Slovenija

Med ni oporečen

Ljubljana, 04. 05. 2011 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat kmetov je ministra Židana pozval, naj takoj prekliče prepoved uporabe semen koruze, ki naj bi povzročala množične pomore čebel v Prekmurju. Rezulatati analize vzorcev medu so pokazali, da v medu ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev nad zakonsko dovoljeno mejo.

Množični pogin čebel v Oplotnici - 7
Množični pogin čebel v Oplotnici - 7 FOTO: Mia Media

Sindikat kmetov Slovenije je danes v javnem pismu pozval kmetijskega ministra Dejana Židana k preklicu nedavno uvedene prepovedi uporabe semen koruze, dodelanih z določenimi fitofarmacevtskimi sredstvi, ki naj bi povzročala množične pomore čebel v Pomurju. Stroka namreč še ni dokazala povezave med spornim semenom in pomori, pravijo v sindikatu.

"Sindikat kmetov Slovenije zahteva, da kot izdajatelj odredbe takoj sprejmete preklic tretjega odstavka odredbe, dokler ne bodo strokovnjaki ugotovili in dokazali povezave med aktivnimi snovmi na semenu koruze in pomori čebel," je v pismu ministru zapisal predsednik sindikata Roman Žveglič.

Kot je znano, je 28. aprila kmetijsko ministrstvo izdalo odredbo o prepovedi prometa in uporabe določenih fitofarmacevtskih sredstev na ozemlju Slovenije, ki je začela veljati naslednji dan. Odredba v tretjem odstavku prepoveduje promet in uporabo sredstev, ki vsebujejo aktivne snovi klotiniadin, imidakloprid in tiametoksam, na semenu koruze in oljne ogrščice.

V sindikatu poudarjajo, da do zdaj ni bilo še nikjer ugotovljeno in dokazano, da so semena koruze, obdelana z omenjenimi aktivnimi snovmi, vzrok za padec oziroma pomor čebel. "Posledično bi lahko pričakovali padec čebel tudi na drugih območjih Slovenije in ne samo v Pomurju, saj so tudi na Gorenjskem, Prlekiji, Apaški dolini, Ptujskem polju in Krškem polju njive koruze in oljne ogrščice, pa ne prihaja do nobenih zapletov, kaj šele pomorov čebel," pravi Žveglič.

"Menimo, da je odredba sprejeta neutemeljeno in nestrokovno in le v škodo kmetov. Polja bi morala biti že posajena s koruzo oziroma bi morali koruzo sejati v teh dneh, semenarne pa nimajo in nam ne morejo zagotoviti nadomestnega semena, posledično tako sploh ne bomo mogli sejati koruze, ki je glavna energijska krmna sestavina v prehranskem obroku naših domačih živali," opozarjajo v sindikatu.

V sindikatu menijo, da je vzrok za pomor čebel nekje drugje, zato pozivajo strokovnjake, da se resno lotijo odkrivanja vzrokov za množičen pomor čebel v Pomurju.

Na prepoved se je odzvala tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. V zbornici so ministrstvo opozorili, da je treba kmetom pravočasno zagotoviti zadostne količine nadomestnega semena, saj je setev zaradi izdane odredbe zastala. Pomembno je tudi, da se zagotovi seme hibridov ustreznih zrelostnih razredov, pozivajo.

'Ukrepi na podlagi previdnostnega načela'

Židan odgovarja, da se ministrstvo zaveda tako svoje naloge pri varovanju okolja in zaščiti čebel kot tudi tega, kaj pomeni sprožitev previdnostnega načela. "Ukrepe smo uvedli na podlagi previdnostnega načela. Vemo, kateri strup je pomoril čebele; strokovna skupina raziskuje, kakšna je bila pot, po kateri je strup prišel v čebele in jih moril," je povedal minister.

Pri tem je dodal, da bodo pri svojem delovanju upoštevali dobre prakse iz tujine in mnenje stroke, zato ne razmišljajo o preklicu odredbe, ki je sicer nekaj časa veljala že leta 2008. Na spletnih straneh ministrstva in kmetijsko gozdarske zbornice so že objavili prvi del protokola, ki kmetom svetuje glede ravnanja z že kupljenim in še neuporabljenim semenom, ki se ga po novem ne sme uporabiti.

Če koruze torej še niso posejali in imajo doma seme, ki je bilo po novem prepovedano, kmetom ne preostane drugega, da za setev nabavijo drugo, dovoljeno seme. Pri tem minister pravi, naj kmetje to prepovedano seme prijavijo kmetijski svetovalni službi, saj bo to osnova za program pomoči, ki ga pripravljajo na ministrstvu.

Čebela
Čebela FOTO: Mateja Klavs

Znani rezultati analize vzorcev medu

Veterinarska uprava je prejela rezultate analiz vzorcev medu in cvetnega prahu, odvzetih po pomorih čebel v Prekmurju. Rezultati analiz, ki jih je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, so pokazali, da v medu ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev (FFS) nad zakonsko dovoljeno mejo, so sporočili iz veterinarske uprave.

V cvetnem prahu je bila ugotovljena nizka vsebnost določenih FFS, zato bo za dokončno oceno varnosti potrebna ocena tveganja, ki jo bo opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
05. 05. 2011 08.44
... nad zakonsko dovoljeno mejo ... Torej SO!
byteME
05. 05. 2011 08.13
se pravi da jim zakon dovoljuje koliko strupa nam lahk zmešajo v hrano? dober tek! letošnjega medu pač nebom kupil...
Odpri.oci
04. 05. 2011 23.21
Glede strupa Clothianidin, ki ga uporabljajo pri "tretiranju" koruze : . 2.11.2010 je ameriški EPA "ušel" v javnost dokument, ki DOKAZUJE, da je Clothianidin SMRTNO NEVAREN ČEBELAM.... . Samo nekaj naslovov iz študije iz leta 2008, ki je "skrivnostno" izginila iz spletnih strani EPA : . “Clothianidin is highly toxic to honey bees.” Leaked Environmental Protection Agency Internal Memo Dated November 2, 2010 . Clothianidin Accumulates Toxicity in Soil and Ground Water . V Nemčiji so ga prepovedali 23.5.2008 V Franciji so ga prvič prepovedali še 1999 (pod imenom Gaucho, za tretiranje semena sončnic), potem ko je pomrlo skoraj 1/3 čebeljih družin... Leta 2004 so prepovedali še tretiranje semen koruze... Leta 2008 je Bayer ponovno dal "prošnjo za uporabo" in bil gladko zavrnjen !!! Tudi v Italiji je prepovedan !!!! . Poncho je bil prepovedan tudi v Sloveniji, a je 2.2.2009 minister Pogačnik (bolj znan iz agere Bullmastifi) umaknil prepoved.
Odpri.oci
04. 05. 2011 22.45
Mene moti tistile "..... nad zakonsko dovoljeno mejo" !!! . Pred leti (se mi zdi, da je bilo v času županovanja Vike Potočnik) so problem ONESNAŽENE "PITNE VODE" IZ LJUBLJANSKEGA VODOVODA rešili prav "elegantno"..... V svojih "odlokih" so enostavno dvignili (oz. pomnožili z 10) takratne "zakonske meje"..... in glej ga šment.... čez noč je voda postala "kristalno čista in neoporečna" !!!!!!!!!!! . Se bojim, da se z medom dogaja nekaj podobnega !!!!
pepar
04. 05. 2011 20.11
Osebno cenim kmete ijn njihovo delo,vendar če hočete da bodo ljudje vsaj malo verjeli,da se v Sloveniji prideluje zdrava hrana,NE MORE NEK KMEČKI SINDIKAT ZATRJEVAT,DA NI NIČ DOKAZANO IN DA SO STRUPI POD DOVOLJENO MEJO. TO JE POPOLNOMA ISTO KOT TRDITVE ONIH FRANCOZOV,KI KURIJO ODPADKE V PEČI ZA CEMENT IN TRDIJO,DA LJUDEM TO NE ŠKODUJE. ŠE ENKRAT ,NE SI ZABIJAT AVTO GOLOV SPOŠTOVANI .
tinetone
04. 05. 2011 18.03
"...Rezulatati analize vzorcev medu so pokazali, da v medu ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev..." seveda ne, ker so čebele prej umrle kot bi oddale med razen tega na koruzi ne naberajo medu
goso
04. 05. 2011 17.50
Pod mejo? Strupi se nabirajo. Nehajte kmetje zastrupljat Slovenijo.
Zrkizz
04. 05. 2011 16.29
Se ne spomnim vec tocno ampak, ce se ne motim v 6 od 7 vzorcev cebel je bil enak strup kot na koruzi in ta strup ubija insekte. Torej ne vem kaksen se dodaten dokaz nekdo potrebuje? Kot da recemo, da je Osama imel 5 strelnih ran ampak pocakajmo, morda je umrl v resnici zaradi vnetja slepica ?
Zrkizz
04. 05. 2011 16.27
Res zanimivo, v Nemciji, Italiji in Franciji so zadevo dokazali in prepovedali. Ceprav so prav v Nemciji proizvajalci so prepovedali svoj proizvod zaradi ucinkov na ziva bitja. Nasi kmetje pa si zelijo cimvec strupa, namesto kolobarja. Res na koncu se vprasas, ce jim ne bi ponudil kar kaksne vecerje iz se ne posejane koruze.
Odpri.oci
04. 05. 2011 16.21
@Sharkln 04.05.2011, 14:39 "...ko je veljala prepoved, čebele niso umirale...Prejšnja izdajalska bela vlada je ukinila prepoved uporabe spornih semen in čebele so začele umirati." . . Prepoved uporabe spornih semen JE PREKLICAL g. Milan POGAČNIK..... to je tisti, ki je pomagal Senici in Kresalovi (s pomočno njenega strica Rotnerja) vrniki trojico spolno izkoriščanih psov vrniti njihovem posiljevalcu !!!! . In ta "minister" je bil minister v PAHOR-GOLOBIČ-KRESAL vladi.... ne pa "tabeli" vladi !!!!!
Odpri.oci
04. 05. 2011 15.58
PS : G. Gorazd Pretnar je ravno zaradi tega KAZENSKO OVADIL tega pasjega bivšega kmetijskega ministra !!!
Sharkln
04. 05. 2011 14.39
...ko je veljala prepoved, čebele niso umirale...Prejšnja izdajalska bela vlada je ukinila prepoved uporabe spornih semen in čebele so začele umirati. Tudi po Evropi je bilo enako....dokazov takšnih in drugačnih je torej celo morje.... so pa žepi določenih belih pokvarjenih ministrov zato sigurno bolj polni....
Kimberley-Echo
04. 05. 2011 14.07
Sindikat kmetov Slovenije ima prav, kajti dokler ti ni dokazana krivda, si nedolžen. Potem se bo pa spet jamralo kako da ni dovolj koruze in spet bo treba uvažati. Kmetijski minister je prepovedal nekaj, kar stroka ni de facto dokazala, brez da bi se zavedal posledic te prepovedi. Zopet je zmagala neumna politika.