Slovenija

Ko odpove sistem, študent sam plača kosilo

Ljubljana, 01. 09. 2010 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
82

Nov sistem subvencionirane študentske prehrane naj bi bil do študentov bolj prijazen, a prve težave so se začele pojavljati že pred začetkom študentskega šolskega leta. Najprej so bili le posamični primeri, zdaj pa naj bi se zgodil tudi kolaps sistema.

Kot je znano, slovenski študentje subvencioniranih obrokov ne plačujejo več z boni, saj so primorska, mariborska in ljubljanska univerza že prešle na t. i. elektronizacijo sistema subvencionirane študentske prehrane. Z uvajanjem novega sistema pa so se začele pojavljati tudi prve težave.

Ko se pokvari terminal …

Študent obrok zdaj plača tako, da pokliče na številko 1808, svoj mobilni telefon pa prisloni na terminal. Študentje za subvencijo lahko uporabijo tudi posebno kartico. Steče postopek, in če je subvencija odobrena, študent plača razliko do polne cene in vse skupaj je končano. Vendar pa nastane težava, če se terminal pokvari. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) sicer pravijo, da je postopek v primeru pokvarjenega terminala določen v pogodbi, za popravljanje naprav pa je pristojen izvajalec sistema, torej Margento storitve. Gostinec mora o napaki nemudoma obvestiti tako izvajalca sistema kot tudi študentsko organizacijo. "Vsi gostinci imajo kontaktne številke servisa napisane na terminalu in v navodilih,kjer je tudi natančno opisan celotni postopek,“ razlagajo na ŠOS.

Stari sistem subvencionirane prehrane je zamenjal elektronski, ki je sicer izredno omejil možnost zlorabe, saj je sistem indentifikacije boljši, je pa zato prinesel nekatere nove težave.
Stari sistem subvencionirane prehrane je zamenjal elektronski, ki je sicer izredno omejil možnost zlorabe, saj je sistem indentifikacije boljši, je pa zato prinesel nekatere nove težave. FOTO: Barbara Smajila

… in ko se zgodi kolaps

En pokvarjen terminal v eni izmed številnih restavracij je lahko težava za nekaj ljudi, a ko odpove celoten sistem, nastane večji problem. Ravno danes je namreč ljubljanska študentska organizacija (ŠOU v Ljubljani) na podlagi odziva študentov zaznala težave pri delovanju novega sistema. Motnje so bile predvsem v času kosila, med 12. in 14. uro. "V tem času občasno ni bilo mogoče koristiti subvencij ne z mobilnim telefonom ne z brezkontaktno kartico,“ so sporočili z ljubljanske študentske organizacije, kjer pravijo, da sami niso odgovorni in nimajo vpliva na delovanje elektroniziranega sistema. Zagotovili pa so, da so opozorili upravljalca sistema, družbo Margento, naj čim prej odpravi napake.

V Mladi Sloveniji, podmladku NSi, ki že dlje časa javno nastopa proti novemu sistemu subvencioniranja prehrane, pa pravijo, da problem ni bil le ljubljanski. Po njihovih besedah se je sistem sesul tudi v večini gostinskih lokalov v Mariboru in Kopru. Vse skupaj naj bi se zgodilo zaradi preobremenjenosti, na koncu pa naj bi študentje morali plačati polno ceno obroka. Komentar na ta dogodek smo želeli dobiti tudi od ŠOS, kjer pa so dejali, da vse skupaj še preverjajo in tako potrditve z njihove strani še ni. Razjasnitev okoliščin današnjega dogodka je namreč pomembna za nadaljnje delovanje sistema, saj bo s 1. oktobrom v univerzitetnih mestih občutno več študentov, ki bodo uporabljali sistem subvencionirane prehrane.

Študentje naj bi po kolapsu sistema morali plačati polno ceno obroka.
Študentje naj bi po kolapsu sistema morali plačati polno ceno obroka. FOTO: Reuters

Kaj pa gostinci?

Nov sistem seveda vpliva tudi na delo gostincev. Na ŠOS pravijo, da so bili vsi gostinci, ki ponujajo subvencionirano prehrano, povabljeni na sestanek, kjer so jim skupaj s predstavniki Margento storitve predstavili delovanje sistema. Odgovarjali so na njihova vprašanja in nejasnosti ter jim dali gradivo z vsemi potrebnimi informacijami o sistemu. Margento storitve je v skladu s pogodbo zagotovil izobraževanje enega predstavnika gostinskega lokala ob namestitvi terminala za identifikacijo. "Torej dolžnost gostinca je, da ustrezno prenese navodila glede novega sistema na vse zaposlene,“ pravijo v ŠOS. A dejstvo je, da je nov sistem mnogo bolj počasen kot stari, s čimer gostinci, še posebej v tistih restavracijah in menzah, ki jih študentje množično obiskujejo, niso najbolj zadovoljni. V Mladi Sloveniji so denimo izpostavili primer menze v Rožni dolini, kjer naj bi študentje na nakup obroka v vrstah čakali tudi po pol ure.

Ni signala, ni pravi operater, ne zazna številke 1808 ...

V novem sistemu subvencionirane študentske prehrane je možno koristiti maksimalno dve subvenciji dnevno, med katerima morajo preteči vsaj štiri ure.

Ob vsem tem nov sistem prinaša še nekatere tehnične težave. V določenih restavracijah je namreč signal za mobilni telefon ni tako močan, da bi študent sploh lahko poklical na številko 1808, spet drugič pa niti klic na omenjeno številko ne pomaga, saj terminal klica ne zazna. Rešitev za to težavo na ŠOS že poznajo: "V nekaterih primerih, kadar je signal šibkejši, je splošna rešitev, da študent pokliče na 080 1808."
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skristian
03. 09. 2010 23.02
Ne boš telefoniral :). Ne, si ga boš pač napolnil. Če drugo ne, vsaj toliko, da bo do restavracije zdržal, če si tako zelo lačen.
rockass
02. 09. 2010 11.17
in če ti crkne telefon?
rko
02. 09. 2010 10.51
TALE TANOV SISTEM JE NAJBOLŠ.. ODBIJE SE SUBVENCIJA, PLAČAŠ RAZLIKO IN GREŠ.. NOBENE PAPIROLOGIJE NEPOTREBNE, SICER PA, A NISMO V EU ALKAKO ??
jokal
02. 09. 2010 10.16
100000 študentov * 3 € subvencija * 240 dni = 72 milijonov € letno, da lahko ta razvajena študentarija je poceni. ampak ni jim dovolj...
kimg
02. 09. 2010 09.13
Kakšne mate eni, predvsem pa vi novinarji ki o tem pišete? Si ne bi mogli zmisliti še bolj neumen naslov??? Zdej ker je pač sistem za nekaj ura padel dol bodo p akre vsi študentje lačni al kaj, kolkrat že bankomati kateri niso delali, pa POS terminali pa je blo vse OK? ALi gre tukaj spet za neko medijsko gonijo proti ŠOSu in Ultri. Bo verjetno kar držalo da je to v ozadju. Tudi če boš še kdaj prišlo do tega, študentje ne bodo lačni in bodo preživeli, zato ne paničarite s takimi debilnimi naslovi...
porka.malorka
02. 09. 2010 08.04
Ukint subvencije in uvest plačljivo šolanje. Saj hočete kapitalizem pa ga mejmo
lazzaro
02. 09. 2010 04.27
Še nisem imel takšnih težal. Nov način je super saj ne rabim čakat v vrstah za nakup bona. Prej si biu omejen glede na to katere bone si kupil. BomBA =)
medvedkapu
01. 09. 2010 23.37
dosedanji sistem je biv prav KUL!!! je res da si čakal v vrsti pred prodajalno bonov včasih malo dlje, drugič malo manj, je pa zato postrežba v lokalih bila toliko bolj hitra... pustili bi stari sistem ter poleg tega uvedli še novega, pustili da se vsak posameznik odloči, kateri način bo uporabljal pa bi bil volk sit in koza cela!
skristian
01. 09. 2010 21.43
Gangrena, ne nakladaj. Z zdajšnjim sistemom se pravtako vidi kje si jedel in kdo je lastnik, saj lahko vsak študent preko svojega profila spremlja kdaj, kje in kolikokrat je jedel oz. koliko bonov mu je še ostalo za tekoči mesec. Glede kontrole pa ne nakladaj!
Ared
01. 09. 2010 21.07
Ahh sama razvajena pijanska banda ste. Z redkimi pridnimi izjemami.
Spetsnaz
01. 09. 2010 20.53
A se je kdo vprasal, zakaj niso uvedli kartice (kakor je placilna kartica )? Kjer se vidi kdo je lastnik, kje je jedel, koliko je bil racun itd? Sistem ze obstaja in bi stal drobiz???? Kontrola?? Enostavna..ob placilu osebni dokument (studentska-dijaska izkaznica )! NO*???
Spetsnaz
01. 09. 2010 20.49
Ker ne najdem mojega komentarja, bom poskusal napisati, kar se da nezno !! Torej dragi studenti ! Zacele se bodo dogajati zelo neprijetne stvari, ki so se zacele z studentskim delom. To je bil uvod. Sedaj pa nadaljevanje V Sloveniji je preveliko stevilo visoko izobrazenih ljudi ! Ja res je ! Seveda ne v poklicih, ki jih varuhi zelo premeteno cuvajo (npr zdravniki, odvetniki...) Veliko pomanjkanje kadrov v poklicni in usluznostnih dejavnostih je treba povecat..Kako? Zaostrit pogoje studija na vseh podrocjih. Tako bo dostudirala lahko samo izbrana elita, ki bo potem vladala vsem ostalim...A Se komu ni jasno? No pa izbrisite ce sem koga zalil!
Mk1989
01. 09. 2010 20.30
Seba81 veš ka ti povem, znaš pa res bit egoist. Se mogoče znašaš nad študenti zato ker si raje v svojih letih po končani osnovni šoli odšel na delo? To je pa čisto tvoj problem če nisi izkoristil danega! Če bi vsi vi bili v naši koži bi drugače razmišljali! Noben študent ne želi plačat malice/kosila v polni ceni, če sam ve da mu pripada subvencija... tudi ti nebi plačeval pokojnine, če bi vedal da je v resnici sploh neboš dočakal!!!!!
Mk1989
01. 09. 2010 20.13
Kot vidim se večina strinja z sistemom plačevanja na kartico, kar je tudi bolj praktično kakor koli obrnete. Če pogledate že samo razliko plačevanja na kartico ali s telefonom je ogromna prednost kartic le ta, da za razliko od telefona nima sistemske okvare, praznenja baterije ali odpovedi samega sistema. Ne le to, da se lahko pokvari naprava ki odčita impulz vaše malice, pokvari se vam lahko tudisam mobilnik, telefon ki je lahko dotrajan ali star 1 leto... nato enostavno ostanete lačni. Moje mnenje je da ljudje na vrhu naše državice sklepajo velik biznis, zelo nezrelo in nespametno razmišljajo, ter zapravljajo denar za zastarele sisteme!!!
Markus22
01. 09. 2010 19.59
NOVI SISTEM JE EDINO BOLJŠI, DA ŠTUDENTOM NI TREBA ČAKATI V VRSTAH PRED PRODAJALNO BONOV, SE PA ZARADI POČASNEGA SISTEMA (KLIC) PODALJŠUJEJO VRSTE V RESTAVRACIJAH.. SAM DELAM ŽE 5 LET V RESTAVRACIJI IN SE JE ZARADI TEGA POČASNEGA SISTEMA NAREDELO TOČNO TO KAR SMO PRIČAKOVALI..KER MOREM PRISOSTVOVATI PRI TRANSAKCIJI VSAKEGA ŠTUDENTA POSEBEJ IN TO ZAHTEVA CCA DODATNE 2 MINUTI NA ŠTUDENTA, ME NEKATERI ČAKAJO CCA 15 PREDEN SPLOH PRISTOPIM DO NJIH...V STARI PRAKSI PA SO ČAKALI MAX. 3-4 MIN!!! IN RES JE TUDI V MARIBORU SE JE DANES SISTEM SESUL IN JA ŽAL SO MORALI ŠTUDENTJE, KI SO ŽELELI OBEDOVATI PLAČATI POLNO CENO....
seba81
01. 09. 2010 19.47
Razvajeni štuentki, ko mora enkrat plačat polno ceno kosila, zaslužijo pa skoraj vsi več kot pa običajni občani. Pa 4 urna razlika.. bogi.. če je ob 14.00 ne zdrži do 18.00 brez toplega polnega obroka..
psonja
01. 09. 2010 19.31
-1
Kdo vam bo plačeval polno ceno kosila? Ste normalni? Vsi lahko imajo olajšave za hrano, študent pa mora na **** ali kaj? Torej študent ni nič več vreden za Slovenijo!! Pa še štiri urna razlika med obrokoma halooo? Torej moraš iti pred dvanajsto uro jest, da lahko normalno večirjaš !!! Halo zadnji čas, da se nekaj ukrene...
Jana V
01. 09. 2010 19.30
Tale sistem je super. Sem iz kraja kjer sploh ni bilo možno kupiti bonov na študentskem servisu ampak si bi jih mogla v naprej rezervirat ( 1 mesec) !! Problem je v tem, da sem šla vsakokrat drugam jest. pri bonih je pa bilo glupoooo in res gluuupo je pa blo da si za vsako restavracijo moral posebaj bon kupit! LAhk bi nardil ene bone in enako ceno , le da bi v vsaki gostilni pač doplačal če bi bila vrednost bona večja. Tko da ti BONI SO BILI TOTALKA ZGREŠENI!
antonino
01. 09. 2010 19.29
ULTRA -PODJETJE Z VISOKO DODANO VREDNOSTJO, na račun ubogih študentov
antonino
01. 09. 2010 19.28
važno, da je golobič pokasiral