Slovenija

Ko klet prepojijo strupeni plini

Ljubljana, 26. 09. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Veseli čas trgatev in vrenja mošta je na vrhuncu. Vinogradniki pa morajo biti pri svojem delu zelo previdni, saj v kleteh nanje prežijo strupeni plini. Lani je med preverjanjem mošta umrl 63-letnik.

Sezona trgatve je na vrhuncu. Veseli čas pa prinaša tudi nevarnosti zaradi možnosti zastrupitve s strupenimi plini. Strokovnjaki opozarjajo, naj bomo v kleti vedno previdni, še bolje pa nikoli sami. Vrenje mošta je lahko namreč usodno. Lani se je samo v dveh dneh v vinski kleti zastrupilo devet ljudi, 63-letnik je celo umrl.

Merjenje sladkorja
Merjenje sladkorja FOTO: Reuters
Točenje mošta
Točenje mošta FOTO: Reuters
Trgači prav tako ne smejo pozabiti na varnost v cestnem prometu. Vedno se morajo zavedati, da je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in predvsem nevarna.

Ravno v slabo prezračenih vinskih kleteh so možne povišane koncentracije zdravju škodljivih plinov. Pri vrenju mošta namreč nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v kleteh lahko smrtno nevarno. Povišano koncentracijo strupenega plina lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo, če hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo.

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in vonja. Je sicer rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Ogljikov monoksid je najpogostejši vzrok smrti zaradi zastrupitve. Je le neznatno lažji od zraka, zato se v prostoru pomeša z zrakom in je prisoten vsepovsod. Deluje tako, da se veže na hemoglobin, ki prenaša kisik po telesu. Na hemoglobin se veže s kar 250-krat močnejšo vezjo kot kisik, zato ga hitro izpodrine. S tem se zmanjšuje kapaciteta hemoglobina za prenos kisika, zaradi česar pride do hipoksije oziroma nezadostne oskrbljenosti tkiv s kisikom.

Ogljikov monoksid pa nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, ki vsebujejo ogljik, kot so bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog in drva. Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren, ker ga niti pri zelo visokih koncentracijah ne zaznamo s čutili, saj je brez vonja, barve in okusa.

Kako pomagati?

Že zelo majhna količina ogljikovega monoksida v zraku je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol ter toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti, tudi do kome, in srčnega ritma ter težave z dihanjem.

Mošt
Mošt FOTO: Reuters

Osebo, ki je bila zastrupljena z ogljikovim monoksidom in dioksidom, je treba čim prej spraviti iz prostora, prepojenega s strupom. Pri tem je treba najprej poskrbeti za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih, s čimer omogočimo dostop kisika v prostor.

Od grozda do vina

Rujna tekočina nastane pri alkoholnem vrenju mošta. Grozdje primerne tehnološke zrelosti pripeljemo iz vinograda v klet, kjer ga najprej specljamo, odstranimo pecljevino in ga stisnemo. Mošt ohladimo in ga naslednji dan očistimo. Čisti del se pretoči v vrelno posodo, kjer se dodajo kvasovke, da sprožimo alkoholno vrenje. Med vrenjem mošt ohlajamo, ker se sprošča toplota, da vrenje poteka enakomerno. Po končanem alkoholnem vrenju posode dolijemo.

Mlado vino se začne naravno bistriti, usedlina – drože se sesede na dno posode. Potem vino pretočimo, da ga oddelimo od droži. Bistro mlado vino se potem v posodi razvija, pred stekleničenjem ga je treba negovati in stabilizirati, je pojasnil Mikulin. Priprava roseja, rdečega in penečega vina je malce drugačna, a v osnovi podobna.

Policija svetuje
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
28. 09. 2009 04.44
ToncekBaloncek... ko bos videl klet v zivo in ne samo na sliki, se oglasaj. In ko bos imel recimo 40 let izkusenj s kletarjenjem kot jih ima moj oce, lahko se skupaj kak deci spijeta.. GSG... kmal beri skoraj. Torej... je skoraj umrla.
gasiperi
26. 09. 2009 20.27
To pa je novica, aktualna je bila kakih 50 let pred našim štetjem, od takrat naprej pa to ve vsak kmet.
SRT-8
26. 09. 2009 15.35
Tonček danes pa si hud,pa še prav imaš.
Tonček Balonček
26. 09. 2009 15.23
tinmar, pa to ni temperatura kleti, ampak tista v sodu ali cisterni!!!!! Sam sem že obupal igrati vlogo Bleiweissa leta 2009! Če ne morete, kljub zastonj svetovanju, Kmečkemu glasu in ekskurzijam dojeti, kako poteka alkoholno vrenje, vam preostane le še božja pomoč! Molimo, da bi vas res dosegla!!!! Dojemi, da imaš sam tudi 37 stopinj, okoli tebe je pa npr. 20 ali še manj, pa ravno tako živiš, če je hladneje, greš pa svoj kevder in spiješ glaž ali dva! V tem je ves čudež narave!!!! Če je še hladneje, s elotiš sadjevca, domačega seveda! Naj živi slovensko podeželje, v znanju je napredek, Kmetijske in rokodelske novice pa tudi v tretjem tisočletju pojem!!!
taurus90
26. 09. 2009 14.46
Tonček Balonček optimalna temperatura za delovanje vinskih kvasovk je 30 stopinj celzija (malo gor, malo dol)
Tonček Balonček
26. 09. 2009 13.38
V tole naše podeželje bo pa res potrebno še precej vlagati, sicer bodo kar pomrli od strupov iz vinskh kleti! Še sreča, da imajo na Gorenjskem le žganjekukho. Tam pa je monoksid, marsikdo zaspi ob ognju in patoki!
piton-1
26. 09. 2009 11.01
Glih včeraj sem v grabnu pristal=) zaradi trgatve
Granitna_kocka
26. 09. 2009 10.41
@ GSG-9, 26.09.2009, 10:34 mawsy, kako je lahko tvoja MATI umrla pri 16ih letih? Predvidevam, da je mawsy79 z besedo "kmal" mislila "skoraj".
GSG-9
26. 09. 2009 10.34
mawsy, kako je lahko tvoja MATI umrla pri 16ih letih?
Tonček Balonček
26. 09. 2009 10.30
-1
Kdor v visnki kleti kuri, je totalni kreten!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Alkoholno vrenje je proces, pri katerem poteka pretvorba glukoze v etanol ob prisotnosti kvasovk, ki vsebujejo različne encime, ki to pretvorbo omogočijo, v kleti je temperatura čisto v redu, še več, optimalna!! Kdor nalaga, da mošt ni hotel zavreti, ker je bilo v kleti premraz, kvasi neumnoisti, da je pa zaradi tega kuril na plin, je pa sploh lovska. Ni čudno, na naše poideželje ne more naprej, ni kriva vlada, očitno gre za neke zgodovinske razloge, morda izvirajo še iz časov prakrščanstva, kdo bi vedel! Sploh se na našem podeželju očitno dogajajo čudne reči. Mogoče poleg kleti kurijo tudi čarovnice!
Mawsyy
26. 09. 2009 10.19
Sami pametnjakovici. No, tudi v kleti lahko pride do ogljikovega monoksida ampak le v primeru, da se v njej kuri. Ze veckrat se je pri nas zgodilo, da most ni hotel zavreti, ker je bila v kleti prenizka temperatura, zato so morali klet ogrevati s plinom (iz jeklenke - s propanom/butanom). Enkrat se je zgodilo, moja mama je bla stara kakih 16 let in je imela sobo tik nad kletjo, da je monoksid uhajal v sobo in je kmal umrla. Tko da tista zgodbica o monoksidu v kleti le ni tako za lase privlecena, kot se mogoce zdi. Bilo pa bi fajn, da v prihodnje tudi pojasnite za katerega Mikulina gre oz. vsaj napisete vir od koder ste preplonkali clanek! V skladu z avtorskim pravom, ce niste se slisali zanj....
Tonček Balonček
26. 09. 2009 09.40
CO2 se uporablja tudi za gašenje in še za kaj (npr. pri varjenju). Problem je zadušitev, saj izpodrine kisik, nikakor pa ni strupen! Potemtakem je strupen tudi Argon, pa helij in še kakšen žlahten plin. Kaj je (bilo) s tem našim šolstvom?! Podatkov v šolah je premalo, ne pa preveč! Kaj se učijo le še o povojnih pomorih in kaj je Prešeren mislil v kakšnem verzu?
medico
26. 09. 2009 09.33
....dejte razumet da je sobota in da je administratoru zmanjkalo idej da bi napisal kej boljšega!!!!
Tonček Balonček
26. 09. 2009 09.23
"Ko klet prepojijo strupeni plini" - kateri strupeni plin jo prepoji zaradi alkoholnega vrenja? Napiši, če si pismena!! Lepo prosim!!
MaricaPodblisek
26. 09. 2009 09.12
Tonček Balonček Kje pa piše, da je oglj. dioksid strupen!?! Vidš naslov, pa bombardiraš - si res nepismen??????
Tonček Balonček
26. 09. 2009 09.06
Pa kdo na POP TV piše te "doneske"? Ogljikov dioksid ni popolnoma nič strupen plin!!!V zraku ga je cca 0,033 % ali malo (včasih veliko!) več, zaradi njegove povišane vsebnosti v kleteh pa ne gre za nikakršno zastrupitev, ampak za pomanjkanja kisika, ki so ga namesto kletarja ali poštenega Slovenca, ki blodi po kleti, pijan še od vina lanske letine ali mošta in mu začne primanjkovati kisika, ki ga izpodrine dioksid, "produkt" kvasok, ki veselo razgrajujej (aerobno) sladkor in pri tem izpuščajo enormne količine CO2"-ja! Kisika pač počasi zmanjkije, mešanico plinov zraka, ki je običajen, izpodriva ta "sekkret" nam tako ljubih kvasovk (Kluyviromyces cerevisea raznih vrst in sort). Pasja smrt se je včasih reklo temu, kajti CO2 je težji in ga ne po tleh bistveno več kot malo višje, v kleteh torej najprej omedlijo psi, mačke, podgane še prej, višji kletarji imajo tudi več možnosti za preživetje oziroma pravočasen umik na plano! Pa prižgano svečo v roke!! Ko ugasne, takoj na površje!! Kaj imaalkoholno vrenje skupnega z monoksidom, pa verjetno vedo le v štabu POP TV-ja! A kdo kuri v vinskih kleteh? Vse so pomešali!!! Zakaj ne omenjajo še greznic, metana v rudnikih in še česa?
peter.juvancic
26. 09. 2009 08.55
Že dve leti zapovrstjo berem na vaši strani, da je ogljikov dioksid strupen plin! To ni res!!! Samo en izsek iz letošnjega članka: Povišano koncentracijo strupenega plina lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo, če hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo. Ogljikov monoksid je strupen, dioksid pa ne, čeprav lahko oba povzročita smrt. Spoštovani novinarji, če se že odločite, da boste pisali neko strokovno" vest, vas prosim, da najprej preverite osnovne podatke. Samo za primerjavo: Tudi voda ni strupena, a se v njej lahko utopimo. Dovolj razumljivo? Hvala za razumevanje in lep pozdrav. Peter
Roxy79
26. 09. 2009 08.32
Temu se reče..... sezonska umrljivost. Poleti umirajo pohodniki,motoristi,jeseni in pomladi gozdarji,pohodniki. jeseni pa vinogradniki. Torej... nič pretresljivega.....sezonske smrti pač. Danek JE bil in BO bil.