Slovenija

Ko pokvarjen mobilnik pokvari dober dan

Ljubljana, 19. 03. 2012 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mobilni telefoni so ne samo nujno zlo, temveč vsakodnevno orodje, brez katerega si le stežka predstavljamo normalno življenje. Kaj storiti, ko se telefon pokvari, kakšne in kako spoštovane so vaše potrošniške pravice ter ali jih vsi ponudniki tudi poznajo in spoštujejo?

Razcvet mobilne telefonije in mobilnih tehnologij je pocenil telefone, niso pa vedno brezhibni.
Razcvet mobilne telefonije in mobilnih tehnologij je pocenil telefone, niso pa vedno brezhibni. FOTO: Thinkstock
ZPS je v anketo vključila vse mobilne operaterje v Sloveniji, kot tudi pooblaščene serviserje sedmih znamk telefonov. Odgovore so jim poslali vsi, razen T-2, pooblaščeni servis HTC (Emonagram) in Apple (ProServis).

Mobilni telefoni so nepogrešljivi del vsakdana in z razvojem trga mobilne telefonije se cene telefonov nižajo, s podpisom pogodbe pa se uporabniki za leto, najpogosteje pa za dve, zavežejo k storitvam izbranega telefonskega operaterja. Kot poudarja Zveza potrošnikov Slovenije, deluje sistem brezhibno, dokler se mobilnik ne pokvari, takrat pa niso vsi ponudniki enako ustrežljivi, fleksibilni in pripravljeni prisluhniti svojim uporabnikom. ZPS je zato izvedla študijo, v kateri so preverili, kakšne obravnave so deležni tisti uporabniki, ki prinesejo na servis nedelujoč mobilnik.

Garancija ali stvarna napaka?

Da je telefon prenehal delovati, je včasih posledica ne samo nepravilnega ravnanja uporabnikov ali kakšne tehnične napake, temveč so včasih pomanjkljivosti prisotne že s prihodom telefona iz tovarne na trgovinske police. Ker telefon ne deluje ali pa deluje nepravilno ter z motnjami, lahko potrošnik zahteva ugotavljanje stvarne napake v kupljenem telefonu. Pooblaščeni servisi so ZPS potrdili, da v tem primeru napotijo kupce na prodajna mesta, kjer so telefon kupili. To namreč določa Zakon o varstvu potrošnikov, je potrdil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn. Prodajalci niso strokovnjaki za ugotavljanje tovrstnih napak, zato se telefon vnovič pošlje na pooblaščeni servis.

Večkratna pot, preden se začne telefon popravljati, povzroča izgubo časa, pot z enega na drugi kraj pa povzroča tudi stroške uporabnikom. Na ZPS so zato slovenske operaterje in pooblaščene servise sedmih znamk mobilnih telefonov vprašali, kdo krije nastale stroške. Simobil, Telekom in Tušmobil so v odgovoru sporočili, da se zavedajo, da potrošniki ne bi smeli biti žrtve tovrstnih stroškov, a ZPS niso odgovorili, ali krijejo stroške, ki so nastali z obiskom ali dostavo mobilnikov do njihovih prodajnih mest.

Izimobil prilaga mobilnim telefonom dopise, v katerih piše, da lahko kupci pokvarjene mobilnike pošljejo na servis na stroške servisa oziroma uradnega uvoznika kupljenega telefona. Pri Debitelu stroškov, če gre za ugotavljanje stvarne napake, ne vračajo.

Ko se vam pokvari telefon, dobite na servisu za čas popravila vašega mobilnika običajno nadomestni telefon.
Ko se vam pokvari telefon, dobite na servisu za čas popravila vašega mobilnika običajno nadomestni telefon. FOTO: Thinkstock

Koliko časa brez telefona?

Razlikuje se tudi čas, v katerem serviserji poskrbijo  za popravilo telefona. V povprečju potrebujejo servisi nekaj dni za popravilo, najpogosteje tri dni, čas pa je odvisen od napak in okvare. V tem času pa večina ponudnikov poskrbi, da imajo kupci na voljo nadomestni telefon – izjema je le Izimobil, poroča ZPS.

Prav tako se v času popravila ne podaljšuje garancijska doba vašega telefona. Pri Izimobilu dobe ne podaljšujejo, če gre za garancijsko popravilo, če pa je treba telefon zamenjati, pa začne garancijska doba teči znova kot pri primeru nakupa novega telefona. Debitel je ZPS usmeril na uvoznika, ostali trije operaterji pa so potrdili, da se garancijska doba za čas servisa podaljša. Podaljšanje pa velja le za primere, v katerih je popravilo v skladu z garancijskimi določbami, dodajajo serviserji.

Če serviserji telefona ne popravijo v 45 dneh, mora proizvajalec izdelek brezplačno nadomestiti z enakim brezhibnim. Popravilo je običajno možno, kdaj pa kdaj pa je treba telefon, ki je v garanciji, le zamenjati. Težava nastopi, ko novega telefona iste znamke in serije ni več na voljo v prodaji. Takrat ponudijo serviserji za zamenjavo novejši model, z enakimi lastnostmi ali pa celo boljši model telefona.

Pri okvari sodobnih "pametnih telefonov“ je možno, da se izgubijo podatki na telefonih. Da do tega ne bi prišlo, na ZPS svetujejo, da uporabniki poskrbijo za pogosto, po možnosti dnevno zaščitno shranjevanje podatkov iz telefona ter redno izdelavo varnostne kopije podatkov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_kitka
19. 03. 2012 18.11
+1
Ah, tudi Teleray je zgodba zase... Zaradi njihovega "strokovnega" dela in "profesionalnega" obnašanja sem zamenjala znamko mobilnika.
sikav
06. 09. 2012 18.22
ja, res. Teleray bi bilo treba prepovedati....
izkušena Polonca
19. 03. 2012 14.11
+1
In preveč elektr smoka v zraku in kako se človek pol počuti???
kocbaya63
19. 03. 2012 13.27
+1
Ravno danes sem že petič odnesel telefon na Telekom / Mobitel prodajno mesto. Že petič zaradi iste napake, za katero servis RAM2 vneto zagotavlja, da jo lahko odpravi (v kar že resno dvomim). Nalagajo nov OS, resetirajo aparat ipd. (za kar potrebujejo tudi po 20 dni), napaka pa je še vedno tam. Zdaj seštevek vseh popravil nanese že na 52 dni, pa telefona še kar nočejo zamenjati, temveč so ga spet poslali na servis, čeprav sem jih opozoril na 45 dnevni rok. Mislim, da se bo treba obrniti na tržno inšpekcijo.
lakomlacen
19. 03. 2012 13.37
imam enake izkušnje z omenjenim servisom. par mesecev je trajalo pošiljanje telefona sem in tja,ter zagotavljanje,da telefon normalno dela (na servisu),ko pa sem ga imel doma,pa se je ta "čudežna" napaka vedno ponavljala. na koncu,ko sem jih mel dovolj in sem jim obljubil inšpekcijo,so nenadoma odkrili,da je v okvari glavni čip,ter ga zamenjali. če jim nebi zagrozil,vprašanje,če bi kdaj telefon popravili. roka 45 dni pa se sploh ne držijo,ker pravijo,da ste vmes uporabljali telefon,pa čeprav ta ni delal. ko ga pošlješ nazaj na servis,se to šteje ponovno od ničle,kot da si ga prvič poslal.
kocbaya63
19. 03. 2012 13.53
Ja saj... ampak s 45-dnevnim rokom je tako... šteje seštevek vseh poskusov odprave ISTE napake. Prišel sem do točke, ko me njihova interna politika sploh več ne zanima, zakon je zakon. Počakam še na odgovor in če bo zame neugoden se bom zagotovo obrnil na inšpekcijo.
Roxy79
19. 03. 2012 13.11
+7
Že 10-to leto zapored dobim vsake 3 mesece obvestilo oz sms sporočilo, da je preteklo 90 dni od zadnje polnitve (5€). Tko da zarad mene.... tud če ga vrag uzame.
gordo
19. 03. 2012 20.10