Slovenija

Kloramfenikol: Mlečni čudež se nadaljuje

Murska Sobota/Ljubljana, 07. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz referenčnega italijanskega laboratorija so potrdili, da je v vzorcih mleka, odvzetih aprila na ormoškem in ptujskem območju, kloramfenikol.

Laboratorijska analiza vzorcev mleka
Laboratorijska analiza vzorcev mleka FOTO: POP TV

Referenčni italijanski laboratorij Chelab je potrdil prisotnost prepovedanega antibiotika kloramfenikola v vzorcu mleka z mlečne proge Jiršovci II. Vzorec je namreč vseboval 0,7 mikrograma kloramfenikola na kilogram mleka. Siri, ki so bili v Pomurskih mlekarnah po ugotovitvi suma na kloramfenikol narejeni iz oporečnega mleka, bodo uničeni, je povedal predstavnik za stike z javnostmi na kmetijskem ministrstvu Valentin Hajdinjak.

Na Nacionalnem veterinarskem inštitutu oz. republiški veterinarski upravi sicer čakajo še rezultate analiz vzorca mleka z mlečne proge Godeninci, ki naj bi jih dobili danes pozno popoldne, in na rezultat analize mlečnega vzorca, pri katerem je bil ugotovljen sum na kloramfenikol ob individualnem vzorčenju proge Godeninci. Rezultati analize tega vzorca naj bi bili znani šele prihodnji teden, je pojasnil Hajdinjak.

Od kod kloramfenikol?

prevoz mleka
prevoz mleka FOTO: POP TV

Med tem, ko naj bi pri prvem – končni izid bo znan čez teden dni – ugotovili, s katere kmetije je prišlo okuženo mleko, pa se je pri drugem ponovila stara zgodba, ko krivca ni. Ker je vsebnost prepovedanega kloramfenikola zelo nizka kmetje ponovno opozarjajo, da antibiotika niso dodajali sami. Sledi kloramfenikola naj bi bile po njihovem mnenju v zbiralnih cisternah ali vzorčnih stekleničkah.

Čeprav kloramfenikola dokazano ni ne pri rejcu ne v zbiralnici, se pojavlja v cisterni.

Na progi Jiršovci dve ga je bilo 0,7 mikrograma na kilogram, pa čeprav so od februarja lani vsi posamični vzorci negativni.

"Ni logike tukaj, da so bili vsi nadaljnji vzorci negativni, cisterna pa je bila pozitivna. Tukaj dejansko nekaj ni bilo v redu," je prepričan Drago Zupanič, direktor mlekarske zadruge Ptuj.

Ivo Rotdajč
Ivo Rotdajč FOTO: POP TV

"Enostavno nimamo odgovora. Ne moremo odgovoriti, sklepati, oziroma predvidevali, kako je to lahko prišlo v mleko. Vso mleko sumljive proge je bilo ločeno predelano. Ta proizvod bo seveda uničen," je povedal Ivo Rotdajč iz Pomurskih mlekarn.

Ob zaskrbljenih mlekarjih in kmetih so brez skrbi lahko le porabniki. Lani so v Pomurskih mlekarnah tako uničili 56 ton mleka in 38 ton sira, pa čeprav v njen ni bilo kloramfenikola, ker je pač potrebno uničiti vse, kar je iz sumljivega mleka. Pomurske mlekarne je to stalo skoraj 6 milijonov tolarjev, do zdaj so stroške plačali sami, od zdaj jih bodo morali kmetje z mlečne proge. Torej ob izgubi dohodka še kazen – 80 tolarjev za kilogram sira in 48 tolarjev za kilogram uničenega mleka.

Simona Salamon
Simona Salamon FOTO: POP TV

"Vsekakor bo treba zadevo preiskati, Mislim, da je čisto prejudicirano govoriti oziroma že zdaj nekoga obtoževati, zakaj se je kloramfenikol znova pojavil v mleku," meni Simona Salamon, v.d. direktorice Veterinarske uprave.

Slovenski mlečni čudež tako traja že leto in pol, organi pregona pa v tem času še niso odkrili, kako se kloramfenikol na vsem lepem iz nič pojavi v cisternah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3