Slovenija

Prva smrt bolnika brez kronične bolezni

Slovenj Gradec/Ljubljana, 30. 11. 2009 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./B.S./M.M.
Komentarji
361

Število žrtev nove gripe se je spet povzpelo. V Prekmurju je umrl 60-letnik, okužba pa je terjala tudi življenje 89-letne bolnice v jeseniški bolnišnici. Že v nedeljo zvečer pa je v slovenjgraški bolnišnici umrl 44-letnik, ki ni bil kronični bolnik.

V murskosoboški bolnišnici je za posledicami nove gripe umrl 60-letnik, sicer kronični bolnik, nam je potrdila predstavnica bolnišnice Silva Gutman. V bolnišnico je bil sprejet konec prejšnjega tedna. Gre za prvo smrtno žrtev v Prekmurju.

V bolnišnici sicer leži pet bolnikov z novo gripo, vendar pa nihče od njih nima težjega poteka bolezni, je še dodala Gutmanova. Omejitev obiskov velja že dlje časa, pripravljen pa imajo tudi načrt ravnanja v primeru izbruha pandemije večjih razsežnosti.

Umrla tudi 89-letnica

Umrla pa je tudi 89-letna bolnica, ki se je zdravila v jeseniški bolnišnici, je potrdila strokovna direktorica Sandra Tušar. Poudarila je, da je bila pokojnica starejša in da je imela že pred tem zaplete pri kroničnih obolenjih.

Dodala je še, da je tudi stanje 55-letnika, okuženega z novo gripo, resno, saj mu morajo že teden dni pri dihanju pomagati z respiratorjem.

V bolnišnici imajo tudi pet otrok. Pri dveh so prisotnost virusa že potrdili, pri treh pa še čakajo rezultate. Vsi otroci pa so stabilni in se dobro počutijo, je dodala Tušarjeva. Sprejeli so tudi žensko, pri kateri obstaja sum okuženosti z virusom H1N1.

Povišanega števila novih okužb sicer niso zaznali. Kljub temu pa so v bolnišnici sprejeli ukrep omejitve obiskov, kar pomeni, da je dnevno obisk dovoljen samo eni zdravi odrasli osebi na bolnika.

Umrli ni bil kronični bolnik

Pri bolniku v Italiji so odkrili mutacijo virusa A H1N1, ki je identična mutaciji, ki so jo pred dnevi odkrili na Norveškem, so danes sporočili z italijanskega ministrstva za zdravje. Ob tem so poudarili, da se mutiran virus nove gripe ne širi. STA

V nedeljo zvečer je sicer v slovenjgraški bolnišnici umrl še en bolnik z novo gripo, je danes potrdil direktor bolnišnice Janez Lavre. "44-letnik je bil v bolnišnico sprejet v torek, 24. novembra, zaradi hude prizadetosti pljuč. Ves čas je bil priključen na aparat za dihanje, mi pa smo vseskozi izvajali ukrepe za preprečitev najhujšega. Njegovo stanje se je kljub intenzivnemu zdravljenju slabšalo, dokler ni na koncu prišlo do multiorganske odpovedi in posledično do smrti bolnika," je povedal. Zaskrbljujoče je, da pri bolniku niso zaznali kakršne koli kronične bolezni.

Medtem je zdravstveno stanje 44-letnika, ki je bil na zdravljenje sprejet sredi novembra, stabilno in še vedno resno, čeprav se kažejo znaki izboljšanja. Ima prizadeta pljuča, zato je priključen na aparat za dihanje, zaradi ledvične odpovedi pa mu nudijo tudi dializno zdravljenje.

Proti novi gripi se je cepil tudi Pahor.
Proti novi gripi se je cepil tudi Pahor. FOTO:

Po Lavretovih besedah na internem oddelku njihove bolnišnice trenutno ležijo tudi štirje odrasli bolniki, ki so pozitivni na virus H1N1. Njihovo stanje je resno, a stabilno. Dva bolnika z internega oddelka, ki pa nista pozitivna, bosta premeščena na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico Golnik. Na otroškem oddelku so na virus nove gripe pozitivni trije otroci, pri dveh pa obstaja sum na okužbo. Minulo noč so se zdravniki odločili, da štiritedensko dojenčico, ki je bila pozitivna na virus nove gripe in v dihalni stiski, prestavijo na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Lavre je poudaril še, da njihova bolnišnica za zdaj ne bo odpovedovala težjih operacijskih posegov, saj je krizni štab zdravnikov ugotovil, da za to ne obstajajo tehtni razlogi. Naslednje srečanje kriznega štaba bo v sredo, če bo prišlo do kakršnih koli zapletov, pa se bodo sestali že prej. Ambulantno delo poteka tekoče, omejili so le obiske. Lavre je danes še enkrat pozval prebivalstvo, naj se cepi, saj je zanj to najboljša preventivna v borbi proti novi gripi.

17 hospitaliziranih v UKC Ljubljana

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je pri njih trenutno hospitaliziranih 17 bolnikov z novo gripo, med njimi sedem otrok. V kritičnem stanju so štirje odrasli – trije se zdravijo na intenzivni negi na infekcijski kliniki, eden pa na oddelku interne medicine. Med hospitaliziranimi bolniki je približno polovica takih, ki so imeli kronične bolezni in polovica bolnikov, ki ni nikoli imela kroničnih obolenj. Gre povečini za mlade ljudi, so še dodali. Stanje 37-letne nosečnice, ki so jo minuli teden premestili iz Slovenj Gradca, je stabilno, a je še naprej priključena na aparat za umetno predihavanje, je povedal predstojnik infekcijske klinike Franc Strle.

Strle je pojasnil, da se stroka boji tudi poznejših posledic okužbe z novo gripo. V tujini, kjer že nekaj časa spremljajo bolnike z novo gripo, so namreč zaznali, da imajo nekateri po ozdravitvi težave s pljuči. Pri nekaterih je namreč po bolezni prišlo do fibroze pljuč.

V UKC prebivalce in zaposlene še naprej pozivajo, naj se cepijo v čim večjem številu. Da je posameznik zaščiten pred virusom, mora od cepljenja miniti 14 dni, je še navedel Strle in ob tem poudaril, da bo posameznik kasneje, kot se cepi, kasneje tudi zaščiten. "Če bomo odlašali s cepljenjem še 14 dni, bo zaščita nastopila še kasneje. To niso zdravila, to je preventivni ukrep in tak ukrep je smiselno narediti,  preden človek zboli," je poudaril. Dodal je še, da se lahko cepi tudi tak, ki ima na primer lažji prehlad in se mu cedi iz nosu. Tisti z vročino pa mora počakati nekaj dni.

Tamiflu
Tamiflu FOTO: Reuters

V Celju prepovedali obiske hospitaliziranih bolnikov

V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 20 bolnikov z gripoznimi obolenji, od tega sedem na otroškem oddelku. Zdravstveno stanje vseh je stabilno, so sporočili iz omenjene bolnišnice. Povečan ostaja obisk bolnikov v specialističnih ambulantah – ambulanto na infekcijskem oddelku v teh dneh obišče približno trideset bolnikov več kot običajno (25–30 bolnikov dnevno).

Zaradi naraščajočega števila primerov gripe v državi so se odločili, da prepovejo obiske hospitaliziranih bolnikov. Do preklica jih bo tako lahko obiskal le en najbližji svojec, seveda pod pogojem, da je zdrav. "Obiskovalci, ki bodo imeli dovoljenje za obisk v bolnišnici, so dolžni dosledno upoštevati dodatna navodila zdravstvenega osebja," so še zapisali.

Večina smrtnih žrtev so bili kronični bolniki

Za običajno sezonsko gripo v Sloveniji vsako leto umre od 200 do 1000 ljudi. Za novo gripo pa je od aprila do danes umrlo šest oseb.

Kot je znano, sta med koncem tedna zaradi nove gripe umrli dve osebi. Vzrok za smrt 42-letnika, ki se je zdravil v Slovenj Gradcu, sta bila dvostranska obsežna pljučnica s sepso in nova gripa, ki je verjetno njegovo bolezen še poslabšala. Drugi je bil 29-letni kronični bolnik, ki se je zdravil v ljubljanskem UKC.

Prav tako v ljubljanskem UKC je 23. novembra umrl 50-letni bolnik s hudo osnovno boleznijo, ki se je po okužbi z virusom nove gripe še zapletla in je bila tudi odločilen vzrok za njegovo smrt.

Prva žrtev pa je bila upokojenka, ki je v UKC Ljubljana umrla 3. novembra. Stara je bila med 50 in 60 let, bila pa je kronična bolnica z eno od osnovnih bolezni, ki povečujejo tveganje za težek potek gripe.

Več o gripi ...

Cepilni centri po Sloveniji ...

Razlogi ZA  in PROTI cepljenju ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
01. 12. 2009 15.12
Prav neverjetno je sedaj, ko so naenkrat kronični bolniki najbolj izpostavljeni. Sumim, da zdravniki govorijo neresnico, saj gredo po standardni navadi po liniji najmanjšega odpora. Zato je potrebno takoj uvesti in preveriti ali je ceplenje koristno za kronične bolnike ali ne in za katere kronične bolnike ni primerno.
sefe
01. 12. 2009 12.25
Samo neki vam rečem NE se cept! Ta gripa ni nc drugacna od navadne pocivas pa se pocajtas pa omejis stike z drugimi da se ne nalezejo. Nerabs nobenga cepiva!
EyeCandy
01. 12. 2009 12.16
misli si, da ne boš mislu da so zdravstveni delavci kej priviligirani...jst jim ne zavidam
mamilko01
01. 12. 2009 11.57
Kdo se boji svinjske gripe? Nihče! Kaj pa če pride? Bežimoooooo!
AlternativeFacts
01. 12. 2009 11.45
Za info si tudi malo bolj poguglajte zadevo, pa boste videli, da so prvi primeri bili zaznani že na začetku leta 2007.
AlternativeFacts
01. 12. 2009 11.24
Seveda prioriteto imajo starejši od 60 let in kronični bolniki.Ti se namreč množijo kot zajci?! :)
51b3
01. 12. 2009 10.53
mal se pozanimajte. ta cepiv je vezan na steralizacijo populacije. zato ga pa tolk porivajo.
Saki97
01. 12. 2009 10.44
Za običajno sezonsko gripo v Sloveniji vsako leto umre od 200 do 1000 ljudi. Za novo gripo pa je od aprila do danes umrlo šest oseb. Se pravi, da je bolje da fašem svinsko ?
adrenaline46
01. 12. 2009 10.37
da bi vas cimvec POKREPALO. Na dan zarad navadne gripe umrejo 3je. In zarad te pa 1 na 14dni. In vi se cudite.
misli-si
01. 12. 2009 10.27
misli-si
01. 12. 2009 10.27
hej komentarja mi niso dali gor.kje je!!!!!!!!!!!
misli-si
01. 12. 2009 10.25
a se pa kdo vpraša ali mi navadni ljudje dobimo isto dozo cepiva kot zdravstveni delavci in ostali-baje ne In pa kar se tiče teh testov v bolnicah,včeraj mi je povedala prijateljica,da je morala sina peljati v bolnico na test za to novo gripo.Na koncu pa je izvedela od ene sorodnice,ki je v bolnišnici zaposlena,da test sploh ni bil opravljen,njej pa so rekli,da sin nima gripe.Prinesli nas bodo zopet okrog kot ponavadi.Za njihove pojme so testi predragi za vsakogar.Banda
kubo
01. 12. 2009 10.15
cepivo za svinjsko gripo so pripravili iz kloniranega virusa spanske gripe iz zamrznjenega telesa nekega Eskima ki je podlegel spanski gripi po koncu 1. svetovne vojne v letu 1918. V sporno cepivo je dodan zivi virus pticje gripe, kar v kombinaciji povzroca paralizo, druge hujse okvare zdravja in smrt. to cepivo je narejeno nacrtno za zmansanje svetovnega prebivalstva za 5 miljard v desetih letih zaradi zdravstvenih posledic cepiva.V se kar slisite kako varno je cepivo in ostalo kar govorijo to je zato ker jim je receno kaj morajo govorit. vlade so nabavile cepivo od farmacevtckih druzb ,katere se ukvarjajo tudi s kloniranjem prehrambenih rastlin za neplodnost semen ter z idejami o razrecenju svetovne populacije za nekaj odvecnih miljard. ukvarjajo se torej kako naj bi farmacevtcke druzbe postale bog in odlocale o zivljenju in smrti pa tudi lakoti. tako slovencki ne bodite naivni in verjet kar slisite to je recenje prebivalstva in polnjenje blagajn farmacevtckih druzb .ta gripa ni kr neki kot nekaeteri naivnezi mislite
Polona Pe?nik
01. 12. 2009 10.14
Jaz bi se tudi cepila, če bi dobila isto cepivo, kot Pahor. On je dobil ta boljšega, mi raja naj pa crknemo z slabim in strupenim cepivom. Hvala Pahor!
ninaia
01. 12. 2009 10.04
Joj zdaj vi pa res že nehali s to gripo
Protizujfom
01. 12. 2009 09.59
Zakaj pa bi se cepili mi navadni državljani,življenje z 600 Evri nima smisla,je le počasno trplenje....
Neutrino
01. 12. 2009 09.58
Hehe, sej minuse mi lahko dajete, sam posta pa nea morete zbrisati, čuj. Verjamem pa da je boleče...
pepar
01. 12. 2009 09.51
Danes pa minuse talajo vladni uslužbenci,no, od časa do časa tudi javna uprava kaj dela,upam le,da niso najeli honorarce.
lepdanzelim
01. 12. 2009 09.23
Bravo, pepar! Vi znate simpl povedat to, kar jaz morda zapišem preveč strokovno. Naj dodam še komentar k avtoriteti - vplivu mnenja zdravnikov glede cepljenja. Vsi zdravniki so člani zdravniške zbornice, leta in leta so študirali in nočejo si privoščiti izgube ugleda, pripadnosti in zaščite Zbornice, zato morajo vse delati tako, kot predvidevajo smernice. Pri nas zdravniki niso nagrajeni po številu zdravih bolnikov. Standard zdravnikov (zbornice) je močno odvisen od sodelovanja s farmacevti in nemogoče bi bilo pričakovati, da bodo oni proti cepljenju (vsaj v javnosti in medijih). Zato se vsak od nas mora glede cepljenja odločiti sam. Nedopustno je, da bi si pustili glede tako pomembne odločitve naviti ušesa. Saj imamo svojo lastno glavo za razmišljanje in bomo sami nosili vsakršne posledice, kajne?
Neutrino
01. 12. 2009 09.22
Noben pa ni povedal zakaj se je premier cepil brez "prič - novinarjev" ? Obstajata dve razlagi: 1. se ni cepil 2. se je cepil z Baxterjevim cepivom, ki ga naš ZZV ni uvozil, saj je 3x dražji in bi bilo malo škandalozno da se elita cepi z boljšim kot uboga raja. Drugače pa gre tudi za reklamno akcijo, saj ima Miklavčič kar 800.000 doz cepiva na lagerju, ki mu bo čez par mesecev potekel rok.