Slovenija

Ko v naravi zagori ...

Ljubljana, 27. 02. 2009 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
3

V zadnjih 24 urah so gasilci večkrat posredovali pri požarih v naravi. Odpadki v naravi naj bi se sežigali podnevi med 8.00 in 18.00, a le, če vreme ni vetrovno.

Pri požaru, zlasti če gorita suha trava in podrast, se sproščajo zelo visoke temperature. Zgornja plast zemlje se, še posebej v suhem obdobju, ko je izsušena, zelo segreje. Pri gorenju organskih snovi se sproščajo škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Požari so neposredno življenjsko nevarni tudi za živali, saj jim spreminjajo varovalne, gnezdilne in prehranske razmere.

V zadnjih 24 urah je pogosto zagorelo:

Ob 15.23 je v Poljanah v občini Rečica ob Savinji zagorela suha trava. Požar, ki je ožgal suho travo na površini 1,5 hektara in manjšo površino gozdnate podrasti, so omejili in pogasili gasilci PGD Rečica ob Savinji, PGD Grušovlje in PGD Pobrežje.

Julija lani je zagorelo na deponiji gum pri Lovrencu na Dravskem polju.
Julija lani je zagorelo na deponiji gum pri Lovrencu na Dravskem polju. FOTO: Jani Dolinšek

Gasilci PGD Gabrovka so ob 14.56 v naselju Brezovo pri Litiji pogasili pol hektara suhe trave. Pri gašenju so v gozdu našli poškodovanega občana, ki so ga reševalci prepeljali v KC Ljubljana.

Ob 18.10 je ob cesti Ig–Škofljica v občini Ig gorela suha trava na površini okoli enega hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Ig.

Požari so neposredno življenjsko nevarni tudi za živali, saj jim spreminjajo varovalne, gnezdilne in prehranske razmere.
Požari so neposredno življenjsko nevarni tudi za živali, saj jim spreminjajo varovalne, gnezdilne in prehranske razmere. FOTO: dnevnik.hr

Gasilci so požare na travniških površinah gasili tudi na Jesenicah in Blejski Dobravi.

Včeraj ob 20.13 je med vasema Bate in Sveto v občini Nova Gorica gorela trava na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Gasilci PGD Dolnji Logatec so ob 13.45 na Vodovodni cesti v Logatcu pogasili 3000 kvadratnih metrov trave in vejevja.

V obdobju velike požarne nevarnosti je prepovedana uporaba odprtega ognja v naravi. Po razglasitvi velike požarne nevarnosti je potrebno dosledno upoštevati predpisane ukrepe.

Ob 16.12 je v Rakeku v občini Cerknica občanki pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Požar na površini 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rakek.

Ob 18.07 je pri Goričah v občini Postojna ob cesti gorela trava. Požar na površini okoli poltretjega hektara so pogasili gasilci PGD Studenec. Ob 14.11 je občanu v Postojni pri kurjenju ušel ogenj iz nadzora. Poškodoval je pol hektara travnika, pogasili pa so ga gasilci PGD Postojna.

Gasilci PGD Pivka so ob 14.05 v Pivki na površini enega hektara pogasili travniški požar.

Gasilci PGD Knežak so ob 11.22 posredovali na strelišču pri Baču v občini Ilirska Bistrica. Zgorelo je približno 500 kvadratnih metrov trave. Včeraj ob 18.49 je nad Podgradom v občini Ilirska Bistrica gorela trava na površini okoli poldrugega hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Podgrad.

Požar na Krasu
Požar na Krasu FOTO: Marjan Božič

Na spleti strani Uprave RS za zaščito in reševanje je zapisanih nekaj napotkov o tem, kdaj je primerno sežigati odpadke na poljih in vrtovih ter kaj storiti v primeru požara.

Sežiganje odpadkov na poljih in vrtovih

Odpadki naj bi se v naravi sežigali le podnevi med 8.00 in 18.00 ob stalnem nadzoru odrasle osebe. Ob vetrovnem vremenu odpadkov ne sežigajte! Kraj njihovega sežiganja naj bo oddaljen najmanj 100 metrov od stanovanjskih in drugih zgradb, najmanj 50 metrov od javnih prevoznih poti in najmanj 20 metrov od parkovnih površin, skupin dreves in zaščitenih rastlin.

Če nameravate sežigati večje količine naravnih odpadkov, o kraju in času obvestite tudi gasilce oziroma center za obveščanje na številko 112.

V sušnem obdobju se izogibajte predvsem:

– nenadzorovani uporabi ognja in sežiganju odpadkov, zlasti na njivah, vrtovih, sadovnjakih in vinogradih, ki so v bližini gozdov
– kajenju v gozdovih in njihovi neposredni bližini
– kurjenju žarov zunaj urejenih kurišč
– odmetavanju neugasnjenih cigaretnih ogorkov in lahko vnetljivih materialov iz vozil.

Kaj storiti, ko v naravi zagori?

Gašenje požarov v naravi je najuspešnejše z vodo - zadostno količino preprosto zlijte na ogenj. Ogenj mora povsem ugasniti. Z brinovimi ali smrekovimi vejami udarjajte po površini, ki jo je zajel ogenj ali pa jih vlecite po robu goreče trave. Če imate pri roki kramp ali lopato, lahko prekopljete rušo in s tem preprečite širjenje požara. Manjšo površino, ki jo je zajel ogenj, lahko posipate tudi s peskom ali zemljo, dokler povsem ne ugasne.

Ostanite mirni in razsodni. Ocenite, kakšen je požar. Če je šele zagorelo, skušajte požar pogasiti sami.

Pri gašenju morate paziti predvsem na lastno varnost. Požara se lotite s priročnimi gasilnimi sredstvi: z vodo, brinovimi ali smrekovimi vejami ter z zemljo ali peskom.

Sami gasite le, če požar ne presega vaših zmožnosti. Če požaru niste kos, nemudoma pokličite center za obveščanje na številko 112, najbližjo gasilsko enoto ali policijo. Po telefonu sporočite naslednje podatke:
– svoje ime in priimek
– kaj in kje gori
– kratek opis požara
– v katero smer se požar širi in kaj ogroža
– če je možno, povejte tudi, kje boste počakali gasilce zaradi dodatnih informacij.

Z dodatnimi informacijami, ki jih lahko poveste gasilcem na kraju požara, lahko veliko prispevate k učinkovitejšemu gašenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

septem
27. 02. 2009 19.38
Končno uporaben članek.
BMSS
27. 02. 2009 19.26
Res je ledo, poleg tega se onesnažuje zrak. Samo enkrat takemu kršitelju zaračunajte intervencijo gasilcev, pa ne bo nikoli več kuril!!!!
ledo123
27. 02. 2009 19.18
ja res je živalim se z požari uničuje življenski prostor