Slovenija

Ko dotiki postanejo zloraba

Ljubljana, 19. 11. 2011 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite," pravijo organizatorji kampanje, s katero skušajo opozoriti na problem spolnih zlorab otrok. Pri tem so za prostovoljce, policiste in kriminaliste pripravili posebno usposabljanje.

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravila kampanjo, ki je namenjena ozaveščanju o spolnih zlorabah otrok. Tako so pripravili tudi usposabljanje za prostovoljce nevladnih organizacij, policiste in kriminaliste, ki se ukvarjajo s spolnimi zlorabami otrok.

Deklica
Deklica FOTO: POP TV

Minister za notranje zadeve Aleš Zalar je ob tem dejal, da s kampanjo želijo predvsem otroke pa tudi širšo javnost opozoriti na problem spolnih zlorab otrok. Za kampanjo so se odločili, ker so ocenili, da ni dovolj, da policija učinkovito preganja storilce tovrstnih kaznivih dejanj. Pravi, da se moramo še bolj angažirati s preventivnimi akcijami. Poudaril je tudi, da je policija v zadnjih letih naredila ogromen korak na področju boja proti spolnim zlorabam otrok, največ z izobraževanjem, s sistemskimi ukrepi, s preventivnimi akcijami in s predlogi za multidisciplinarni pristop.

Da veliko spolnih zlorab ostane skritih, pa je opozorila predsednica TOM telefona Darja Groznik, kar seveda ni prav. Na to opozarja tudi sam slogan kampanje "Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite".

Kampanja se bo sicer nadaljevala z obiski policistov po osnovnih šolah. S prebiranjem knjižice Gorana Vojnovića in zloženke, ki so ju izdali v okviru te kampanje, se bodo osnovnošolci seznanili s tem, kdaj dotiki ali ravnanja postanejo zloraba in da je o takih ravnanjih treba govoriti na glas.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
20. 11. 2011 14.53
V takih primerih in podobnih primerih naletimo često na klasičen problem raznih kvazi strokovnjakov in izvedencev, ki zgolj nadaljujejo začeti 'začaran krog' težav, namesto, da bi našli izhod iz njega, ...ignorirajo resnico, ter delajo tako in tako dolgo, da od otrok dobijo odgovore in 'resnico', ki jo želijo. Prva danes je bil film na to temo, ...družina uničena, škoda nepopravljivo narejena, ...pa niso bili edine žrtve v tej, po resnični zgodbi posneti, zgodbi 'lova na čarovnice', ...na koncu se nihče ne vpraša koliko vpleteni profitirajo od tega, pravniki in 'njihovi' strokovnjaki in izvedenci, morajo biti ustrezno tudi za to plačani, ...
liveandletlive
20. 11. 2011 10.00
pedofilija je v sloveniji izključno orodje šovinistov ter političnih povzpetnikov za doseganje njihovih šovinističnih naklepov ter pridobivanje političnih točk kot ugotavljate že številni, je že skoraj v vsakem primeru ločitve podan sum storitve spolnega napada na mladoletno osebo. verjetno ni naključje, da se v povezavi s takimi primeri vedno omenjanjo osebe, ki so tako ali drugače blizu enemu izmed društev, ki se imenuje po enem izmed geometrijskih likov poznam primer očeta, ki ga je mati v ihti da prepreči stike z otrokom ovadila zaradi suma spolnega napada, in seveda takoj dosegla prepoved izvajanja stikov (pač na valovih šovinizma ki smo mu prisotni). Po treh letih (ja, toliko rabijo naša sodišča da po vseh pritožbah, številnih izvedencih in ostalo zalego) je sum zavržen in izkaže se da je šlo za krivo ovadbo. Škoda ki je v tem času storjena otroku in nič krivemu staršu je seveda nepopravljiva. Odnos med otrokom in staršem je povsem porušen, nič kriv oče je povsem razvrednoten, v javnosti pa ožigosan kot domnevni pedofil, zaradi česar je potisnjen v osebno stisko ter na rob preživetja. Da gre v takih primerih izključno za zlorabo otroka s strani matere, ki otroka indoktrinia, ga nenehno pošilja k izvedencem, zaupa v varstvo "vedeževalki", vse z namenom čim bolj prizadeti in razvrednotiti drugega starša noče slišat nihče. Še več, sodišče se po treh letih celo nasilno vede do očeta, ter ga ekonomsko in pravno terorizira z namenom zastrahovanja razkritja gnusne zgodbe in naših sodnih praks pred evropskimi pravosodnimi organi. Očitno naš minister vidi svet samo skozi ženska očala.
a1b2c3d4e5f6
19. 11. 2011 22.45
S pedofilijo je v Sloveniji zelo slabo. Imamo 2 skrajnosti: 1. je ta, da se vsak dotik otroka, tudi s strani staršev takoj smatra za pedofilijo. Celo slike lastnega golega malčka je baje prepovedano met, vsaj neuradno. 2. skrajnost pa je toleriranje resne pedofilije, kjer gre za dejansko zlorabo otroka. Kljub temu da je to ogabno dejanje, hud zločin, za katerega nekatere države razmišljajo o uvedbi dosmrtne, smrtne kazni ali celo kastracije, se v Sloveniji za to dobi banalno nizke kazni. Če se gre za svete oz. farovške kroge, zakonodaja RS navadno ne velja. Največ kar bo doletelo pedofila bo premestitev v drugo župnijo pa 3 zdrave Marije. Če gre za posvetne kroge, pa je zadeva malo boljša, ampak še vedno katastrofalna. Dobi se največ nekaj let zapora, ali pa primeri celo zastarajo. Ko pa še razni varuhi in varuhinje človekovih pravic tulijo da je javni seznam in register pedofilov kršenje človekovih pravic, pa te prime bruhat, v kako primitivni državi s tako primitivno mentaliteto živimo, kjer ima kriminalec več pravic kot žrtev (pa naj bo to pedofil, serijski morilec, politični/gospodarski kriminalec, zbiralec barvnih kovin... samo mali kriminalci in gojitelji konoplje resnično nastradajo). Za pedofilijo bi morala biti dosmrtna ječa s prisilnim delom (ne hotel na Dobu), seznam pedofilov pa javno objaviti, kajti samo tako lahko družbo obvarujemo pred izmečki.
Morana7
19. 11. 2011 20.16
Igor "da v javnosti ne vidimo več očeta, ki bi otroka peljal na WC, ki bi ga preoblekel, ipd., vse to prepuščajo ženam," Kar se prav gotovo ne dogaja zaradi strahu pred pedofilijo ampak ker so sami tako preklemano zadrgnjeni, da jih je sram lastnega froca na wc peljat, kot drugo jim pa prav pride marsikaj prepustit ženi ker ona to zna bolje ...Mislim, da nasplošno dosti dosti moških ne ve kje bi začei v tej funciji očeta in se pač rajši umaknejo. Ali to ali pa pač mislijo, da je njihova funkcija po oddaji semena končana. Da se vzpostavi nek normalen odnos, ki pripomore k temu da je deček ali deklica ponosen na svoj spol že od malega se pa strinjam ..iz golote pa četudi 3 letnega otroka ki ga mati ali oče kopa v kadi so naredili cel cirkus.
morjejeslano
19. 11. 2011 19.25
samo še pojasnilo k mojemu komentarju: administrator je prepoznal neprimerne besede in zahteval popravek/spremembo. Ker nisem videla nič spornega, sem kar v vse besede postavljala pike, pa mu ni bilo dovolj, očitno ga je-administratorja namreč- najbolj mučila povezava na stran, kjer bi si lahko ogledali v celoti članek, objavljen v Lifesite že leta 2007, kjer no, saj nekaj lahko sami preberete spodaj, čeprav je to le del članka.
morjejeslano
19. 11. 2011 19.17
Do.st ima.m jaz vseh teh brezv.eznih kamp.anj polic.istov in različnih dr.uštev za zašči.to otrok, če bi kdo kakšno stvar resno mislil, potem bi v evropskem merilu problemitazirali takšnele stvari (preberite si- legali.zacija pedo.filije v nemčiji, priporočila uradnih institucij) * by LifeSiteNews.com Mon Jul 30, 2007 11:15 EST Comments (9) By John-Henry Westen BERLIN, July 30, 2007 (LifeSiteNews.com) - Booklets from a subsidiary of the German government’s Ministry for Family Affairs encourage parents to sexually massage their children as young as 1 to 3 years of age. Two 40-page booklets entitled "Love, Body and Playing Doctor" by the German Federal Health Education Center (Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung - BZgA) are aimed at parents - the first addressing children from 1-3 and the other children from 4-6 years of age. "Fathers do not devote enough attention to the clitoris and vagina of their daughters. Their caresses too seldom pertain to these regions, while this is the only way the girls can develop a sense of pride in their sex," reads the booklet regarding 1-3 year olds. The authors rationalize, "The child touches all parts of their father’s body, sometimes arousing him. The father should do the same." Ampak o tem ni besede, ampak če boš pa otroka k sebi stisnil, te pa zna kakšen ble.sav policaj že preganjat.
sprint
19. 11. 2011 19.09
Nevladne civilne organizacije so pripravila predavanja za policiste in ostale reševalne službe!! Grozota. Milsim, da se ravno te nevladne organizacijue lahko kaj naučijo od policistov in ostalih reševalnih služb. V teh nevladnih organizacijah so več ali manj ljudje načitani z vsem in svačim in žal zganjajo teorijo brez kakršnekoli prakse. *
Ramzess
19. 11. 2011 18.23
Meri1987, očitno nisi in ne razumeš zakaj gre, ne namen (to je preveč subjektivna domena in percepcija), pač stvar je v delanju samem, ...namen še ne pomeni tudi realizacije, ...od namena k sumu, tu je izredno tanka meja, danes je za marsikakšno obtožbo in bognedaj obsodbo dovolj že sum. "ampak po tem kako je žrtev DOŽIVELA spolno zlorabo" Deloma, v glavnem pa po obliki zlorabe, kajti pričanje žrtve o tem kako je DOŽIVELA zlorabo, je vsakem primeru preveč subjektivno, ... ne subjektivni percepcijah dogodka, ni moč graditi obtožbe, pač pa le na objektivnih percepcijah, saj lahko sicer pridemo ravno v nasprotno smer, to je 'balon' (obtožba in obsodba) je na koncu lahko večja in hujša, kot bi smela biti, ...bognedaj da gre za krivo obtoženega. Vseeno, teorija je eno, praksa (realnost) je drugo.
Ramzess
19. 11. 2011 18.14
Verjeli ali ne, 'pedofilija', spada pod enak konstrukt ko denimo, terorizem, kjer je za terorista lahko označen vsak, ki se izraža drugačno mnenje, ...če nisi z nami si proti nam, zelo uporabna oznaka, lahko je podtaknit dokaze, ipd., kot žrtev krive obtožbe praktično ne moreš, ...za pedofilijo velja enako, zlorablja se v enak namen, za vsakega, ki je 'proti nam', ne 'z nami', ...zelo uporabna oznaka, kot žrtev krive obtožbe, nasprotnega ne moreš dokazati, lahko je razviti in kompromitirati dokaze, ...nič ne moreš. Pedofilija ni nastala, da bi se preganjalo spolne prestopnika nad otroki, temveč preganjanju vseh, ki 'niso na naši strani', tako kot pri terorizmu, ker tudi pri pedofiliji, za politično ozadje, ki jo tako kot terorizem, tudi pedofilijo umetno razširili in napihnilo skozi medijski aparat, propagando. Kot si rekel, Komentator2000, dotik, samo po sebi ni nobena zloraba, za zlorabo je potrebno precej več, in bolj specifičnega. Vsaka zloraba še ni pedofilija, in vsak, ki je 'zlorabil' (spolno na nek način) otroka, avtomatsko pedofil, ...za pedofil velja izključno oseba, s specifičnimi lastnostmi (nagnjenostjo), in nenazadnje z 'verižno' (več otrok) zlorabo otrok, ...
meri1987
19. 11. 2011 18.08
Ne gre za to kako je nekdo nekoga zlorabil, gre za to da je to storil z namenom, da drugega zlorabi! BISTVO JE V NAMENU! In posledice, ki jih nosijo žrtve spolnih zlorab, se ne merijo po obliki spolne zlorabe (posilstvo, nadlegovanje, prisila, opazovanje, otipavanje, ...), ampak po tem kako je žrtev DOŽIVELA spolno zlorabo. Nikoli se spolna zloraba ne zgodi, kar tako, naključno. Storilci v večini primerih zlorabo načrtujejo. Zato ne gre zato, ali bo oče lahko hčerkco pospremil na WC, poskrbel za njo pri preoblačenju, jo umil ... ampak gre za to ali njegov namen drugačen od tega!
Komentator2000
19. 11. 2011 17.04
Lov na čarovnice... Dotiki niso nobena spolna zloraba... ampak takšne "pedofile"je najlažje odkriti, tam ko bo šlo zares pa nikom ništa
nekdo...
19. 11. 2011 16.51
igor.gojcic je lepo napisal... Dan danes že rahlo pretiravamo. Ravno ene 14 dni nazaj sem v nakupovalnem centru opazil očeta ki ni vedel kaj naj s svojo hčerko ki jo je potisnilo na wc. Če bi jo pospremil v ženski wc bi bilo vse narobe.... Ali res? Zakaj pa? V končni fazi ne poznam niti ene družine ki bi imela ločene wcje, pa tudi ali nisi starš zato da otroku pomagaš? Neglede na to ali imaš sina ali hčer? Če pelje mamica sina na ženski wc ni težav. Res je da je punčko bol nerodno peljat na moški wc... Tako da je res treba previdno s tem in vklopit je treba zrav razum!
Rosanna Boldin
19. 11. 2011 15.41
igor.gojcic Se popolnoma strinjam z zelo realnim pisanjem, dodala bi le podadek, da skoraj polovica ločitev vsebuje prijavo o spolni zlorabi in v večjem delu gre za maščevanje, jezo in tu je še težje ugotoviti resnico. Najbolj pravilna odločitev pri konkretnem primeru koroške deklice se mi zdi poligrafsko testiranje, dedek je nesporno dokazal, da govori resnico in da zlorabe ni bilo. Je pa srhljivo, ko vidiš, da je * oče deklice prepričal polovico javnosti zgolj z enim stavkom, besedami in ničemer drugim, te nizkotne zadeve je težko prepoznat in zato so potrebne posebej usposobljene osebe. Škoda je žal že narejena, ne samo dedku temveč predvsem deklici in tudi njeni mamici.
Ramzess
19. 11. 2011 14.19
"S prebiranjem knjižice Gorana Vojnovića in zloženke, ki so ju izdali v okviru te kampanje, se bodo osnovnošolci seznanili s tem, kdaj dotiki ali ravnanja postanejo zloraba in da je o takih ravnanjih treba govoriti na glas." To ne bo nič spremenilo, mora bi vedeti, da je med teorijo in prakso tukaj ogrooomna razlika, ... Dotiki in ravnanja (nedefininirano) postanejo zloraba šele v okviru konstrukcije obtožbe oz. obtožnice (subjektivna videnja in definicije, kar je seveda zelo napak, ker bi moralo biti vsakršna percepcija objektivna), nič prej, oz. prej zgolj izjemoma, pri dejanskih dogodkih, ... Mnogi mladi (otroci) spoznajo, da so razlike med teorijo in prakso velike, žal marsikateri otrok zato obžaluje prijavo, ali da je klonil pod tujim vplivom ali manipulacio, ...ko gre zadeva predaleč je žal prepozno, ... Knjižica in zloženka sta lahko zavajujoči, ...teorija je eno, praksa pa drugo.
Ramzess
19. 11. 2011 14.01
"Ko dotiki postanejo zloraba" Zalo previdno s takimi trditvami, ker se danes že vsak dotik razlaga, definira, itd. kot zloraba, ...ni čudno potem, da v javnosti ne vidimo več očeta, ki bi otroka peljal na WC, ki bi ga preoblekel, ipd., vse to prepuščajo ženam, ...ne vidimo več ljudi, ki bi brez premisleka pomagali otroku, ...okoliščine morajo biti jasne, govoriti jasno same po sebi, za kaj gre, ...na domačem dvorišču enako, danes je doma nevarno če družinske slike otrok, poletno in podobno oblečene, pridejo v napačne roke, ...tudi v primeru premetačine v domu, za čisto četrto stvar, ...slike lahko razlagajo in zlorabijo po svoje, tudi delih, ... Skratka, to je zelo občutljivo področje, zato je treba pojme in termine, tudi DOTIK, točno definirat, ...da se točno ve kaj je kaj in kaj, ...lažna obtožba ni nikomur v korist, 'žrtve' pa so edine, ki morajo živeti s tem , in so doživljensko ožigosane, ...ko gre neka zadeva predaleč, žal ni več poti nazaj, ...drugi si sicer operejo roke in odgovornost nad tem, žal pa morajo 'žrtve' s tem živeti do konca življenja, in vedno znova se to, ta žig, tako ali drugače, kot breme, uporablja in zlorablja proti njim. Torej, preden se s čim začne, je treba detaljno definirati ternine in dejstva, ki izhajajo iz njih, šele potem se lahko začne razprava, in eventuelne obtožbe, ki morajo temeljiti na konkretnih temeljih, ne nasumu, ...to velja tudi za druga področja, sum ni dovolj, sploh pa se sum prepogosto zlorablja, in zlahka zavede vpletene v začarani krog, iz katerega pa žal skoraj ni izhoda.