Slovenija

Kmalu sestanek arbitražnih sodnikov

Ljubljana, 02. 03. 2012 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V bližnji prihodnosti se bo sestalo sodišče za določitev slovensko-hrvaške meje. Kdaj bo odločitev, pa še ni mogoče napovedati. Ni izključena možnost, da bosta državi skupaj opredelili predmet spora arbitraže.

Arbitražno sodišče za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško se bo prvič sestalo "v bližnji prihodnosti", je povedal predsednik sodišča Gilbert Guillaume. Na srečanju se bodo s strankama dogovorili tudi o podrobnostih postopka.

Po njegovih pojasnilih je veliko prezgodaj za napovedi, kdaj je mogoče pričakovati odločitev. "Zdaj je to še nemogoče oceniti." Obe stranki imata namreč leto dni – natančneje do 9. decembra – čas za predstavitev svojih memorandumov sodišču. "Temu bodo sledili pogovori s strankami, dogovori o postopkih in tako naprej," je pojasnil. Po njegovih besedah bo kaj več morda mogoče reči po prvem sestanku, na katerem se bodo dogovorili o nadaljnjih postopkih.

Pogled na Piranski zaliv
Pogled na Piranski zaliv FOTO: Thinkstock

Prav tako ni želel povedati, kako intenzivni stiki so z ostalimi člani arbitražnega sodišča, ki ga sestavljajo še Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas in Jernej Sekolec. "Ko se želiš sestati, se moraš prepričati, ali so vsi na voljo," je zgolj dejal. Je pa potrdil, da sta se državi že dogovorili o sekretariatu arbitražnega sodišča, kot ga predvideva arbitražni sporazum.

Vlogo je prevzel Mednarodni urad Stalnega arbitražnega sodišča, sekretariat bo skrbel za administrativno in tehnično podporo arbitražnemu sodišču. Da bo vlogo opravljal omenjeni urad, pa sta se dogovorili agentki obeh držav, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. Arbitražni sporazum sicer predvideva, da "pogodbenici zaprosita Evropsko komisijo, da arbitražnemu sodišču zagotovi pomoč sekretariata". A kot je pojasnil sodnik Guillaume, to ni zahteva, pač pa možnost. Prav tako določilo iz sporazuma, da je "kraj arbitraže Bruselj", ne pomeni, da mora biti tam tudi sekretariat in da srečanja ne potekajo tudi drugje.

Nismo zahtevali izločitve Vukasa?

V četrtek se je sicer iztekel 30-dnevni rok, do katerega bi lahko Slovenija v skladu z izbirnimi pravili Stalnega arbitražnega sodišča za razsojanje v sporih med dvema državama zahtevala izločitev hrvaškega arbitra Budislava Vukasa, kot je predlagal slovenski mednarodnopravni strokovnjak Marko Pavliha. Rok za hrvaško nasprotovanje slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu pa se je iztekel dan prej.

Zunanji minister Karl Erjavec je v ponedeljek po srečanju s hrvaško kolegico Vesno Pusić v Bruslju napovedal, da Slovenija ne bo zahtevala izločitve hrvaškega arbitra Vukasa. Vendar ni uradnih potrditev, da Slovenija in Hrvaška nista izkoristili možnosti zahtev za izločitev nacionalnih arbitrov. Sodnik Guillaume je dejal, da "ne more odgovoriti" na vprašanje, ali je morda prejel tovrstno zahtevo.

Prav tako se predsednik arbitražnega sodišča ni želel opredeljevati o vprašanju, ali državi še lahko podrobneje opredelita predmet spora. Rok naj bi se namreč iztekel v mesecu dni po začetku arbitražnega postopka, torej že 9. januarja. A Erjavec in Pusićeva sta v ponedeljek nakazala, da bi državi še vedno lahko skupaj opredelili predmet spora arbitraže. O tem bi lahko govorila tudi 19. marca v Zagrebu, ko se bosta spet sestala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
05. 05. 2012 15.45
Prvič v novejši zgodovini se slovenci zopet kot pogajalci pojavljamo v obliki samostojne države. V preteklosti so nas najprej prodali srbi v bivši državi SHS in tako zbarantali za sebe koristi. Koroška, še pomnite. . V zadnji Jugoslaviji pa so se o našem interesu prav tako pogovarjali drugi (srbi in hrvati). Ti baraboni vedno vse znajo prevaliti na tuj račun. To izgleda tako, da na nasprotni strani vprašajo kaj bodo dobili, na naši pa rečejo da ni nobenga problema, bomo vse "zrihtali" Janezi, košček ozemlja boste zopet dali in ga bomo zamenjali z drugim. Naši so pa dovolili, slišalo se je dobro, dokler si ga niso polastili hrvati. Žal nismo vedeli, ker so nam prikrivali resnico. Če bi srbi ali hrvati morali dati samo košček svojega, bi se popolnoma drugače menili. S tujim (slovenskim) premoženjem pa ni problema..Vidite isto zgodbo danes, ko se krade državno premoženje in ni nihče kriv. Tudi tokrat bo farsa, ker je bila priprave na arbitražo popolna blamaža. Že izhodišče je totalna napaka, Piranski zaliv, to ni res.
Danijel Fric
02. 03. 2012 20.50
Istra je naša !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Povprecni
02. 03. 2012 16.40
+2
Trst je NAŠ!
brabusednet
05. 05. 2012 15.05
Trst,bi lahko bil naš,če nebi TITO leta 45 uvedu komunistični sistem.To je tudi obljubil Ruzveltu v Italiji malo pred koncem vojne.
porota
02. 03. 2012 16.38
+2
Upam, da slovenska stran predlaga izločitev hrvaškega sodnika, ker je pristranski. Ali se bomo spet pokakal pred Hrvati. Erjavec je že itak enkrat izjavil, da slovenski ribiči nebi smel loviti v Piranskem zalivu, ker to ne vpliva na mejo. Pa itak de facto zmer vpliva na mejo. Erjavec Hrvaškega sodnika ven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Danijel Fric
02. 03. 2012 20.51
Ne, samo da KHARLI se pa najbrž bo......................