Slovenija

FOTO in VIDEO: Toča poškodovala avtomobile in strehe

Ljubljana, 25. 05. 2009 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Ljubljani, ponekod na Gorenjskem in na območju Kamnika je močno neurje s točo poškodovalo avtomobile in strehe, zalilo je tudi kleti. V Vodicah je veter podrl lipo, ki je padla na avtomobil. Na Hrvaškem so zaradi vročine umrli štirje ljudje. V sredo ohladitve.

Okoli 19. ure je širše območje Ljubljane zajelo neurje z grmenjem. Nad večjim delom prestolnice je padala toča, ponekod tudi izjemno debela.

Prihod nevihte nad Ljubljano.
Prihod nevihte nad Ljubljano. FOTO: Anže Česen

Kot so povedali na Agenciji za okolje in prostor RS, so se oblaki s točo formirali najprej na širšem območju Kranja in so se premikali proti Ljubljani. Na avtocesti med Kranjem in Ljubljano so nekateri vozniki celo ustavljali avtomobile. Bralci so poročali o debeli toči tudi z območja Medvod, Kamnika in vseh predelov Ljubljane.

Medno pri Ljubljani.
Medno pri Ljubljani. FOTO: Alenka Mikulič

Nevihtni oblak se je nato pomikal v smeri Zasavja in Dolenjske. Vremenoslovci so sicer napovedali krajevne nevihte, ki pa naj ne bi bile dolgotrajne. Nevarnosti za točo naj ponoči ne bi bilo.

Lipa padla na avtomobil

Neurje s točo je poškodovalo avtomobile, strehe in kleti. Skupile so jo tudi poljščine. Na Upravi RS za zaščito in reševanje so za 24ur.com povedali, da neurje po njihovih podatkih ni povzročilo večje škode. Veter je odkril nekaj streh v Mednem pri Ljubljani, kjer je eno streho lažje poškodovala tudi toča. Gasilci so začasno pokrili tudi streho v Povodju. Poškodovana je tudi streha na stanovanjski hiši v Koželjevi ulici v Ljubljani.

V Vodicah je veter podrl staro lipo, ki je padla na pod njo parkiran prazen avtomobil. Gasilci so posredovali tudi v Voklem v občini Šenčur kjer je zalilo kleti v treh stanovanjskih hišah.

Toča je povzročila tudi nekaj škode. Kakšno, bo znano v torek zjutraj.
Toča je povzročila tudi nekaj škode. Kakšno, bo znano v torek zjutraj. FOTO: Urban Urbanc

Po podatkih Zavarovalnice Triglav je neurje najbolj prizadelo območje severnega dela Ljubljane, predvsem Šiško, Jarše, Polje in okolico BTC-ja. “Zaenkrat v Zavarovalnici Triglav škodo še težko ocenimo, pričakujemo pa veliko število prijav nastale škode na avtomobilih. Našim zavarovancem priporočamo, da škodo prijavijo na naši telefonski številki 080 2864 ali 080 555 555, ki sta na voljo 24 ur na dan, nastalo škodo pa je mogoče prijaviti tudi preko spletne strani www. triglav.si ali preko zavarovalnih zastopnikov. Zavarovancem predvsem svetujemo, da s prijavo škode ne hitijo, saj bomo upoštevali prijave, ki bodo zabeležene tudi nekaj dni po dogodku,“ sporočajo iz Zavarovalnice Triglav.

Vremenska napoved

V noči na torek in v torek bo precej jasno, popoldne in zvečer bodo krajevne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 27 do 33 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: V sosednjih pokrajinah bo jutri večinoma sončno, popoldne bodo nastajale nevihte, najmanj jih bo ob Jadranu.

Vremenska slika: Nad severnim Sredozemljem in srednjo Evropo je šibko območje visokega zračnega pritiska. Z zahodnimi vetrovi v višinah k nam priteka precej topel zrak.

Obeti: V sredo bodo padavine, deloma nevihte, že dopoldne od severa zajele vso Slovenijo in do noči povsod ponehale. Hladneje bo. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja. V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v petek popoldne bodo krajevne plohe.

Več o vremenu

Toča ni prizanesla niti kraju Podvolovjek v občini Luče.
Toča ni prizanesla niti kraju Podvolovjek v občini Luče. FOTO: Peter Žagar

Na Hrvaškem štirje umrli zaradi vročine

Na ljubljanski urgenci v zadnjih bolj vročih dneh ne opažajo večjega obiska zaradi težav, ki bi nastale zaradi vročine.

V izolski bolnišnici so zaradi vročinskega stanja ''sprejeli običajno število bolnikov, pri katerih smo ocenili okužbo kot razlog vročinskega stanja. Izkušnje preteklih let pa so, da temperatura ozračja še ne dosega vročine, zaradi katere smo v pretekih letih sprejeli večje število bolnikov. Če se bodo temperature povečevale in bo tako stanje trajalo še nekaj dni, pa lahko pričakujemo vpliv na bolnike,'' je sporočil predstojnik oddelka za interno medicino Jani Dernič.

Neznosna vročina je v Sisku zahtevala štiri smrtne žrtve, poroča Jutarnji list. Umrli so v razmaku treh ur, od 12. do 15. ure. Eden je čakal na avtobus, drugi je rezal živo mejo, preostala dva pa sta hodila po cesti. Zdravniki so danes prejeli več sto klicev ljudi, ki so spraševali, kako naj se spopadejo z vročino. Včeraj so v Sisku izmerili 31 stopinj Celzija, rekord pa so izmerili v petek, ko se je živo srebro povzpelo na 32 stopinj Celzija.

Kako se izogniti težavam?

Vročina pesti tudi v Sloveniji, popustila bo šele v sredo, zato ni odveč opozorilo, da lahko visoke temperature povzročijo zdravstvene težave. Najbolj ogroženi so otroci do četrtega leta starosti, starejši od 65 let, kronično bolni, ljudje z duševnimi motnjami in prekomerno težo ter osebe, ki delajo na prostem. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje prebivalstva v izrednih vremenskih razmerah lahko zmanjšamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav.

Daljše obdobje visokih temperatur lahko povzroči kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost in kapi. Zdravstvene težave lahko blažite, če spijete vsaj dva litra tekočine, najbolje vodo, izogibajte pa se kavi, alkoholu in močno sladkanim pijačam. Ne uživajte preveč hladnih pijač, ker lahko povzročijo želodčne krče.

V Pulju so v ponedeljek namerili kar 35 stopinj Celzija, najbolj vroč dan v zadnjih 'pasjih dneh' pa naj bi bil tudi v Sloveniji.

Zadržujte se v zaprtih, ohlajenih prostorih, oblačite se v lahka oblačila svetlejših barv, nosite sončna očala, zaščitite se s sončno kremo in pokrivalom. Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, zunanje fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure, omejite športno aktivnost, med katero spijte od dva do štiri kozarce brezalkoholne pijače na uro, najbolje izotonike za nadomestek soli in mineralov, ki jih izgubljate s potenjem.

Slovenijo je zajela vročina. Če ste na Obali, se lahko ohladite v morju, ki ima do 24 stopinj Celzija.
Slovenijo je zajela vročina. Če ste na Obali, se lahko ohladite v morju, ki ima do 24 stopinj Celzija. FOTO: Jani Dolinšek

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki se v vročini hitreje pokvari, zato je večja verjetnost zastrupitve. Živila naj bodo v hladilniku, predvsem mesni, jajčni in mlečni izdelki. Sadje in zelenjavo pred uživanjem dobro umijte.

Vročinska stanja (vir: IVZ)                               

TežavaKaj je in kako se kaže?Kako preprečite težave?
kožni izpuščajiRdeč in srbeč izpuščaj na koži nastane zaradi povečanega potenja.Oblačite se v lahka ohlapna oblačila, ki omogočajo hitro sušenje znoja.
vročinska utrujenostUtrujenost zaradi povišane temperature telesa.Uživajte zadostne količine brezalkoholne tekočine.
vročinska sinkopaPadec krvnega pritiska in oslabljena oskrba možganov s kisikom.Uživajte zadostne količine brezalkoholne tekočine.
vročinski krčiBoleči mišični krči. Običajno se pojavijo pri fizični aktivnosti.Uživajte zadostne količine soli in mineralov.
vročinska izčrpanostMed fizično aktivnostjo v vročem in vlažnem okolju se telo še dodatno segreva. Značilni so utrujenost, omotica in motnje zavesti.Omejite fizično aktivnost, nosite lahka oblačila, ki omogočajo hlajenje kože, upoštevajte vsa zgoraj navedena navodila.
vročinska kapŽivljenje ogrožajoče stanje. Značilni so glavobol, slabost, bruhanje, onemoglost, motnje zavesti.Omejite fizično aktivnost, nosite lahka oblačila, ki omogočajo hlajenje kože, upoštevajte vsa zgoraj navedena navodila.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nad.oblaki
26. 05. 2009 15.58
jezek-teka-teka: jest ti verjamem, ker vem, da nisi iz našega sveta...ampak iz odlajene glaksije imenovane Nebodiga treba.
gugugagalalalaal
26. 05. 2009 15.08
točn tak mg42
jakac8
26. 05. 2009 12.11
Noro, kaj nam vrača uničena narava....a, če bi padala takšna toča kot pri nas pred 11 imi leti, se une dve nebi tako šetale z dežnikom v roki, ampak bi bile danes na urgenci al pa v krsti...
mg42
26. 05. 2009 12.05
cela panika k je bla toča v Ljubljan , če bi bila pa kje drugje pa tut umenili nebi
ciaobella
26. 05. 2009 10.38
Ubogi MI, ki imamo tako človeku naklonjeno državo in tako SPOSOBNE in NARODOLJUBNE politike: - UNIČILI SO SOCIALNO POKOJNINSKI SISTEM - UNIČILI SO JAVNO ZDRAVSTVO - UNIČILI BODO ŠOLSTVO IN VRTCE - DOKONČNO BODO SESULI GOSPODARSTVO - POKRADLI BODO ŠE TISTO KAR JE OSTALO VREDNO Pa ko bi vsaj ustvarili spodbudno poslovno okolje...NIČ OD NIČ! Imeli smo pridobitve (kakor je bila obramba pred točo) IN SMO VSE ZAVRGLI! In ta vlada sedaj ni nič boljša od prejšnje...ko pa imaš Erjavca za ministra...ti je pa vse jasno, da o učinkovitosti in dobrobiti za narod ne more biti NE DUHA in NE SLUHA!
bleck
26. 05. 2009 10.27
jezek-teka-tek pa ti si stal sredi dvorišča.
pop.si
26. 05. 2009 10.22
@gidran: Popolnoma se strinjam...15.8.2008... Marijino vnebovzetje oz. strehovzetje... Kaj še nas čaka? Državni zbor? Vlada? Kaj boste rekli?
gidran
26. 05. 2009 10.06
eh, ljudje, to so vse malenkosti za lanski ptuj! 15.08.2008
primus888
26. 05. 2009 09.57
ciaobella, poslanec bo lepo nov avto dobil. Oni ne bodo čakali zavarovalnice, pa dragih popravil. Briga poslance toča.
vanili
26. 05. 2009 09.51
nič se ne ukrepa, zemlja se segreva, saj jo ouničujemol 100 na uro. Posledice so tu, nobeden ni verjel, da bodo tornadoti v evropi, evo sedaj so priznali, da je bil v D, lansko leto so pa rekli, daje bil vrtinčast veter. Poglejte recimo film od Al Gore. Ko sem bil otrok so bile takšne nevihte redkost, kaj šele toča. Na prste lahko preštejem v moji mladosti. LETOS PA SMO JO ŽE IMELI 3 KRAT. Pridelek je še v tri krasne. Dva avta je stolklo, ker nas ni bilo doma in nismo mogli zaščitit.
jezek-teka-teka
26. 05. 2009 09.40
Pri nas je padala tolk velka toča kot medicinske žoge ...
Andraz85
26. 05. 2009 09.25
včerajšnja poteza dneva- avto sem še pravočasno spravil pod streho... to mi deli!!!!
valovi
26. 05. 2009 09.25
boga vrtna palčka :)
Niniie
26. 05. 2009 08.53
po toči zvoniti je prepozno...
JustSimpleMind
26. 05. 2009 08.44
tale toča je cist konc haha kwa je delal pri nas v crnucah , velika je bila kot teniska zoga
jurjur
26. 05. 2009 08.38
Dobro je ropotalo. Obramba pred točo (letala, rakete): brez efekta. Želijo si jo predvsem tisti, ki imajo kaj od tega. Na primer letalci letajo. Mreža nad pridelki in močna opeka na strehi so edina rešitev.
KomentarDOO
26. 05. 2009 08.37
"smo najbolj nevihtna država" in edina, ki se ne bori proti toči. Lani je bilo zaradi toče samo na poljščinah 11 milijonov € škode! Kje so hiše, avtomobili...pa tud moja glava! Država je tako nesposobna in še vedno nočejo za 4 mesece usposobiti tistih ventilatorjev vojaških za obrambo pred točo. Niti topov, ki so že bili nameščeni v SLO v času bivše skupne države. Niti raket nam ne privoščijo...Erjavec in druščina ne naredijo za nas ljudi popolnoma nič!
ciaobella
26. 05. 2009 08.32
jurgelj 26.05.2009, 08:28 Se strinjam...pa sem Ljubljančan...naj našim poslance stolče njihove avtomobilčke...potem pa bo mogoče....
bili83
26. 05. 2009 08.31
trolek009, kot si napisal/a... spuščanje raket proti toči v sosednjih državah, slovenija pa zaradi svojega idiotizma vse pokasira. ampak jez še vedno trdno verjamem, da bodo tudi naši nekaj ukrenili, ko bo enkrat ljubljano res vredu stolklo!!!! dokler je najhuje na štajerskem in drugod, samo v ljubljani ne, ne bo nihče ukrepal. guess what??? ljubljana NI in NE BO NIKOLI središče sveta!!!!!!!!!!!!!!
Ranunculus
26. 05. 2009 08.29
Toča je povzročila tudi nekaj škode. Kakšno, bo znano v torek zjutraj. (Foto: Urban Urbanc) Po tem komentarju sodeč ni bilo nekaj hudega...