Slovenija

Kmetijske organizacije s finančnim ministrstvom o davkih: zbližanja stališč ni

Ljubljana, 23. 07. 2013 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmetijske organizacije je zelo razburil prihajajoči davek na nepremičnine, ki bi po njihovem mnenju lahko pomenil tudi konec marsikatere kmetije. Zato predlagajo, da se kmetijske nepremičnine izvzamejo iz obdavčitve. O tem je tekla beseda na sestanku na finančnim ministrstvu.

Žito
Žito FOTO: Thinkstock

Za skupno mizo so sedli predstavniki finančnega ministrstva in kmetijskih organizacij. Govorili so o davku na nepremičnine. Stališč niso zbližali.

Predlog zakona predvideva 0,5-odstotno stopnjo obdavčitve za vsa kmetijska in gozdna zemljišča in vse kmetijske objekte ter 1,5-odstotno stopnjo za vsa zazidljiva zemljišča, ki niso izkoriščena.

Ker bi to zelo obremenilo proračune kmetij, v sindikatu z argumenti zahtevajo, da se iz obdavčitve izvzamejo vsa kmetijska in gozdna zemljišča ter vsi kmetijski objekti s pripadajočimi zemljišči ter nezazidana stavbna zemljišča, ki so po namenu rabe kmetijska zemljišča.

Znova se bodo sestali v začetku septembra, in sicer preden bo šel predlog zakona o obdavčitvi nepremičnin v medresorsko usklajevanje.

Predstavniki kmetijskih in gozdarske dejavnosti so predstavili svoje poglede na predlog zakona in izpostavili predvsem visoko davčno stopnjo ter problem vrednotenja kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki je po njihovem mnenju previsoko, so sporočili s finančnega ministrstva.

"Predstavniki ministrstva ta trenutek zakon zagovarjajo v celoti. Kakšnega premika danes ni bilo, le tipanje," je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je poudaril, da se niso ničesar dogovorili, ključno je le, da se še sestanejo, preden bo šel zakon v medresorsko usklajevanje.

Ob tem je pojasnil, da ima ministrstvo tudi drugačne podatke Geodetske uprave RS (Gurs) o vrednosti nepremičnin ter da so na ministrstvu pojasnili, da je stopnja obdavčitve v predlogu zakona zgolj informativna. Ko bo ministrstvo imelo nove izračune in rezultate analiz vseh pripomb na predlog zakona, pa se bodo ponovno srečali.

Kot so pisno sporočili z ministrstva, so predstavnikom kmetov pojasnili sistem predvidene obdavčitve ter cilje, ki jih želi država doseči, torej široko določeno davčno osnovo z malo izjemami, zmerne davčne stopnje in večjo fiskalno izdatnost obdavčitve.

Ministrstvo za finance bo po preučitvi vseh pripomb zainteresirane javnosti pripravilo in predstavilo kompromisne predloge oziroma rešitve. Pri tem bo v čim večji možni meri upoštevalo posebnosti posameznih vrst nepremičnin, so še dodali in pojasnili, da bodo zainteresirani javnosti nove rešitve predstavili na novih usklajevalnih sestankih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
24. 07. 2013 08.05
+6
Zadnji čas, da organiziramo pravi kmečki punt z vilami in kosami do odstopa celotne vlade. Ta vlada nas samo tlači z brezveznimi davki in dajatvami. Medtem to vlado dejansko vodi iz ozadjo človek - smehljajoči župan glavnega mesta, ki je nakradel milijone, zaradi katerih smo v teh težavah. Vlada in sodišča ščitijo njihove lopove.
wolfterier
24. 07. 2013 09.11
+2
Nabrusimo kose,podprimo kmetstvo,to je nacionalni interes,ne pa F21.
kmet mlajše generacije
23. 07. 2013 22.41
+10
admina pa bi zelo prosil če vrnejo ta članek na naslovno stran saj je to zelo pereča in pomembna tema, katero se preveč zanemarja!!!
kmet mlajše generacije
23. 07. 2013 22.32
+20
Pozdravljeni vsi skupaj! Ob vaših komentarjih sem ekstremno šokiran, ker si niti malo nisem predstavljal, da je taka kriza v poznavanju kmetijske panoge in njene problematike. Sam prihajam iz kmetije, ki se ukvarja z intenzivno proizvodnjo mleka. in sedaj bi vam rad razjasnil nekaj malenkosti ki jih nekateri ne razumete: - subvencije kmetij ne bogatijo, ampak kmetiji pomagajo preživeti, ker so cene za proizvode tako nizke, poleg tega pa so kmetije obvezane da se držijo določenih pravil, ki pogojujejo da je kmetija opravičena do subvencij. - sredstva iz EU nepovratna sredstva, niso iz davkoplačevalskega denarja, ampak iz denarja, ki ga EU namenja za razvijanje kmetijstva, državam, ki so v razvoju. Do teh sredstev ne more dostopati kar vsak kmet, ampak se mora pod zelo striktnimi pogoji prijaviti na razpis in jih seveda izpolnjevati, pri nas konkretno še nismo nikoli kandidirali na nobenem razpisu, ker imamo preveč najete zemlje (saj je pogoj da se obvežeš da boš še 5 let imel proizvodnjo v enakem obsegu), če pa dobiš razpis odobren, pa to še zdaleč ne pomeni da si dobil polovico zastonj, ampak moraš najprej vse za kar si kandidiral na razpisu plačati, potem pa pride komisija in pogleda če vse špila tako kot je bilo zavedeno v prijavi za razpis, šele nato pa dobiš če je vse vrdeu povrnjen denar in to ne 100% ali 50% ampak 30%, če pa si mladi prevzemnik pa 40%. - kar se tiče nove mehanizacije vam pa samo vsem ki si karkoli mislijo slabega o posodobljeni mehanizaciji slovenskih kmetij povem nekaj, zakaj potem ne vidim več na cestah katrc in fičotov, in stoenk...., čisto dobro zastopim da se nekomu, ki dela nekje na nekem delovnem mestu za neko povprečno plačo zdi 100.000 evrov veliko za nek traktor ali stroj, ampak zavedajte se da je to delovni stroj, in ne nek mercedez ali audi, v katerem se luksuzno voziš po cesti in opazuješ pokrajino. zelo rad bi videl da bi vsak izmed takih izkusil en teden v rukarju recimo 1. košnje ko narediš poleg vsega dela v hlevu zraven še na traktorju 100 - 150 ur v parih dneh konec dneva, ko stopiš iz traktorja (po 18 urah ali več nenehne vožnje), te neglede na to da je vse super vzmeteno vse tako boli da ne veš kam bi se sploh dal... za hec vam povem še eno primerjavo nimam nič proti obrtnikom, ampak kaj si mislite potem o CNC mašinah, ki koštajo tudi po 400.000 eurov ena, se pravi če jo je kupil je bogataš... ampak to je napačno razmišlanje... ta mašina bo še zelo dolgo lavfala da se bo odplačala. Kot zaključek vsega bi pa še dal eno misel: - Kaj boste jedli, če se kakorkoli zasuče na slabše, kar se je v zgodovini že dogajalo, glede na to da bi slovensko kmetijstvo najraje uničili, saj je preveč '' bogato'' Upam da sem dovolj strnil svoje misli, nočem biti kakorkoli nastrojen proti kom drugem, ampak enostavno ljudje se ne zavedajo več, kaj kje nastane. LP
Ata_Smrk
23. 07. 2013 23.18
+6
+, se ve. Lepo in korektno, iz prve roke. Me pa čudi, da te še niso popljuvali do konca, tisti, ki o kmetstvu, kmetijstvu in fuzbalz vedo vse. Bodi priden in uspešen še naprej...
Huey
24. 07. 2013 07.00
+1
kokošnjak
23. 07. 2013 21.41
+2
Tudi sam se ukvarjam s kmetijstvom, zato lahko povem svoje mnenje. Kmet mora imeti zemljo obdelano ali jo dati drugim v najem. Po moje bi morali biti vsi ki imajo zemljo in kmetijo biti v DDV in davek na nepremičnine naj bi koristili za olajšavo. To pomeni, da kdor noče obdelovati zemljo ali prodaja pridelke brez računov ali uradnih odkupovalcev, naj plača KD in davek na nepremičnine.
Milan Koleznik
23. 07. 2013 21.31
-8
če imajo naj plačajo kot vsi ostali,država je vedno skrbela zanje z raznimi subvencijami,za svoje pridelke pa hočejo nerazumne cene,kot bi prodajali zlato,bodimo vsi enaki pri plačilu davkov,kmet če dela ima in se mi ne smili,spodaj nekdo o vinjeti,gotovo jo lažje plača dražje kmet,kot delavec,pa o tem bi se dalo pisati.
GospodZaVas
23. 07. 2013 21.39
+7
Boš rekel da je 10€ delavca več vrednih kot 10k€ kmeta.. da bi blo obema enako dat bi moral kmet imeti tudi 1000x večji prihodek....
periot22
23. 07. 2013 22.15
+6
trviata kaj misliš da vsi dobijo subvencije,daj kmetuj kmetij je dovolj upoščenih lahko kar začneš, bomo videli če bi potem takšne bolane pisal!!!!!
neprej
23. 07. 2013 21.29
+14
Kaj ste eni kmetje brez zemlje pametni! zihar niste še nikoli kmetije od blizu videli kaj šele da bi kdaj delali. delat bi vas dal na gorsko kmetijo.
periot22
23. 07. 2013 22.16
+4
aojz
23. 07. 2013 21.27
+14
Že sedaj se vidi, da naši kmetje niso konkurenčni z tujimi. Hodijo v Trst zelenjavo in sadje kupovat in na trg z njo. Verjetno mislite, da v tujini vse na roke delajo, da je ceneje. Dajte tisti, ki kritizirate kmete malo oči odpreti in krog sebe poglejte. Drugače je pa veliko zapuščenih kmetij in vzemite eno, da boste hitro obogateli.
GospodZaVas
23. 07. 2013 21.27
+15
Vsi jokate ko bi se naj vinjeta podražila za 10€... Kmet pa bi mogo bit tiho ko bi moral na leto dat več tisoč€... Niste mi logicni...
Huey
23. 07. 2013 21.19
+14
Tudi če bi prišel lihkr iz Marsa...bi ugotovil da je JU/JS/Politika uničila gospodarstvo, delavca, podjetnika...ostanete samo še kmetje! Dejmo fantje in punce....200 000 pijavk čaka na vaše žulje...nekdo pač mora plačat in delat za plače nesposobnega aparata....to je to..
plotter123
23. 07. 2013 21.16
-19
plačajte davke banda kmečka šušmarska
dreca
23. 07. 2013 21.35
+9
Spoštuj in ceni kmeta ter njegovo delo, ker če bo šlo tako naprej ga boš še krvavo rabil!
Huey
23. 07. 2013 20.31
+17
Stvar je več kot jasna. Državni aparat je zaslutil da je konec njihovih mokrih sanj (200 000 pijavk v JU/JS/Politiki), prisesanih na delavca v gospodarcu pod minimalcem...za čudovito plačico igranje igric v klima pisarnah...in edini ki ostanejo ste/smo še kmetje! Delavcu v gospodarcu so pokradli dostojanstvo, plačo in osnovne opcijezapreživetje...sedaj ste na vrsti še kmetje! Kmetje kateri delate od zore do mraka, parazitom nikoli ne bo jasno kako to izgleda! Zato vas tistih par delavcev ki še imamo službe in plačujemo davke (80% naše plače) ...več kot podpiramo!!
aojz
23. 07. 2013 21.28
+12
Za gozd bo marsikdo plačal več davka kot je letni prirast. To pomeni, da poberejo več kot kmetje zaslužijo. Še dobro, da imajo nekateri službo, da bodo lahko plačali.
Jožajoža
23. 07. 2013 20.14
-30
TUDI KMET NAJ PLAČA DAVKE. 20 let je prejemal neuki slovenski kmet, ki je še 15 let nazaj imel enega starega dojca in starega IMT-a, danes pa ima vozni park vreden milion evrov.in vse to ste mu omogočili vi davkoplačevalci, z odrekanji in z delom. ,in EU , ki je vlagala in od tega od kmeta ni imela nič. samo kmet je bogatel..
dreca
23. 07. 2013 20.22
+27
kmet da je bogatel?? a midva živima v isti državi slučajno???
Gone4eveer
23. 07. 2013 20.24
+11
Kaj sanjaš... takih, ki imajo traktorje vredne več deset tisočakov, je zelo zelo malo. V našem okraju je povprečna starost traktorja med 25 in 37 let, še vedno pa prevladujejo IMT-ji in prastari Zetorji in ostali traktorji iz vzhodnega bloka.
Jožajoža
23. 07. 2013 20.35
-4
ti so že socialni problem. nihče se ne pogovarja o teh poštenih slovencih. govora je o tistih par tisoč kmetov, ki so prišli do bogatstva na račun EU in davkoplačevalcev. žveglič je med njimi.baje ima verižice tudi na nogi.in ti se bojijo knjigovodstva in prikazat prihodke. samo subvencije dobijo po 1000 evrov na hektar plus subvecionirani pridelek, plus nafta brez trošarine...............
Predrag Tonta
23. 07. 2013 21.09
+4
24 nur v čem je prolem kaj sem sovražnega napisal da me brišete -jožajoža pa lahko žali druge kmete in kmetije pa ga ne brišete --eh vaša demokracija je diktirana
intel1
23. 07. 2013 20.14
+16
LJUDJE IN VI BOSTE KR ČAKAL DA VAS J... TO SLOVENSKA OBLAST
liskub
23. 07. 2013 20.06
+22
Traktorje in ostalo mehanizacijo pred parlament pa naj Bratovšča in ostali delajo pa da potem vidimo pridelek Ni jim še jasno da nič ne zraste brez dala razen plače teh brezdelnežev.
aojz
23. 07. 2013 21.20
+13
Pahor že zna. Samo ne ve, kako je 12 ur traktor vozit. On se samo vsede, da ga slikajo.
PA dra
23. 07. 2013 19.40
-29
spet sam jamr trije traktorji gnijejo u garaž en pa pred gostilno. Po pa hočjo ne ve kva, nič davkov pa subvencije. Delat pa najraj nič.
macekmuri2019
23. 07. 2013 19.53
+24
no po pa pojdi ti malo delt pa zmigai svojo usrano rit. Saj kmetje ne poznajo praznikov da bo lahko počival če ne druzga je treba živino vsag dan uštimati
PA dra
23. 07. 2013 19.57
-21
DoubleVision
23. 07. 2013 20.40
-14
dreca
23. 07. 2013 20.57
+15
Draga Darja. Te vabim da prideš za eno leto delat na kmetijo. Boš mela možnost videt kako se od 5ih zjutraj pa do 8ih zvečer lenari. Boš videla v kakšnem stanju so traktorji in orodje. Boš videla kako mizerna je odkupna cena pridelkov in kakšni so stroški. Po tem ko ti bo pa uspelo naredit po enem letu plus skupi s subvencijami, potem mi pa lahko pljuneš v faco pa mi rečeš da sem lenuh in da brezveze jamramo! Do takrat pa prosim pojdi z svojega balkona v bloku nazaj noter, zagrni rolete in nehaj provocirat.
aojz
23. 07. 2013 21.22
+13
Darja, pridi k meni na kmetijo, ko bo košnja. Za vikend, ko bo 35 stopinj. Bomo delo ovrednotili, odbili davek in plačali. Ob 5h pa začnemo. Pa do pol desete zvečer.
Leonardo09
23. 07. 2013 19.35
+18
mislim da se tu mali kmetje borijo na plečih velikih,velike je treba obdavčit
PA dra
23. 07. 2013 19.59
+11
NE NA PLEČIH VELIKIH AMPAK ZA POLNE ŽEPE VELIKIH KMETOV ....
Huey
23. 07. 2013 19.25
+40
Kaj je kmetje? Vam še vedno ni jasno? Aparat (Torej 200 000 JU/JS/Politike) se je prisesal na VAŠE žulje! Ker delavce in gospodarstvo so že uničili! Sedaj ste na vrsti vi! Ja šment, nekdo pa ja mora financirat njihovo igranje igric v klima pisarnah! Kmetje...se boste pustili?
zadnjislovenec
23. 07. 2013 19.00
+35
Pa kakšni traktorji in kao nova strojna mehanizacija, to jso kmetije kupile vse na kredit, kljub pomoči EU z nepovratnimi sredstvi iz Programa razvoja Podeželja, kmetje pa so prisljeni posodabljat strojni park, če hočejo intenzivno kmetovat in biti konkurent evropskim kmetom, subvencije pa dobijo tudi druge panoge v Slovenije oz. nepovratna sredstva iz EU, problem je samo v tem, da so kmetje bolj uspešni pri črpanju le teh, ker tisto, kar si zadajo izpeljejo, česar pa ne moremo reči za državo, ki projekte ne izpelje oz. jih salbo izpelj otem pa mora denar vračati Bruslju, Obdavčitev bo prizadela vse državljane, ker če obdavčitev bo, potem bo lastnik zemljišča, od katerega bo plačal davek, brez vsakega zadržka tiste, ki motijo posest, pa četudi se samo sprehajajo lahko na silo odstranil iz posesti. Če kdo misli, da bodo lastniki gozdov plačevali davke, albanci, romi, bosanci in slovenci ostali prebivalci blokovskih naselij pa na njihovih parcelah nabirali gozdne sadeže (borovnice), gobe, lovske družine izvajale odstrel divjadi, le te proizvode pa brez vsakršnih obdavčitev prodajali na slovenskih tržnicah, tisti potem živi sanje iz leta 45. Tisti, ki niste s kmetij mogoče ne veste, da se v zadnjih letih iz albanije v času obiranja borovnice pripeljejo celi avtobusi žensk, ki jiho odložijo v gozdove in ko takšna masa ljudi zaključi obiranje za njimi ne ostane nič, osmukanjo tudi spodrast in tako se gozd sploh ne more obnoviti, ker se to dogaja leto za letom, vse te nabrane borovnice pa prodajajo po tržnicah kot slovenski produkt, vendar gre zaslužek parim lokalnim organizatorjem, ženske pa to obirajo za drobiž, v priemru, da jih kdo prijavi policij, pa ta nima pristojosti, ker se v slovenskih gozdovih lahko sprehaja vsakdo, kmet pa naj bi za to, da bodo drugi korisitilio gozd plačeval vsako leto 50 eur/ha, potem od vsake odločbe o odkazilu lesa in še davek od samega prodanega lesa, še za les, ki ga rabi kmetija za svojo kurjavo, bo morala imeti potnice, ki so jih sedaj na novo uvedli, niso pa nič novega, saj so bile prisotne že v bivši Jugoslaviji, vsi ti ukrepi pa kažejo na to, da si je vlada zadal cilj, da zopet tako kot leta 48 izvede veliko nacionalizacijo tako kmetijske zemlje kot firm, ker tudi podjetja bodo plačevala nepremičniski davek, potem pa se bodo spet lahko šli privaizacijo in s tem nekateri spet zaslužili miljone, ker dejstvo, je da je država ostala sedaj brez lastnine oz. lastnine, ki bi bila še kaj vredna in zato je spet potrebno prelastninit tisto, ki ima nekaj vrednosti. še preprerost izračun: 2 miljona ha, ki jih obsega Slovenija x 40 eur/ha (povrečno)= 80 miljonov letno, zato, da lahko kmet obdeluje hribe in doline, ostali državljani jih pa gledate, iz EU pa slovenske kmetije dobijo zaenkrat 150 milijonov nepovratnih sredstev zato, da površine obdelujejo, sedaj pa bo država na eleganten način pobrala tisto kar Bruselj nameni za kmetijstvo, se pa bodo v naslednjih letih sredstva zmanjšala oz. na dolgi rok celo ukinila, davek pa bo ostal, slovenske hrane posledično na trgu ne bo, ker bo za potrošnika predraga oz. jo kmet sploh ne bo prideloval za slovenskega potrošnika, ker si je le ta ne bo mogel privoščiti Stanovske organizacije kmetov so se že sedaj dogovorile, da v primeru obdavčitve, bo slovensi kmet prejel od države po 30 eur/ha odškodnine, ker se na njihovi zemlji pase divjad, ki je last države ter bo lahko brez vsakega zadržka prepovedal kakršnokoli dejavnost na njegovem zemljišču, tako kot to velja v Avstriji, kjer pa je obdavčitev zemljišč samo 0,16-0,2 %.
njihovamilostnagnada
23. 07. 2013 20.17
+5
Ne morem verjeti, kar si napisal, da se iz Albanije vozijo k nam nabirat borovnice. Ali je to res in kako je to mogoče ?
GospodZaVas
23. 07. 2013 21.34
+3
populus
23. 07. 2013 18.51
+21
na tole je v ozadju vse kaj drugega kot davek!!!!kmetje ne se dat peljat žejni čez vodo !!res bo potrebno slovenijo sprvit v red in ne dam vako stvar vsiljuje tale gnila evropa!!!!mi plačujemo za grčijo samo pa crkujemo !!mi imamo vse obdavčeno ,plače na minimumu ali pod ,v grčiji pa imajo 16 %davek !!pa kaj ste vi malo bolani tam v ljubljani ?politiki kr igrajte se z rajo pa boste bingljali ,vsak ki se je igral z kmeti jih je dobil po grbi tud tale vlada jih bo morala!!! sicer pa sem včeraj tudi zasledil da srednja medicinska sestra v urgentni dejavnosti zasluži neto izplačilo 1001 evro?? mi bi lahko kdo povedal kje v sloveniji k. virant!!!
Huey
23. 07. 2013 20.35
+9
Povojček, malo bi te popravil...pri nas ni problem evropa temveč je problem 200 000 javnih parazitov (DOMAČIH!!!!) ki delavcu v gospodarstvu jemljejo 80% davek za svoje klikanje igric v klima pisarnah!
picajzlnamindzi
23. 07. 2013 18.35
+27
Mali kmet res trpi, ostali si že razdelijo pogačo!
lotmerzanec
23. 07. 2013 20.53
+1
picajzlnamindzi Točno tako veliki kmetje dobijorazne subvencije mali pa se za takšne stvari obrišejo pod nosom!! Poglejte si samo prestiž na kmetijah saj ogromno velikih kmetov vozi traktorje vredne 100000 evrov in več! Delavec pa si avta za 10000 evrov ne more kupiti,da bi se peljal v službo!!
FEND
23. 07. 2013 21.34
+6
delavec si tudi leljko kupi avto za več kot 10000 saj lahko vzame kredit tako kot kmet za taktor samo kmet traktor rešuje 20 let pa mu služi kot delavna mehanizacija delavec pa ne rabi stroja plačat da lahko gre v službo ta ka ne biti nespoštljiv do kmetovalcof