Slovenija

Kljub nasprotnim obljubam cene vode rastejo, kakovost pa pada

Ljubljana, 16. 02. 2013 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova evropska direktiva, ki bi vodila v privatizacijo vodnih virov, dviguje vedno več prahu. Praksa evropskih držav, ki so vodne vire že privatizirale, kaže škodljive posledice. Pri nas pa so si nevladne organizacije in okoljsko ministrstvo enotni, da mora voda ostati javna dobrina.

V Sloveniji so si nevladne organizacije in okoljsko ministrstvo enotni, da mora voda ostati javna dobrina.
V Sloveniji so si nevladne organizacije in okoljsko ministrstvo enotni, da mora voda ostati javna dobrina. FOTO: Thinkstock

Vse več prahu dviguje polemika zaradi nove evropske direktive o koncesijah, ki naj bi bila sprejeta letos in ki naj bi vodila v privatizacijo vodnih virov. Predlog direktive zahteva objavo obvestila o podeljevanju koncesij za oskrbo z vodo v uradnem listu EU.

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je opozorila, da o podeljevanju vodnih koncesij ni bilo javne razprave, ko jo je Slovenija lani februarja podprla. "Morda zato, ker se je zdelo, da je direktiva nedolžna in da ne prinaša ničesar slabega ter da gre le za finančne zadeve. Javnost, civilna družba, vodna stroka pa tudi niso reagirali pravi čas," je poudarila klimatologinja.

Zaradi privatizacije bi se lahko poslabšala kakovost vode.
Zaradi privatizacije bi se lahko poslabšala kakovost vode. FOTO: Thinkstock

Ob tem je izpostavila, da direktiva vsekakor lahko skriva pasti. Vodne koncesije pri nas sicer niso nič novega, a z novo direktivo jih bodo zlahka dobile tudi velike tuje – zasebne družbe. "V najboljšem primeru bi dobili posodobljena vodna omrežja, manjše izgube vode in nespremenjeno kakovost pitne vode in enako ceno storitev. V najslabšem pa recimo koncesionar ne bi vlagal kapitala v posodobitve omrežja, ne bi skrbel za kontrolo kakovosti vode in bi samo počasi, a zanesljivo dvigoval ceno vode, kakovost pa bi bila slabša," opozarja Kajfež Bogatajeva.

Ob tem je pojasnila, da imamo v Evropi že prakse, ki so šle v to drugo smer: tako v Veliki Britaniji, Franciji kot Nemčiji in tudi v Turčiji, Italiji in še kje. "Zelo verjetno je, da če oskrbo z vodo prevzame profitno podjetje, bo cena vode narasla, saj delničarjem hoče in mora zagotovili dobiček," je še dejala.

"Izgubljali bi domače znanje, postajali bi revni z izkušnjami"

Tudi strokovnjakinja za področje voda Lidija Globevnik iz Tematskega centra za raziskave, študije in razvoj projektov na vodah (TC Vode) izpostavlja, da direktiva pomeni veliko nevarnost za posredno privatizacijo vodnih virov in sistemov ter objektov, ki so bila dolga desetletja grajena z javnimi sredstvi.

"Sedanje upravljanje z vodo bo lahko prešlo v roke tujim velikim korporacijam. Izgubljati bi začeli domače znanje, postajali bi revni z izkušnjami. Odvzeli bi nam možnost soodločanja. To ne velja le za upravljanje z vodo, velja tudi za upravljanje cest, železnic, namakalnih sistemov, pošte ..." opozarja Globevnikova.

"Posredna privatizacija vodnega vira se nam dogaja z hidroenergetiko. Iz rek jemljemo le vodno moč kot surovino, na vse ostale ekosistemske usluge smo pozabili," je opozorila Globevnikova.
"Posredna privatizacija vodnega vira se nam dogaja z hidroenergetiko. Iz rek jemljemo le vodno moč kot surovino, na vse ostale ekosistemske usluge smo pozabili," je opozorila Globevnikova. FOTO: Thinkstock
Uredba o oskrbi s pitno vodo na podlagi zakona o vodah pri nas določa, da mora vodno pravico za oskrbo s pitno vodo pridobiti občina. Občine so tiste, ki morajo za upravljanje z zajetjem za pitno vodo organizirati obvezno občinsko javno službo za oskrbo s pitno vodo. Izvajalec javne službe oskrbe s pitno vodo je lahko javno podjetje ali javno zasebno partnerstvo.

Odzvali so se tudi nevladne organizacije in politika

Poslanske skupine SD, DL in NSi zahtevajo sklic skupne nujne seje parlamentarnih odborov za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje ter za finance in monetarno politiko, na kateri bi razpravljali o stališču Slovenije do predloga evropske direktive o podeljevanju koncesijskih pogodb. Menijo, da bi nova direktiva o koncesijah odprla vrata privatizaciji vodnih virov.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Zares) je med drugim zapisal, da je dostopnost do kakovostne pitne vode, tako kot so opredelili že Združeni narodi, človekova pravica, zato se ne smemo igrati s pravili, ki bi utegnila bodisi zmanjšati oz. omejiti dostopnost evropskim državljankam in državljanom do pitne vode bodisi znižati kakovost pitne vode.

Mojca Kleva Kekuš (S&D/SD) pa meni, da je direktiva precej blaga in prinaša v EU predvsem ogrodje za samo definicijo koncesij in navodila glede pregleda, revizij, transparentnosti in kriterijev podeljevanja koncesij za vse države članice.

Če bi bili vodni viri privatni, bi se lahko cena dvignila. Voda bi bila tako nekaterim težko dostopna.
Če bi bili vodni viri privatni, bi se lahko cena dvignila. Voda bi bila tako nekaterim težko dostopna. FOTO: Thinkstock

Skupnost občin Slovenije nasprotuje dodatnim možnostim za privatizacijo oskrbe s pitno vodo, saj ocenjuje, da gre za strateško dobrino, ki se je ravno zato ne sme predati v roke privatnemu kapitalu, katerega osnovni interes in motiv je dobiček. "Izkušnje s privatizacijo voda v nekaterih državah (Francija, Portugalska, Britanija) so po naših informacijah zelo negativne, oskrba se je poslabšala, cene pa dvignile," so zapisali.

Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja do dostopa do pitne vode, ki ne bo privatiziran. Opozarjajo, da je pitna voda področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov.

Vsaka predlagana zakonska ureditev, ki bi posegala v pravico slovenske države, da neodvisno razpolaga z vodnimi viri ter distribucijo vode za pitno vodo, je nesprejemljiva in nedopustna, menita Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BNAM2707
17. 02. 2013 14.47
+8
EU je najvecji proizvajalec neumnosti.Privatizacija javnih dobrin bi morala biti prepovedana z ustavo!Tem neumnostim se moramo upreti z vsemi sredstvi!Ce je potrebno tudi z groznjo z izstopom iz EU. Ce me spomin ne vara je bil Beograd veliko bolj dovzeten do stalisc republik in pokrajin.Sprasujem se kje bo tista tocka,ko bomo rekli Ne. Ne mi se ne gremo vec takih iger.Bo to poseg po solskem sistemu in uveljavljanju skupnih solskih jeder kot nam jih bo vsilila EU v prihodnosti? Kdaj nam bo prekipelo? Takrat,ko bomo goli in bosi?Bojim se,da bo takrat prepozno.
mamovam
17. 02. 2013 17.48
+5
birokracija v EU je na višjem nivoju kot v bivših socialističnih državah. avstrijci so v roku enega tedna sprejeli ustavno spremembo, da je voda JAVNO dobro. bog nam pomagaj, če bo naša vlada v kateri so sami kimavci EUja sprejeli zakon, da bodo multinacionalke lastnice koncesij. enako je s stransakcijskim davkom. naši bodo trgali od vsake transakcije določen % medtem, ko avstrijci samo od špekulativnih transakcij. tako je bil mišljen zakon na nivoju EU, naši veleumi pa po svoje...
srecnii
16. 02. 2013 22.40
+2
naprej nam naj dajo Evropske plače potem se bo pa naprej dogovarjalo.
tali?ni tom
16. 02. 2013 19.50
+13
samo resnično poglejmo kam je pripeljala evropska unija! v popoln rop ljudskega ,osnovnega in še kakšnega premoženja da o ropanju človečnosti denarja in tudi penzij pa zdravstvenih storitev ne govorimo! in tudi zato evropa nima prihodnosti , to je garantirano ! avstroogrska je razpadla pa niti približno ni tako siromašila ljudstvo v njenih mejah! kvečjemu napredovali so pa ni šlo ! upam pa da čim prej evropa poči kot milni mehurček! sej bo problem kak mesec,leto potem bo bolje sigurno! nenazadnje bojo spet državne meje in nebo se tolk mamil švercaalo,belega blaga in nenazadnje pokvarjene hrane kot se to dogaja sedaj! je pa neverjetno od ljudi ki volijo te "evropske politike " ki niso nič drugega kot nastavki korporacij ki nategujejo ljudstva za profit par firm in posameznikov ne glede na to kako uničijo državo,narod,skupnost,posameznika! skratka to je najhujša oblika okupacije do sedaj na evropskih tleh v zgodovini!
krtaca15
17. 02. 2013 08.39
+3
EvelinaHana
17. 02. 2013 09.10
+2
mamovam
17. 02. 2013 17.52
+2
živela EU! sarkazem off. kaj so nam lagali pred leti? vsem bo šlo lepo, ne bo inflacije, ne bo brezposelnosti, ne bo kriz... kaj pa smo dobili? pa ne sedaj rečt, da je svetovna kriza vsega kriva. sicer pa to kaj ni dolfeju uspelo na fizični način bo evropskim veleumom uslepo na ekonomski in birokratični način.
staajjeeerrccc
16. 02. 2013 19.08
+1
Vsi ki morda ne vete na Facebooku in drugod kroži peticija proti privatizaciji za info :D
staajjeeerrccc
16. 02. 2013 19.03
+3
Če pride do tega sem pripravljen začet nekaj o čem tu nebi rad pisal.
lunatix28
16. 02. 2013 17.29
+11
ja, samo še to nam manjka, da popolnoma zgnjijemo v tem kapitalizmu...!
HooplaToopla
16. 02. 2013 17.09
+5
Če vodo privatizirajo in nabijejo cene tako, da si jo z invalidsko penzijo ne bom več mogel privoščiti, je ne bo nihče več pil.
povrsniste24kur
16. 02. 2013 17.30
+9
kaj pa boš? saj ni samo v pitju vode..... se umivaš, kuhaš, hodiš srat.... vsepovsod voda..... hočeš,nočeš..... plačal boš. tudi če se za 350% podraži boš še vedno plačal. al p ati bodo vzeli prek sodišča. tak žal je.
HooplaToopla
17. 02. 2013 18.38
+1
Če bo predraga zame, se tudi umival ne bo z njo nihče drug.
azzurro911
16. 02. 2013 16.29
-13
Men dol visi za vodo, jst itak sam kokakolo pijem
povrsniste24kur
16. 02. 2013 16.37
+9
staajjeeerrccc
16. 02. 2013 19.04
+0
Kaj pa misliš s česa delajo kokakolo z lufta? Vsi sokovi so sestavljeni iz vode
krtaca15
17. 02. 2013 08.42
+2
...ne vem, a ni dosti za kokakolo ce greznico filtriras?
KopulacijskiO
18. 02. 2013 16.04
Danica Krajnc
16. 02. 2013 16.27
+10
Skrbi me a bodo res privatizirali vse vodne vire, namreč kam bom namestila števec za odvajanje svoje vode, Nismo samo Slovenici malo čudni.. A bodo kamenje, ki pada iz vesolja tudi privatizirali, pa rane ljudi, uničeno Zemljo,.....Sem mislila, da se kisa samo nam, pa zgleda celo Evropi , oziroma celemu Svetu ! Prehitimo vse, sami privatizirajmo cel planet - Planet Zemlja je last Slovenije , vendar ga lahko vsi uorabljajo brez škode za njega ! Tako, sem ga že olastninila ! Na voljo je še miljarde drugih planetov, tako, da brez panike, vsak lahko dobi svoj planet v Vesolju,...... sledim samo norim idejam ,....... drugih ljudi,..... pa saj je še kaj, naprimer, zrak, no bom tudi tega kar jaz olastninila pa je, zrak, ki ga diham je moj, tvoj , vaš, ...naš, ..... konec ! Dihajmo, dokler nam še ni potrebno plačati za zrak, /gledala znanstveno fantastični film, v katerem, so morali plačevati tudi zrak/,.... Zgleda , da znanstvena fantastika počasi hoče postati resničnost !
lunatix28
16. 02. 2013 17.31
+2
ja, če so uni blesavi amerikanosi že razprodali parcele na luni, bi lahko tudi mi olastninili svet...:)
bostjan_safaric
16. 02. 2013 16.20
+9
Vprašanje je, kaj prinašajo javno-zasebna partnerstva v naši državi, kjer je korupcija popolnoma izkoreninjena. O ceni vode v enem izmed nastajajočih vodovodnih sistemov lokalne skupnosti ne bodo smele odločati, ampak bodo odločali o tem organi podjetja. Ko bo omogočeno javno zasebno partnerstvo, pa je do zlorab le še korak, saj je nekaj ljudi zelo lahko podkupiti. No, na srečo v Sloveniji ni korupcije. Evropa nam sofinancira vodovodno infrastrukturo. Ko bo zgrajena in bodo opuščeni vsi majhni vodni viri, potem prihaja kapital.
podhribski
16. 02. 2013 16.07
+23
VODA je za človeka pomembna ravno toliko kot SVOBODA. Za njo se imamo pravico boriti z vsemi sredstvi. Prosim in pozivam odgovorne ,naj nas ne izivajo,ker drugače zna biti grdo. Prepričan sem da nas bo ta problem zedinil in da moramo zadržati vodne vire.
EvelinaHana
16. 02. 2013 16.05
+7
Vsi skupaj bi se morali malo bolj zamisliti in ne živeti iz dneva v dan in vedno misliti oz. biti prepričan, da nihče ne more sam nič in da bo že nekdo drug bil bitko. Zato smo tam, kjer smo - tako v Sloveniji, kot tudi v celem svetu. Sicer je težko kriviti ljudi tretjega sveta, ki nimajo izobrazbe, informacij, ... več bi morali storiti mi, prebivalci "razvitega" sveta, če ne drugega, pa vsaj širiti informacije in drugim pokazati, kje lahko izvejo kaj več in spregledati oz. obveščati ostale ljudi, kaj se dogaja. Do mene je prišla inf. glede i-netne strani We are Change - Slovenija, ki ima slovenske podnapise in tam je veliko prispevkov, obvestil in video prispevkov o političnih, ekonomskih, ekoloških in še mnogih drugih stvari, ki se dogajajo v svetu.Veliko vas verjetno stran pozna nekateri jo ne ... poglejte jo in pri veliko prispevkih boste ostali brez besed, boste pa vedeli ....
Gibson80
16. 02. 2013 16.01
+17
Če se bo to zgodilo pri nas grema sam osebno v Bruselj in zminiram evropski parlament!!
lunatix28
16. 02. 2013 17.36
+7
ne bo ti treba it sam, se bom pridružil; pa, še kakega bomo pobrali po poti...
Smackyx
16. 02. 2013 22.33
+3
GTR
16. 02. 2013 15.47
+12
pravicnez.
16. 02. 2013 15.44
+21
Kateri slovenski klečeplazci so pokleknili pred pokvarjenimi EUBarosoidi? Kako si upajo odločiti za nekaj, kar je v škodo prebivalcev? Ene par podkupljencev podpiše, kar so jim pomolili pod nos. Banda. Upam, da bomo podpisali EU peticijo proti temu v čim večjem številu.
greenenergy
16. 02. 2013 16.26
+7
katera vlada je potrdila ta predlog?? to je bilo lani februarja!!! ali vas potem čudi,da so to naredili na tiho???
mimic
16. 02. 2013 16.32
+8
če baje bomo že dež plačevali???????????? poka poka pok!!!! piše se leto osvoboditve poštenega naroda!!!!!
ochi
16. 02. 2013 15.36
+16
ta zadeva je najbolj pomembna stvar tega stoletja.
Jamallllll
16. 02. 2013 15.44
+10
greenenergy
16. 02. 2013 15.55
+5
povrsniste24kur
16. 02. 2013 16.48
+8
poccorocco - poleg zemeljskega plina v prekmurju... ki je za nas zelo zelo pomembna reč o kateri ni govora praktično nič... ki ga je za okrog 45 milijard na zalogi!! o tem se ne sme nič pisat, ker bi se potem tudi govorilo o tem. ta plin je vlada že dolgo nazaj šenkala britancem, ki nam puščajo 20% NAŠE surovine, pustili pa bodo za seboj zastrupljeno podtalnico in potrese. ne rečem, da je plin bolj pomemben od vode, nikakor, treba pa se je zavedat, da je tudi to naravna dobrina, ki bi v celoti morala bit "pod" državo in njenimi državljani. eni avstrijci zagotovo ne bi podarjali takšne naravne surovine, kot je zemeljski plin, če bi ga imeli - samo v razmislek. pa ta prekmurski plin je mimogrede bolj kvaliteten od ruskega in beloruskega! o količini pa nisem lagal, po grobi oceni ga je za slabih 45 milijard € po današnji prodajni ceni, če bi ga v celoti spraznili (ne pozabit, da se reči kot so nafta, plin ipd zelo hitro obnavljajo in jih takorekoč ne zmanjka nikoli, če se vsaj malo pazi). no resda tudi izkop nekaj stane, ampak ne sme bit to 80% načrpane vrednosti!!!
ebiga
16. 02. 2013 15.09
+10
Janša bi še lastmo mater prodal............samo da ostane čim dlje na oblasti.
lunatix28
16. 02. 2013 17.38
+0
lnterReflections
16. 02. 2013 15.01
+24
Naj NATO kar pripravi kemično orožje, da ga bo metal po ljudstvu, ker vode jim pa ne damo!
tony_abcde@yahoo.com
16. 02. 2013 14.57
+28
Kmalu bo vsem postalo jasno, da se za evropskimi direktivami skrivajo korporativni fašisti
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2013 15.03
+15
greenenergy
16. 02. 2013 15.56
+8
ali Slovenija kaj izgubi,če izstopi iz EU???
KopulacijskiO
16. 02. 2013 17.26
+6
tony_abcde@yahoo.com
16. 02. 2013 14.52
+16
korporativni fašisti bi se radi polastili vodnih virov
antiXfashizmXeuXgso
16. 02. 2013 15.04
+10
Seveda, skladno z neoliberalistično doktrino.