Slovenija

Ko upravnik plemeniti le svoje premoženje

Ljubljana, 15. 10. 2014 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ste dober gospodar svoje nepremičnine in redno preverjate, ali vaš upravnik plačuje dobaviteljem? Ste kdaj preverili, kako dobro je naložil sredstva iz rezervnega sklada, ali zaupate obvestilom, ki vam jih pošilja mesečno? Če tega ne počnete, boste zagotovo to počeli od zdaj naprej. Preverite, zakaj.

Stanovalci lenarškega bloka so se septembra znašli v težavah, ko so ugotovili, da je njihov lokalni upravnik stavb na poti v stečaj. Iz toplarne so takrat stanovalcem sporočili, da jim ne bodo vklopili ogrevanja, ker nimajo poravnanih računov. Stanovalci oziroma lastniki stanovanj so vse položnice za ogrevanje redno plačevali prek svojega upravnika, a jih očitno upravnik ni poravnal. Če ne plačajo vodarine za 11 mesecev nazaj, jim bodo odklopili vodo in s tem tudi ogrevanje.

A to še ni vse. Upravnik jim je z zadnjo položnico sporočil, da v rezervnem skladu ni nič več sredstev, pa čeprav so redno dobivali in plačevali tudi položnice za rezervni sklad. Stanovalce skrbi, da je upravitelj brez njihovega soglasja prenakazal sredstva, ki so bila namenjena obnovi fasade, drugam.

Postanite dober gospodar svoje nepremičnine in poskrbite za nadzor nad delom svojega upravnika, vsaj dokler se ne prebudi država in poskrbi za ustrezen institucionalen nadzor.
Postanite dober gospodar svoje nepremičnine in poskrbite za nadzor nad delom svojega upravnika, vsaj dokler se ne prebudi država in poskrbi za ustrezen institucionalen nadzor. FOTO: POP TV

Kako je, glede na stanovanjsko zakonodajo, ki jo imamo v Sloveniji, to sploh mogoče in kako se pred tem lahko zaščitimo? V Združenju upravnikov nepremičnin, ki deluje pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, ter v podjetju SPL opozarjajo, da lenarški primer ni osamljen primer v Sloveniji. Razlog je v pomanjkanju sistemskega nadzora.

Pošteno poravnali vse stroške, zdaj pa ostali brez ogrevanja

V primeru etažnih lastnikov iz Lenarta, ki so zaupali svojemu upravniku, bodo kratko potegnili lastniki nepremičnin. Dejstvo je, da so v pogodbenem odnosu vedno etažni lastniki in dobavitelji, medtem ko je upravnik zgolj tisti, ki je dolžen račun dobavitelja sprejeti in ga razdeliti med etažne lastnike. V lenarškem primeru tako lastnikom stanovanj, ki so vseh deset mesecev redno plačevali stroške in od upravnika pričakovali, da je redno plačeval dobaviteljem, ne preostane drugega, kot da račune poravnajo še enkrat, ali pa tvegajo odklop.

Na področju upravljanja z nepremičninami v Sloveniji deluje kar 950 podjetij, od tega je kar petina samostojnih podjetnikov, katerih kapitalska moč je zelo šibka. "Lastnikom se slepo zaupanje v upravnike stavb, ki nimajo revidiranih računovodskih izkazov, ki poslujejo z nizkimi, lažno konkurenčnimi cenami, ki so kadrovsko podhranjeni, kmalu zelo maščuje. Ostanejo namreč brez vseh vzdrževalnih sredstev," opozarjajo.

Zakon imamo, ustreznega inšpekcijskega nadzora pa ne

Ker je vedno več neustreznih poslovnih praks, saj v Sloveniji ni težko registrirati podjetja, je na nas lastnikih etažnih nepremičnin, da se začnemo vesti kot dobri gospodarji svoje nepremičnine še preden bi lahko prišlo do težav, v kakršnih so se znašli stanovalci objektov v Lenartu.

Pri svojem upravniku preverite, ali plačuje vse obveznosti do dobaviteljev, še bolje pa je, da to preverite kar pri dobavitelju, a ni nujno, da boste do podatkov tudi prišli. Še preden se odločite za upravnika, poskusite preveriti pri različnih dobaviteljih, kakšna je plačilna zanesljivost izbranega upravnika. V združenju upravnikov predlagajo, da bi bili ti podatki vedno na voljo etažnim lastnikom.

Sredstva rezervnega sklada ne smejo v upravnikov žep. Da se to ne zgodi, pa je potrebno poskrbeti za boljši nadzor.
Sredstva rezervnega sklada ne smejo v upravnikov žep. Da se to ne zgodi, pa je potrebno poskrbeti za boljši nadzor. FOTO: Thinkstock

Ker nad načinom poslovanja upravnikov v zvezi s plačevanjem obveznosti stavbe ni nadzora, razen nadzora nad pravilnostjo delitve stroškov, se dogajajo tudi takšni primeri, kot je lenarški. Stanovanjska inšpekcija v tem primeru namreč nima pristojnosti, kar je narobe. Zato je potrebno okrepiti institucionalni nadzor nad delovanjem upravnikov, ne pa, da se funkcija nadzora preloži zgolj na posameznega etažnega lastnika.

Etažni lastniki v Lenartu imajo bolj malo možnosti. Podjetje je namreč v stečaju, kar pomeni, da bo težko od njih iztržiti sredstva. Lahko se organizirajo in vložijo kazensko ovadbo zoper lastnika ter vložijo odškodninsko tožbo, a gre za dolgotrajen in drag postopek. Zima je pred vrati in prihajajo hladni dnevi. Če bodo hoteli imeti ogrevanje, bodo morali dobavitelju poravnati račune, opozarjajo na SPL, lahko pa se poskušajo dogovoriti za obročno odplačevanje ali plačilo z zamikom.

Rezervni sklad: kako veste, da so sredstva dobro naložena?

Posebno področje je rezervni sklad. Če ni sankcij za nezakonito poslovanje upravnikov, pa so zagrožene sankcije za nezakonito prakso nekaterih upravnikov pri upravljanju s sredstvi rezervnega sklada. Višina glob je za upravnike od 5.000 evrov do 125.000 evrov, kljub visokim kaznim, pa se še vedno dogaja, da se sredstva rezervnega sklada porabljajo za namene, ki niso dopustni.

Dosti krat se zgodi, da so lastniki bloka prepričani, da imajo v rezervnem skladu 50.000 evrov za obnovo stavbe, ker verjamejo obvestilu, ki jim ga mesečno pošlje upravnik, v resnici pa na banki, kjer bi se moral ta denar plemenititi, tega denarja že dolgo ni več.

V združenju opozarjajo, da upravniki gospodarijo z visokimi vsotami sredstev rezervnega sklada, a jih nihče ne nadzoruje, pomanjkanje institucionalnega nadzora nad delovanjem upravnikov pri gospodarjenju z rezervnim skladom pa ima lahko zelo resne posledice za etažne lastnike. Problem je, kako nadzirati, ali so sredstva, ki jih prispevate v rezervni sklad, varno in gospodarno naložena. Če je kontrola inšpekcij prisotna pri preverjanju upravnikov pri porabah in izplačilih denarja rezervnih skladov, pa ni nobenega mehanizma kontrole naložbenja denarja rezervnega sklada. Mehanizma, ki bi zagotavljal etažnim lastnikom, da upravnik stavbe nalaga denar rezervnega sklada v zgolj tiste finančne instrumente, ki so zakonsko predpisane, ni. Tako se dogaja, da denarja rezervnega sklada, kljub knjigovodskim prikazom stanja, dejansko ni. Vi sicer mesečno dobite obvestilo o sredstvih, ki so se nabrali v vašem rezervnem skladu, težko pa je preveriti, ali je naložbenje dejansko v skladu z zakonodajo.

V združenju upravnikov in na SPL so že večkrat vlado in pristojna ministrstva opozorili, da je potrebno obstoječo zakonodajo za kontrolo nad naložbenjem denarja rezervnega sklada dopolniti, da bo lastnik pri upravniku dejansko lahko preveril naložbenje. Še bolje in predvsem ustrezneje pa bi bilo, da bi upravnik sam lastnikom podal poročilo o naložbenju sredstev rezervnega sklada stavb in pridobil neodvisno mnenje zunanje institucije, ali njegovo poročilo dejansko izraža resnično in pošteno sliko stanja naložbenja denarnih sredstev rezervnega sklada.

Mnenje bi morala podati neodvisna revizijska družba, še bolje pa bi bilo, da država v okviru inšpekcijskih služb zagotovi neodvisni organ, ki bo kompetenten za pregledovanje naložbenja sredstev rezervnega sklada v skladu s pravili stroke, kar bi bilo tudi ceneje za etažne lastnike in upravnike.

V združenju upravnikov upajo, da bo imela sedanja vlada več posluha za njihova opozorila in predloge, še posebej, ker so zaradi nezakonite poslovne prakse določenih upravnikov prizadeti najbolj ranljivi državljani. Prav tako upajo, da bodo z večjim nadzorom nad dejavnostjo upravnikov, s trga končno umaknili prevarantska podjetja in povrnili ugled stroki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
15. 10. 2014 22.57
+24
Slovenski zakoni sodisca in pravniki so napisani tako da delujejo proti postenim ljudem
unatm
16. 10. 2014 07.05
+2
provokatorr
16. 10. 2014 08.54
+3
tako je to, če že nam že 23 let lopovi pišejo zakone, ki so narejeni za lopove, ne za poštene ljudi.
JApajaDAja
16. 10. 2014 12.22
mackon08
15. 10. 2014 22.53
+5
Meni samo ni jasno zakaj plačujejo kurjavo vodo itd upravniku. Mi plačamo upravniku samo sredstva rezervnega sklada in stroške upravljanja. Ostalo vse komunali itd.
an?ka30
16. 10. 2014 09.00
+1
Ma seveda ti vodo,elektriko itd plačuješ ustanovam sam,ki ti račun pošljejo!!!!Nimajo upravitelji kej ta denar pobirat. Tudi z to kurjavo kr so naredili,NI PRAV,KER PREKO RAČUNALNIKA DELAJO KAR HOČEJO SAMI-VERJEMTE.
Viribus
15. 10. 2014 21.46
+16
Peticija za spremembo veljavnega stanovanjskega zakona, na podlagi katere bi laže zamenjali upravnika v večstanovanjski stavbi. Po veljavni ureditvi določitev (novega) upravnika sodi med posle rednega upravljanja, torej je zanjo potrebno 50-odstotno soglasje (natančneje: sklep velja, če zanj glasujejo lastniki, katerih solastniški deleži v stavbi skupaj presegajo polovico skupne vrednosti stavbe). Tolikšno stopnjo soglasja je v praksi dokaj težko doseči, še posebno v hišah z velikim številom solastnikov. Posledično je torej težko zamenjati tudi upravnika, s katerim etažni lastniki niso zadovoljni. Zato pobudnik predlaga novo rešitev: da se upravniku s pogodbo o upravljanju določi mandatno obdobje (na primer štiri leta), po preteku tega obdobja pa bi moral za obnovo mandata upravnik sam pridobiti 50-odstotno soglasje oziroma zbrati ustrezno število podpisov etažnih lastnikov. Nekakšno obrnjeno dokazno breme. Pobudnik v utemeljitvi predloga navaja, da je zdaj upravnik kot pogodbena stranka »v primerjavi z relativno neorganizirano in pravno slabše podkovano skupnostjo solastnikov v neprimerno boljšem pravnem položaju«, s spremembo pa bi si postala enakovrednejša. Upravnik bi vestneje upravljal nepremičnino, saj bi solastniki ob izteku mandata ocenili njegovo delo. Poleg tega bi delal bolj transparentno in se odločal bolj racionalno
NiMiLahko
15. 10. 2014 21.32
+3
dela po sistemu slo vlade ... samo da bodo temu kožo slekli za par jurjov in delali medijski rompompom
Ivan Kobal
15. 10. 2014 21.26
+7
če morajo zavaroalni zastopniki in agencije zavarovati svojo odgovornost in če morajo izvajalci predložiti bančne grancije, zakaj tega ne zahtevajo od upravnikov?????
janezccc
15. 10. 2014 20.48
+5
Predlagam zakon, kateri bi popolnoma vsem dobaviteljem nalagal razdelitev stroškov in potem ne rabimo upravnika.
JosipBrozDrugi
16. 10. 2014 06.01
+1
ne gre brez upravnika. vem za primer v soseščini, kjer so lastniki v bloku (22 stanovanj) izbrali enega izmed stanovalcev (upokojenec) za upravnika. ta si je uredil papirje in zadeva zelo dobro funkcionira. lastniki višino rezervnega sklada določajo sami in ni problemov okoli tega. je pa res, da se stanovalci med seboj dobro razumejo in ne poznajo plačilne nediscipline, čeprav so lastniki pretežno upokojenci s skromnimi penzijami.
enxx
15. 10. 2014 20.15
+9
Upravniku daš ponudbo v kateri mora biti všteta tudi 5 do 15% provizija zanj. Ni nujno, da si najcenejši, le dobro moraš podmazati. To je preverjeno res. Zato stanovalci sami poiščite najugodnejšega ponudnika, dogovorite se za ceno. Prav zanimivo je potem obnašanje upravnika.
kleopatra-1
15. 10. 2014 19.42
+8
nič ne piše o tem, da so tega upravnika oz. odgovorno osebo zaprli in mu zamrznili premoženje, udarna novica je bila, da so oglobili delavca, ki je delal na črno za eenega belega in enega ćrnega
Cambi7
15. 10. 2014 19.31
+14
Spet uvedimo SDK, ne pa se ukvarjati z JJ!! Prepričan sem, da bi zadeva delovala. Verjetno se to ne bo zgodilo, ker bodo nekateri osebni žepi prazni.
soba666
15. 10. 2014 19.09
-5
ej, kako lahko rezervni sklad izprazni, če ni bilo soglasja za investicije, ne more popravljati dvigala, če niste vsi seznanjeni npr., mislim pa, da morajo dati predsedniku bloka vse na vpogled oz. kopije, da se pregleda, ker so lastniki stanovanj odgovorni za delovanje in tudi plačevanje položnic, sicer pa hodim na predavanja o knjiženju poslovnih dogodkov oz. računovodsko-knjig. delih, če bi ta predavateljica prišla do teh papirjev, bi od oka, kako se reče, takoj ugotovila kakšno je stanje poslovnega izida in bilance stanja, samo volja lastnikov se mora uveljavit, imate pa dokaze, da so nakazali denar preko TRR-je, kar je upravitelj moral evidentirat, simple, zakaj bi 2x plačevali, halo follk
salone
15. 10. 2014 18.33
+3
Kje lahko poizvem ali so mesečne obveznosti našega upravitelja poravnane za stroške, ki nam jih fakturira upravnik kot so vodarina, ogrevanje, čiščenje in rezervni sklad?
windmaster
15. 10. 2014 18.33
+14
Včasih smo z vozom drva domov vozili..... Ko smo jih povezali smo verigo zategnili z jesenovo mladiko. Pri nas se ji je reklo, rajtl. Jesen se lepo upogne in ne poči tudi če ga napneš v velik lok. Zdaj ko se ne kuri več na drva, bi rajtl vseeno prav prišel. Če za drugega ne, za poravnavo računov z upravnikom!
hotchilipoper
15. 10. 2014 17.29
+18
Dokler ne bodo ustanovili neodvisne finačne policije ne bo nikoli bolje
Komunyereadio
15. 10. 2014 17.19
+12
upravniška mafiya, nedotakljivi so in nihče jim nič ne more, inšpektorji pa niti nimajo zakonske osnove, da bi lahko učinkovito ukrepali
PapaSchlumpf
15. 10. 2014 17.16
+15
Pri nas v Fužinah smo lastniki stanovanj (13) ustanovili svoje podjetje, ki upravlja z blokom, v primerjavi s sosednjim, ki imajo zunanjega upravljalca, smo vsaj 30% cenejši!
ciciban00
15. 10. 2014 17.14
+23
Ja in kako lahko etažni lastnik preveri stanje, saj sami pišete, da ti pokaže upravnik papir na katerem je vse lepo črno na belem, stanje v resnici je pa lahko še kako drugačno. Za to bi morala skrbeti država, saj jo zato tudi imamo, ko je treba pobirati davke so najbolj glasni, ko je pa treba svoje državljane zaščititi, pa nikomur nič!
windmaster
15. 10. 2014 18.37
+10
SDK je bila največja ovira na poti po kateri so šli naši politikantje. Ko so ga ukinili je bila kraja mala malca!
xy yx
15. 10. 2014 17.02
+26
v mariboru je recimo staninvest, podjetje lepo sluzi res lepo, poloznice so pa take ..pa jaz nikoli nisem razumel kaj sploh placujem oziroma zakaj toliko in kam gre ta denar. Da pa ne govorim o tistih ki grejejo, poloznice vse prek 100 evrov pa ni vazno al je zunaj blo -5 al pa +10 stopinj. Potem so poslali razčlembo stroškov ...kao, da bi videli kaj plačujemo...ampak saj to ziv bog ne razbere, mislim pa da sami tudi ne in je to vse z namenom tako. Vglavnem meni je ta drzava pravo skropucalo, mafija je na vsakem koraku, v vsaki upravi, drzavnem podjetju, v vsaki mini in veliki obcini, vsepovsod.Vse se narobe odvija in nicemur vec ni za zaupat. Slovenija gre pocasi ZU Grund.
hubertfast
15. 10. 2014 16.47
+14
Vsakemu, ki na zadovoljen z upravljalcem predlagam, da ga menja. 50% glasov rabite in je zadeva rešena. Če se že ne moremo rešiti politikov, se lahko rešimo upravljalcev.
Dr88
15. 10. 2014 16.48
+9
Tudi ni tako enostavno ker vedno vsako glasovanje obrnejo sebi v korist. In tolikokrat kršijo zakon pa so zaščiteni kot naši politiki. Nedotakljivi
hubertfast
15. 10. 2014 16.50
+5
Zberi večino, se da. Predvsem če je slab.
Dr88
15. 10. 2014 16.51
+8
Ja če imaš pametne ljudi okoli sebe če imaš pa same upokojence ki bodo naredili vse kar jim reče si pa na j... na polni črti.
zinaaziza
15. 10. 2014 16.54
+4
Dr88
15. 10. 2014 16.40
+23
Upravniki so največje barabe vse delajo na svojo roko in sploh ne v korist stanovalcev.
zinaaziza
15. 10. 2014 16.54
+8
xmp125
15. 10. 2014 16.55
-2
Upravnik je upravnik samo po imenu, dejansko moc odlocanja imate stanovalci. Samo za to se je pac treba udeleziti zbora stanovalcev enkrat ali dvakrat vsako leto, pripraviti sklepe in tudi glasovati o njih. Tako da je smesno to jamranje cez upravnike - poznam pa tudi primere blokov, kjer so menjali tri, pa je se vedno vse narobe - ocitno je problem v stanovalcih, ne v upravniku.
Dr88
15. 10. 2014 16.57
+5
Je v upravniku ker dobesedno delajo na silo in ga ne moreš zaustaviti. Se hočeš na sestanku nekaj dogovorit pa tera on ono svoje.
xmp125
15. 10. 2014 17.44
+2
Pa kaj ti ma upravnik terati po svoje? Sklepi zbora so nad upravnikom. Ce se pa sklepov ne drzi, ga pa zamenjajte. Ali pa mu samo zagrozite, pomaga.
Dr88
15. 10. 2014 17.48
+0
Ni čisto tako. Vsaj v praksi ne morda v teoriji.
Eurojackpot
15. 10. 2014 16.40
+15
Kaj pa stanovanjska inšpekcija? A tam sedijo zato, da dobivajo plače?
Dr88
15. 10. 2014 16.42
+8
marocanac
15. 10. 2014 16.42
+7