Slovenija

Kmetje in vlada brez dogovora o obdavčitvi objektov

Ljubljana, 01. 10. 2013 20.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ker se vlada in predstavniki kmetov niso dogovorili glede predloga zakona o obdavčitvi nepremičnin, tega predloga vlada ta teden še ne bo imela na mizi. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden, vlada pa za takrat pripravlja nove izračune.

Nerodovitnih zemljišč naj ne bi obdavčili, rodovitna pa naj bi bila obdavčena po stopnji 0,15 odstotka od vrednosti zemljišča.
Nerodovitnih zemljišč naj ne bi obdavčili, rodovitna pa naj bi bila obdavčena po stopnji 0,15 odstotka od vrednosti zemljišča. FOTO: Thinkstock

Kmetje in finančno ministrstvo še niso dosegli dogovora, bo pa ministrstvo pripravilo še nekatere izračune, zato vlada v četrtek še ne bo obravnavala predloga zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi bil uveljavljen z novim letom. Po sedanjem predlogu si bo vlada izkupiček od pobranega davka v enakovrednem deležu razdelila z občinami, in sicer je za prihodnje leto na ta račun v proračunu predvidela 205 milijonov evrov prihodkov.

Vlada namerava obdavčiti kmetijske objekte, zemljišča in gozdove, temu pa kmetje nasprotujejo. Zadnji predlog naj bi bil, da bodo davka oproščena nerodovitna zemljišča. Po neuradnih podatkih naj bi obdavčitev kmetijskih objektov znašala 0,30 odstotka vrednosti, kmetijska zemljišča naj bi bila obdavčena s 0,15 odstotka vrednosti, gozdovi pa z 0,07 odstotka.

Prvi predlog zakona je finančno ministrstvo predstavilo julija in ga v začetku septembra nekoliko opravilo, po novem krogu usklajevanj pa je v začetku septembra v osnutek zakona vrnilo obdavčitev sakralnih objektov, za stanovanja pa ne bi več veljala enotna davčna stopnja, ampak bi bila tista, katerih vrednost presega pol milijona evrov, obdavčili bistveno bolj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
02. 10. 2013 09.09
+6
NOBENIH DAVKOV NA NIČ VEČ! - kakšna pogajanja???? vladi je treba če ne drugače na grd način dopovedat da NOVIH DAVKOV NE BO! ne ali bodo takšni ali drugačni - NE SME JIH BIT IN JIH NE BO! - naj se po nemčiji zgledujejo - 19% ddv nobenih davkov na nepremičnine.... Naj skenslajo 50% nepotrebne javne uprave kjer je zaposlena samo žlahta levih ali desnih odvisno kdo je bil takrat na oblasti... pozaprt
kvajezdejpolživijo
02. 10. 2013 08.47
+5
Še pomnite izjave Ministra Židana? Dejal je,da dokler bo on podpredsednik Vlade in minister za KGP se ne bo obdavčilo kmetijskih objektov in kmetijske zemlje! Kaj pa danes? Ja, mal drugače... Navadni nastavljač in nastopač je,ne pa zaveznik kmetov.. Ta Žveglič je pa tud ena podlasca,ker sploh hodi na sestanke kjer se menijo o obdavčitvi... Nič in konec.
simple_mind
02. 10. 2013 00.24
+4
To so očitno novice za butalsko deželo, kajti resni komentarji se brišejo.
simple_mind
02. 10. 2013 00.23
+1
simple_mind
02. 10. 2013 00.23
+6
Na splošno, ja moraš biti pa res težek veleum in strokovnjak na oblasti, da se samo z izumljanjem davkov ukvarjaš. Garajo v državnem aparatu, ni kaj. Četud imam samo nekaj m2 nepremičnin, ziher ni dobro pustiti, da se samo kmetje zavzemajo za svoje osnovne človekove pravice in se sami bojujejo proti ropanju in razlaščanju.
mogerad
01. 10. 2013 21.41
-1
kmetije bo treba prodat pa it v avstralijo
simple_mind
02. 10. 2013 00.15
+7
tron3
01. 10. 2013 21.37
+12
Sploh ne vem zakaj se bi kmetje pogajali z Vlado, kdo je aktualna Vlada, osebe ki vodijo to Vlado, so čisto navadni kriminalci, kajti po aktualni zakonodaji, oseba, ki ve za kaznivo dejanje in jo prikriva, je toliko odgovorna kot storilec, je soodgovorna, kar pomeni drugače, npr. Čufer dobro ve, kakšna kazniva dejanja so se dogajala in se še dogajajo v NLB, jih spretno prikriva, vsaj on misli tako, je soodgovoren za početje v NLB-ju!!!
mogerad
01. 10. 2013 21.43
+10
v sloveniji se splača bit edini kriminalec in polutik