Slovenija

Kmalu konec dveh prostih dni?

Ljubljana, 02. 05. 2008 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Za razliko od večine držav imamo v Sloveniji dva dela prosta dneva. Gre za dediščino nekdanje države, ki pa naj bi sčasoma izginila.

Po napornem kresovanju in različnih prireditvah so številni drugi praznični dan izkoristili za počitek ali izlet. Nekateri pa so praznike izkoristili kar za prve počitnice.

Po kresovanju in proslavah številni drugi praznični dan izkoristijo za počitek.
Po kresovanju in proslavah številni drugi praznični dan izkoristijo za počitek. FOTO: Dare Čekeliš
Slovenija je po številu praznikov res pri vrhu Evropske unije, a bi bilo bolje - če že - razmišljati o ukinitvi kakšnega cerkvenega praznika: povsem nesmiseln se mi zdi prost dan za Marijino vnebovzetje sredi avgustovskih počitnic. Božo Repe

Morda celo zadnjič, saj, kot pravi direktor Muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, gre pri 2. maju kot dela prostem dnevu za dediščino nekega drugega časa in pomeni izraz počasne tranzicije iz prejšnjega sistema, predvideva pa, da bo sčasoma izginil. "Se bo pa pojavil kakšen nov praznik," pravi.

Po mnenju profesorja za sodobno slovensko zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani Boža Repeta pa dejstvo, da je Slovenija ohranila dva praznovalna dneva, ni toliko povezano z vsebino praznika - za simbolni spomin in manifestacije bi zadostoval en dan -, kot s praktičnostjo, saj je skupaj s 27. aprilom in kakšnim dnevom dopusta moč narediti počitniški "most", kar tako posamezniki kot delovne organizacije s pridom izkoristijo. "Nasploh je svetovni trend, še posebej v razvitejših državah, več krajših počitnic na leto, kar blaži stres in povečuje delovno storilnost,” ocenjuje Repe.

V Sloveniji imamo vsako leto 14 dela prostih dni, kar je enako kot na Hrvaškem in dan manj kot v Avstriji. Ostale sosednje države so skromnejše, saj imajo v Italiji 13, na Madžarskem pa 11 dela prostih dni.

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 05. 2008 21.44
Alienna dobrodošel-samo ne kapitulirat pred jokav-jamravčići
Alienna
05. 05. 2008 10.34
Prvo Borec, saj to, ti stojiš "iza" besed, se skrivaš, nisi edini, to je dobro za levo opcijo, Poslednji Borec, pravi smeško! Lp Ali.
Prvo Borec
05. 05. 2008 10.12
Alienna kar napišem , stojim iza besed in nisem, kot nekateri, ki so sluzavi.
Alienna
05. 05. 2008 10.02
Prvo Borec, šaljivi kljukec si pa edini, vendar vstrajni s tvojim načinom "ustvarjanja" postov, nabitih s pozitivno energijo, pravi Robinson! Le tako dalje, smeh je zlata vreden. manjakranjc, dobra si, da imaš voljo, ali pa se malo poigravaš, tudi to je dobro. Lp Ali.
Prvo Borec
05. 05. 2008 09.50
manjakranjc in potem kupim diplomo in postanem domobranska sluz !! Ne hvala !! Alienna me se bat, da sem zadnji borec !!
manjakranjc@hotmail.com
05. 05. 2008 09.35
PrvoBorec, Lepo nazorno si pokazal oz. nakazal, kako tebi podobni berete in tolmačite izjave. Če je tako enostavno priti do titule, pa probaj še ti; saj veš, da je dan-danes sramotno, da nekdo drug dela za lenuha. Lp M.K
Alienna
05. 05. 2008 09.32
Prvo Borec ali Poslednji Borec! Kje pa imaš pomočnike? Veš, s svojim pisanjem delaš več škode levi opciji, tvoje jambranje in jokcanje kako je bilo in bilo, vendar nikoli več nebo, ti pa tega ne štekaš, ven poglej! Na Hrvaškem si pustil poslednje €, no ja? So še druge destinacije, le verjemi! Lp Ali.
Prvo Borec
05. 05. 2008 09.30
manjakranjc pri vseh tvojih titulah, sploh ne znaš napisati , kaj si želela napisati. ""Pri vseh mojih titulah te žal ne razumem, verjetno sem preveč kritična, do nerazumno povezanih izjav s strani netreznih glav."" Morala bi tako napisati : Pri vseh mojih nazivih, ki jih lahko dobiš na Ebayu, sem preveč pristranska, da bi lahko pametno razmišljala s svojo glavo.
manjakranjc@hotmail.com
05. 05. 2008 09.08
PrvoBorec, Da, vrnila sem se s potovanja, a ne s Hrvaške, kot to redno počne večina vas poštenjakov oz. izdajalcev, kot to radi kričite ob podobnih člankih. Zgodovina je le ena in ni moč govoriti o neki partizanski ali domobranski, jaz poznam le eno;pravo. Pri vseh mojih titulah te žal ne razumem, verjetno sem preveč kritična, do nerazumno povezanih izjav s strani netreznih glav. Lp M.K
Prvo Borec
05. 05. 2008 08.54
manjakranjc kaj si se vrnila iz erotičnega izleta ?? Komaj se vrneš, pa že kvakaš ?? Vaše domobranske zgodovine , pa na moje veselje ne poznam. Če bi pa Ti bila malo bolj pametna pri vseh tvojih univerzah, potem bi razumela , kaj sem napisal . Če sem "žlahto poslal u ku..., potem lahko tudi Vas , s teboj na čelu.
manjakranjc@hotmail.com
05. 05. 2008 08.46
PrvoBorec, Dokazala oz. dokazali smo ti, da tudi lastne zgodovine ne poznaš. Več ali manj pa sodiš z netrezno "glavo"; tudi zaradi takih sprave nikoli ne bo. Predlagam pa postavitev kakšnega Murglskega svetišča, takšne razne litanije v smislu Smiljana Morija, le da bodo tu govorniki oz. motivatorji prepričljivi mitološki junaki niže rasti. Lp M.K
Prvo Borec
05. 05. 2008 08.32
malo_več do leta 91 sploh nisem razmišljal o domobranski driski. Pa nisem star 20 let.
malo_ve?
04. 05. 2008 18.30
tole tukaj ni za verjet!čudno da se slovenci nikoli ne bodo spravili!!
Prvo Borec
04. 05. 2008 18.03
Je*ala vas sodobna domobranska zgodovina.
stara_kajla
04. 05. 2008 16.53
Jože Dežman ima prav! Namreč zakaj bi on in njemu "podobni" lahko praznovali 2 dni, ko pa si večina njemu "nepodobnih" niti en dan prostega časa ne more privoščiti? Seveda, ćim prej ukinimo to "tradicijo" in to ponosno vpišimo v novejšo zgodovino. LP ,s.k.
Tonček Balonček
04. 05. 2008 15.07
Upajmo, da bo Janezova poroka dela prost dan, glede na gospodarske razmere bi morali ukinite še nedelje, sobote naj bodo pa ponovno delovne. Ob nedeljah bomo hodili na delovne akcije ter slavili "to vlado" ter svetlo popt v bodočnost! Trst je seveda naš, pardon, Joško!
Danny Veliki
04. 05. 2008 11.25
Tik Tak,kmalu bodo volitve in ta tabela oblast ,polna sovraštva do svojega naroda,ker je premagal njihove prednike,kateri so bili na okupatorjevi strani,bo odletela.Najbolje kar v Argentino ;).
SEJ BO
04. 05. 2008 07.55
VSE NAM BODO TELI TA BELI POBRALI NA KONCU BOMO IMELI SAMO CERKVENE PRAZNIKE.....BO TREBA NAZAJ KOMUNIZEM UPELJATI...
Carleone
03. 05. 2008 23.47
Pri tej vladi je vse mogoče. Na žalost ko se govori o napredovanju navzdol oziroma v negativno.
Tonček Balonček
03. 05. 2008 14.52
Marijin vnebohod je zares velik praznik, narobe je, da je na ta veliki dan le en dela prost dan, če je tu kdo, ki bi temu praznku lahko dal večji pomen, bil bil seveda zelo vesel. Sv. Marija je končno polboginja, molimo k njeni svetinji, v Sloveniji imamo kar nekaj predmetov, kamor se lahko zatekamo v osebnih stiskah in težavah, imamo oltarčke in slike, celo kipe, ne vem, kaj počne Joras, ali ne ve za te poti, mogoče je celo preslišal poziv samega Janeza Podpobnika, naj molimo za Joška!? Zdaj je prilika, storimo to, zase in za Joška, prosim! Določen pomen in večjo verjetnost uslišanja gotovo pomenijo tudi tile praznični dnevi, združimo se in storimo kaj tudi zanj, zdaj gre zares!!