Slovenija

'Rotili smo jih, naj se ustavijo'

Sevnica, 04. 07. 2008 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./Š.Z./STA
Komentarji
4

Udeleženci spusta po Savi niso upoštevali opozoril, da je spust prek prelivnih polj smrtno nevaren. Potniki v tretjem čolnu so jih zaman opozarjali.

Spust, ki se je za najmanj osem ljudi končal tragično, je organiziral sevniški župan Kristijan Janc. Izlet se je poimenoval "Zadnji spust po Savi", z njim pa so nameravali zaključiti uspešen dan za lokalno skupnost.

Prvotni načrt naj bi bil spust mimo elektrarne, vendar je bil tok Save spremenjen in preusmerjen prek prelivnih polj, zato naj bi se vse tri posadke ustavile na levem bregu reke in jez prečkale po kopnem.
Prvotni načrt naj bi bil spust mimo elektrarne, vendar je bil tok Save spremenjen in preusmerjen prek prelivnih polj, zato naj bi se vse tri posadke ustavile na levem bregu reke in jez prečkale po kopnem. FOTO: Reuters

Udeleženci spusta so se zbrali ob 16. uri. Na pot so se podali s tremi kanuji in gasilskim čolnom. Kmalu po odhodu se je eden od kanujev zaletel v steber mostu čez reko Savo, a so se k sreči vsi rešili. Ostali trije čolni - kanuji pa so nadaljevali pot. Nekaj pomislekov glede samega spusta prek gradbišča HE Blanca so imeli udeleženci na začetku poti, a so se kljub temu odločili tvegati. Dva od treh čolnov sta se spustila naravnost proti jezu, medtem ko so se udeleženci v tretjem čolnu odločili, da pristanejo na obali in kanu prenesejo po kopnem pod jez hidroelektrarne.

Posadka v tretjem kanuju ni tvegala in preživela

Župan Krškega Franci Bogovič
Župan Krškega Franci Bogovič FOTO: Kanal A

V tretjem kanuju je bil tudi župan Krškega Franci Bogovič, ki se je spusta udeležil na povabilo Janca. V kanuju, kjer je bil skupaj z ženo in sodelavci krške občine, v čolnu pa naj bi bil tudi otrok, so po njegovih besedah upoštevali navodila in se tako spustili brez posledic. "Upoštevali smo vnaprejšnji dogovor, da se ob hidroelektrarni spustimo na levo stran in da ostanemo v mirni vodi ter po suhem prenesemo čolne pod jezom ter kasneje nadaljujemo s spustom," je dejal Bogovič. Ko so se približali hidroelektrarni, pa so opazili, da se dva kanuja spuščata proti jezu, v en glas so začeli vpiti in opozarjati na nevarnost, vendar jih udeleženci v drugih dveh kanujih niso slišali in so šli proti jezu, kjer jih je v brzicah zajela voda, je dejal Bogovič.

Posadka v dveh kanujih, ki sta se spustila prek jeza, je izgubila nadzor nad čolnoma. Na grebenu jeza oziroma prelivnega polja se je en čoln prelomil, drugi pa se je prevrnil. 14 veslačev so močni vrtinci potegnili v globino, skoraj nihče od njih pa naj ne bi imel na sebi reševalnega jopiča. Četrti čoln, ki so ga upravljali gasilci, na njem pa je bila spremljevalna ekipa, se je potem, ko so opazili, da je nekaj narobe z dvema kanujema, spustil prav tako preko jezu, a zelo previdno. Prav ta posadka pa je bila prva na mestu nesreče in je iz vode potegnila ženo župana Janca, ki je zaenkrat edina preživela tragedijo, za njo pa še dve osebi, ki sta kasneje umrli v bolnišnici.

Bili so posvarjeni

Potapljači še vedno iščejo pet pogrešanih oseb.
Potapljači še vedno iščejo pet pogrešanih oseb. FOTO: Damjan Žibert

Prvoten načrt spusta je bil, da bi se s čolni peljali mimo hidroelektrarne, vendar je bil tok Save spremenjen in so se morali udeleženci spustiti čez zapornice. Na spremembo toka naj bi jih opozorili predstavniki hidroelektrarne Blanca, ki so udeležence spusta posvarili, da je tok reke zelo nevaren.

Sabadin: Spusta ne bi smeli dovoliti

Prizorišče nesreče si je ogledali inšpektor za plovbo po celinskih vodah Danilo Sabadin in direktor uprave za pomorstvo Bruno Potokar. Sabadin meni, da spusta s čolni skozi gradbišče, hidroelektrarna je še v gradnji, ne bi smeli dovoliti.

Na vsakem gradbišču je tako, da je vstop na območje gradbišča dovoljen le osebam, ki so tam zaposlene, je dejal Sabadin. O odgovornosti še ne bi mogel govoriti, bi pa moral tisti, ki je dobil koncesijo za izvajanje del, poskrbeti, da dela na gradbišču potekajo nemoteno in da nepooblaščeni na območje, kjer se izvajajo gradbena dela, nimajo vstopa, je še dodal.

Iz dveh kanujev, ki jih je imel priložnost videti, so vidne hude poškodbe, najverjetneje od padca z višine, kar bi bilo mogoče sklepati na podlagi tega, da sta se čolna zapeljala čez prelivna polja, od enega kanuja je ostala le polovica. Kanuji in kajaki so plovila, ki se v skladu z evropsko direktivo ne nadzirajo, je še dejal, in je prepuščeno posameznikom, kako se to uredi. Sabadin meni, da so omenjeni kanuji primerni kvečjemu za mirne vode. Sicer pa je glede odgovornosti jasno, da se je vsak od udeležencev spusta moral zavedati, v kaj se spušča, je še prepričan. Kot je še dejal, se s takšnimi primeri tako hudih nesreč na rekah in jezerih v Sloveniji še ni srečal.

Pregelj: Plovba čez prelivna polja je prepovedana

Sodelavec ministrstva za promet Žarko Pregelj, ki si je tudi ogledal prizorišče nesreče, opozarja, da zakonodaja, ki jo imamo za plovbo po celinskih vodah, ne obravnava takšnih primerov. Občina Sevnica je bila organizator tega spusta in je kot taka tudi odgovorna, je še dejal. Prav z nekaterimi udeleženci spusta iz občine Sevnica so se, denimo, več let usklajevali o bodočem režimu plovbe na novih akumulacijskih jezerih, pri čemer so proučili veliko scenarijev. Zato je še toliko bolj presenečen, da se je zgodila takšna tragedija in da so se udeleženci spusta odločili za skok čez prelivna polja, saj je šlo za ljudi, ki so se spoznali na to, za kakšnem objekt gre. Spust čez prelivna polja je primerljiv plovbi po divji reki. "Plovba čez prelivna polja je prepovedana, takrat ko so prelivna polja odprta je treba plovbo po reki prepovedati,“ je še dejal.

Vstop na območje gradbišča HE Blanca bi moral biti prepovedan osebam, ki tam niso zaposlene, je prepričan Sabadin.
Vstop na območje gradbišča HE Blanca bi moral biti prepovedan osebam, ki tam niso zaposlene, je prepričan Sabadin. FOTO: Damjan Žibert

Plovba s športnimi čolni, namenjenimi za rekreacijo in prosti čas, ni regulirana z zakonodajo v tem smislu, da bi predpisovala obvezno registracijo, je dejal Pregelj. Po njegovem mnenju bo treba predpisati tudi za uporabo teh plovil določeno varnostno opremo.

Mate: Kako je bilo gradbišče zavarovano?

Notranji minister Dragutin Mate je o nesreči pri hidroelektrarni Blanca na reki Savi dejal, da je sedaj prioritetno delo usmerjeno v iskanje pogrešanih oseb. "Seveda pa policija hkrati izvaja tudi druge aktivnosti, kot je zavarovanje dokazov," je dodal in pojasnil, da bo predmet nadaljnjih preiskav tudi vprašanje, ali je bilo gradbišče zavarovano.

Eden izmed potopljenih kanujev.
Eden izmed potopljenih kanujev. FOTO: TV Vaš Kanal

Mate je poudaril, da je v tem trenutku najpomembneje, da reševalci opravijo svoje delo. Ob tem je pojasnil, da se je reševanje začelo dokaj pozno, zato ker je bilo treba kraj nesreče zavarovati na takšen način, da reševalci ne bi bili ogroženi.

"Če bi reševalci takoj, ko so prišli na kraj dogodka, pristopili k reševanju, bi bili resno ogroženi," je dejal minister in dodal, da je bilo treba predhodno izvesti številne ukrepe, in sicer med drugim zapreti določena vrata, da se je zaustavil pretok vode na posameznih predelih reke.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško Robert Perc je povedal, da dogodek preiskujejo, zbirajo obvestila in dokumentacijo, prav tako bodo preverili, ali je kdo odgovoren. "Zaenkrat ne sumimo nikogar, ampak preverili bomo vse," je dejal. Po končani preiskavi bodo na državno tožilstvo poslali poročilo.

Vizjak: Udeleženci niso upoštevali opozoril

Policija preiskuje tragični dogodek.
Policija preiskuje tragični dogodek. FOTO: Damjan Žibert

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je poudaril, da so imeli vsi udeleženci tragičnega spusta po Savi jasna varnostna navodila, vendar pa jih nekateri niso upoštevali in so se odločili za nevaren spust čez prelivna polja. Vizjak je obenem zanikal, da bi bili krivi neustrezni varnostni ukrepi na elektrarni.

Vizjak je govoril tudi z direktorjem podjetja Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdanom Barbičem, ki je bil prisoten pri sami nesreči. Ta mu je po besedah Vizjaka pojasnil, da so se predstavniki občine Sevnica, ki so spust organizirali, predhodno zglasili na podjetju, kjer pa so jim odločno odsvetovali spust čez prelivna polja hidroelektrarne Blanca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja