigaretnem dimu (kadilci imajo zato tudi nižjo zasičenost krvi s kisikom, ker jim monoksid iz dima zaseda določen procent molekul hemoglobina, kamor se veže z višjo afiniteto (=raje) kot kisik), izpušnih plinih avtov, etc. CO2 pa jenam vsem znani plin, ki ga izdihujemo, pa glavni k prispevanju učinkov tople grede, itn.
driskapiska
10. 10. 2008 11.40
ja ki pa bo vinska klet? Mogoč na podstrešju? :D
Z ogljikovom dioksidom se ne zastrupiš! Nevaren je zato, ker je težji od kisika in se nabira pri tleh in potem tudi višje v zaprtih prostorih. Ker so vinske kleti pogosto v kleteh, torej pod ravnijo praga na vratih se v njih nabira CO2 in iztisne kisik. Posledica je nezavest in smrt, zaradi pomanjkanja kisika. CO2 tudi nima vonja, v vinskih kleteh se nabira vonj, ki nastane pri vretju.
Herr_Flick
10. 10. 2008 10.51
..zanimiv zapis kemijske formule etanola. C2H5OH je običajno. Sicer pa - od nekdaj so kletarji hodili s svečo v klet. Pa ne zato ker ni bilo elektrike, ker je ugasnila če ni bilo kisika....in so ušli...
Netman
10. 10. 2008 10.00
Očitno nimate pisati on ničemer pametnejšem na vašem portalu (aja, borze tonejo in en japonec je že naredil harikiri), kot da pišete neumnosti o monoksidu... Moj predhodnik je zelo lepo razložil alkoholno vretje... Nobenega monoksida ni, verjemite... Razen morda v kakem vašem studiu :)
preprostež
10. 10. 2008 08.49
Ali se to dogaja šele zdaj ali pa je bilo tako vsako leto, ko se amaterji ukvarjajo z vinarstvom in se pri tem opečejo?
tinechem
10. 10. 2008 08.46
Komentiram naslov \"V zadnjih dveh dneh se je z ogljikovim monoksidom zastrupilo devet ljudi...\" Ali nimate tudi malo pojma o kemiji? Z ogljikovim monoksidom (CO) se ni nihče zastrupil v tem primeru ampak so se z ogljikovim disidom (CO2). Alkoholno vrenje je proces, pri katerem poteka pretvorba glukoze v etanol ob prisotnosti kvasovk, ki vsebujejo različne encime, ki to pretvorbo omogočijo. Glukoza (verenje) --> etanol ogljikov dioksid C6H12O6(s) --> 2C2H6O(aq) 2CO2(g) Upam, da smo sedaj razčistili!