Slovenija

'Mladi delavci – ubogljiva delovna sila'

Ljubljana, 07. 05. 2009 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Zaposlovanje v negotovih oblikah dela vodi v vse večjo revščino, delavci, zaposleni za določen čas, pa so bili tudi prve žrtve gospodarske krize," poudarja predsednik ZSSS Semolič.

Dušan Semolič: Zaposleni za določen čas so prve žrtve gospodarske krize.
Dušan Semolič: Zaposleni za določen čas so prve žrtve gospodarske krize. FOTO: Dare Čekeliš

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS), sindikat javnega sektorja in novinarski sindikat bodo prihodnji teden vladi poslali zahteve in predloge za preprečevanje zaposlovanja v negotovih oblikah dela. Ukrepi morajo iti v spremembo zakonodaje in povečan nadzor, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič in izpostavil spodbude za zaposlovanje za nedoločen čas.

"Zaposlovanje v negotovih oblikah dela vodi v vse večjo revščino, delavci, zaposleni za določen čas, pa so bili tudi prve žrtve gospodarske krize," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril Semolič. Po njegovem mnenju je namreč od reševanja tega problema odvisna tudi prihodnost Slovenije.

Sindikati bodo vlado seznanili z zahtevami v tistem delu, kjer država lahko in mora vplivati na del trga dela, ki producira zlasti zaposlovanje za določen čas, avtorske pogodbe in druge oblike negotovega dela. Sindikati so sicer opozorili zlasti na naraščanje "negotovega" zaposlovanje mladih ljudi, mladih učiteljic in tudi novinarjev.

Novinarjev se ne zaposluje več

Predsednik sindikata novinarjev Iztok Jurančič je izpostavil, da se od leta 2004 v novinarskem poklicu praviloma ne zaposluje več, ampak gre s pomočjo avtorskih pogodb večinoma za nadomeščanje delavcev. S tako zaposlenimi delavci imajo namreč po njegovih besedah delodajalci 43 odstotkov manj stroškov kot z redno zaposlenim.

Oblike negotovega dela so zaradi nižjih stroškov zgolj v interesu delodajalcev in trditi, da je fleksibilno delovno razmerje dobro za vse, je zavajanje. Mladi delavci, zaposleni za določen čas, so namreč ubogljiva delovna sila, ki ne zahteva pravic. Branimir Štrukelj

"Delodajalec tako zavestno krši zakonodajo v členu, ki prepoveduje sklepanje delovnih razmerij po pogodbah civilnega prava," je poudaril Jurančič. Ob tem je izpostavil, da v primerih stavke zaradi sklepanja takih pogodb pobudniki prejmejo odpoved pogodbe in prišli smo v položaj, "ko nimamo niti pravne varnosti."

Predsednik sindikata javnega sektorja Branimir Štrukelj je izpostavil zlasti naraščanje zaposlovanja za določen čas učiteljiev v srednjih in osnovnih šolah. Po njegovih besedah mlade učiteljice zaposlujejo za 10 mesecev ter jim s koncem šolskega leta prekinejo pogodbo za dva meseca, s čimer ostanejo brez regresa in dopusta.

Brezposelni mladi

Sekretar za zaposlovanje, socialna področja in migracije na ZSSS Goran Lukič je izpostavil vse večjo brezposelnost mladih od 18 do 25 let, ki se je po njegovih besedah samo v zadnjega pol leta v Sloveniji povečala za 79,8 odstotne točke in se povzpela nad 10.200.

Izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij pri ZSSS Andrej Zorko pa je opozoril, da bomo, če se ne bodo zmanjševale atipične oblike dela, "postali država, kjer socialna varnost osebe ne bo na prvem mestu, ampak bo na prvem mestu fleksibilnost delovnega razmerja in izkoriščanje delavcev".
 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
12. 05. 2009 14.49
Plače so nizke zato, da so lahko kučanovi direktorji prevzeli gospodarstvo. Ves čas smo delavci plačevali njihove kredite. Sedaj pa bomo kreditirali še banke, ki smo že enkrat sanirali. Da smo sanirali najprej banke pa je drnovškova velepoteza. Tako je omogočil tajkunsko ropanje partijskim krvosesom. Takšnemu ravnanju se drugače reče tudi NACIONALNI INTERES.
d899
07. 05. 2009 21.29
če pošteno delaš vsaj 8 ur dnevno, ti znese 500 eur. ko odšteješ potne stroške in malico si na 300eur. Najemnina za manjšo garsonjero znaša cca. 350 eur. In si že na -50eur. Pa kar naprej pošteno delaš in živiš v tridesetih kvadratih. KAJ PA ZA VSE DRUGE POLOŽNICE? oh ja.. tako lepo nam je v EVROPI, važno da smo evropski državljani in imamo eur p.s. novo (množično) zvišanje cen bo predvidoma julija.
Marko Apšner
07. 05. 2009 20.44
daj semolič spuč se vpenzijo da bodo mladi ki niso rdeči kaj naredili
kajot666
07. 05. 2009 19.33
Res so zgodi ugotovil,de imamo mladi,pa nasplošno vsi tisti ke pošteno delamo probleme,misnem banda..Sej ke bojo pa ljudje od lakote začel umirat,bojo pa mogoče dojel,de je pa vse skupi mal predeleč šlo-plače ke jih mamo zdej bi mogle bit ene sedem let nazaj,pa bi mogoč še kakšen normaln človek lohka mičkeno privrčvov.Banda lopovska.Pov p... niso vredn teli politiki,pa sindikati tle prnas.... ma na bruhanje mi gre...
manco-capac
07. 05. 2009 19.33
Jagijagi et consortes, najprej se včlanite v sindikat, potem kritizirajte vodstvo! Mislim, da takšnih ni bilo dosti na protestnih shodih sindikatov. Vse naj naredi nekdo drug namesto vas, tudi stavka, kajne!? Se vidimo na naslednjih protestih, vabljeni.
fsad
07. 05. 2009 18.04
ma sej je res pol pa namesto mladi podaljšajo pogodbe takim ko bi morali biti že zdavnej u penziji pa nočejo iti v penzijo mladi so pa brez dela!!!!!!!!!!!!!!!
Prvo Borec
07. 05. 2009 17.48
Desničarski direktorji delajo po nalogu Janeza Janše, da povzročijo krizo v Sloveniji, čeprav krizo so povzročili desničarji leta 2004, ko so dovolili dvig cen v trgovinah !!
Funky house
07. 05. 2009 16.02
DONS BIT MLAD JE FULLLLL DOBER.....redne službe ni, osamosvojiti od staršev se ne moreš, kredita ne dobiš, o dojenčku še čut ne smeš, uspodbudne prihodnosti ni ......i!!!! MA DEJMO ŽE TA FOLK K TO USE SKUP "VODI" ODSTRANT...PA GOSPODJE DIREKTORJI UPRAŠITE SE MAL KAM TO VODI.......
Strelja?ko
07. 05. 2009 15.36
Puste Semoliča na mir. Treba je samo gledat kerga mormo "odstrelt" od vladajočih. Lepo je tistim ki ukazujejo ki majo tolko šoldov, jaja.
jagijagi
07. 05. 2009 15.25
Semolič je na sceni bistveno predolgo! Zato je skrajni čas da spoka kufre ker ni še prav nič pametnega naredil!
b77
07. 05. 2009 15.22
slovenski sindikati, slovenskih delavcev grob! me pa zanima kateri delavci so tako pametni-naivni da plačujejo članarino tem vladnim kekcom?
cupofmarja@email.si
07. 05. 2009 14.15
z Janšo bi bil šele hudiič......
kosir_maks
07. 05. 2009 14.13
A bo Kučan odpustu tale majhen izpad Semoliča ????? Mislm ,da bo ,,,,,, samo da ne bo šlo tole predaleč Duško dugouško , drfgač se lahko zgodi............
Tonček Balonček
07. 05. 2009 14.03
Če bi ans vodil janez janša, bi skupaj z Vizjakom ukrepala tako, da te krize ne bi občutili, mogoče bi uvedla celo tople obroke za sve državlajne, kar se tiče pa emje s Hrvaško, bi z Ruplom ta problem že zdavnaj rešila, ne pa da se zdaj meša še Evropa. Hočemo predčasen volitve!
Janez72
07. 05. 2009 13.49
Če bi bili tile naši sindikalisti kaj vredni, bi trenutno imeli vsesplošno stavko gospodarstva.
SLOVENIASTAN
07. 05. 2009 13.09
ko nas je 15 komadov prejsni teden na Viator-ju dobilo knjigo smo glede na stanje v firmi in favoriziranje dolocenih soferjev sklepali da ce se vrnemo na firmo z srbskim oziroma bosanskim potnim listom nas bodo zagotovo vzeli nazaj na delo . TAK BRAVO JANSA PA PAHOR vize za vse
RADO62
07. 05. 2009 13.05
Vlada Boruta Pahorja naj čimprej odstopi, sicer bodo posledice neznanja teh partijskih kolhozerjev dolgotrajne in bomo potrebovali več generacij za saniranje ogromne finančne škode, ki jo Sloveniji povzroča ta naš kumrovški pionirček.... heh
RADO62
07. 05. 2009 13.00
Semolič naj pokloni polovico svoje gromozanske plače, ki se vrti okrog 6.000 eur neto in tako mu bo še kdo verjel, sicer pa naj odstopi.... heh