Slovenija

Ko vas sodelavci žalijo

Ljubljana, 17. 12. 2008 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trpinčenje na delovnem mestu v Sloveniji ni neznanka. Največkrat trpinčijo šefi, med žrtvami pa je več žensk kot moških. Imun ni nihče, zato je treba ukrepati!

V zadnjih petih letih je trpinčenje doživljalo kar 19,4 odstotka vprašanih.

10,4 odstotka vprašanih Slovencev je bilo v zadnjih šestih mesecih trpinčenih na delovnem mestu, 1,5 odstotka pa celo dnevno ali večkrat tedensko, je pokazala raziskava Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Še bolj zgovorne so priče trpinčenja, 18,8 odstotka je grdo vedenje do sodelavca opazovalo občasno, trije odstotki pa zelo pogosto. Dvakratnik pomeni, da žrtve praviloma molčijo, medtem ko očividci lažje priznajo, da so bili priče.

Ženske so največkrat žrtve trpinčenja na delovnem mestu.
Ženske so največkrat žrtve trpinčenja na delovnem mestu. FOTO: POP TV
Na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa zato v okviru programa promocije zdravja pri delu Čili pripravljajo modul o preprečevanju in obvladovanju v podjetjih. Poleg tega načrtujejo oglaševalsko kampanjo za ozaveščanje splošne javnosti, predvsem pa delodajalcev o pomenu promocije zdravja delavcev, kamor spada tudi preprečevanje trpinčenja na delovnem mestu.

Med žrtvami je več žensk, in sicer so v zadnjih šestih letih trpinčili kar 62,8 odstotka pripadnic nežnejšega spola in 37,2 odstotka moških. Pred nesramnostjo niso zaščiteni niti javni uslužbenci: 48,1 odstotka žrtev je zaposlenih v zasebnem sektorju, 49,9 odstotka pa v javnem. Največ zlorab je v velikih podjetjih – več kot 45 odstotkov, skoraj tretjina žrtev dela v manjših kolektivih, četrtina pa v srednje velikih podjetjih. Najbolj ranljivi so zaposleni v predelovalni dejavnosti, sledijo zdravstveni in socialni delavci, finančni posredniki in javni uslužbenci.

Povzročitelji so najpogosteje nadrejeni (81 odstotkov), pa tudi sodelavci (33 odstotkov), podrejeni (14,9 odstotka) in stranke oziroma bolniki oziroma študentje. Seštevek deležev je višji od 100 odstotkov, saj je lahko v posameznih primerih več povzročiteljev, ki so zaposleni na različnih organizacijskih ravneh. Le 9,4 odstotka vprašanih je odgovorilo, da so trpinčenje v svojem delovnem okolju doživljali sami, kar 63,5 odstotka jih je izkušnjo delilo z drugimi sodelavci, v 27,1 odstotka primerov pa so bile trpinčene cele delovne skupine.

Najpogostejša negativna dejanja, ki so jih žrtve doživljale, so bila: pretirana delovna obremenitev, širjenje govoric, opravljanje nalog pod ravnijo zmožnosti, zadrževanje informacij v zvezi z delom, odvzem odgovornosti na ključnih področjih, žaljenje in neprijetno komentiranje osebnosti, poniževanje ali posmehovanje v zvezi z delom ter ignoriranje posameznikovih mnenj in pogledov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
17. 12. 2008 17.01
ja res ne vem za primer ko bi se šef pritožil, da ga kdo od podrejenih psihično in spolno nadleguje s tem ko mu leze u rit. torej tega ni ali pa ni nasilje. in ker smo pred zakonom vsi enaki je potem nasprotno tudi brez nasilja. sicer šefi svojim podrejenim običajno lezejo drugam in ne u rit, kar je tudi res. sigurno pa so bolj zaščiteni kot medvedi. ne spomnim se da bi katerokoli ministrstvo že izdalo odredbo za odstrel kakega šefa, v nasprotju z medvedom, ki jih kar nekaj odstrelijo vsako leto.
space22
17. 12. 2008 16.05
+1
ravno zaradi dveh tercialk naredimo veliko manj kot pa takrat ko jih ni, med delom se psihično spravljajo na tiste ki so najbolj pridni, danes jih ni bilo in smo naredili veliko več kot pa včeraj ko sta bile prisotne, skoz se režita in obirata ostale zaposlene, jaz pa tudi ne prenesem takih hinavcev
space22
17. 12. 2008 16.03
-1
tud pri nas imamo ene dve babe na šihtu, tavelke tercijalke da jih nema celi svet, psihično maltretirajo na šihtu nekatere ljudi, in jih tud jaz ne maram gledat, in ravno taki osebki so najmanj sposobni delat, in so leni ko fuksi
gedza
17. 12. 2008 14.38
tega je vse več, tudi med sodelavci istega nivoja, samo da smo večina še tiho,o teh početjih drugih na dnami.. vse se bo nekega dne lepo vrnilo z obrestmi od boga, če ne drugače.. brez skrbi..
ircslo@yahoo.com
17. 12. 2008 13.59
ma dajte no zakon so tak napisal, da je skor nemogoče dokazat mobing, sodniki pa itak nimajo pojma kaj se dogaja v resničnem svetu
Aaron-Heydar
17. 12. 2008 13.55
+3
ja, tipični primer je podjetje TAMPO Alojz Vezjak s.p. iz Tepanja. Direktor je vredu, ampak ostali zaposleni so nori. Mene so obtožili poskusa umora (neki študentki naj bi hotel prerezati žile)... Čudno, da me niso prijavili na policijo!!
yeyo.white
17. 12. 2008 13.42
ResSteBolniki
17. 12. 2008 13.37
Poveš vic o blondinkah in so že sodelavke ogrožene ... lol
Capi-22
17. 12. 2008 13.37
js mam zdravilo za to...NE se jim dat!!!!!!!
lorus
17. 12. 2008 13.32
Sicer podpiram take članke ... Vendar manjka nekaj ... Kam lahko ljudje prijavijo tako nadlegovanje/žaljenje/mobing? Predvsem pa da ga lahko prijavijo tako, da ne izpadejo oni kot tisti ki zganjajo žalitve/mobing/nadlegovanje in pa da ne izpadejo špeckahle, ki se jim ne da delat in se samo pritožujejo? Prevečkrat so pri nas žrtve na koncu maltretirane kot povzročitelji in največji kriminalci. In to na vseh področjih.
franjoseljak
17. 12. 2008 13.25
zgleda da jih na 24kur tudi trpinčijo
insaner
17. 12. 2008 13.13
Dr Fikfakovi in vsem (so)delavcem na KIMD želim veliko uspehov v njihovem delovanju. Želim, da bi njihova dognanja zaživela med ljudmi.
jajat
17. 12. 2008 13.13
Vedno je govora o tej temi,a samo govora.Pristojne službe ????? gdo ve katere pa delajo z delodajalciTudi če se kam pritožiš vedno imajo prav delodajalci. Siguren sem da vsakdo med nami pozna kak primer tak ali drugačen trpinčenja delavcev.Naj izpostavim npr HOFER SLO kjer so trgovci-ke vse drugo razen ljudje. In , NIČ
insaner
17. 12. 2008 13.09
+1
Slabe izkušnje imam s predpostavljenimi, a z njimi sem se lahko skregal. In to je dobro. Daleč najslabše izkušnje imam z neznačajnimi in zahrbtnimi sodelavci.
etano
17. 12. 2008 12.46
Ja kakšen članek je pa to? V naslovu načnete vprašanje in upanje, da bo v članku kakodgovor nanj, potem pa beremo samo o statistiki. Mislim, saj vse lepo in prav, ampak a lahko kdo kaj konkretnega pove al smo spet prepuščeni samim sebi. Trpinčenja na delovnem mestu je ogromno, žrtve pa nimamo kaj. Kam se lahko obrnemo za pomoč, kakšne so naše opcije, kdo nam lahko pomaga s konkretnimi rešitvami? TO napište, ne pa sam statistike navajat. Tko je najlažji prispevek napisat. Sam opišeš cifre.
ajva
17. 12. 2008 12.22
dokler bodo imeli nadrejeni vsa pooblastila od direktorje ,ki jih zanimajo samo rezultati ne pa pogoji dela bo vedno tako ,ker te noben ne vpraša kako gre ampak samo tako mora biti ker tako zahtevajo nadrejeni...,če se ne bo tukaj nekaj spremenilo....bo vedno več nasilja s tem je povezava samomori in pobijanja med sabo ker nekaj časa še človek prenaša ko pa zavreje smo pa tam....
Al.dino
17. 12. 2008 10.48
komu naj se obrnemo ko te v službi sodelavci in nadrejeni taktično ubijajo psihično? Čeprav v redu delaš boljše kot drugi te prerasporejajo na težja mesta,neenakopravna delitev izmen,ogovarjanje, blatenje, poniževanje. Nemoreš jim nič samo reče če ti ne paše pojdi drugam...
ironmaiden@siol.net
17. 12. 2008 10.42
@admin, ker seveda se to v sloveniji dogaja vsak drug teden.
Delodajalec
17. 12. 2008 10.41
Hm, vedno sem mislil, da vsakega jeb... jo toliko kot se pusti je..t. Če se pla človek ne zna postavit zase, pol mu pa lahko samo Bog pomaga, ker država mu ne bo. Ljudje, spoštujte sebe, spoštujte druge in drugi vas bodo spoštovali. Skrivanje za nekimi kvazi trpinčenji na šihtu so za šleve !
Replica
17. 12. 2008 10.26
In kako ukrepati??