Črna kronika

Lokal Open spet tarča napadalcev

Ljubljana, 26. 06. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznanci so ljubljanski lokal Open ravno na dan, ko se je začel paradni teden, popisali s sovražnimi napisi. Lani so pred istim lokalom zamaskirani moški napadli gejevskega aktivista Mitjo Blažiča.

Neznanci z grafiti popisali Cafe Open
Neznanci z grafiti popisali Cafe Open FOTO: narobe.si

Ponoči so neznanci ljubljanski lokal Cafe Open popisali z napisi "smrt pedrom“ in "buška je buška peder“. Da so lokal popisali z grafiti, je potrdili tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave Vinko Stojnšek. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil glede storilcev. O ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Kot smo izvedeli, je to že tretji napad na lokal v tem tednu. Neznanci so že dvakrat ponoči v zid lokala zalučali molotovko, ki je ožgala zid, poroča Narobe.si. Kot je tudi potrdil Stojnšek, so bili policisti 25. junija ponoči obveščeni, da so neznanci ožgali vrata in poškodovali fasado lokala. Tudi v zvezi s tem kaznivim dejanjem policisti zbirajo obvestila.

Včeraj se je začel paradni teden, ki se bo zaključil v soboto, ko se bo odvila parada.

Minilo eno leto od napada

Zanimivo je, da je ravno včeraj minilo eno leto od hudega napada na udeležence literarnega večera lezbične in gejevske literature, ki se je prav tako zgodil v lokalu Open. Ravno zato po mnenju aktivista za pravice istospolno usmerjenih Mihe Lobnikarja ne gre za naključje.

Spomnimo: 25. junija lani je v lokal prišlo več zamaskiranih moških, ki so vpili žaljive besede in gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, ki je stal pri vhodu, tako hudo pretepli, da je pristal v kliničnem centru. Poleg tega so v lokal metali kamenje ter goreče bakle. Napadalci so dobili leto in pol zapora zaradi nasilja, nestrpnosti in javnega spodbujanja sovraštva, medtem ko so jih oprostili za nasilništvo in povzročitev splošne nevarnosti.

Iz policije so sporočili, da bodo tako kot v preteklih letih izvajali določene aktivnosti v zvezi z varovanjem prijavljenih in načrtovanih prireditev. A kot pravijo, je tudi dolžnost organizatorjev prireditev, da poskrbijo za varnost udeležencev v skladu z Zakonom o javnih zbiranjih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prava resni.ca
02. 07. 2010 19.42
ceprov je dost alter scena pa to, je se vseen zalostno kar se je dogajal tam v celem 20. stoletju.
prava resni.ca
02. 07. 2010 19.41
+1
slosap gledam tvojo zastavo... a si kdaj bil v vzhodnem berlinu?
slosap@yahoo.de
28. 06. 2010 14.34
@piki_jakob: takele so govoril tud nacisti...so pa v bistvu sami reichstag zažgal...a to hočeš reči al kaj?
slosap@yahoo.de
28. 06. 2010 14.32
@TineB: pa kaj moraš met vedno prav :):):). Se globoko strinjam, vendar še vedno menim, da je tole vse skupaj res brezveze. Komentarji brezvezni, dejanja res brezvezna. Res pa je, da je Slovencev samo 2 milijona.
piki_jakob
28. 06. 2010 13.51
to so oni kr sami mal pografitiral, da se zdej piše o njih
User71754
28. 06. 2010 10.12
@slosap Zato, ker je ta parada ne-tič-ne-miš. Ker ni ne prava žurka in ne pravi politični shod. Oboje po malem. Če bi bilo to dvoje ločeno: samo žurka in drugič samo politični shod (npr. proti homofobiji), sem prepričan, da bi na obe zadevi prišlo več ljudi kot na to sedanjo. Včasih formule iz tujine v SLO ne delujejo. No, ne včasih. Skoraj nikoli.
slosap@yahoo.de
28. 06. 2010 10.04
pa je od vas nasprotnikov parade sploh kdaj bil na njej? Govorite o tej paradi, kot da je nekaj groznega, zastrašujočega...Ne razumem...Videl sem jih že nekaj, nazadnje v Tel Avivu...Super žurka kamor gredo hetero, homo, arabci, židje, evropejci etc... Zakaj je tak problem v Ljubljani, mi ni jasno...
User71754
28. 06. 2010 09.21
@jerch Ti zgodovina ni nič poznana? Primeri, ko se ekstremistov ni zaustavilo. Kam je to potem pripeljalo. Zaradi njih so trpeli in celo umirali milijoni nedolžnih. Ti bi pa samo potrpežljivo čakal, da jih "obsedenost" mine. Povej to svojcem ljudem, ki so umrli pod Hitlerjem, Stalinom, Titom, Miloševičem, Maom in podobnimi. Ti bi bil do takšnih strpen. Vse dokler te njihov sistem ne bo pogoltnil in ugonobil. V stilu kokoši, ko počepne, ko ji hočeš zgrabit (za zakol), namesto da bi se uprla in se poskušala rešit. Inteligentno, ni kaj.
st.tadej
28. 06. 2010 00.18
Slovenija očitno doživlja otroške bolezni demokracije glede dejanske enakosti pred zakonom. Ne glede na spol, ne glede na raso, vero ali pa katero koli drugo osebno okoliščino, ki je prepovedano merilo razlikovanja med ljudmi,'' je še dejal minister. Če smo vsi enaki pred zakonom, me zanima, kako bi bilo, ce bi narobezvezanec udaril tega fanta. Bi tudi dobil leto in pol? Nikoli !!!
Tago
27. 06. 2010 21.34
Revčki so se spravilinapadat na najbolj nizkoten način da dokažejo kakšni mačoti so,pa se skrivajo kot podgane.Takim res ne sme biti zakon mil.To je rezultat homofobne nastrojenosti cerkve in desnih strank,kjer pa je kako ironično veliko istrospolno usmerjenih,le da to prikrivajo na ta način,da na glas obsojajo homoseksualnost. Boga mala zafrustrirana slovenijica,rep EU,hoteli ali ne,čez 20 let bo nekaj normalnega srečati istospolne starše v parku z otroci in nikomur ne bo padlo na pamet,da bi se čudil,kaj šele zgražal in napadal. Razvoj gre v to smer,želeli ali ne. Tiste pobaline pa naj policija le izsledi,pa naj opravljajo javna koristna dela,da jih ljudje spoznajo,saj hočejo biti heroji.
Jernej Koprivnikar
27. 06. 2010 20.30
TineB Taki kot si jih opisal so samo nezadovoljni sami s sabo, zato je potrebno biti strpen do njih, prej ali slej bodo spoznali svojo zmoto.... s tem da si do njih nestrpen ustvariš še večjo nestrpnost in potegneš notri še druge... Zadoovljen človek pa ne potrebuje nikakršnih parad, takih in drugačnih kot sem že napisal.... Parade so zgolj in samo kazanje "mišic"....
User71754
27. 06. 2010 17.00
@jerch Seveda. Povsem brez sramu priznam, da sem izredno nestrpen do homofobov, nacionalistov, rasistov, seksistov, fašitov, (neo)nacistov, klerikalistov in podobnih, ki podpirajo diskriminacijo in poveličujejo le eno skupino ljudu glede na "pravo" osebno okoliščino: naj bo to spol, rasa, nacionalnost, spolna usmerjenost, telesne karektaristike, versko prepričanje itd. Takšni osebki so po mojem mnenju na mentalni ravni pedofilov, ki zlorabljajo invalidne ali duševno zaostale otroke.
User71754
27. 06. 2010 16.56
@arhimed Seveda, v mejah dovoljenega. Ne pa s pozivi, da bi bilo treba homoseksualce zapirati v ustanove, pretepati, sežigati, celo pobijati. In razlika je med izražanjem mnenja o nekem zborovanju in med aktivnem nasprotovanju temu zborovanju - z napadi na udeležence in z zastraševanjem. Btw, tudi jaz o Paradi ponosa nima ravno najlepšega mnenja, a mi niti na kraj pameti ne pride, da bi jo hotel kakorkoli prepovedati ali preprečiti. Niso mi blizu tudi druga množična zborovanja, še posebno, če je vpleten alkohol - pa se pač ne bunim vsakič, ko je kaka taka fešta aktualna. Ker potem bi moral tulit dnevno..
Jernej Koprivnikar
27. 06. 2010 14.34
TineB Poglobi se vase in ugotovil boš da si nestrpen in nastrojen proti drugače mislečih...
papaaa!
27. 06. 2010 13.45
Zanimivo je, da je ravno včeraj minilo eno leto od hudega napada na udeležence literarnega večera lezbične in gejevske literature, ki se je prav tako zgodil v lokalu Open. Ravno zato po mnenju aktivista za pravice istospolno usmerjenih Mihe Lobnikarja ne gre za naključje
arhimed_33
27. 06. 2010 13.04
TineB RES JE TINE,VSAK LAHKO IZRAZI SVOJE MNENJE,RAVNO TAKO TUDI NASPROTNIKI TEH ZBOROVANJ....
tomo2
27. 06. 2010 12.56
Naj mi kdo pove en sam primer, ko je bil nadlegovan s strani kakšnega homoseksualca. Jaz tega še nisem doživel ali videl. Res ne vem zakaj se nekateri obremenjujejo s homoseksualci. Edina razlaga je, da so prekriti geji in imajo neke frustracije.
tonbaloni
27. 06. 2010 12.35
Sem straight. Ampak ti homofobni dečki pa nimajo jac, da se javijo sami, kdo so! Žal.
MERDE-AVE-MERDE
27. 06. 2010 12.26
Ko bereš tu gor da eni zagovarjajo metanje molotovk se vprašaš malo kakšni ljudje živijo v isti državi kot ti - in potem vidiš da te noben gej ne ogroža, niti te nikoli NI, ampak takšni homofobi nestrpni ki mečejo molotovke pa ogrožajo naša živlenja in tudi lastnino!! - In tu je potrebno odločno ukrepat !! Strogo!! - Ti razni osebki s takšnim ravnanjem jasno kažejo da imajo hude težave sami s sabo in so potrebni pomoči in/ali nadzora saj so nevarni svobodni družbi in njeni lastnini. Zaradi takšnih dejanj so ogrožena živlenja in lastnina nič krivih. Lahko bi hiša zgorela, in zraven nje še ostale stavbe ko bi se požar razširil, in v požaru bi lahko umrli nič krivi ljudje. Metanje molotovk je kot terorizem in bilo bi prav da se tako tudi tretira! V kakšni državi pa živim da v času miru omejeni osebki lahko mečejo molotovke na hiše? Kaj počne policija? Zakaj ne ukrepa in zaščiti normalnega prebivalstva pred desnimi nestrpneži? Kje je naša varnost?! - POTREBNO JE ODLOČNO UKREPAT!! STROGO!! - najvišje možne kazni Kje je naša varnost, varnost normalnih poštenih državljanov?!
User71754
27. 06. 2010 11.37
@paratrooper Upam, da jih imaš manj kot 15. Drugače se mi smiliš s takšnim razmišljanjem in komentarji.