Slovenija

Ko jih grajajo, se na ministrstvu hitro branijo

Ljubljana, 14. 06. 2010 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoljsko ministrstvo načrtuje uvedbo posebne dajatve za razgradnjo izrabljenih motornih vozil. Plačevali bi jo seveda lastniki vozil. Hkrati bi na ministrstvu uvedli tudi razširjeno odgovornost proizvajalcev.

Na okoljskem ministrstvu pravijo, da pripravljajo spremembo predpisa o ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili. Gre za odziv ministrstva na revizijsko poročilo Računskega sodišča RS. To je namreč ugotovilo, da okoljsko ministrstvo v letih 2007 in 2008 ni vzpostavilo učinkovitega sistema ravnanja z izrabljenimi vozili, saj je bilo v teh letih prek javne službe razgrajenih le 10 odstotkov izrabljenih vozil. Glavna razloga sta po mnenju sodišča neustreznost izjave o lokaciji vozila, ki ne spodbuja oddaje vozil v razgradnjo, in omogočanje dejavnosti oseb z dovoljenjem za odvzem sestavnih delov.

Na ministrstvu so prepričani, da je ključnega pomena za večji zajem vozil v izgradnjo uvedba ustreznega finančnega instrumenta. "Menimo, da bo učinkovito rešitev zagotavljala le sprememba sistema v samonadzornega, z uvedbo dajatve, ki bi jo plačevali lastniki vozil ne glede na to, ali so vozila v prometu (registrirana) ali ne," so zapisali v svojem odzivu na poročilo računskega sodišča.

Odpad avtomobilov
Odpad avtomobilov FOTO: Reuters

Menijo, da bi bilo takšno dajatev moč zagovarjati tudi z vidika varstva okolja kot okoljsko dajatev zaradi uporabe vozil, hkrati pa da je takšna dajatev tudi v skladu s prakso v EU. Okoljsko ministrstvo uvedbo takšnega instrumenta že usklajuje z vsemi resornimi ministrstvi, dodajajo.

Ministrstvo bo po lastnih navedbah v predpisanem zakonskem roku (90 dni od prejema zahteve) pripravilo tudi ustrezno odzivno poročilo na revizijsko poročilo.

Na ministrstvu priznavajo, da je bilo od vzpostavitve gospodarske javne službe ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili leta 2004 razgrajenih "bistveno manj izrabljenih motornih vozil od ocen in pričakovanj", k izboljšanju pa ni pripomogla niti ukinitev plačila razgradnje za zadnje lastnike leta 2005 niti izbira novih koncesionarjev za izvajanje javne službe leta 2007.

V inšpekcijskih nadzorih so ugotavljali, da se izjava o lokaciji vozila izrablja, tako da so lastniki takšna vozila kasneje oddali v nelegalno razgradnjo. "Glede na veliko število izjav o lokaciji vozila, ki se v Sloveniji izdajo (okrog 150.000 letno), je nemogoče učinkovito izvajati nadzor nad vozili, ki so na ta način odjavljena iz prometa," pravijo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123_Zoke_vec_ni
15. 06. 2010 08.23
JAZ SEM ZA ! ! Naj plačajo Slovenčki ! ! ! Borute, svaka ti čast ! !
klavdijl
14. 06. 2010 19.42
če bi ti dali nekja eur ko pripelješ avto razgradit bi ga vsi tja peljali... sam je bolj fino nove dajatve uvajat pa jokat zakaj se stvari ne premaknejo
antonino
14. 06. 2010 19.40
DRUGA STVAR PA JE, DA INŠPEKTORJI LOVIJO TISTE, KI SLUČAJNO NIMAJO V TRGOVINI NA VIJAKU DEKLARACIJE, - ČE PA RECIMO NA PAŠTETI NI ROKA UPORABE, PA ŽE NOBENEGA VEČ NE ZANIMA. - PREVERITE, NI IZMIŠLJENO.
antonino
14. 06. 2010 19.38
NADZOR JE LAHKO IZVAJATI, DRUGA STVAR PA JE, ČE GA ŽELIJO - VPRAŠANJE JE, KDO JE KONCESIONAR IN KOLIKO "PODMAŽE ". INŠPEKTORJI NAJ BI DELALI 8 UR DNEVNO - TOLIKO IMAJO MENDA DELOVNI ČAS, V TAKEM ČASU SE DA PA MARSIKAJ NAREDIT - SEVEDA ČE ŽELIŠ IN SMEŠ
xj12
14. 06. 2010 19.28
admin, a si priden?